Skocz do zawartości

Okulary Rockrider XC120 Photochrome

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mini recenzja.

Czołem Szaje, nasza rowerowa brać dzieli się na tych co jeździ w okularach i na tych co zacznie, ja należę to tej pierwszej grupy, niestety moje ostatnie rowerowe okulary poległy w starciu z gałęzią w lesie, będąc włożone w otwory wentylacyjne w kasku (jakbym je miał na nosie to by mi było za ciemno i bym wjechał w drzewo ;)), żal ich nie było, bo to moje rezerwowe ciemne z Decathlona za 19,99zł. W poprzednich właściwych okularach złamałem w zeszłym sezonie zausznik (także Decathlonowe, z wymiennymi szkłami, sztywnym etui, bardzo je lubiłem, użytkowałem je od 2012 roku), to niestety trzeba było zakupić okulary. Ceny obecnie są prawie dwukrotnie wyższe niż w 2012 roku, kiedy to za okulary z zestawem czterech szkieł i sztywnym etui zapinanym na zamek zapłaciłem 69,90zł, obecnie podobne okulary w Decathlonie to wydatek rzędu 119zł. Dla jednych to spora kwota, a patrząc na rynk jako całość to wcale nie jest taka wygórowana cena. Sprawdziłem dla Was co dostajemy w zamian.

Zakup

Wczoraj byłem reklamować buty syna w Decathlonie, a przy okazji wybrałem się na dział rowerowy.

Wcześniej zapoznałem się z oferta okularów francuskiego marketu sportowego, a także z ofertą majfriendów na Aliexpress.

Po wnikliwej analizie uznałem, że jednak wolę kupić produkt z Decathlona, bo raz, mogę go przed zakupem przymierzyć, a dwa z reklamacją/wymianą nie będzie żadnych przebojów.

Z doświadczenia dotychczasowego wynika, że szkieł raczej ze sobą nie woziłem, jak jechałem w ciemnych to powrót wieczorny lub przy pogorszeniu warunków był z okularami na kasku, jak znów pojechałem w biały albo żółtych szkłach to psioczyłem zazwyczaj, że nie wziąłem ciemniejszych szkieł.

Stwierdziłem, że trzeba w takiej sytuacji kupić fotochromy. Będzie to a pewno kompromis jakiś, aczkolwiek jestem pozytywnej myśli. Z racji takiej, że nie posiadam wady wzroku, nie noszę okularów optycznych, w samochodzie używam okularów przeciwsłonecznych ze szkłami polaryzacyjnymi, to do tej pory nie miałem przyjemności użytkowania szkieł fotochromatycznych.

Wybrałem najtańsze z okularów fotochromatycznych jakie można zakupić w Decathlon, okulary sprzedawane są w miękkim neoprenowym pokrowcu ze ściereczką z microfibry w zestawie.

https://www.decathlon.pl/okulary-xc-120-fotochromowe-id_8405498.html

Okulary przemierzyłem, spasowały mi od razu, siedzą jak na mnie zaprojektowane, zero ucisku, ładny i nowoczesny wygląd.

Okulary jeszcze dla Was zważę tak z czystej ciekawości.

Konstrukcja jest dość solidna, zawiasy zauszników solidne, szkła są demontowalne, więc w razie W może uda się dokupić klasyczne szybki.

Pomarudziłem, pochodziłem po sklepie i udałem się do kasy.

Testy

Wczoraj mieliśmy w Krakowie późnym popołudniem deszcz, szarugę, trochę światła spod chmurki.

Pokonałem parędziesiąt kilometrów samochodem z rodzinką po mieście w okularach zrobiłem i widać bardzo dobrze.

Dzisiaj już na rowerze, na dziurach zero zsunięć, ściemniły się dostosowując do naświetlenia, widoczność bardzo dobra.

Podsumowanie

Jak na razie jestem z kolejnego zakupu rowerowego w Decathlonie bardzo zadowolony.

8348e22c2a07da87794a4debf40ce084.jpg 85075ceb9c147d941e278bbaa8e559cc.jpg

665dc7bd350c4e11debfeeae18f5c9f2.jpg a5eb8050400e595782f1b3956a3ed30c.jpg

fb22e43f49ca2353e2667188a51fdb4a.jpg

Opublikowano

Fotochromy są super! Ja po zakupie okularów samościemniających już nie wróciłam do zwykłych.

Opublikowano

Ja w okularach jeżdżę zawsze. Co jakiś czas muszę je wymieniać bo je łamię, gubię, rysuję itp. Kiedyś był straszny problem z kupieniem okularów przezroczystych. Więc będąc w Niemczech kupiłem kilka par okularów UVEX. Dwa lata temu ostatnia para uległa biodegradacji i zakupiłem w Decathlonie te: https://www.decathlon.pl/okulary-na-rower-arenberg-kat-0-id_8118518.html

Ogólnie nie są złe. Ale plastik jest wyjątkowo tandetny. Szczególnie wieczorem światło od latarni i samochodów jest rozproszone. Tylko że kosztują 20 zł co jest ich zaletą bo kompletnie nie muszę się o nie troszczyć. Ale w porównaniu z UVEX-ami które miałem poprzednio obraz widziany przez nie jest marny. Nie wiem czy zdecydowałbym się na wydanie u nich większej kwoty na okulary skoro takie coś mają cały czas w ofercie. Być może te które kupiłeś są lepsze ale porównałbym ich ofertę z innymi na rynku bo to już nie 20 zł a 120 zł. Aha. Te UVEX-y nie były jakoś znacząco droższe. Z tego co pamiętam 3 pary kupowałem za 20 euro.

