Rambo192 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam . Z racji że w innym temacie prosiłem o ocenę napędu w moim rowerze i jeden z forumowiczów stwierdził że nie jest zbyt dobry chciałbym dokonać lekkiego upgradu. Link do specyfikacji https://www.kross.pl/pl/2017/mtb/hexagon-b5 Obecny osprzęt PRZERZUTKA PRZÓD Shimano Tourney FD-TY500 PRZERZUTKA TYŁ Shimano Alivio RD-M4000 SGS Shadow MANETKI Shimano Tourney ST-EF500 3x8 KORBA SR Suntour XCC 42/32/22T SUPORT FP-B902 KASETA Shimano CS-HG31-8 11-32T Głównym zamysłem jest zmianę korby i przejście z kwadratu na Hollowtech II . Chodzi mi po głowie Shimano Alivio FC-T4060 . Oraz wymianę przedniej przerzutki pod właśnie ta korbe . Również chce wymienic kasetę . Chciałbym jednak jak narazie zostać w systemie 3x8 . Korba jest 3x9 ale z tego co wyczytałem jeżeli łańcuch jest 3x8 to korba będzie pracować na 3x8 . Rower mimo że mtb 99% spędza na asfalcie. Obecnie mam założone opony 700x40c . Co myślicie o zmianie korby lub może macie propozycję innych modyfikacji . Budżet jest rozsądny 😁. Wiadomo nie mam zamiaru pakować kilka tysięcy w rower który jak był nowy tyle nie kosztował. Pokonuje miesiecznie od 500-1000km zalezy ile mam czasu . Obecnie przebieg roweru zbliża sie do 10000 km. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Rambo192
trollu Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 a czego oczekujesz? Bo nie bardzo widzę konkretny powód zmian. Korba - ok, HT II będzie sztywniejszy niż kwadrat więc na plus ale reszta? Lepsze klamkomanetki (np Alivio) - trzeba by przejść na 9 rzędów
Rambo192 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Raczej chodzi mi o stopniowe ulepszanie z racji ograniczonego budżetu. Korba to raczej wstęp ponieważ chciałbym stopniowo wprowadzać zmiany. Założenie to w jakimś stopniu poprawić prędkość aktualnie mam 42 zęby na dużym blacie więc przejście na 48 wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Tereny raczej płaskie noga też myślę że sobie poradzi .
SzpiceR Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 2 minuty temu, Rambo192 napisał: 48 wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Tereny raczej płaskie noga też myślę że sobie poradzi . IMO bez sensu, noga może i by sobie poradziła ale im wyższa prędkość tym ważniejsza aerodynamika - a tej przy owej ramie "brak"
komandosek Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 wymiana elementów napędu na "lepsze" ale 8s nie brzmi jak dobry pomysł. Zostaw jak jest i odłóż na inny rower. 1
Rambo192 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Może i rzeczywiście 8s to średni pomysł. Czy przejście na 9s dało by odczuwalne efekty?. Co do innego roweru myślałem o takim rozwiązaniu lecz na nowy rower z osprzętem jakim bym chciał musiałbym przeznaczyć pewnie z 2.5k do 3k w górę więc włożenie z 600 zł w ten rower wydawało mi się dobrym rozwiązaniem. Korbe i kasetę i tak muszę wymienic ponieważ są już zużyte.
Greyo Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 6 minut temu, komandosek napisał: wymiana elementów napędu na "lepsze" ale 8s nie brzmi jak dobry pomysł. Zostaw jak jest i odłóż na inny rower. Według mnie to jest najlepsza rada . Też jakiś czas temu chciałem trochę przerobić Cube Crossa na bardziej "szosowego". Po zakupie korby dwu blatowej okazało się, że dolne widełki maja dziwną geometrię i nowa korba nie pasuje. Po tym incydencie dałem sobie spokój z wymianami osprzętu, crosa sprzedałem i kupiłem też Cube ale bardziej szosowego . Według mnie szkoda pieniędzy na wymianę paru rzeczy, które i tak nie wiele zmienią.
