Skocz do zawartości

RockShox 30 Silver Solo Air - zakłócona praca amortyzatora.

Kuba 26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Jestem posiadaczem widelca rock shox 30 silver tk solo air. Podczas górskich wypadów zauważyłem że przy spadku temperatury nawet poniżej 15 stopni widelec można powiedzieć przestaje pracować. Nawet na kamienistym zjeździe ma się wrażenie że zaraz wybije się nadgarstki. Próbowałem zmiany tłumienia z szybkiego na wolne, zmiany ciśnienia i nic. Przy niskim ciśnieniu wygląda to tak że widelec owszem ugnie się ale nie można to nazwać płynna praca, czułości zero. Czy ktoś spotkał się z taką przypadłościa? Widelec posiadam od nowości. Uzytkuje go drugi sezon. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Serwisowałeś go już? Jeśli nie to masz odpowiedź. 

Opublikowano

Nie ale w zeszłym roku jak był świeży było to samo. Ktoś się orientuje czy w środku może być elastomer? 

Opublikowano

W powietrznym amortyzatorze nie będziesz miał elastoremu. Jak Ci od nowości tak chodzi to znaczy że jeszcze jest w nim smar konserwacyjny (albo nie ma go w ogóle) i po prostu się zatarł. Potrzebny serwis. 

Opublikowano

Przeserwisuj go. Olej w tłumiku do wymiany to raz a dwa gąbki olejowe suche na bank.

Rowerowa Szajba
Opublikowano

Mnie namawiano na serwis amortyzatora rock shox i dobrze że zrobiłem. Stary olej bo kolor mocno zółty wpadajacy w pomarańcz ciemną. Jak dla mnie warto zrobic mimo ze nowy amortyzator zerowy serwis nie patrzac na nic.

Rowerowa Szajba
Opublikowano

Nie żałuje że serwis zrobiony działa dobrze nie narzekam. To prawda posłuchałem i przynajmniej mogę spokojnie jeżdzić nie mysleć a jednak mogłem zrobić :)