Opublikowano
11 minut temu, Chrismel napisał:

Dwa lata temu ostatnia para uległa biodegradacji i zakupiłem w Decathlonie te: https://www.decathlon.pl/okulary-na-rower-arenberg-kat-0-id_8118518.html

Ogólnie nie są złe. Ale plastik jest wyjątkowo tandetny.

Właśnie te tylko w wersji ciemnej mi się po 3 latach połamały. A to prawda, widać przez nie średnio, zniekształcają.

Co do opisywanych okularów, to nie jest tak tandetny przedmiot jak te o których piszesz, różnica w wykonaniu i materiałach jest ogromna.

Opublikowano

Jeżdżę w tych fotochromach od jesieni zeszłego roku. Szkła spisują się rewelacyjnie, jednak średnio leżą mi na twarzy i przy szybkich zjazdach wiatr wali po oczach i łzawię. Szukam cały czas czegoś większego, ale też na fotochromach i nie mogę na nic się zdecydować w sensownych pieniądzach. 

Ale wspomniane Rockridery jak najbardziej warte swojej ceny. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 minuty temu, Łukasz_P napisał:

Jeżdżę w tych fotochromach od jesieni zeszłego roku. Szkła spisują się rewelacyjnie, jednak średnio leżą mi na twarzy i przy szybkich zjazdach wiatr wali po oczach i łzawię. Szukam cały czas czegoś większego, ale też na fotochromach i nie mogę na nic się zdecydować w sensownych pieniądzach. 

Ale wspomniane Rockridery jak najbardziej warte swojej ceny. 

Ja mam taki kształt głowy, że u mnie jest ideolo.

Opublikowano

Jeżdżę z testowanymi fotochromami od miesiąca i też jestem bardzo zadowolony.
Raz, nie muszę się męczyć z wymianą szkiełek. Dwa, leżą idealnie. Trzy, świetnie dostosowują się do światła. Cztery, całkiem solidne są.
Jedyna wada dla mnie, to te zielone wstawki. Wolałbym czerwone/czarne/szare/białe. Ale co tam... Spisują się świetnie.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja zakupiłem okulary typowo do biegania, ale jeździ mi się w nich wyśmienicie. Technologia taka sama, fotochrom kat 1-3. Model Kalenji RSG 560.

Okulary zakupiłem, bo z otwartego pola wyjeżdżam w lasy na ścieżki MTB i nie da się w czarnych szkłach jechać już po lesie. Tzn da się, ale nie jest to komfortowa jazda. Natomiast jazda bez okularów, to już w ogóle porażka.

Opublikowano
11 godzin temu, Łukasz_P napisał:

Szkła spisują się rewelacyjnie, jednak średnio leżą mi na twarzy i przy szybkich zjazdach wiatr wali po oczach i łzawię.

No widzisz. A te białe rewelacyjnie leżą mi na twarzy, nie wpadają mi w ogóle owady do oczu i nie uciskają ani nosa ani za uszami. Tylko te "szkła" :( Dołożyliby ze 2 euro do lepszego plastiku. Kosztowały by wtedy 30 dychy i byłby rewelacyjny produkt.

Opublikowano
5 godzin temu, Bujak napisał:

Też chciałem je kupić, ale w sklepie przymierzyłem inny model fotochromatyczny kalenji, który bardziej mi pasował:

https://www.decathlon.pl/okulary-trail-960-photo-id_8529512.html

Mogę śmiało polecić.

Nosek ma regulowany kształt.

Fajnie, że mają kilka rodzajów fotochromowych okularów, bo można sobie coś dopasować.

Też fajne, ale widzę jeden problem, nie ma gumki na zausznikach, mogą się zsuwać z węższej głowy.

Opublikowano
4 godziny temu, Fimala napisał:

A ktoś z was może te fotochromy z nowej serii? Te większe i szersze: https://www.decathlon.pl/okulary-mtb-xc-race-fotochrom-id_8545911.html

Powiem Ci, że chyba będzie ciężko, bo w markecie Kraków Plaza ich nie widziałem w ogóle.

Co do wrażeń z jazdy, są pozytywne, kilka jazd zaliczone, oksy nie lecą, są stabilne, szkła nie zniekształcają mi wizji, widoczność bardzo dobra.

Minus lekki, ale to chyba każdych okularów rowerowych, w upalne/parne dni, po zatrzymaniu parują w kilka sekund...

Opublikowano
28 minut temu, SpiderMAN napisał:

Minus lekki, ale to chyba każdych okularów rowerowych, w upalne/parne dni, po zatrzymaniu parują w kilka sekund...

Droższe okularki z reguły mają powłoki zapobiegające parowaniu. Zarówno w Uvexach 803 ( miałem)jak i Shimano ART-1 PH ( mam) jest jakaś powłoka hydrofobowa.

Opublikowano

Muszę poszukać jakiegoś preparatu hydrofobowego w takim razie do zakonserwowania szkieł. Ktoś coś takiego kojarzy?

Opublikowano

W dniu 31.07.2019 o 09:05, SpiderMAN napisał:
Też fajne, ale widzę jeden problem, nie ma gumki na zausznikach, mogą się zsuwać z węższej głowy.

Łeb mam przeogromny 63 cm obwodu - nie ma mowy o spadaniu, chociaż kilka razy rzeczywiście poprawiałem ich ustawienie na nosie.

20 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Okulary kalenji mi nie parują. Może dla tego, że mają na górze otwory wentylacyjne i są bardziej oddalone od czoła.