Skocz do zawartości

Lokalizator GPS - Ochrona od kradzieży

PiotrSokołowski

Rekomendowane odpowiedzi

PiotrSokołowski
Opublikowano

Witam forumowiczów,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem roweru GIANT Anyroad 1 i nurtuje mnie kwestia jego zabezpieczenia. Mieszkam w miejscowości turystycznej a co za tym idzie osób różnej maści kręci się bez liku. Rower mam dwa dni a już wzbudza sensacje wśród współtubylców. Przeglądając różne fora oglądając poradniki na youtube doszedłem do wniosku że praktyczne nie istnieje skuteczne mechaniczne zabezpieczenie roweru przed kradzieżą. Tym bardziej w dobie narzędzi akumulatorowych.

Moje pytanie odnosi się do lokalizatora GPS umieszczanego w sztycy roweru np. taki https://allegro.pl/oferta/lokalizator-rowerowy-tracker-gps-rower-spybike-ios-6677997243

Może ktoś się wypowiedzieć na temat. Może już gdzieś taki wątek był poruszany, jeżeli tak to proszę o przekierowanie.

Oczywiście oprócz tego cuda docelowo będzie zakupiony solidny u-lock.

Pozdrawiam

Opublikowano

Gdzieś jest podobne pytanie ale wybacz musisz namierzyć je sam 😉 

Sam brałem pod uwagę urządzenie, które podlinkowałeś, bo jest bardzo dyskretne i dla niezorientowanego jest nie do spostrzeżenia. 

A zatem czy działa? Zapewne jak każdy inny lokalizator nie podaje lokalizacji co do centymetra ale wskazuje pewien obszar w którym rower się znajduje.

Opublikowano

Ten lokalizator jest montowany w rurę sterową amorka, a nie do sztycy, tak na marginesie...

Opublikowano

Się podpinam.  Myśle o podobnym patencie, na razie mam tylko wielki, cieżki U-lock. Lokalizator można wykryć /wysyła sygnał/, a co gorsza zagłuszyć, co przy opcji z zawodowcem i drogim sprzęcie jest b. prawdopodobne. 

PiotrSokołowski
Opublikowano

Jak wspomniałem na początku nie ma 100% ochrony przed złodziejem, jednak ten patent jest niemal nie widoczny dla zwykłego janusza kradzieja. Zawodowiec to inna bajka

Opublikowano

Czego to już nie wymyślą, przerost formy nad treścią..... moim zdaniem montaż takiego czegoś jest tak mądry jak wypowiedź mojej znajomej: „ kopiłam sobie rower elektryczny żeby robić więcej kilometrów niż na normalnym, bo słyszałam że im więcej kilometrów się robi to się bardziej chudnie”

- zaproponowałem jej skuter......

Opublikowano

Będzie chudnąć dopóki nie dowie się, że to trzeba ładować :) .

Opublikowano

@maku1977 moim zdaniem montaż ma sens, i tak jak pisze @PiotrSokołowski "Janusz" może przeoczyć, a my odzyskamy rower. Mnie chodziło o spanie na dziko, blisko ludzi. Po całym dniu kręcenia, czy nawet w trakcie /foto/, jak już padne to mogę się nie obudzić gdy rower "sam odjedzie". To samo w hostelach itp. co z tego że będzie monitoring, bez roweru wracam do domu na piechotę. Namierzanie może uratować sprzęt i wyprawe.

IMG_20180829_144510.jpg
Opublikowano

Nawet jej tego nie powiem, bo znając ją do weźmie przedłużacz.....

3 minuty temu, zero napisał:

@maku1977 moim zdaniem montaż ma sens, i tak jak pisze @PiotrSokołowski "Janusz" może przeoczyć, a my odzyskamy rower. Mnie chodziło o spanie na dziko, blisko ludzi. Po całym dniu kręcenia, czy nawet w trakcie /foto/, jak już padne to mogę się nie obudzić gdy rower "sam odjedzie". To samo w hostelach itp. co z tego że będzie monitoring, bez roweru wracam do domu na piechotę. Namierzanie może uratować sprzęt i wyprawe.

IMG_20180829_144510.jpg

Jak wyślesz mi takie samo zdjęcie jak powyżej z GIANTAnyroad 1 to mnie przekonasz :)

Opublikowano
4 minuty temu, maku1977 napisał:

Jak wyślesz mi takie samo zdjęcie jak powyżej z GIANTAnyroad 1 to mnie przekonasz :)

Nie mam takiego roweru, nie planuje i foty nie wrzucę, nie mam też zamiaru nikogo do niczego przekonywać. Rozmowa z zabezpieczeniu przed stratą roweru, a nie o sprzęcie i jego marketingu. Fakty są takie, że śpiąca w środku lasu czy w hostelu, albo na kempingu, możemy obudzić się bez roweru, a namierzanie może nam pomóc go odzyskać. 

Jeszcze jedna fota tu Osiołki śpią razem spięte U - "towar" dwa razy cięższy i mniej poręczny.

IMG_20180831_085354.jpg
Opublikowano

Oki masz racje, przekonałeś mnie, jakbym miał taki styl życia że bym jeździł z kobietą i sypiał po lasach to bym też gps do wszystkiego wciskał.....:) Pozdrawiam. PS. I uważajcie żeby was wilki nie zjadły..... chyba że znajdą je później po chipach z nadleśnictwa :)

PiotrSokołowski
Opublikowano

Powiem szczerze że liczyłem na jakieś konkrety w tej materii, otrzymałem w zamian nikomu niepotrzebną dawkę sarkazmu i ironii, ech.

