Skocz do zawartości

Jeśli nie Mio to co ?

Qazxsw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje Mio 200 dokonało żywota i potrzebuje go czymś zastąpić, generalnie chodzi mi tylko o funkcje gps, możliwość wgrania trasy, nie potrzebuje żadnych czujników itp. Uwielbiałem opcję zaskocz mnie jaka Mio oferowało. Czy znajdę inna nawigacja posiadającą coś takiego , albo ewentualnie apke na telefon z taka opcja ? 

Opublikowano

Witaj

Mam Mio505 ale ostatnio sprawiłem sobie Garmina Edge 830 jako, że bardzo podoba mi się platforma garmin connect, która miałem z okazji Fenixa 3. Powiem tak, po 2 tygodniach jestem bardzo zadowolony z 830. Bardziej kompaktowy rozmiarowo wyświetlacz, równie bardzo prosty w obsłudze interfejs, parowanie z telefonem natychmiastowe, w mio 505 to jest koszmar (zresztą apkę z google play gdzieś wcięło) . Trening zapisują się w kilka sekund w garmin connect po kliknięciu zapisz.  Nawigują do celu praktycznie identycznie. Poczciwe Mio 505 jest niestety  wolniejsze w ogólnej obsłudze (szczególnie skalowanie map, ich przewijanie), a jak miałem w historii Mio zapisanych 30 treningów to przeglądanie ich było już koszmarem.

Co do opcji suprise me, identycznie działającą opcje masz w telefonie w aplikacji garmin connect, wpisujesz dystans, rodzaj bajka i generuje, później tylko wyślij do licznika i jedziesz - wygenerowaną trasę możesz sobie wygodnie podejrzeć w samym telefonie, w mio z powodu jego wydajności nie było to takie przyjemne.

Tak samo z ręcznym planowaniem trasy - zrobisz to z poziomu telefonu w aplikacji garmin connect. No i najważniejsze przy nawigacji to mapy - wgrywasz sobie jakie chcesz, kiedy chcesz (przy fabrycznych mapach jest jeszcze 6GB wolnego miejsca), w moim mio 505 chyba od roku nie było już żadnych aktualizacji. GPS w mio potrafił łapać fixa i ze 2-3min, w Edge jest to zawsze natychmiastowo. Bateria w Mio około 5-6h, w Garminie 20h (u mnie schodzi jakieś 4.6% na godzinę obecnie przy jeździe po śladzie z pulsem, kadencją i prędkością w ant+). 

Minus Garmina to cena (1799zł) za goły licznik z uchwytami, ale obecne generacje Mio wcale chyba tańsze nie są.

Nie wiem jak wygląda sytuacja wydajności  Mio  200 do 505, ale czas niestety leci do przodu i dopiero przy porównaniu widać różnice. 

Opublikowano

W dobrej cenie jest teraz garmin edge explore na Amazonie. Wychodzi trochę ponad 800zł.

Opublikowano

@yarex dzięki za informację ale garmina 830 odrzuciłem od razu z uwagi na cenę. Z ofert garmina to jak już to bym raczej celował w to co proponuje @mataman czyli w explore. 

Chociaż ja na rezponsywność Mio nie narzekałem.

Opublikowano (edytowane)

Aplikacja Naviki na telefon i PC.

Tak wygląda zaplanowana trasa ok. 50km przed program ,klikajac strzałki zmieniamy propozycje tras w zadanym dystansie. Widok na ekranie PC. To coś podobnego do "zaskocz mnie" od MIO.W zalezności od wybranego roweru trasa jest bardziej szosowa lub terenowa

64228447_1310502692438093_2172250710056370176_o.jpg

Edytowane przez Rafał OneGear
Opublikowano
W dniu 16.06.2019 o 12:19, Rafał OneGear napisał:

Aplikacja Naviki na telefon i PC.

Tak wygląda zaplanowana trasa ok. 50km przed program ,klikajac strzałki zmieniamy propozycje tras w zadanym dystansie. Widok na ekranie PC. To coś podobnego do "zaskocz mnie" od MIO.W zalezności od wybranego roweru trasa jest bardziej szosowa lub terenowa

64228447_1310502692438093_2172250710056370176_o.jpg

O to jest super 🙂 dzięki. Teraz tylko muszę znaleźć odpowiednie mocowanie na telefon i można jeździć 🙂

Opublikowano
O to jest super dzięki. Teraz tylko muszę znaleźć odpowiednie mocowanie na telefon i można jeździć
Speigen GearLock na ten przykład:

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, CoolBreeze napisał:

Speigen GearLock na ten przykład:

