Skocz do zawartości

Moje doświadczenia z trenażerami

Stryjek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na sąsiednim forum szosowym dałem taki oto wpis o moich bojach z kręceniem w domu, może komuś się przyda:

Postanowiłem sam sprawdzić zalety trenażera direct drive i jedzie do mnie Elite suito, zobaczymy jak to będzie działać. To mój 4 trenażer więc będzie do czego porównać.
Moja przygoda z kręceniem w domu wyglądała następująco:
1. Podstawowy Elite qubo z czujnikami kadencji i prędkość, według mnie do zwifta się nie nadaje, owszem coś tam pokazuje ale sama jazda jest delikatnie mówiąc upośledzona. Według mnie opcja tylko do sterowania manualnie i oglądania seriali lub słuchania muzyki.
2. Tacx flow, było już fajnie bo wkręciłem się w zwifta i całość działała nawet nieźle, zaczym nie zaczął się przegrzewać i oszukiwać zawyżając moc, ci co używali wiedzą o czy mówię, wrzucamy pod górę mała tarczę kadencję 90-100 i mamy dużo wyższą moc niż powinniśmy;) Niestety był też głośny i potrafił zrywać połączenie ze zwiftem. Nie pamiętam już jaką on miał moc maksymalną ale do sprintów to było zdecydowanie za mało, nie było szans pościgać się z grupą. 
Na szczęście kupiłem go w Decathlonie, więc oddali mi całość pieniędzy:)
3. Wahoo snap, dużo lepiej, większa moc, cichszy i lepiej symulował podjazdy, do tego nie miał takich skoków przy rozpoczęciu podjazdu jak flow, dokładał obciążenie dużo łagodniej. Do tego duże i ciężkie koło zamachowe dawało przyjemniejsze odczucia z jazdy. Przy odpowiednim ciśnieniu i dokręceniu rolki ciężko było uślizgnąć koło, co było problemem w tacx flow, dlatego sprinty na mocy ponad 1000w wchodziły bardzo przyjemnie:)
Sprzedałem tylko dlatego że chciałem spróbować DD.
4. Elite suito - wkrótce 😄

Wybierałem między suito, diretto, i flux s, czy wybrałem dobrze to się okaże;)
Przekonała mnie kompaktowa budowa i składane nogi. Będzie łatwiej wrzucić do bagażnika i zawieść na zawody młodemu.

• Lubię to! 2
Opublikowano

A jak było że sprintami na stojąco w Qubo? Zrywało koło przez tą konstrukcje ramy? Miałeś podobne problemy z mocą jak we Flow?

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No to jestem bardzo ciekaw recenzji tego produktu. Wygląda bardzo kusząco i sam jestem zainteresowany ale niestety recenzje ludzi, którzy się w niego zaopatrzyli są dość niekorzystne:

https://www.dcrainmaker.com/2019/07/hands-on-elites-new-799-suito-smart-trainer-with-cassette.html

Jak przyjdzie to koniecznie podziel się doświadczeniami!

P.S. Niezłą zaletą Suito jest również to, że fabrycznie jest wyposażony (chyba jako jedyny na rynku trenażer) w kasetę od Shimano 105.

Opublikowano
A jak było że sprintami na stojąco w Qubo? Zrywało koło przez tą konstrukcje ramy? Miałeś podobne problemy z mocą jak we Flow?

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Z tego co pamiętam to koło w qubo też się ślizgało, ale nie było gorzej niż w tacxie.
Opublikowano

Dzięki. Jeszcze takie dość nietypowe pytanie. Czy jako że posiadałeś i Tacxa i Elite próbowałeś uruchomić je na programach konkurencji? Tacx na My E-Training i odwrotnie. Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Opublikowano
Dzięki. Jeszcze takie dość nietypowe pytanie. Czy jako że posiadałeś i Tacxa i Elite próbowałeś uruchomić je na programach konkurencji? Tacx na My E-Training i odwrotnie. Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Nie próbowałem, interesował mnie tylko zwift ;)
Pierwsza jazda na suito już była, na razie jestem zadowolony, żadnego bicia a trenażer pracuje przyjemnie i cicho :)
Jutro potestuje dłużej i na swojej kasecie 10s, to napiszę coś więcej.
  • Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Stryjek napisał:

Pierwsza jazda na suito już była, na razie jestem zadowolony, żadnego bicia a trenażer pracuje przyjemnie i cicho :)
Jutro potestuje dłużej i na swojej kasecie 10s, to napiszę coś więcej.

No to ekstra. Napisz jak już będziesz po jakimś bardziej intensywnym kręceniu. Ludzie pisali głównie o problemach z ERG Mode. Zastanawiam się czy to możliwe, że egzemplarze, które szwankowały masowo wśród userów na forum DC Rainmakera mogą mieć jakieś wady związane z rynkiem amerykańskim, na które były dedykowane czy to raczej nie powinno mieć znaczenia? Tak czy siak kibicuję i czekam na kolejne spostrzeżenia. 
Jeszcze jedno pytanie, gdzie kupowałeś swój egzemplarz? Jeżeli jest ok to też tam zamówię :D

Opublikowano

Dwa "krzywe" Suito już są na pewno w Polsce. 

