Eddek Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 10 minut temu, Bartosz_ napisał: @Eddek to jeśli licznik przewodowy, to jaki byś mi polecił dobry i w miarę sensowny ? Nie jestem w stanie nic polecić, bo ostatni przewodowy, jakiego używałem, to był taki z Oszołoma za 25,99m który pokazywał tylko prędkość, dystans, ODO, czas i temperature I dawno wymieniłem go na w.w. ROX-a 6 (radio), a obecnie na Brytona 410 (tez radio). 2 godziny temu, dfq napisał: Musiałeś mieć coś zwalone w swoim zestawie. Może i miałem, SPD i HR działały OK, tylko z CAD były mniejsze czy większe problemy. Myślałem nawet nad zakupem nowego czujnika, ale że kosztował tyle, co BT/ANT+, a nie miał takiego potencjału, to odpuściłem. Mojej żonie nie przeszkadza, że gubi kadencję albo pokazuje bzdury, a prędkość i HR działają dalej OK.
Gość Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 (edytowane) Jeśli bym kupił sobie ten licznik cateye przewodowy, który linkowałem wcześniej to myślicie że byłby dobry i posłużył kilka lat ? czy byłyby jakieś problemy z nim ? Czy jeśli bym się zdecydował kupić licznik Brytom 310 na aliexpress to, które z tych części potrzebuje żeby licznik dobrze działał bez problemowo ? Klik Edytowane 23 Maja 2019 przez Bartosz_
Eddek Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 2 godziny temu, Bartosz_ napisał: Czy jeśli bym się zdecydował kupić licznik Brytom 310 na aliexpress to, które z tych części potrzebuje żeby licznik dobrze działał bez problemowo ? Klik Bryton 310/410 ogólnie nie potrzebuje czujników do działania. Ma odbiornik GPS i jak mu brakuje czujników, to prędkość bierze właśnie z GPS. Czujniki możesz za to dokupić opcjonalnie i Bryton ma kilka setów właśnie z czujnikami w różnych konfiguracjach: Jest na forum nawet poświęcony mu wątek:
Gość Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Więc którą opcje mam tam wybrać od 1 do 8 żeby móc kupic ten licznik ? bo tam są tez kabelki jakies usb wiec niewiem o co chodzi ?
Eddek Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 12 minut temu, Bartosz_ napisał: ięc którą opcje mam tam wybrać od 1 do 8 żeby móc kupic ten licznik ? bo tam są tez kabelki jakies usb wiec niewiem o co chodzi ? Ogólnie masz to ładnie porozrzucane na zdjęciach. Licznik, kabel USB (do ładowania licznika, aktualizacji softu i zgrywania zapisów na kompa) i sznurek BHP (do zaczepienia na kierownicy, żeby nie zgubić na wypadek się wypnie z uchwytu, co jeszcze mi się na plastikowym uchwycie SRAM-a nie zdarzyło, ale sznurek i tak mam) masz zawsze w komplecie. Dalej masz opcje z uchwytem na kierownicę/mostek lub wysięgnik (tutaj uwaga, wysięgnik SRAM-a jest tylko w rozmiarze 31.8mm, czyli na kierownicę oversize), dalej masz czujniki kadencji, prędkości i tętna, plus kombinacje z uchwytami j.w. Czyli wybierasz set, który odpowiada ci w akcesoriach. Chcesz pulsometr? Bierz komplet z pulsometrem. Chcesz czujnik kadencji? Bierz z czujnikiem kadencji. Chcesz oba? Bierz ten, gdzie są oba. Możesz też poszukać wersji 410, która jest większa i ma większy ekran.
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 A gdzie w tyn liczniku Bryton 310 montuje się czujnik prędkości na rowerze - w którym miejscu ? lepszy jest licznik Bryton 310 czy 405 ?
Eddek Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 42 minuty temu, Bartosz_ napisał: A gdzie w tyn liczniku Bryton 310 montuje się czujnik prędkości na rowerze Zależy jaki masz czujnik. Te, w setach to czujniki inercyjne, czujnik prędkości montujesz na piaście (nie ma znaczenia czy przód czy tył), a kadencji na korbie. Na rynku są też inne czujniki, np. podwójne prędkości i kadencji, które montuje się na dolnej rurce, a magnesy do nich na korbie i szprysze tylnego koła (Sigma ma zdaje się takie czujniki). 405 to zdaje się jest 410, ale przeznaczony specyficznie na rynek chiński, chociaż głowy za to nie oddam. 410 od 310 jest młodszy, ma większy ekran i chyba tam jakąś jedną funkcję dodali. Sam używam 410 i jestem zadowolony. Koledzy na forum mają 310-tki i też jakoś specjalnie nie narzekają. Moja 410 ma tylko odchyłki z barometrycznym wysokościomierzem i potrafi pokazywać dziwne rzeczy i kończy zwykle kilkanaście/-dziesiąt metrów niżej niż zaczyna.
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 W tym zestawie są wszystkie te czujniki w pudełku jak zakupie ? Zobacz czy muszę sobie wybrać licznik z czujnikiem prędkości ?
Eddek Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 W tym secie masz opaskę z HR i czujnik, który fabrycznie ustawiony jest na CAD, prędkość licznik bierze z GPS. Jak latasz po otwartym terenie to wystarczy. Czujnik prędkości jest zawsze opcjonalny.
