avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) Witam, Nie podobają mi się błotniki typu płetwy, bo wg mnie mają one zastosowanie do rowerów trekingowych, mój rower chce by ładnie wyglądał przez co szukam od paru godzin już błotnika przedniego. Znalazłem ten bo nawet napis mi się podoba i odpowiada mojemu stylu jazdy. Czy jednak ktoś się zna na tyle by określić czy wymiary tego błotnika będą odpowiednie dla koła 29? Cytat Rozmiar: 267 x 251 mm (szerokość x wysokość) Tutaj link:https://allegro.pl/oferta/blotnik-reverse-mudguard-born-to-ride-black-blue-7999479750 Generalnie chce tego typu błotnik który będzie lekki (ten waży najmniej bo 25g) + będzie ochraniał w tym stylu koło 29. Tak wiem że nie spełni on pełnej funkcji jak normalny błotnik ale ja nie mam problemu z ubrudzeniem się, błotnik kupuje by mi w twarz nie leciała woda czy błoto i nie brudziło ramy. Tylni błotnik niepotrzebuje, choc fajnie jakbym jakis tez tego typu mały mógł wsadzić gdzieś pod tylni amor. Ktoś tutaj obeznany jeździ na jakimś trailu bądź fullu by się wypowiedzieć? Edytowane 10 Czerwca 2019 przez avertos
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Mudguard nie chroni przed tym czego od niego oczekujesz, chroni jedynie górne lagi amorka od błota. Tyle tylko od mudguardów możesz oczekiwać.
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 2 minuty temu, SpiderMAN napisał: Mudguard nie chroni przed tym czego od niego oczekujesz, chroni jedynie górne lagi amorka od błota. Tyle tylko od mudguardów możesz oczekiwać. Okej, to i tak brzmi dobrze bo nie chciałbym zepsuć rowera, lepsze to niż nic, to jakie polecasz? Byleby nie były płetwy ?
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 4 minuty temu, avertos napisał: Okej, to i tak brzmi dobrze bo nie chciałbym zepsuć rowera, lepsze to niż nic, to jakie polecasz? Byleby nie były płetwy ? Ja mam najtańsze dwa mudguardy od Gianta... https://www.cyclestation.com.au/giant-proguard-zip-bike-fender-mud-guard-black-pla Z przodu i z tyłu takie same, fotki w moim wątku w dziale "Nasze rowery".
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) 2 minuty temu, SpiderMAN napisał: Ja mam najtańsze dwa mudguardy od Gianta... Z przodu i z tyłu takie same, fotki w moim wątku w dziale "Nasze rowery". Nie obraź się ale długo szukałem i nic Twojego tematu ale nic:https://forum.szajbajk.pl/profile/42-spiderman/?tab=activity Dasz linka albo najlepiej nazwe błotników? Edytowane 10 Czerwca 2019 przez avertos
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) Ok widze no to teraz pytanie, czy nadzadza się na koła 29? bo Ty je masz na 27.5 + czemu tak drogo :O to przod i tyl? na allegro sa tańsze Masz gdzies strone co mozna po polsku je dostac? Czym sie roznia te co masz od tych moich z napisem born to ride? t ez mudguardy a tansze Twoje chronia przed czyms wiecej niz to co pisales "Mudguard nie chroni przed tym czego od niego oczekujesz, chroni jedynie górne lagi amorka od błota." Edytowane 10 Czerwca 2019 przez avertos
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Bez urazy i nie zrozum mnie źle, bo rozumiem Twój brak doświadczenia itd. ale pytanie o każdy drobiazg zaczyna być meczące. Mudguard to tylko kawałek plastiku i nie ma większego znaczania jakie będzie mieć logo, ile kosztuje i do jakiego koła, bo pasuje do każdego (poza kołami do fatbike z oczywistych wzgledów do nich dedykowane są szersze). Ja mam i polecam polską markę RaceFender dostepną np. tu... https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/blotnik/prod/racefender-pixel-r P.S. Mudguard zamontowany z tyłu we właściwym miejscu robi to samo co z przodu, czyli chroni przed blotem ale nie lagi amora a damper.
