Skocz do zawartości

Oświetlenie rowerowe ładowane na usb - wybór

Szymon132

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jakie oświetlenie ładowane na usb mógłbym wybrać do swojego roweru. Nie musi być ono mocne oraz najlepiej gdyby były one małe

Opublikowano
8 godzin temu, Szymon132 napisał:

Mam pytanie jakie oświetlenie ładowane na usb mógłbym wybrać do swojego roweru. Nie musi być ono mocne oraz najlepiej gdyby były one małe

Poszukaj na Aliexpres tam masz tego sporo i  w super cenach.

Opublikowano

Wszystko to chińszczyzna , ja mam dokładnie taką samą w szosie tylko niby polskiego producenta Prox ( Pictor )

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak chcesz być tylko widoczny to kup coś Knog'a. Ja z Knog'ów Blinder jestem zadowolony.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja może zapytam inaczej. Bo lamp pełno w necie. Od 300-lumenowych kieszonkowych świeczek po latarki do oświetlania pola w Kansas palnikiem 100k lumenów. Filmiki niby są, ale w większości pokazują nie to co trzeba i nie tak jak trzeba, albo za miliony.

Czy np. 8000 LM wystarczy na dobre oświetlenie kilkudziesięciu metrów drogi przed nami?

Opublikowano

8000 lumenów ? Światła mijania w samochodzie na halogenach mają około 3000 lumenów.

Jeżeli to coś Chińskiego z alliexpres lub allegro to ściema. Taka ilość lumenów wymaga dużej ilości prądu i odpowiedniego chłodzenia. No i tanie nie będzie.

Z markowych taki Cateye volt6000 mający 6000 lumenów kosztuje około 3000 zł.

Opublikowano

No własnie nie rozumiem jak oni to liczą a dale sprzedawców nie pokrywają się z filmikami. W sklepach wszystko zapakowane w plastiki i nie ma jak sprawdzić co i jak działa. Chyba że w sklepikach z lampkami za 5€ jak wsadzisz swoje baterie. A sprzedawcy w internetach pokazują 600lm lampkę oświetlającą tak, że 300m dalej można operację na otwartym sercu przeprowadzić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zgred napisał:

Czy np. 8000 LM wystarczy na dobre oświetlenie kilkudziesięciu metrów drogi przed nami?

Ktoś w opisie walnął się o jedno zero. Nawet jeśli to 800lm spokojnie wystarczy pod warunkiem że nie jest to wąski słup światła walący na 1km w przód. Dobra lampa ma oświetlać drogę z przodu i po bokach.

Opublikowano

Dzięki. W takim razie trzeba metodą prób i błędów. Teraz tylko zastanawiam się między tymi dwoma. Jedna czy dwie diody i jakie różnice. Oczywiście zdaję sobie sprawę że na pewno nie będzie to taki jupiter jak na fotce :D

s-l400.jpg s-l1600.jpg
Opublikowano

Coś mi się wydaje że żadna z nich 😉

Opublikowano
Godzinę temu, Zgred napisał:

Oczywiście zdaję sobie sprawę że na pewno nie będzie to taki jupiter jak na fotce :D

Żebyś się nie zdziwił 😅 A całkiem poważnie to z moich doświadczeń dwusoczewkowe (dwudiodowe) są praktyczniejsze. Raz że szerzej oświetlają drogę. Dwa, najczęściej posiadają różne skupienia światła i tym sposobem jedno świeci daleko a drugie szeroko. A razem potrafią zaskoczyć ilością światła.  Zresztą sam popatrz

IMG_20180121_185807_HDR.jpg
Opublikowano
15 minut temu, Zgred napisał:

w zupełności mi wystarczy

Na śniegu zawsze ilość światła jest większa..... Najgorzej jest na mokrej jezdni...

Opublikowano

Ale widzę zasięg tej lampy i to już też coś mówi. Coś zamówię i się zobaczy. Najwyżej tak ich obsmaruję że zwrócą kasę.

Opublikowano

Jedna istotna kwestia. Zamierzasz z tak mocną lampą jeździć po normalnych drogach czy MTB po lesie ? Bo jak po drogach to będziesz oślepiał wszystkich i taka lampa się do tego nie nadaje. Musi mieć odcięcie.

Opublikowano
8 godzin temu, Chrismel napisał:

Jedna istotna kwestia. Zamierzasz z tak mocną lampą jeździć po normalnych drogach czy MTB po lesie ?

Nie widzę problemu. Każda lampka ma swój słabszy tryb w tym stroboskopowy i spokojnie można go sobie włączyć. 

Opublikowano

Wiem, tylko że kolega może liczyć na to że będzie sobie oświetlał drogę podczas jazdy. A w przypadku tego typu lampy możliwości są ograniczone.

Opublikowano

Dla mnie jedynym ograniczeniem jest brak możliwości do poprzedniego trybu inaczej jak przeklikiwanie się przez wszystkie (bez wyłączania bo żeby lampkę wyłączyć trzeba przytrzymać przycisk). Nie wiem co jeszcze byś chciał? Melodyjki?

Opublikowano

Co do terenu w jakim ma pracować ta lampka to od razu mówię: off-road. W mieście świateł pełno i tam świeczka wystarczy. W okresie zimowym wcześnie jest ciemno a ja jeżdżę póki co ok. 90% po lasach i przez pola. Średnia prędkość to 20-35km/h.

Opublikowano

Mogę Ci polecić Knog PWR Trail jeżeli tylko budżet pozwoli. Używałem jej przez rok i byłem więcej niż zadowolony. Oświetla miękkim rozproszonym światłem. Poza tym Knog ma świetny patent z programem Modemaker w którym możesz samemu ustawić sobie najbardziej potrzebne tryby a pozostałe usunąć. Lampka w trybie oświetlania absolutnie nie nadaje się do użycia na normalnej drodze ale ma diody do jazdy dziennej/nocnej w takich sytuacjach. Jeszcze lepszą do offroad-u byłaby pewnie PWR Mountain z uwagi na kołowy rozkład światła ale ta cena .... .

Opublikowano

Oj, nie, to póki co zbyt wysoka cena. Ja dopiero od pół roku testuję swoje kolana i póki co nie wszedłem na tyle pewny grunt żeby kupić nowy rower i takie sumy inwestować. Poza tym downhill'u nie będę na 100% nigdy uprawiał żeby potrzebować coś tak drogiego. Jeżdżę już ubitymi, szerokimi trasami, tyle że szybko dość.