jasiek222 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Witam wszystkich Ostatnio wreszcie udało mi się zamontować bagażnik jednak nie jestem w 100% zadowolony z tego jak to wygląda. Generalnie powiem że to się raczej trzyma tylko nie wiem jak będzie na trasie.Wszystko widać na zdjęciach poniżej, a moje pytania to: 1) Czy dolne śruby wytrzymają? Nie wyszły one na drugą stronę więc nie udało mi się dokręcić do nich nakrętki. Czyli bagażnik na dole trzyma się na gwincie. 2) Czy ktoś już korzystał z podobnego rozwiązania i czy można na tym jechać bez obaw np. 500 kilometrów? (odnośnie obejm-górny chwyt bagażnika) 3) Pomiędzy kołem, a bagażnikiem jest strasznie mało miejsca, czy może tak być? zdjęcia: https://sites.google.com/view/hhhhhhhhjjg/strona-główna dziękuję za odpowiedzi
revolta1 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 A cos takiego ? Zamiast zwyklego zacisku sztycy. Taki z adapterem do bagaznika 1
jasiek222 Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Opublikowano 25 Maja 2019 chyba lepszy pomysł niż zacisk jednak nie wiedziałem że jest coś takiego przed zakupem zacisków. A pomijając to nie uważacie że pomiędzy bagażnikiem a kołem jest za mało miejsca?
Gość Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Jak dla mnie to licha konsteukcja i typowy bagażnik montowany do sztycy byłby dużo lepszy.
revolta1 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 A jak nie bedziesz dzwigal duzych ciezarow na bagazniku tu kupic cos takiego revolttech.pl/sklep/bagaznik-udzwig-75kg-al-do-sztycy-szybkozamykacze/?gclid=EAIaIQobChMIo43Zrq634gIVAUQYCh24gQCpEAQYASABEgICG_D_BwE Koszt okolo 100zl
bbc Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Jeżeli zamierzasz obładować to sakwami i ruszyć na wyprawę to ja bym jednak kupił ten zacisk który proponuje @revolta1. Z takim zaciskiem Jacek z Unitedcyclists zjeździł kilka poważnych wypraw i twierdzi, że to się sprawdza.
elmapeto Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 17 godzin temu, revolta1 napisał: A jak nie bedziesz dzwigal duzych ciezarow na bagazniku tu kupic cos takiego revolttech.pl/sklep/bagaznik-udzwig-75kg-al-do-sztycy-szybkozamykacze/?gclid=EAIaIQobChMIo43Zrq634gIVAUQYCh24gQCpEAQYASABEg https://revolttech.pl/sklep/bagaznik-udzwig-75kg-al-do-sztycy-szybkozamykacze/?gclid=CjwKCAjw8qjnBRA-EiwAaNvhwKMlgE-pSH4A2kfgGdU4yC20rUJuhcsSvho9WI6582BhFWRfS8k53xoCG3cQAvD_BwE To drugie zdjęcie świadczy o jakiejś wytrzymałości jednak. Wiadomo facet dużo nie waży ,ale jednak;-)
GrochowaMTB Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Żadne bagażniki na sztycę. To się nie sprawdza. Bagażnik musi mieć kilka punktów podparcia. Ciężar musi się ładnie rozłożyć na tych kilka punktów. Zacisk sztycy z dodatkowymi gwintami do bagażnika to dobry pomysł. Co do reszty - jak masz otwory przy ramie to ok, jak nie to patent na szpilkę jak jest sztywna oś to są też patenty na sztywną oś. W ostateczności Jacek UC na YouTubie pokazuje patenty na bagażnik wyprawowy gdy wszystkie inne metody montażu zawodzą. Jak bagażnik koliduje Ci z zaciskiem (u mnie tak było) to można włożyć tuleje dystansowe - np dostępne do bagażnika crosso. Trzeba to zrobić dobrze. Bagażniku lubią się łamać. A jak jesteś na dalekiej wyprawie to jesteś wtedy w ciemnym śmierdzącym otworze. Edytowane 30 Maja 2019 przez GrochowaMTB
jasiek222 Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Opublikowano 31 Maja 2019 W dniu 30.05.2019 o 12:19, GrochowaMTB napisał: Żadne bagażniki na sztycę. To się nie sprawdza. Bagażnik musi mieć kilka punktów podparcia. Ciężar musi się ładnie rozłożyć na tych kilka punktów. Zacisk sztycy z dodatkowymi gwintami do bagażnika to dobry pomysł. Co do reszty - jak masz otwory przy ramie to ok, jak nie to patent na szpilkę jak jest sztywna oś to są też patenty na sztywną oś. W ostateczności Jacek UC na YouTubie pokazuje patenty na bagażnik wyprawowy gdy wszystkie inne metody montażu zawodzą. Jak bagażnik koliduje Ci z zaciskiem (u mnie tak było) to można włożyć tuleje dystansowe - np dostępne do bagażnika crosso. Trzeba to zrobić dobrze. Bagażniku lubią się łamać. A jak jesteś na dalekiej wyprawie to jesteś wtedy w ciemnym śmierdzącym otworze. Dokładnie taki dystans od crosso kupiłem 25mm bo taki pasował. Mniejszy nie mógł być bo są hamulce tarczowe. Mam też bagaznik od crosso mam nadzieję, że przez ten dystanser nie pęknie Wszystko widać na zdjęciach w linku. Nadal mi nikt nie odpowiedział na pytanie o odległość pomiędzy kołem, a bagażnikiem.
elmapeto Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Jeśli koło się mieści i jest prześwit to luz . Problem będzie jedynie gdy w błoto wjedziesz. Opona się oklei i wtedy prześwit zniknie.
GrochowaMTB Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 12 godzin temu, jasiek222 napisał: Dokładnie taki dystans od crosso kupiłem 25mm bo taki pasował. Mniejszy nie mógł być bo są hamulce tarczowe. Mam też bagaznik od crosso mam nadzieję, że przez ten dystanser nie pęknie Wszystko widać na zdjęciach w linku. Nadal mi nikt nie odpowiedział na pytanie o odległość pomiędzy kołem, a bagażnikiem. Nie przejmuj się prześwitem. Ja jeździłem z dwoma dystansami aby bagażnik był symetryczny względem koła Nic się nigdy nie stało, ale też nie jeździłem z jakimiś mega ciężkimi sakwami. 1
revolta1 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 15 godzin temu, jasiek222 napisał: Dokładnie taki dystans od crosso kupiłem 25mm bo taki pasował. Mniejszy nie mógł być bo są hamulce tarczowe. Mam też bagaznik od crosso mam nadzieję, że przez ten dystanser nie pęknie Wszystko widać na zdjęciach w linku. Nadal mi nikt nie odpowiedział na pytanie o odległość pomiędzy kołem, a bagażnikiem. Te bagażniki crosso tak mają przy kole 29 i oponie powyżej 2cale. Ja też mam crosso i opony aktualnie 2.1 bo przy 2.25 było ciasno
Rekomendowane odpowiedzi