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Najważniejsze by chronił przed uderzeniami kamieni w lagiPrzed błotem nie będzie chronił i w sumie błoto nie jest straszneZ tyłu możesz wsadzić taki sam by np zawias chronił by się błoto nie zbierało, ja tak wsadziłemPo plecach mu leci błoto ale mam to gdzieś ważniejsze by się nie zbierało w zawieszeniu Kupowałem po 8 ziko na aliexpress
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Ha! Wreszcie temat dla mnie i moich błotników Błotniki to Mudhugger 29" tył z przedłużeniem i Mudhugger FR przód z przedłużeniem. Są bardzo elastyczne i jak do tej pory nie udało się ich połamać (porysować i owszem). Przedni chroni dużo lepiej niż Mucky Nutz, który miałam w wersji XL. Więcej zdjęć w tym wątku:
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 @piter614 Kupiłbym na aliexpress ale nie chce czekać miesiąc na przesyłkę, potrzebuje coś zwykle na teraz, jestem impulsywny dlatego moje tematy narastają, wybaczcie. -A co się stanie gdy te kamienie będą uderzać w te lagi? -Mowa o tej "rurze" co wchodzi do środka? wole się upewnić Pokażesz foto jak zamontowałeś z tyłu? jestem perfekcjonistą aż do bólu i nie chce by to coś ważyło powyzej 50g (widzialem ze one ważą 25g ale niektóre są za małe i boje sie ze nie zrobią roboty na kołach 29' ale skoro to ma tylko zakrywać to co wymieniłes to stłumiles moje obawy. @Sziva Podoba mi się ten przedni niebieski co masz! Pasowałby pod mój rower. Podałabyś link gdzie go dostane? choć mój rower nie jest tak bletkiny jak Twoj wiec chyba wybiore czarny jakis (producent oszukał i na katalogwym pokazal go bardziej w kolorze błękitnym )
maku1977 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Przód i tył Zobacz ofertę: Błotnik rowerowy RaceFender Pixel MTB Enduro DH https://allegro.pl/oferta/blotnik-rowerowy-racefender-pixel-mtb-enduro-dh-8167829289 Zobacz ofertę: Błotnik rowerowy RaceFender Pixel Rear Szosa MTB https://allegro.pl/oferta/blotnik-rowerowy-racefender-pixel-rear-szosa-mtb-8093959751 Mam przód, koło 29, łatwy montaż Można też zamontować przedni do tylu. 1
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) 15 minut temu, maku1977 napisał: Przód i tył Błotnik rowerowy RaceFender Pixel MTB Enduro DH https://allegro.pl/oferta/blotnik-rowerowy-racefender-pixel-mtb-enduro-dh-8167829289 Błotnik rowerowy RaceFender Pixel Rear Szosa MTB https://allegro.pl/oferta/blotnik-rowerowy-racefender-pixel-rear-szosa-mtb-8093959751 Mam przód, koło 29, łatwy montaż Można też zamontować przedni do tylu. Ten od początku mi się spodobał tylko po sprawdzeniu potem są dużo tańsze, a tutaj się dopłaca tylko za wzorek i 4g wagi, bo są takie co ważą 25g (ale moze nie bede juz przesadzal :P) A no i kolor... na zdjeciach w allegro sa różne kolory, a ja chcialbym uniknac dodatkowego innego koloru niebieskiego niz ten co mam, masz moze ten niebieski? chcialbym zobaczyc jak wyglada na prawde... bylbym wdzieczny a w razie co kupie po prostu czarny, uniwersalny Tylko tylni nie lubie mieć nad siodłem bo wygląda jak taki ogon, serio mówisz że mogę dwa kupić przednie i zamontować je i z przodu i z tyłu? Tylko ja mam trochę inną rame, maestro konstrukcja i nie wiem czy będę mógł ten błotnik tam gdzieś zamontowac (foto roweru wyżej) Edytowane 10 Czerwca 2019 przez avertos
maku1977 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Teraz, avertos napisał: Ten od początku mi się spodobał Tylko tylni nie lubie mieć nad siodłem bo wygląda jak taki ogon, serio mówisz że mogę dwa kupić przednie i zamontować je i z przodu i z tyłu? Tylko ja mam trochę inną rame, maestro konstrukcja i nie wiem czy będę mógł ten błotnik tam gdzieś zamontowac (foto roweru wyżej) Ja mam tylko przedni, chciałem zamontować do tylu też przedni ale u mnie trze o oponę, ale widziałem na zawodach dwóch zawodników którzy mieli tak zamontowane i naprawdę fajnie to wyglądało. Masz racje tylny oryginalny wygląda jak ogon, tylko trzeba rozważyć, czy ma fajnie wyglądać czy się sprawdzać