kristof1666 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Taka korba to moim zdaniem najlepszy tuning w budżecie 250zł. Z reguły w budżetowym rowerze korba jest najsłabszym komponentem, bo nikt nie zwraca na nią uwagi przy kupnie. Ja sam mam podstawowy rower z dekla i wymieniłem korbę na HT II (i to jedyna modyfikacja), przerzutka taka jaką masz powinna działać. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez kristof1666
komandosek Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 19 minut temu, Rambo192 napisał: Może i rzeczywiście 8s to średni pomysł. Czy przejście na 9s dało by odczuwalne efekty?. Co do innego roweru myślałem o takim rozwiązaniu lecz na nowy rower z osprzętem jakim bym chciał musiałbym przeznaczyć pewnie z 2.5k do 3k w górę więc włożenie z 600 zł w ten rower wydawało mi się dobrym rozwiązaniem. Korbe i kasetę i tak muszę wymienic ponieważ są już zużyte. Nie zrobi to żadnej różnicy, nawet nie zauważysz. Mam w miare świeże porównanie, bo posiadam 2 starsze mtb, jeden z kompletną grupą STX RC (8s) a drugi z grupą X7 (9s). Jeden bieg więcej poprawia indeksację kasety. Podejrzewam że Ci sie to do niczego nie przyda. Kaseta, korba i łańcuch w 8s to jak za waciki. Jesteś pewien że korbę trzeba wymieniać? Nie przyjmuje nowego łańcucha?
Rambo192 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2019 5 minut temu, komandosek napisał: Nie przyjmuje nowego łańcucha? Jeszcze nie wymieniłem tylko zapytałem się na forum wstawiam link do tematu jeżeli chcesz możesz zobaczyć
Accent_Szaj Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Możesz mieć problem z kompatybilnością. Łańcuchy 9s mają inną szerokość wew.ogniwa Ale i tak powinieneś zmieścić się z budżetem 600zł Korba 200-250 Kaseta + łańcuch 104 https://allegro.pl/oferta/zestaw-kaseta-cs-hg400-11-34-i-lancuch-cn-hg53-oem-8156058202 Łożyska(Support) 48zł https://allegro.pl/oferta/suport-shimano-sm-bb52-bsa-hollowtech-ii-7827065083 Manetka tył 40zł https://allegro.pl/oferta/shimano-altus-sl-m2000-manetki-9rz-prawa-linka-7404782611 Przerzutka przód Alivio 60zł https://allegro.pl/oferta/przerzutka-shimano-alivio-9rz-fd-m4000-ds-3rz-34-9-7861065350 Daje nam ~450zł Więc nawet komplet manetek możesz kupić Manetki komplet 80zł https://allegro.pl/oferta/shimano-altus-sl-m2000-manetki-3x9rz-lewa-prawa-8266784186
ostry2407 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 zasadnicze pytanie czy opłaca się w niego inwestować..?
komandosek Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 28 minut temu, Rambo192 napisał: Jeszcze nie wymieniłem tylko zapytałem się na forum wstawiam link do tematu jeżeli chcesz możesz zobaczyć To dowiesz się jak założysz nowy łańcuch i korbę. A czy przyjmie to szczerze nie wiem
Accent_Szaj Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 @komandosek kuknąłeś na posta? @Kruk piszę,że podzespoły są "zjechane" i zgadzam się z nim. @Rambo192 fakt faktem,zastanów się czy faktycznie opłaca ci się inwestować w maszynę.Jak zadecydujesz ,że tak to ew. mam na zbyciu rzeczy które potrzebujesz
Nath_147 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 jak chcesz to możesz już teraz wrzucić kasetę i łańcuch 9rz i zestroić tylną przerzutkę i linkę tak by manetka nie wrzucała jednego biegu na kasecie, jeżeli jeździsz dużo po asfalcie to kupując 11-32, możesz zrezygnować z 32 i mieć przełożenia 11-28, lub kupić 11-28 i mieć wtedy bardziej szosową 11-24 potem wystarczy że trafi się okazja na manetki 9 rzędowe i masz 3x9 :).
Rambo192 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi. Będę musiał się zastanowić co zrobić dalej . A tak swoją drogą dzisiaj w miejscu spinki tam gdzie nie ma pinu łańcuch się rozsypał . Chyba miał już dość życia.😕
Rekomendowane odpowiedzi