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 @Eddek przeglądam te liczniki i dalej nic z tego nie wiem, który wybrać. Np. na YouTube na temat licznika bryton 330 facet mówi, że na dzień dzisiejszy kupiłby licznik Bryton 310 "i od ręki czujnik prędkości". Więc proszę pomóż mi wybrać taki zestaw tego licznika, żeby zawierał ten czujnik prędkości. Jeśli możesz to proszę podaj link do tego zestawu z tym czujnikiem. Szczerze powiedziawszy już się trochę motam z tym.
Eddek Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 330 to już komputerek z prostą nawigacją, 310 tego nie ma. Tutaj masz przykładowy set 310 z 2 czujnikami - CAD i SPD, opaską HR i 2 uchwytami, jeżeli wierzyć zdjęciom 410T jedyny jaki znalazłem u majfrendów jest w podobnej cenie, jak ja kupiłem lokalnie u nas. W obu przypadkach 410T jest bez czujnika prędkości, więc ten musisz zakupić dodatkowo. Ja jeszcze przed zmianą licznika kupiłem ten, trochę ludzi na forum ma też ten. Na marginesie, nie sprawdzałem co prawda po ostatnich aktualizacjach softu, ale u mnie nie ma języka polskiego, w apce, w liczniku nie było przy nowości. Wróce do domu, to sprawdzę, ale pewnie dalej nie ma. Osobna kwestia czy faktycznie taki komputerek, który rejestruje ślad GPS, tętno, kadencję, prędkość, pilnuje okrążeń itp. jest tobie potrzebny. Ja się skusiłem na Brytona, bo lubię sobie później popatrzeć na tabelki i wykresy na Stravie (Bryton automatycznie wrzuca na Stravę), chociaż szlajam się rekreacyjnie i nie planuje startować w zawodach ani nic z tych rzeczy.
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 @Eddek kupię zatem ten model 310, który podlinkowałeś - ma w zestawie czujnik prędkości i czujnik kadencji więc to mi wystarczy. Nawigować sobie mogę zawsze jeśli będę miał potrzebę przez google maps. Myśle, że będzie dobry, Tam na youtube też pisali odnośnie tego licznika, że można ustawić język polski po aktualizacji. Czy sprawdzałeś to u siebie, czy jest po polsku ?
Eddek Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 2 godziny temu, Bartosz_ napisał: Czy sprawdzałeś to u siebie, czy jest po polsku ? Sprawdzałem, mój 410 nie jest. Dla mnie to akurat żaden problem.
Yarooo Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 16 godzin temu, Bartosz_ napisał: @Eddek kupię zatem ten model 310, który podlinkowałeś - ma w zestawie czujnik prędkości i czujnik kadencji więc to mi wystarczy. Nawigować sobie mogę zawsze jeśli będę miał potrzebę przez google maps. Myśle, że będzie dobry, Tam na youtube też pisali odnośnie tego licznika, że można ustawić język polski po aktualizacji. Czy sprawdzałeś to u siebie, czy jest po polsku ? W moim 310 który przyszedł do mnie w marcu można było ustawić język polski.
Gość Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) 21 godzin temu, Yarooo napisał: W moim 310 który przyszedł do mnie w marcu można było ustawić język polski. @Yarooo Od razu miałeś język polski do wyboru czy to dopiero po aktualizacji miałeś ? - jeśli możesz to proszę powiedz mi, w którym miejscu na rowerze montuje się czujnik prędkości i czujnik kadencji ? Jaką aplikacja do tego licznika jest potrzebna ? Edytowane 26 Maja 2019 przez Bartosz_
Eddek Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 [mention=6883]Yarooo[/mention] Od razu miałeś język polski do wyboru czy to dopiero po aktualizacji miałeś ? - jeśli możesz to proszę powiedz mi, w którym miejscu na rowerze montuje się czujnik prędkości i czujnik kadencji ? Jaką aplikacja do tego licznika jest potrzebna ?Czujnik prędkości zakladasz na piastę, czuinik kadencji na korbę. Apka do Brytona nazywa się Active. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
Yarooo Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 10 godzin temu, Bartosz_ napisał: @Yarooo Od razu miałeś język polski do wyboru czy to dopiero po aktualizacji miałeś ? - jeśli możesz to proszę powiedz mi, w którym miejscu na rowerze montuje się czujnik prędkości i czujnik kadencji ? Jaką aplikacja do tego licznika jest potrzebna ? Polski można było wybrać od razu po pierwszym włączeniu. Odpowiedzi na pozostałe pytania udzielił @Eddek.
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 @Eddek czyli tak jak tutaj jest pokazane na tym Filmiku Tutaj - tak ?
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) @Eddek Czujnik prędkości montuje się na przednim kole tak ? na tej osi ? Pytam, bo chciałem się upewnić. Edytowane 26 Maja 2019 przez Bartosz_
Eddek Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Montujesz na piaście, tak jak masz na filmiku. Z punktu widzenia licznika nie ma znaczenia czy powiesisz na przednim czy tylnym kole. Zwykle wiesza się na przednim, bo 1. łatwiejszy dostęp; 2. mniej kłamie (jak na podjazdach zaczynasz zrywać przyczepność, to masz chwilowe szpilki w prędkości).
Papynsky Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 @Bartosz_ jeżeli jeszcze nie zamowiłeś licznika, to polecam sprawdzić ceny osobno samego Brytona i czujników Magene. Współpracują razem bezproblemowo, a wyjdzie chyba trochę taniej.
ejpolak Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Jestem posiadaczem Sigma Bc od kilku lat i jedyne co mnie zastanawia przelicznik kalorii..8 km.ok 30 min jazdy i tylko 60 kalorii..ktos mnie uswiadomil ze przelicznik spalania kaloriii to jakas pomylka....
Rekomendowane odpowiedzi