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 Teraz, maku1977 napisał: Ja mam tylko przedni, chciałem zamontować do tylu też przedni ale u mnie trze o oponę, ale widziałem na zawodach dwóch zawodników którzy mieli tak zamontowane i naprawdę fajnie to wyglądało. Masz racje tylny oryginalny wygląda jak ogon, tylko trzeba rozważyć, czy ma fajnie wyglądać czy się sprawdzać No to lipa, jakby byly na aliexpress to za pare złotych moge zaryzykowac kupno a jaki inny polecasz na tyl tak wlasnie by oslanial dumpera? ma wygladac lub minimalistyczne być nie chce zepsuc wygladu roweru
maku1977 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zrób tak jak ja, kup przedni, i przymierz na tył jak będzie ładnie wyglądał to zamontujesz i dokupisz jeszcze jeden, a jak nie to będziesz muał tylko przód. Ja mam tylko przód i powiem szczerze że z damperem niema problemu 1
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) 7 minut temu, maku1977 napisał: Zrób tak jak ja, kup przedni, i przymierz na tył jak będzie ładnie wyglądał to zamontujesz i dokupisz jeszcze jeden, a jak nie to będziesz muał tylko przód. Ja mam tylko przód i powiem szczerze że z damperem niema problemu Oki, super, ma sens, dziekuję Nie znam się na damperze wiec czyszczenei go samodzielnie odpada, chyba ze jakims spryskiwaczem, musze poczytac Jutro wiec zamowie ten przedni, czarny, oby nie byl ani za duzy ani nie za maly, masz foto jak wyglada u Ciebie na 29 z przodu? Pls Edit.Brać na rzep czy zip? (co lżejsze? haha)https://www.grawitacyjny.pl/blotnik-race-fender-pixel,3,26595,7768 Edytowane 10 Czerwca 2019 przez avertos
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Po każdej jeździe proponuję wytrzeć lagi czysta szmatką oraz damper
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) 3 minuty temu, piter614 napisał: Po każdej jeździe proponuję wytrzeć lagi czysta szmatką oraz damper ale nic nie wpadnie do srodka? chyba po to sie kupuje przedni błotnik, ten race fender polecasz? podoba mi sie Edytowane 10 Czerwca 2019 przez avertos
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Juto ci wrzucę zdjęcie jak mam z tyłu jak nie zapomnę bo mam mało czasu przed drugimi zmianami
avertos Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 Teraz, piter614 napisał: Juto ci wrzucę zdjęcie jak mam z tyłu jak nie zapomnę bo mam mało czasu przed drugimi zmianami a jak to jest ze maku pisal ze nie mogl zamontowac go na tył? Ty masz jakis inny? "Ja mam tylko przedni, chciałem zamontować do tylu też przedni ale u mnie trze o oponę"
Ares Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 39 minut temu, avertos napisał: -A co się stanie gdy te kamienie będą uderzać w te lagi? Zrobi się dziura i zacznie uciekać powietrze.
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 ten race fender polecasz? podoba mi sie Ja nie kupuje po tyle bo co jakiś czas łamie więc kupuje jak najtańszeTen jest fajny i ciekawie wygląda
maku1977 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 12 minut temu, avertos napisał: Oki, super, ma sens, dziekuję Nie znam się na damperze wiec czyszczenei go samodzielnie odpada, chyba ze jakims spryskiwaczem, musze poczytac Jutro wiec zamowie ten przedni, czarny, oby nie byl ani za duzy ani nie za maly, masz foto jak wyglada u Ciebie na 29 z przodu? Pls Edit.Brać na rzep czy zip? (co lżejsze? haha)https://www.grawitacyjny.pl/blotnik-race-fender-pixel,3,26595,7768 13 minut temu, avertos napisał: Oki, super, ma sens, dziekuję Nie znam się na damperze wiec czyszczenei go samodzielnie odpada, chyba ze jakims spryskiwaczem, musze poczytac Jutro wiec zamowie ten przedni, czarny, oby nie byl ani za duzy ani nie za maly, masz foto jak wyglada u Ciebie na 29 z przodu? Pls Edit.Brać na rzep czy zip? (co lżejsze? haha)https://www.grawitacyjny.pl/blotnik-race-fender-pixel,3,26595,7768 Przód i tył (powód dlaczego nie da się go zamontować) ps. Jutro rano go umyje
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 49 minut temu, avertos napisał: @Sziva Podoba mi się ten przedni niebieski co masz! Pasowałby pod mój rower. Podałabyś link gdzie go dostane? choć mój rower nie jest tak bletkiny jak Twoj wiec chyba wybiore czarny jakis (producent oszukał i na katalogwym pokazal go bardziej w kolorze błękitnym ) Ten błotnik to Mucky Nutz Face Fender XL: https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/blotnik/prod/mucky-nutz-fenderxl
Rekomendowane odpowiedzi