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Sposób mocowania klipsa do telefonu jest dość dziwny i jednak obawiam się o jego skuteczność, przyklejanie na taśmie dwustronnej to nie jest najlepszy pomysł. Widzę że mają dedykowany case do niego , szkoda że tylko dla iPhona. Ale dziękuję za propozycje 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak telefon nie sprawdza się za dobrze (bateria za szybko się kończy) tak że wracam do planów kupienia dedykowanego urządzenia . Już prawie byłem zdecydowany na lezyne ale to co mnie najbardziej interesuje czyli funkcja prowadzenia po śladzie jest tam potraktowana mocno po macoszemu , sposób nawigowania to jak dla mnie jest jakaś kpina 🙂

Naturalnym wyborem wydaje się być Garmin, ale jest jednak za drogi jak na to co ja potrzebuję od urządzenia , nie chce żadnych czujników podpinać , tylko sam GPS jest mi potrzebny. 

Czy istnieją jakieś tańsze rozwiązania na które warto zwrócić uwagę ?

Opublikowano (edytowane)

Masz określony budżet? Ja prawdopodobnie wybiorę Wahoo Elemnt Bolt. Po sladzie prowadzi. Cena 999 zl

Aczkolwiek na Amazonie dostaniesz garmina edge explore za około 830 zł. 

Edytowane przez bazyl33
Opublikowano

O wahoo też myślałem ale od znajomego który ma bolta wiem że ma problemy z sygnałem w lesie. Poza tym ciągle to prawie 1k PLN za mapę 🙂

Brałem pod uwagę lezyne mni z uwagi na cenę 🙂 ale może faktycznie pomyślę nad tym explore, albo kupię kolejne Mio .

Opublikowano
4 godziny temu, Qazxsw napisał:

O wahoo też myślałem ale od znajomego który ma bolta wiem że ma problemy z sygnałem w lesie. Poza tym ciągle to prawie 1k PLN za mapę 🙂

Brałem pod uwagę lezyne mni z uwagi na cenę 🙂 ale może faktycznie pomyślę nad tym explore, albo kupię kolejne Mio .

Ja do tej pory jeździłem z telefonem na kierownicy jako licznikiem i gps'em. W zeszłym tygodniu zakupiłem Wahoo Bolt'a i teraz zastanawiam się dlaczego tak późno to zrobiłem (nie mam doświadczenia z Mio czy Garminem więc nie będę pisać, że Wahoo to jedyny słuszny wybór).

Opublikowano
17 godzin temu, m-peter napisał:

Ja do tej pory jeździłem z telefonem na kierownicy jako licznikiem i gps'em. W zeszłym tygodniu zakupiłem Wahoo Bolt'a i teraz zastanawiam się dlaczego tak późno to zrobiłem (nie mam doświadczenia z Mio czy Garminem więc nie będę pisać, że Wahoo to jedyny słuszny wybór).

A czym Cię konkretnie wahoo kupiło ? Czy też nie koniecznie wahoo ale ogólnie komputerek. Jakie zauważasz plusy względem telefonu ?

Na szybko to przychodzi mi do głowy kwestia baterii no i to że pełnym słońcu słabo ekran telefonu daje radę . 

Opublikowano
W dniu 11.07.2019 o 07:16, Qazxsw napisał:

A czym Cię konkretnie wahoo kupiło ? Czy też nie koniecznie wahoo ale ogólnie komputerek. Jakie zauważasz plusy względem telefonu ?

Na szybko to przychodzi mi do głowy kwestia baterii no i to że pełnym słońcu słabo ekran telefonu daje radę . 

Przede wszystkim bateria. Jest to nieporównywalne z jazda z telefonem z włączonym cały czas ekranem. Drugi powód to właśnie ekran. Raz ze w słońcu jest o wiele lepiej widoczny a dwa ze nie jest dotykowy. Dosyć mocno się pocę i w górach dosłownie zalewam ekran telefonu, który przestaje reagować na dotyk (połączenie naklejonego szkła i wilgoci) i często muszę się zatrzymać i przetrzeć żeby np odzoomowac mapę. Kolejna kwestia do dogadywanie się z czujnikami. Często miałem tak ze po włączeniu aplikacji któryś z czujników (spd/cdn albo hrm) nie łączyły się. Na Wahoo jeszcze tego nie zaobserwowałem. Za każdym razem łączy się bez problemu. I na koniec to chyba wygoda i łatwość użytkowania. Robisz trasę na Komoot i po kilku sekundach jest już dostępna w komputerku. Włączasz i jedziesz, nic nie przeszkadza, nie ma powiadomień itd (wyłączyłem powiadomienia z komórki na ekranie komputerka). Do tego tez pokazywanie danych jest bardzo ergonomiczne. Można ustawić kilka kart w zależności o upodobań z różnymi danymi. Przybliżając lub oddalając ekran można sterować ilością pokazywanych danych czego w aplikacjach, z których korzystałem na telefonie nie dało się zrobić. 

