Skocz do zawartości

Czystość bidonu.

zenobek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomo, że użytkujemy nasze bidony w bardzo ekstremalnych warunkach. Zimno, gorąco, zanieczyszczenie chemiczne, biologiczne, wielogodzinny (albo i wielodniowy) kontakt z wodą, cukrem, szemranymi substancjami niewiadomego pochodzenia wchodzącymi w skład izotoników. Takie środowisko sprzyja powstawianiu różnorakiego brudu - osadu. Może być porzywką do powstawania kolonii bakterii i grzybów (zwłaszcza, że dostęp do wnętrza jest utrudniony). W związku z tym mam pytanie: jak czyścicie swoje bidony? Sama woda? detergent (płyn do naczyń). Może jakieś środki dezynfekcyjne? Czy może tylko czyszczenie mechaniczne (wycior do butelki). Mam wrażenie, że niektórzy przy zauważalnych znakach zużycia-zabrudzenia wywalają i zastępują nowym. No to jak to jest?

Opublikowano

Detergent, sama woda to za mało, a bidon staram się kupić co roku nowy.

Opublikowano

Płyn do naczyń,  szczotka gdy trzeba. Staram się też zawsze zostawiać go do wysuszenia. 

Opublikowano

Kwas askorbinowy bardziej znane jako witamina C w proszku, wyżera najgorszy syf czy dziadostwo, a jak chce zrobić całkowitą czystkę bidonu to pierw sól a następnie witamina c długo trzyma się zapach po witamince :) Bidony używam już z 4 rok te same. Każdy po 950ml z Elite.

Opublikowano
7 minut temu, Patryś napisał:

....witamina C w proszku, wyżera najgorszy syf czy dziadostwo.....

Widzisz! A to mi nie przyszło do głowy.....

Jakie stężenie? Łyżeczka wit. C na bidon wody wystarczy?

Opublikowano

Proste rzeczy są najprostsze, ja zwykle używam 2 łyżeczki płaskie na bidon, przy takiej ilości witaminy nieważne czy bidon jest mocno zagrzybiony czy już mieszkają w nim kultury bakterii,gwarantuje że po takim mixie wszystko zdycha a ty masz świeżutki bidon, operacje zwykle robię w lato co 3-4 dni kiedy mam wrażenie że podczas wędrówek i temperaturze bidon zamienia się w basen dla bakterii, Polecam.

Opublikowano

Witaminka jest spoko. Co jeszcze można dodać? Chyba tylko tyle że bidon najlepiej przechowywać otwarty. 

Opublikowano

Raz na czas gorzała :) ,a po wszystkim mycie w zmywarce.W tabletkach do zmywarek masz wszystkie detergenty

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś też się trochę męczyłem z myciem bidonu/zapachem itp. Postanowiłem wybrać łatwiejsze rozwiązanie :

https://www.promoceny.pl/detail/biedronka-napoj-funkcjonalny-polaris-smart-700-ml-20180813/

0007JCLRAIR8XXWT-C0.jpeg

Pojemność 0,7 ( po nalaniu pod korek 0,75 ) Grubość butelki w sam raz do koszyka bidonu ( w odróżnieniu od większości podobnych typu oshee itd. ) Używam 3-5-10 razy i w śmietnik. Co jakiś czas promocja kup 2 szt za 1,49 ( bez promocji 1,99 szt ).  Kiedyś w jakimś wiejskim sklepie kupiłem 0,75 izotonik ( nie pamiętam nazwy - jakaś rzadziej spotykana ) i butelka była również idealnie dopasowana ( 0,75 litra a pod korek to z 0,8 ).

/edit

Porównanie butelki użytej około 15 razy do użytej raz :D

IMG-20190830-094621.jpg

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Ja mam MAVIC Camelbak Bottle.Jest wykonany ze specjalnego plastiku wykorzystujący jony srebra.Takie rozwiązanie zapewnia skuteczne hamowanie rozwoju bakterii w produkcie.