filipw1990 Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Hej, Zastanawiam się jakie wybrać pancerze hamulcowe do szosy. Aktualny zestaw to klamkomanetki ST-2000 Claris i hamulce BR-R7000 105, a pancerze to Clark's sprzedawane na metry. Z pancerza nie jestem zadowolony, wydaje mi się że może on być przyczyną pewnej "gumowatości" klamki. Co polecacie? Znalazłem podstawowy pancerz Shimano SLR za 5 zł/ metr, jednak nie wiem czy to dobry wybór. Widziałem też zestawy Shimano, ale podejrzewam że pancerz jest dokładnie ten sam co na metry. A może warto zacisnąć zęby i zamontować Dura Ace? W zestawie są też linki pokryte polimerem, ale nie słyszałem o nich zbyt dobrych opinii. Ktoś mi polecił także Jagwire Road Race wykonany w technologii Compressionless, ale tutaj też pojawiają się różne opinie. No i podobno taki pancerz jest mniej giętki, co może powodować problem na zagięciu kierownicy. Jakieś sugestie także co do linek? Aktualnie mam Alligator i chyba są całkiem w porządku, natomiast nie mam pojęcia czy są nierdzewne i szlifowane, więc być może da się lepiej. Próbowałem też Clark's z jakąś powłoką, ale w połączeniu z pancerzem tego samego producenta, dawały taki opór że poleciały do śmietnika. Cały zestaw wymieniam w co rok, nie jeżdżę po mokrym, oprócz sytuacji gdzie złapie mnie deszcz na trasie, ale tego się nie "przeskoczy" :)
Kruk Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Ważnym elementem czy to pancerzy przerzutkowych czy hamulcowych są ich końcówki z uszczelnieniami i jakość linki. Ja z doświadczenia wiem że najlepsze linki to stalowe, wstępnie naciągane i szlifowane, wszystkie teflonowe się łuszczą i zapychają pancerz. A co do pancerza to jaki by nie był ale serio, ja miałem zwykły shimanowski z teflonową rurką i linka w niej się ślizgała jak szalona, a jak się kapnie ciut oleju do łańcucha to jeszcze lepiej .
filipw1990 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Opublikowano 20 Maja 2019 Planuję kupić dedykowany smar Shimano do linek, a co tam, raz się żyje Masz jakieś konkretne przykładowe linki? O ile nierdzewne znaleźć łatwo, o tyle wstępnie rozciągnięte to już chyba wyzwanie, bo prawdę mówiąc nie widziałem jeszcze takich.
Kruk Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Możesz, na pewno to coś usprawni. Ja aktualnie mam Nokon ale to sa całkiem inne linki. Ja polecić mogę Jagwire zestaw Pro lub Shimanowskie zestawy te średnie .Noo Jagwire Elite mają wstępnie naciągane.
filipw1990 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Opublikowano 20 Maja 2019 Szczerze mówiąc to nie jestem fanem zestawów, zdecydowanie wolę kupić na metry. 55 zł za 2 metry pancerza i dwie linki to trochę drogo. W tym samym sklepie mogę kupić to samo, jako oddzielne produkty ( bez końcówek) za 34 zł. Aktualnie zastanawiam się nad tym, bo wydaje mi się że komponenty Shimano powinny działać co najmniej przyzwoicie: - Pancerz SLR - Linka Shimano nierdzewna - Końcówki aluminiowe Accent Myślałem jeszcze o takim zestawie: https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-linek-i-pancerzy-jagwire-road-pro-pd7455/ Tyle że jeżeli chodzi o Jagwire, to mam mieszane uczucia. Miałem chyba ich pancerze w Kross Vento, sprawowały się chyba całkiem przyzwoicie, ale o ile pamiętam to były potwornie sztywne. Po rozcięciu przy demontażu, nadal trzymały kształt.
Kruk Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Powiem tak, z metra cięte są tylko podstawowe pancerze, jakiś lepszych z kevlarem czy dodatkowym smarem czy lepszą powłoką wśrodku to tylko w zestawach. Ja nie narzekam na te proste pancerze do przerzutek Shimano ale jak się sprawy mają odnośnie hamulcowych to nie wiem. Hehehe jak potrzebujesz mega ostrych zakrętów pancerzy to polecam te : https://allegro.pl/oferta/jagwire-rck552-road-elite-linki-pancerze-50-7727657389?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwoInnBRDDARIsANBVyAQ8i4IBv2TveuC5BZbPYsKzD22PHYpcg-b9nykOBLxgfEHcuZNdyMkaAk0aEALw_wcB A ten zestaw jest całkiem okej.
pavello Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 2 godziny temu, filipw1990 napisał: Tyle że jeżeli chodzi o Jagwire, to mam mieszane uczucia. Miałem chyba ich pancerze w Kross Vento, sprawowały się chyba całkiem przyzwoicie, ale o ile pamiętam to były potwornie sztywne. Po rozcięciu przy demontażu, nadal trzymały kształt. Jest to celowe dla nieściśliwośći.
RaTer Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 W dniu 20.05.2019 o 20:14, Kruk napisał: Ja aktualnie mam Nokon ale to sa całkiem inne linki. Ja polecić mogę Jagwire zestaw Pro lub Shimanowskie zestawy te średnie .Noo Jagwire Elite mają wstępnie naciągane. Shimano średni zestaw vs topowy nie wyczuwam różnicy. Jagwire raczej trochę gorzej niż średni Shimano.
Kruk Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Shimano topowe mają ten łuszczący się teflon , najlepiej ten shimano brać co ma szlifowanie i wstępnie naciąganie, da się troszku oleju do łańcucha do pancerza i fajnie działa
Rekomendowane odpowiedzi