Merappi Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Witam forumowiczów Ze względu na zbliżający się sezon zimowy rozpocząłem kompletowanie sprzętu na trenażer , z powodu uszkodzenia jakiemu uległa moja rama w zeszłym roku na trenażerze postanowiłem nie męczyć włókna węglowego i zakupiłem 'awaryjny' rower . Początkiem tygodnia dorwałem fajnego Focusa i tu rozpoczynają się schody , nie zwróciłem uwagi że rower jest na sztywnych osiach , a co za tym idzie oryginalny szybkozamykacz Bkoola nie pasuje , na szybko zamówiłem adapter na sztywną oś , wtedy jeszcze nie wiedziałem że nie każda jest identyczna , tu zaczyna się problem bo oś jest na dziwnym patencie R.A.T axle , co prawda są na to adaptery ale najbliższy jaki znalazłem znajduje się w stanach , może ktoś z was borykał się z podobnym problemem i wie jak to postawić na trenażerze w rozsądnych pieniądzach , nie wydając milionów monet na zamówienie ze stanów. \\EDIT Sprawa rozwiązana , niestety na rynku nie ma rozwiązań w rozsądnych pieniądzach i trzeba było wydać równe 300 zł na taką pierdołkę , nie mniej jednak gdyby ktoś miał podobny problem i szukał rozwiązania to jest to LINK . Oś można zamówić u polskiego dystrybutora , którego dane kontaktowe podane są na stronie producenta . Wygląda to tak : Edytowane 9 Października 2019 przez Merappi
bart.swiader Opublikowano 29 Listopada 2022 Opublikowano 29 Listopada 2022 Hej, można też trochę tańszą opcję zastosować. Trzeba kupić adapter do sztywnych osi do trenażera np Tacx T1710. Wyciągamy oś RAT, demontujemy jej końcówkę/nakrętkę. Wstawiamy oś Tacx i skręcamy. Teoretycznie istnieje możliwość minimalnego luzu, ale niwelujemy go skręceniem osi Tacx. Testowane na trenażerze Tacx Flow Smart. Koszt ok 190zł. Ja kupiłem oś z gwintem o skoku 1,5mm bo nie byłem pewien czy to zadziała i chciałem mieć alternatywę w postaci nakrętki. https://www.shift-up.eu/en/rear-axles/141-nut-for-focus-rat.html?search_query=RAT+&results=3 Ale moim zdaniem nie ma potrzeby tej nakrętki i wystarcza sama oś.
Rekomendowane odpowiedzi