Skocz do zawartości

Pedały szosowe

Filipeu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję jakieś pedały szosowe, (czarne), których lakier nie będzie się zdzierał przy wpinaniu, obecnie mam czarne i są całe srebrne. 

Opublikowano (edytowane)

Look Keo 2 Max jeśli cena Cię nie zabije. Jeśli ryzyko jest duże do weź Keo Easy.

Edytowane przez Red
Opublikowano

Ja mogę polecić Xpedo Thrust. Lekkie, sztywne i nie łapią luzów.

Opublikowano

Look Keo Easy trzeszczą już po ok. 1kkm, Classic 3 może wytrzymują 3kkm, ale nie u mnie. Po przeserwisowaniu jest być dobrze, ale w Easy łatwo dokręcając gwint przekręcić i pedały na szrot.. Classici mają regulację siły wpięcia, ważne. Look Keo Max 2 i powyżej już dają radę kręcić i kręcić.. Xpedo mają do bani sprężyny, w zasadzie trzymają blok, jak skała i nie da się tego zmniejszyć. Czasem luz trzeba skasować, ale kręcą bosko. Btwiny te lepsiejsze są OK, 2kkm wytrzymują do serwisu nim zaskrzeczą, po serwisie problemów już nie ma, ale potrafią się wypiąć (to samo dotyczy Nexelo/VP - to to samo). Ja polecam Look Keo Max 2.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam podobny dylemat. Kupiłem buty SIDI i SPD-SL Shimano 7000 jak przystało do szosówki. Ich wpięcie jest dość kłopotliwe-pedał potrafi się za każdym razem odwrócić i trzeba trochę zachodu żeby go odwrócić nie tracąc z oczu kierunku jazdy. Przy przejazdach na światłach jest przez to dość nerwowo. Start pod górkę jest jeszcze bardziej kłopotliwy. Czarę goryczy przelała gleba na asfalcie przy unikaniu kolizji z hulajnogą elektryczną. Te kłopoty zmusiły mnie do poszukiwań czegoś łatwego i szybkiego w użyciu.

Znalazłem Speedplay'e Zero.

Nie są tanie ale myślę że zdrowie jest ważniejsze.

Czy ktoś je używał i ma jakieś opinie czy są warte swojej ceny?

Opublikowano

Mam Shimano R540 i są to moje pierwsze SPD-SL, więc nie mam porównania, ale ze względu na rozłożenie masy ustawiają się zawsze tak, żeby wpiąć się w odpowiednią stronę. Z racji, że są to chyba najtańsze pedały na rynku myślałem, że każde tak się zachowują. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tina napisał:

Ich wpięcie jest dość kłopotliwe-pedał potrafi się za każdym razem odwrócić i trzeba trochę zachodu żeby go odwrócić nie tracąc z oczu kierunku jazdy.

To jest wada Twojego egzemplarza. Pedały szosowe mają "wisieć" sprężyną w dół i tyle, jeśli tak nie jest to reklamacja, może masz skopane łożyska czy cuś