Skocz do zawartości

PF86 serwis

Sunon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Szajbajki,

Mam pytanie odnosnie serwisowania łożysk suportu pf86. Ostatnio z mojego dochadza trzaski podczas pedalowania i postanowilem się tym zająć? Jednak poległem przy próbie zdemontowania oslon łożysk. 

Na tym filmie:

Oslonka schodzi po podwarzeniu nożykiem do tapet. U mnie przy takiej próbie nożyk pękł. Czy to normalne, że to tak mocno siedzi? Bardzo mało w sieci informacji na temat konserwacji tych sportów. Nie chciałem na silę próbować podważyć tej oslony aby jej nie zniszczyć. Jest sens w ogóle brać się za to samemu czy dac na serwis (rower na gwarancji)? Trzeszczenie jest bardzo irytujące i pojawia sie juz przy lekkim kreceniu.

Opublikowano

Tak to jest normalne, bo producent nie przewiduje serwisu tych łożysk tylko wymianę, fakt, da się je wyserwisować ale trzeba umieć to zrobić.

Opublikowano

Generalnie słabo, że przy niewielkim przebiegu coś zaczęło trzeszczeć (ok. 5k). Jak myślicie, serwis będzie się wykrecał zużyciem czy wymienia/przeserwisuja łożyska?

Opublikowano

Nie, shimano nie ma takich piast, np Tokeny mają wymienne łożyska ale i tak trzeba mieć do nich praskę i wybijak do łożysk, ale są wymienne lub do wyczyszczenia.

Opublikowano

Koniec końców za owe trzeszczenie odpowiedzialna byla jedna ze śrub łączących zębatki korby.  

Opublikowano

No widzisz, dlatego trzeba szukać, czasami trzaskają takie dziwne rzeczy że człowiek by się nie spodziewał :D 

• 4 lata później...
Opublikowano

Cześć! 

Odkopuję temat bo pojawił się u mnie podobny problem w Rondo ruut al2. Dałem do serwisu, żeby wymienić suport na token ninja. Niestety okazało się, że jest bardzo niestandardowy wymiar i token takich suportów nie produkuje. Znacie jakiś wkład suportu, który można by polecić i który wytrzymałby więcej niż 3k km bez trzasków?