Opublikowano

Dzięki za podzielenie się wrażeniami , na razie kwestie finansowe mnie trochę powstrzymują ale pożyczyłem od znajomego wahoo bolt i protestuje zobaczę czy mi przyasuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Polecam Garmina, najlepsza z tych opcji.

Edytowane przez taki_jeden
Opublikowano

W między czasie miałem okazję zobaczyć lezyne mega c GPS które w przeciwieństwie do wersji micro c ma całkiem fajna nawigacje . Garmin też spoko opcja ale nigdy go nie widziałem na żywo, no i jest droższy o jakieś 150 zł w porównaniu do lezyne. Za to lezyne ma opcję podłączenia czujników jak by mnie kiedyś naszło a tego ten Garmin nie potrafi , tak że już sam nie wiem 😉 wahoo mi się nie spodobało .

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A ja polecam trzy cuda z przytupem na 1 opcje

1. Hammerhead Karoo GPS Cycling Computer ( możliwość włożenia karty SD ) mój wybór

2. Garmin Oregon 600

3 Garmin etrex touch 35

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. 

Zaczynam powoli szukać nawigacji rowerowej. Nie potrzebuję czujników jak kadencja itd. (jeżeli będzie to ok), głównie potrzebuje sprzętu do poznawania nowych tras w lesie (MTB). Zaciekawiła mnie funkcja zaskocz mnie w MIO, ale koledzy pisali wyżej, że jest to też dostępne w garminie? tylko czy można tą trasę edytować w urządzeniu, czy tylko na komputerze przed wyjazdem? np. dojeżdżam do jakiegoś punktu startowego i dopiero z tego miejsca chcę wyznaczyć trasę, lub dojechać gdzieś na spontanie i wyznaczyć trasę powrotną, bo nie znam powrotu lub chcę wrócić inną drogą której jeszcze nie znam? Czyli interesuje mnie najbardziej sama nawigacja... Myślałem właśnie na MIO (trochę nie pasi mi ten duży ekran), lub może garmin Edge 520 lub ktoś wyżej wspomniał o Explore tylko nie wiem czy garmin spełni moje oczekiwania. Dobrze, żeby byłą też możliwość wgrywania śladu trasy. Za jakieś sugestie i pomoc z góry dziękuję.

Opublikowano
18 minut temu, Michal2008 napisał:

Zaciekawiła mnie funkcja zaskocz mnie w MIO, ale koledzy pisali wyżej, że jest to też dostępne w garminie? tylko czy można tą trasę edytować w urządzeniu, czy tylko na komputerze przed wyjazdem? np. dojeżdżam do jakiegoś punktu startowego i dopiero z tego miejsca chcę wyznaczyć trasę, lub dojechać gdzieś na spontanie i wyznaczyć trasę powrotną, bo nie znam powrotu lub chcę wrócić inną drogą której jeszcze nie znam? 

Z poziomu telefonu generujesz sobie trasę. Ustawiasz dystans jaki chcesz zrobić i kierunek świata. No i Garmin Ci coś proponuję. Dale już tylko synchro z licznikiem i lecisz. 

Opublikowano

Dzięki za odp.

Z tego wynika, że w garminie (520 plus) nie można nawigacji ustawiać z poziomu urządzenia tylko z apki :( i zawsze trzeba "przygotowywać trasę"; tak czuje,  że najbliższe urządzenie, które spełniałoby moje oczekiwania to MIO np. 215. Jeżeli macie jeszcze jakieś rady chętnie poczytam :O

Opublikowano

Poczytaj jeszcze o Teasi one 3 bo ma coś podobnego do "serprajz mi". 4 jest nowsze i trochę szybsze ale nie wiem czy nie trzeba tego sprowadzać zza Odry.

Opublikowano

Losowe trasy robi np garmin edge explore. Zadajesz ile km oraz kierunek, licznik tworzy 3 propozycje.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 29.12.2019 o 21:36, mataman napisał:

Losowe trasy robi np garmin edge explore. Zadajesz ile km oraz kierunek, licznik tworzy 3 propozycje.

W nim chyba z baterią problem, że trzyma max 5 godzin. A dedykowany power bank kosztuje pierdyriald zł :)