jarekjarek Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Cześć. W sierpniu na słabym asfalcie połamałem uchwyt X-Lock w Lezyne Mega XL. Support odsyła mnie do polskiego serwisu, twierdząc że to na nim spoczywa obowiązek przeprowadzenia prac serwisowych, a polski serwis najpierw twierdzi że nie ma części na wymianę, ale prosi o kontakt w późniejszym terminie, a teraz w ogóle nabrał wody w usta i ignoruje kolejną korespondencję. Czyli kliencie radź sobie sam. Jazda z gumką przepasaną w poprzek ekranu jest słaba, a sam licznik nie trzyma się stabilnie - wyłamane 3 z 4 z elementów X-Lock. Jestem trochę w kropce. Macie może jakieś pomysły? U majfrendów gotowych zestawów obudów nie ma. Zastanawiałem się nad drukarką 3d i dodrukowaniem jakiejś obejmy tylko obawiam się, czy przy wibracjach to rozwiązanie na długo wystarczy. Przerabiał może ktoś taki problem?
Kruk Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 A ten komputerek nie ma standardowego mocowania jak pod Garmina?
jarekjarek Opublikowano 14 Października 2019 Autor Opublikowano 14 Października 2019 Niestety nie. Lezyne ma swój X-Lock niekompatybilny ze wszystkimi innymi. Do tego jak widać nie jest zbyt popularny :(.
eathan Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 https://www.cyklomania.pl/lezyne-mocowanie-komputera-lampki-direct-x-lock,id11449.html A może chodzi o sam zaczep w liczniku?
Kruk Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Noo to ciekawe rozwiązanie. Nie mniej musisz kupić nowy uchwyt.
jarekjarek Opublikowano 14 Października 2019 Autor Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) Gorzej. Gdyby chodziło o sam zaczep na kierownicy, to otarł bym łzy i kupił nowy, tu chodzi o licznik. Teraz mam klocka za 8 stówek, który wożę w kieszeni. Na zdjęciu widać czego brakuje i w co się montuje. W ostateczności kupię pewnie ten nowy zestaw do centralnego montażu i na jakiś zaj....y klej przylepie za to co zostało do tego elementu. W czystej teorii powinno dawać się to zdejmować za końcem elementu. Edytowane 14 Października 2019 przez jarekjarek
eathan Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 @jarekjarek no to faktycznie przerąbane. To wygląda na wymianę obudowy urządzenia bo samego zaczepu nie ogarniesz. I tutaj faktycznie bez serwisu nic nie zdziałasz.
jarekjarek Opublikowano 14 Października 2019 Autor Opublikowano 14 Października 2019 Wiem, że kiepsko to wygląda. Support główny (USA) odsyła mnie do krajowego, a krajowy gra w jakąś dziwną grę :(. Kurcze. Połamane mocowania w licznikach się zdarzają i dziwi mnie trochę postawa, że nie mają przygotowanego zapasowego tyłu obudowy.
Kruk Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Ja bym to naprawił ale to ja Na szybko to przerobić to wejście na wejście na sigme. Trzeba by wyciągnąć tył obudowy.potem to równo uciąć np. dremelem. Oszlifować na szkle na papierze wodnym na płasko. Potem końcówkę od Sigmy tak samo zrobić i skleić na klej 2 składnikowy. Ja to bym jeszcze potem 2 śrubki mikro wkręcił. 1
jarekjarek Opublikowano 14 Października 2019 Autor Opublikowano 14 Października 2019 A idzie kupić gniazdo i wtyk sigmy na wolnym rynku? Myślałem o tym, aby przeszczepić mocowanie z innego systemu, ale nie chcę spaść z deszczu pod rynnę 🤣🤣
Kruk Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Wtyk do sigmy to chyba taki sam jak do garmina a jak nie to i tak jest do kupienia bez problemu. Co do wtyku to wystarczy kupić cały licznik typu BC509 i go rozebrać i tyle on kosztuje koło 40 złotych. Oczywiście aby to miało ręce i nogi to musi być to schludnie zrobione. Chcesz to Ci to zrobię tylko pisz PW.