Ja jestem po pierwszej jeździe na Kickr Core. Luźna jazda na ZWIFT. Póki co wrażenia rewelacja, ale wcześniej miałem najprostszy możliwy trenażer, więc ;)

Jutro wrzucę jakiś trening strukturalny z TP. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
10 godzin temu, nshprck napisał:

No to ekstra. Napisz jak już będziesz po jakimś bardziej intensywnym kręceniu. Ludzie pisali głównie o problemach z ERG Mode. Zastanawiam się czy to możliwe, że egzemplarze, które szwankowały masowo wśród userów na forum DC Rainmakera mogą mieć jakieś wady związane z rynkiem amerykańskim, na które były dedykowane czy to raczej nie powinno mieć znaczenia? Tak czy siak kibicuję i czekam na kolejne spostrzeżenia. 
Jeszcze jedno pytanie, gdzie kupowałeś swój egzemplarz? Jeżeli jest ok to też tam zamówię :D

Jak się objawiały te problemy z ERG mode? jak będę wiedział co jest nie tak to sprawdzę.

centrumrowerowe, mieli najtaniej i dostępne od ręki ;)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Stryjek napisał:

Jak się objawiały te problemy z ERG mode?

Pod linkiem do DC Rainmakera (gdzie robi taki pierwszy "hands on" ale jeszcze nie test) jest awantura. Prawie każdy to tam zgłaszał na różne sposoby.

np.: "I have the same issue as everybody else with the SUITO: Resistance not working in ERG mode, etc." - z tego co wyczytałem chodzi o duże delaye.

Edytowane przez nshprck
Opublikowano
1 godzinę temu, nshprck napisał:

z tego co wyczytałem chodzi o duże delaye

So ty say że you masz na myśli huge opóźnienia? 

Opublikowano

Spróbuję zrobić dziś jakieś schodki i zobaczymy jak to wygląda.

Opublikowano

Narysowałem sobie schodki na zwifcie i jechało się super, erg działało tak jak powinno, może chwila opóźnienia jest ale kilka sekund mi nie przeszkadza.
Trenażer jest według mnie bardzo cichy, mnie do szczęścia nie potrzeba nic więcej;)
Jak na razie jestem bardzo zadowolony.

f4f62fec32895d74f8eb3b077a7b75da.jpg2005beb77f6596e5f3cbeb199ab7950e.jpg

Opublikowano

Dzięki za te info. Przypomniałem sobie jeszcze, że użytkownicy wspominali o problemach głównie podczas bardzo dynamicznych sprintów. Niemniej mając na uwadze moje doświadczenie (zerowe) z trenażerami oraz stopień zaawansowania w treningach to spodziewam się, że ten trenażer może być i tak ponad moje oczekiwania. Dziękuje za dodatkowe informacje. 

Wiem, że pewnie jest za wcześnie na porównania ale po tych paru razach możesz jakoś ocenić  Suito na tle tych, które miałeś?

Opublikowano

Również chyba zdecyduję się na Suito. Do mojego amatorskiego kręcenia "od wielkiego dzwonu" będzie i tak aż nadto, a zostaje 1000 w kieszeni (względem Wahoo). Poza tym, zastąpi Elite Evo (które gdyby nie głośność, spokojnie mogłoby zostać ze mną kolejny rok).

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.10.2019 o 22:56, Łukasz_P napisał:

Dwa "krzywe" Suito już są na pewno w Polsce. 

Ja jestem po pierwszej jeździe na Kickr Core. Luźna jazda na ZWIFT. Póki co wrażenia rewelacja, ale wcześniej miałem najprostszy możliwy trenażer, więc ;)

Jutro wrzucę jakiś trening strukturalny z TP. 

Hej, możesz napisać jak z głośnością Kickr Core? Pamiętam, że kiedyś udało mi się porównać równocześnie Kickr i "kurę" i Wahoo było głośniejsze od Elite. Zapowiada się kręcenie w godzinach 6-7 rano więc hałas średnio wskazany ;)

Edit: Gdyby jeszcze miał porównanie apki od Elite i Wahoo. W tej drugiej są predefiniowane programy i gotowe trasy do odpalenia?

Edytowane przez Pepka
Opublikowano
57 minut temu, Pepka napisał:

Hej, możesz napisać jak z głośnością Kickr Core? Pamiętam, że kiedyś udało mi się porównać równocześnie Kickr i "kurę" i Wahoo było głośniejsze od Elite. Zapowiada się kręcenie w godzinach 6-7 rano więc hałas średnio wskazany ;)

Edit: Gdyby jeszcze miał porównanie apki od Elite i Wahoo. W tej drugiej są predefiniowane programy i gotowe trasy do odpalenia?

Z tego co się orientuję, to Kickr Core należy do najcichszych na rynku i ja go wcale nie słyszę. Jest zdecydowanie bardziej cichy, niż sam napęd. 

Co do apek, to nigdy nie miałem kontaktu z Elite, a samej Wahoo też nie używam. Do tej pory korzystałem ze ZWIFTa, TrainerRoad i bezpośredniego sterowania z Garmina Edge. 

Opublikowano

Gdy ja rok temu szukałem najcichszego trenażera to wtedy w większości opinii widziałem, że Tacx Neo był odrobinę cichszy od Wahoo. Różnica pewnie trudna do zauważenia... W obu napęd roweru jest głośniejszy niż sam trenażer.

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk