Skocz do zawartości

Na co zmienić hamulce PROMAX DSK-300R w Tribanie?

kryminalistyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Nie mam za wiele doświadczeń z hamulcami tarczowymi, dlatego chciałbym Was podpytać. 

Wspomniane hamulce są chyba najsłabszym punktem tego roweru - na resztę nie narzekam. No i samo to, że praktycznie Promax nie ma strony z prawdziwego zdarzenia... Mało tego - nie ma nawet instrukcji jak zmieniać okładziny :D A nie jest to takie chyba banalne, bo nie widzę żadnej śruby ani zawleczki :)

JAKOŚ tam hamują, ale chyba można tę funkcję realizować lepiej Stąd moje pytania: 

1. Co moglibyście polecić, w zamian za wspomniane mechaniczne hamulce? 

2. Czy zmieniając hamulce, mogę pozostawić tarcze? 

3. Aha - jeśli rama umożliwia założenie tarczówek, to czy stanowi to STANDARD - tj. na tę ramę mogę założyć mechaniczne hamulce tarczowe dowolnego producenta i nie będę się musiał np. martwić, że nie będą funkcjonować poprawnie? 

Pozdrawiam. 

Jacek 

Opublikowano

Też się zastanawiam nad zmianą w moim tribanie. Po dotarciu dobrze hamują w dolnym chwycie ale w górnym pozostawiają trochę do życzenia. Rozważam 2 opcje: wsadzić avidy bb7 w wersji road (mam takie w MTB i są na prawdę mocne) lub na początek zmienić klocki hamulcowe na lepsze i chyba tą opcję najpierw sprawdzę.

Odnośnie wymiany klocków tam nie ma filozofii. Wykręć sobie zacisk żebyś mógł sobie dokładnie pooglądać (normalnie nie trzeba tego robić) i poruszaj tymi końcówkami wystającymi ponad zacisk a wpadniesz jak je wyjąć. Tutaj nie ma nic do odkręcania i nie trzeba narzędzi.

Opublikowano
6 godzin temu, kryminalistyk napisał:

mechaniczne hamulce tarczow

Dlaczego mechaniczne?

1.Polecam M7000 lub M8000. Jaki masz budżet?

2.Tak. Musisz zwrócić uwagę na klocki ,czy tarcza ma napis Resin only.Jak nie to przyjmie wszystkie klocki ,jak tak to możesz użyć żywicznych (lub kevlar)

3.Tak to jest standard 

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Dlaczego mechaniczne?

2.Tak. Musisz zwrócić uwagę na klocki ,czy tarcza ma napis Resin only.Jak nie to przyjmie wszystkie klocki ,jak tak to możesz użyć żywicznych (lub kevlar)

3.Tak to jest standard 

Mechaniczne, bo nie chcę zmieniać połowy roweru, nie chcę się bawić w odpowietrzanie, regulacje po każdej zmianie koła, etc. Mechaniczne są banalne w utrzymaniu. (cytat z filmu SzajBaka) 

Nie, napisu nie zauważyłem... 

48 minut temu, mareq napisał:

Też się zastanawiam nad zmianą w moim tribanie. Po dotarciu dobrze hamują w dolnym chwycie ale w górnym pozostawiają trochę do życzenia. Rozważam 2 opcje: wsadzić avidy bb7 w wersji road (mam takie w MTB i są na prawdę mocne) lub na początek zmienić klocki hamulcowe na lepsze i chyba tą opcję najpierw sprawdzę.

Odnośnie wymiany klocków tam nie ma filozofii. Wykręć sobie zacisk żebyś mógł sobie dokładnie pooglądać (normalnie nie trzeba tego robić) i poruszaj tymi końcówkami wystającymi ponad zacisk a wpadniesz jak je wyjąć. Tutaj nie ma nic do odkręcania i nie trzeba narzędzi.

Dzięki, zakombinuję... 

Fakt - można zacząć od innych okładzin. 

Opublikowano (edytowane)

A jaki budżet?

@kryminalistyk Kuknij na ten filmik :) 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Ja też zostaję przy maechanicznych, bo wbrew temu co ludzie piszą regulacja i obsługa jest banalna i szybka. Do tego wymiana klamkomanetek na hydrauliczne będzie masakrycznie droga.

Opublikowano
9 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

A jaki budżet?

@kryminalistyk Kuknij na ten filmik :) 

Chyba te hamulce widziałem wczoraj w szosowym Giancie... A budżet? No mniej więcej tyle, ile kosztują  te TRP. Chyba nie ma sensu płacić więcej, jeśli te są ok. 

Opublikowano
9 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Do kierownicy baranek w tribanie to nie bardzo te hamulce.

Opublikowano

Jeszcze jedno, rozważ czy nie potrzebujesz tylko przedniego hamulca. Mi się już 2 razy udało tył zablokować na suchym czystym asfalcie na tych promaxach. Wsdzisz coś za mocnego to będziesz tylko zdzierał oponę zamiast hamować.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

A jakie okładziny do tych promax-ów polecacie? Nie mogę znaleźć oryginalnych klocków, czy jakieś innego producenta mogą być? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat. Jakie klocki i jaki hamulce ? Czy ktoś coś realnie zmienił od ostatniego wpisu ?