eathan Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 @Kruk a to nie lepiej kupić zaczep w standardzie garmina? Na ali jest sporo takich rozwiązań np. do naklejanie na telefon. Można to wykorzystać jako bazę, potem zespawać z obudową przygotowaną wg. tego co napisałeś?
jarekjarek Opublikowano 15 Października 2019 Autor Opublikowano 15 Października 2019 W sumie z tym gniazdem garmina to nie jest głupi pomysł. Uchwyty na kierownicę są ogólnodostępne w każdej chwili, gniazda trochę mniej, ale też są, tak więc tylko przygotować licznik. Takie cudo znalazłem na alledrogo za 12 ziko - więc tu jest spokojnie. Teraz tylko uciąć w Lezyne gniazdo, dobrze przylepić o to (co poniżej) i może to faktycznie będzie to łatwiejsze niż może się zdawać 😉. Rozumiem, że wybebeszyć licznik ze wszystkiego i dopiero wtedy ścinać gniazdo? Papierem ściernym wydrapać tak, aby był chropowaty. Klej dwuskładnikowy to utrzyma?
eathan Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 @jarekjarek dokładnie taki zaczep miałem na myśli. Skoro z serwisem się nie da to pozostaje druciarstwo. Sam bym zrobił tak: rozmontować całość tak by została sama obudowa z ułamanym zaczepem. dokładne oględziny od środka (czy np. nie jest tak, że jak zetniesz garb to zostanie wielka dziura), piłowanie/szlifowanie spawane na gorąco tego zaczepu garmina, Jeżeli nie da się pospawać to jakiś naprawdę dobry klej i klejenie. Taśmę samoprzylepną bym odpuścił. Co do zaczepów na kierownicę to opcji jest sporo. Masz oryginały, dziesiątki zastępników. Są wystające zaczepy, są mocowane bezpośrednio do kierownicy lub mostka. Są też patenty typu BarFly. Generalnie można wybierać. Finalnie może się okazać, że ogarniesz to poniżę 100 zł - mowa o zaczepie, uchwycie oraz klejeniu/spawaniu. 1
Kruk Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Noo tak , zaczep do Garmina będzie dobry
Kruk Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) Tak, jak już to kleić jakiś klejem typu Poxipol n[. ten bezbarwny, tylko powierzchnie wyszlifować na płasko. Ja aby mieć 100% pewności to takie spasowania szlifuje na papierach wodnych na grubym szkle, wtedy jest idealnie równo. Jak ładnie wkleisz tą końcówkę od Sigmy ( tylko zerwij jej ten klej i otłuść dobrze wszystko przed montażem ) to będzie nie do poznania czy tak miało być czy nie Edytowane 15 Października 2019 przez Kruk 1
jarekjarek Opublikowano 15 Października 2019 Autor Opublikowano 15 Października 2019 Dzięki Panowie za cenne rady. Będę zamawiał końcówki, klej i wszystko i powalczę. Jak już uda się to ulepić i coś z tego upiec to pochwalę się efektem. A myślałem, że już nic z tego nie będzie :-). 1
Rozwiązanie jarekjarek Opublikowano 23 Października 2019 Autor Rozwiązanie Opublikowano 23 Października 2019 No dobra. Zrobione. Najpierw wyszlifować "dremelem" na płasko. Oczywiście w tym miejscu była dziura, ale gniazdo garmina ładnie wszystko zakryło. Wyszlifowane również mocowanie gniazda, całość odtłuszczona spirytem i klej dwuskładnikowy. Całość złożona, skręcona i nawet działa :D. Na wszelki wypadek od środka nadlałem klejem dziurę, aby zrobić dodatkowy korek. Po złożeniu widzę, że bardziej mogłem się przyłożyć i nieco dokładniej wyszlifować mocowanie Garmina w miejscu połączenia - obudowa jest nieco obła, ale to już przy kolejnym urwaniu, jeśli takie