Skocz do zawartości

Trenażer tacx neo smart

Roman2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

trenuje na smart neo. Mam wrażenie jakbym krecił  na nim 100% mocniej niż na rowerze na zewnątrz,co jest nie tak

Opublikowano

Nie na tacx neo, ale po rozpoczęciu przygody z trenażerem mam dokładnie to samo wrażenie... Różnica jest moim zdaniem naprawdę spora, trenażer wymaga zdecydowanie większego wysiłku. Z czego to może wynikać?

Marek Karnecki
Opublikowano

Dobrze je na pewno wykalibrowaliście, ustawienia wg manuala itd ... ?

Opublikowano

W moim przypadku wszystko zrobione jak producent przykazał.

Przed kalibracją to już w ogóle było "wesoło" niemal stan przedzawałowy po 10 minutach kręcenia ;)

Opublikowano

Neo się nie kalibruje. Odczucie na trenażerze jest inne, bo efekt draftingu jest słabszy i siedzi się sztywno.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Do tego dodam, że brak przepływu powietrza (wiatru) też robi swoje. Jak nie masz dobrego wentyaltora to bardzo szybko można się zagotować.

Mam neo i mam podobne doświadczenie w drugą stronę: po powrocie na powietrze byłem zdziwiony jak lekko się jedzie. I tylko wysokie HR mówiło, że chyba mocno cisnę (chociaż w nogach aż tak tego nie czułem).

I na końcu - nie wykluczam, że coś jest uszkodzone. Ale ogólnie Neo jest znane z dużej dokładności i powtarzalności pomiarów. GPLama używa go jako pomiar referencyjny w swoich testach.

Pozdrawiam,
Jarek

Sent from my iPhone using Tapatalk