Opublikowano (edytowane)

Ja zmieniłem najpierw okładziny na Jagwire półmetaliki. Jest troszkę lepiej. Potem przedni zacisk zmieniłem na Avid BB7 i też jakoś szału nie ma. Może słabym ogniwem są tarcze. Kombinuję na jakie zmienić.

W zasadzie to siła hamowania mi wystarcza ale chętnie bym hamował przy słabszym ściskaniu klamek. W dolnym chwycie oczywiście hamowanie jest dużo mocniejsze.

Edytowane przez mareq
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Chciałem odświeżyć temat. Wymieniłem standardowe klocki na te od Szajbajka ale szczerze mówiąc, nie ma żadnej różnicy ale jeszcze je trochę dotrę. Też mnie te hamulce strasznie irytują. Szkoda mi trochę wydawać dużo kasy na nowe i zastanawiam czy spróbować z inną tarczą czy kupić zwykle szczękowe od shimano. Tiagre albo 105. O ile tył jeszcze jakoś hamuje o tyle przód mnie bardzo mocno zawodzi. Dajcie znać co myślicie 

Opublikowano

Szczękowe to są dopiero zwalniacze a nie hamulce.

Na tribanie nie ma problemu z zablokowaniem koła w górnym chwycie, a dłonie mam nie za duże.  

Opublikowano

A gdzie sobie zamontujesz te zwykłe szczękowe? I koła zmienisz?

Opublikowano

A rama tribana przyjmie z tyłu hamulec w ogóle?

Opublikowano

Tak. Ma wejście na tylny hamulec. Osobiście wolałbym zostać przy tych hamulcach ale mieszkam w górach i potrzebuje niezawodności. Na tym zjeździe dają radę jak hamuje od góry. Jak ciut się rozpędzę to są za słabe. 

Screenshot_20200531_091152_com.android.gallery3d.jpg
Opublikowano

I ewentualnie wymienię na bb7. Na allegro są z tarcza za 300zl. Wersja road 550zl. I w sumie nie  wiem co wybrać. Ma ktoś może któreś z tych hamulców? Bo nie mam nawet gdzie sprawdzić 

Opublikowano

Jeżeli przy obecnych hamulcach w tribanie bez problemu zablokuję koło to nawet jak założę hamulce od downhila z tarczami 203mm to nic to nie da bo przy tak wąskich oponkach jakie są w szosie nic więcej nie wyciśniesz.

Opublikowano
4 godziny temu, Pynio napisał:

I ewentualnie wymienię na bb7. Na allegro są z tarcza za 300zl. Wersja road 550zl. I w sumie nie  wiem co wybrać. Ma ktoś może któreś z tych hamulców? Bo nie mam nawet gdzie sprawdzić 

Różnią się ciągiem linki, do klamkomametek potrzebna jest  wersja road.

Opublikowano (edytowane)

No wszędzie gdzie czytam wersja road jest słabsza. Miałem nadzieję że zwykłe będą pasować :/

51 minut temu, pinok napisał:

Jeżeli przy obecnych hamulcach w tribanie bez problemu zablokuję koło to nawet jak założę hamulce od downhila z tarczami 203mm to nic to nie da bo przy tak wąskich oponkach jakie są w szosie nic więcej nie wyciśniesz.

Ja jeszcze tylne jestem w stanie zatrzymać jak bardzo mocno zacisnę. No ale z przednim nie ma szans. Chciałem wymienić te z przodu. Ale wezmę od razu tarcze od avida. Chociaż kolega tutaj napisał, że pasuje tylko wersja road a ponoć jest zauważalnie słabsza od zwykłej. Boję się, że wydam 300zl a nie będzie różnicy 😊

Edytowane przez Pynio
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 31.05.2020 o 17:56, Pynio napisał:

No wszędzie gdzie czytam wersja road jest słabsza. Miałem nadzieję że zwykłe będą pasować :/

Ja jeszcze tylne jestem w stanie zatrzymać jak bardzo mocno zacisnę. No ale z przednim nie ma szans. Chciałem wymienić te z przodu. Ale wezmę od razu tarcze od avida. Chociaż kolega tutaj napisał, że pasuje tylko wersja road a ponoć jest zauważalnie słabsza od zwykłej. Boję się, że wydam 300zl a nie będzie różnicy 😊

trochę odkop, ale zastanawiam się, czy te avidy pasuję do tribana? W sensie, czy musi być wersja "road" czy zwykła też będzie działąć z klamkomanetkami?

Opublikowano

Dorzucę jedną obserwację: Też uważałem że mechaniczne tarczówki są słabe. Zmieniłem zdanie od czasu jak zacząłem regularnie używać dolnego chwytu. Mocna zaciśnięcie z rękami na klamkomanetkach to tylko spowolnienie w porównaniu do lekkiego użycia jednego palca w dolnym chwycie. Wniosek jest jeden: spacerowo można jeździć w dowolnym chwycie ale jak zapylasz to najlepiej w dolnym chwycie. Przy okazji zapylasz szybciej. Z tego co zauważyłem to użycie dolnego chwytu dodaje jakieś 2km/h przy 30km/h.

Opublikowano

Ponoć te klocki sprawdzają się rewelacyjnie w tych hamulcach:

https://ebcbrakes.pl/klocki-hamulcowe-cfa439hh,3,159144,19048