nastąpi ;-). Tak czy inaczej dzięki za dobre rady. Myślałem, że jestem w beznadziejnej D 😉 . Pierwszy raz coś takiego ogarniałem, więc proszę nie jęczeć Czas: - rozebranie licznika na czynniki pierwsze + zdjęcia, aby wiedzieć jak złożyć - 10 min - przygotowanie obudowy i gniazda (zabezpieczenie taśmą, szlifowanie, odtłuszczanie) - 30 min - klejenie i oczyszczenie obudowy - 10 min - składanie i uruchomienie - 15 min Koszta: - gniazdo Garmina - 12 zł - klej dwuskładnikowy Patex - 7,99 zł - spiryt do oczyszczania - <1zł 😉 - taśma dwustronna do przylepienia baterii - <1zł - taśma papierowa do zabezpieczenia obudowy na etapie szlifowania i klejenia - <1zł 2
Kruk Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Noo widzisz i się udało teraz masz spokój
chilika Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 W tej chwili można kupić "plecki" licznika lezyne mega xl i mega c. Koszt około 50zł
Fuse1985 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 W dniu 23.10.2019 o 10:13, jarekjarek napisał: No dobra. Zrobione. Najpierw wyszlifować "dremelem" na płasko. Oczywiście w tym miejscu była dziura, ale gniazdo garmina ładnie wszystko zakryło. Wyszlifowane również mocowanie gniazda, całość odtłuszczona spirytem i klej dwuskładnikowy. Całość złożona, skręcona i nawet działa :D. Na wszelki wypadek od środka nadlałem klejem dziurę, aby zrobić dodatkowy korek. Po złożeniu widzę, że bardziej mogłem się przyłożyć i nieco dokładniej wyszlifować mocowanie Garmina w miejscu połączenia - obudowa jest nieco obła, ale to już przy kolejnym urwaniu, jeśli takie nastąpi ;-). Tak czy inaczej dzięki za dobre rady. Myślałem, że jestem w beznadziejnej D 😉 . Pierwszy raz coś takiego ogarniałem, więc proszę nie jęczeć Czas: - rozebranie licznika na czynniki pierwsze + zdjęcia, aby wiedzieć jak złożyć - 10 min - przygotowanie obudowy i gniazda (zabezpieczenie taśmą, szlifowanie, odtłuszczanie) - 30 min - klejenie i oczyszczenie obudowy - 10 min - składanie i uruchomienie - 15 min Koszta: - gniazdo Garmina - 12 zł - klej dwuskładnikowy Patex - 7,99 zł - spiryt do oczyszczania - <1zł 😉 - taśma dwustronna do przylepienia baterii - <1zł - taśma papierowa do zabezpieczenia obudowy na etapie szlifowania i klejenia - <1zł Hej. Jak się sprawuje mocowanie? Od dłuższego czasu szukam jakiegoś solidnego uchwyty, najlepiej mocowanego w mostek. Adapter drukowane przez kogoś kosztują po 20 euro więc kosmos. Mocowanie takie jak DirectX lock kosztuje około 160 zł a do garnka pozna kupić za grosze.zastanawiam się czy nie wyciąć tego nieszczęsnego mocowania bo nic pod to praktycznie nie ma.
jarekjarek Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Jest trochę luźniejsze, niż oryginalny garniak, ale trzyma i w razie czego dremel, ściąć do zera i nalepić nowe. Przy kolejnych podejściach już nie trzeba rozbierać całości - baza jest zrobiona. Trzeba przygotować miejsce na naklejenie nowego mocowania i gotowe. W tym zestawie jeździłem jeszcze kilka miesięcy, a później całość sprzedałem. Do czasu sprzedania całość trzymała się stabilnie, ale i tak już nie ufałem temu licznikowi. Na etapie składania dorobiłem sobie zaczep na pętlę z linki i zaczepiałem o mostek. Tak na wszelki wypadek. Z tego co mi wiadomo, kupujący jeździ do dzisiaj i generalnie jest zadowlony :-).
Rekomendowane odpowiedzi