Skocz do zawartości

Piny do platform

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej

Więc kupiłem sobie nowe platformy, na forach i w opisie wyglądały na spoko

Kolorystycznie bardzo mi się podobały, po zakupi i kulki wypadach okazało się że piny są za grube i krótki

Postanowiłem je wymienić, jak wiadomo piny też się cenią na rynku gdzieś w granicach 10-15 ziko za 10 sztuk

Ja potrzebowałem 44 sztuki

Zamówiłem sobie na allegro 50 śrub brok M 4x10 że stali nierdzewnej kosztowało mnie to 13 zł z wysyłką

Śruby brok przeszły małą modernizację i zostały zeszlifowane na grubość 3 mm

eb94e1a4c050b8cb996e5848b32a40f8.jpg2ca811b0b2ea8769708b1ac6a85e0e56.jpg

Chwila moment i zrobione
Piny wkręciłem na klej do gwintów by się nie wykręcały
Tak wyglądają w pedałach
Może komuś ten pomysł się przyda
e166a6e04e233bba8008d3fd964c92aa.jpgf262e4d6565765a950cef1fe1ad9adb5.jpg

Edytowane przez Gość
błąd ort
Opublikowano

Mi ostatnio mąż tym sposobem dorobił u tokarza dłuższe piny do Saintów :) 

Opublikowano

W saintach są chyba zwykle śrubki imbusowe też m4
Ale tak jak pisałem najlepiej ze stali nierdzewnej
Teraz jak nie trafię w platformę to będzie bolało

Ja zamiast tokarki użyłem wiertarki stołowej i pilnik taka ręczna tokarka

Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

W saintach są chyba zwykle śrubki imbusowe też m4
Ale tak jak pisałem najlepiej ze stali nierdzewnej
Teraz jak nie trafię w platformę to będzie bolało emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png

Ja zamiast tokarki użyłem wiertarki stołowej i pilnik taka ręczna tokarka emoji16.png

Tak, tylko trzeba było obtoczyć łby w śrubach, bo nie wchodziły w niektóre otwory w pedałach.

Opublikowano
55 minut temu, piter614 napisał:

Teraz jak nie trafię w platformę to będzie bolało

Jak nie woziłeś do tej pory apteczki ze sobą to zacznij 😉

Opublikowano
Tak, tylko trzeba było obtoczyć łby w śrubach, bo nie wchodziły w niektóre otwory w pedałach.
Wiem bo też robiłem taki zabieg są chyba z 4 takie otwory
Co do apteczki jak jeżdżę z plecakiem zawsze mam wodę utleniona, plastry i bandaż
Właśnie wróciłem z lasu test pinów udany oceniam na 10 punktów rewelacyjnie się trzymają buty, tam gdzie mi wcześniej noga spadała teraz nie ma o tym mowy
Ołjjjeee
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jak spisuje się to rozwiązanie? Też o nim myślę bo chciałbym nieco agresywniejsze piny a muszą być wkręcane od góry. nie wykręcają się same? Jakis konkretny klej zastosowałeś bo są różne moce czy pierwszy lepszy?  

Opublikowano

@trollu przyznam że jestem mile zaskoczony piny wystają dość mocno i bardzo dobrze trzymają buty ,nie ma mowy o tym by but się ześlizgiwał ,myślałem że może podeszwa będzie się  szybciej niszczyć ale póki co nie zauważyłem takiego objawu

Piny nie wykręcają się ja wkręciłem na klej uszczelniający wurht i nie poluzowały się , rower tłukłem dość mocno i jak na razie nic się nie dzieje ,fajne rozwiązanie jest takie że śruby są ze stali nierdzewnej i dzięki temu nie zardzewieją

tutaj oryginalne były o średnicy 4 mm ale jednak były za grube ,te mają 3 mm i są idealne

Opublikowano

ja w tym tyg zacząłem kombinować nad nowymi pinami i też broki wydały mi się najszybszą opcją - tylko bałem się wykręcania a nie wiem czy chcę dawać klej ale chyba nie będę się nad tym zastanawiał. Skoro działa to nie mam więcej pytań, trzeba też tak zrobić ;)