Opublikowano

Jakiego zabezpieczenia byś nie kupił to kupujesz wyłącznie czasowe poczucie bezpieczeństwa.

Opublikowano
58 minut temu, PiotrSokołowski napisał:

liczyłem na jakieś konkrety

Wyszukiwarka/aukcje: mini lokalizator GPS. Za kilka dych da się kupić sprzęt do ukrycia w sztycy. Linkowane wyżej urządzenie nie jest jedynym.

Opublikowano

Dalej uważam ze wkładanie gps do roweru to przerost formy nad treścią....

zapewne trzymasz rower gdzieś w zamknięciu, pokój, garaż, piwnica....

Opublikowano (edytowane)

Co myślicie o takim sprzęcie?

https://notione.com/sklep/lokalizator-roweru

Tylko 99zł a w razie jakby nasze porządne zapięcie typu Ulock zostało rozwalone to w razie co można zobaczyć gdzie jest nasz rower...

Jedynie co mnie zastanawia to ten bluetooth, który ma zasięg przeciez 10m, jak jestem w miejscu pracy i zostawie rower w odleglosci 50m to w jaki sposob bede widzial swój rower?
Niestety mój telefon lg g6 nie wspiera low energy bluetooth, wciaz bedzie to dzialalo?

Ktos wyjasni jak to dziala gdy jestem na sporej odleglosci od roweru?

Cytat

Urządzenie notiOne wysyła sygnał, który następnie odbierany jest przez telefony z zainstalowaną aplikacją notiOne oraz innymi aplikacjami współpracującymi z systemem, które znalazły się
w promieniu do 90m od urządzenia.

Gdy taki telefon wyłapie sygnał z lokalizatora, ustala jego lokalizację na podstawie własnego GPS, a następnie informację o lokalizacji wysyła na telefon Odbiorcy.

Dzieje się to wszystko w sposób automatyczny i pozwala na namierzanie zguby nie tylko w pobliżu, ale i na bardzo dalekie odległości.

Niby do 90m ale potem pisza ze nawet na koncu polsku mozna to znaleźć, nie kumam..

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Wydaje mi się, że to taka trochę życzeniowa opcja. BT4.0 nie ma zasięgu 90m, przynajmniej nie w realnych warunkach. Jakby zamknąć to w labie, w radiowo czystym środowisku z bardzo czułymi radiami, to pewnie 90m by pokazało (ten sam problem jest z zasięgiem promienników IR w CCTV - w labie można wiele). Ten zasięg "z drugiego końca Polski" to też raczej w oparciu, że dużo ludzi ma telefonu z zawsze włączonym BT i jak się trafi taki, który będzie miał akurat odpaloną apke i będzie w zasięgu tego nadajnika, to się połapie i wyśle info do serwera, że rower jest w zasięgu. Niestety nie masz pewności, że w kraju jest faktycznie ten "milion" użytkowników tej apki, że mają apke zawsze odpaloną i czuwającą (tj. telefon jej nie uśpił) i że są równomiernie rozmieszczeni po całym kraju.

Jak dla mnie, słaby pomysł.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Eddek napisał:

Jak dla mnie, słaby pomysł.

Z uwagi że mam rower który potrzebuje dłuższego zabezpieczenia by objąć rame + przednie koło to wziąłem więc
https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-u-lock-onguard-brute-ls-8000-pd16107/
Myslalem o 8001 ale moze sie okazac za małe.
Będzie ok?

+ mała kłodka 20g na hamulec tarczowy jako element zaskoczenia 

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Nie wiem :)

Ja używam grubszego łańcucha, ale rower zostaje bez opieki w zasadzie wyłącznie jak jestem u rodziców, gdzie jest przypięty pod klatka i czujnym okiem "osiedlowego monitoringu" ;) albo pod sklepem, jak muszę wskoczyć na chwilę albo dwie. Od zabezpieczeń rowerowych ekspertem nie jestem, ale możemy pogadać o CCTV i SSWiN :D

Opublikowano

To dobrze wiesz, że żadne CCTV ani SSWiN nie są skuteczne tak jakby się myślało :) . Daje to tylko złudne poczucie bezpieczeństwa i zniżki w ubezpieczeniach. Sam też siedzę w branży od ćwierć wieku.

Opublikowano
3 minuty temu, mareq napisał:

To dobrze wiesz, że żadne CCTV ani SSWiN nie są skuteczne tak jakby się myślało :)

Ale ja nie pisałem nic o skuteczności, ino, że możemy o tym pogadać :D

Opublikowano (edytowane)

Jeśli już się interesować lokalizatorem to czymś takim jak Spybike Tracker, który wysyła SMS z lokalizacją roweru. Nie jest to do końca skutecznie ale ja swój rower znalazłem. 

Edytowane przez Red
Opublikowano
W dniu 5.06.2019 o 15:47, Red napisał:

Jeśli już się interesować lokalizatorem to czymś takim jak Spybike Tracker, który wysyła SMS z lokalizacją roweru. Nie jest to do końca skutecznie ale ja swój rower znalazłem. 

Czemu nie jest to do końca skuteczne? Rozważam kupno tego lokalizatora, rozumiem ze wymieniam tą tube z ta moją co mam? Fajny bajer!

Opublikowano

Według instrukcji należy gwiazdkę wbić w głąb rury sterowej a lokalizator wkręcić w miejsce kapsla sterów. Zwyczajnie montujeż tego do taperowanej rury sterowej to rękodzieło. Ja instalowałem wkręcając do podkładki z gwintem co wymagało usunięcia gwiazdki z rury sterowej. Może @SzajBajk by się temu przyjrzał i poruszył temat w jednym z nagrań? Chyba nie ma jeszcze nic o zabezpieczeniach.