mariuszm Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Hej Rozkminialiście może kwestię estymacji watów per kilogram w Stravie? O co w tym dokładnie chodzi i jak to jest mierzone/szacowane? To są jakieś wartościowe dane czy raczej cyferki, które nic nie znaczą? Pytam, bo ze mnie raczej mizerny zawodnik a mi niemal w każdej jeździe wychodzi ok 2,8-3,7W/kg, a koledzy, którzy są ode mnie znacznie szybsi (patrząc na średnią km/h) mają wynik tej estymacji na poziomie 1,2-1,8W/kg. Wagowo jesteśmy podobni (80-88kg), jeździmy z pulsometrami i licznikami kadencji, tyle że ja jeżdżę na mtb a oni na szosach; no i to, że ja mam kadencję średnio 90-100 obr/min, a oni w okolicach 80-85obr/min. Edytowane 9 Maja 2019 przez mariuszm
Red Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Wszystko masz wytłumacz w supporcoe Stravy https://support.strava.com/hc/en-us/articles/216917107-How-Strava-Calculates-Power?mobile_site=True Jak dla mnie to są cyfry z których nic nie można wywnioskować.
Genzo Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Potwierdzam, że są to mało znaczące cyferki. Głównym czynnikiem robiącym różnicę jest typ roweru. Jeździmy z kolegą na tym samym typie roweru - Gravel/przełaj. Kolega jako typ roweru wprowadził Szosa, a ja wprowadziłem Cross. Okazało się, że za każdym razem moja moc była o co najmniej połowę wyższa niż moc kolegi. dopiero po zmianie typu roweru na Szosa, nasze pomiary się zrównały. Kadencja w dużej mierze zależy od przełożeń, które w MTB są lżejsze niż w szosie 1
Łukasz_P Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Pomiary z kilku ostatnich jazd. Średnia moc / moc NP / ważona moc wg Stravy 179 / 260 / 225 - 1,5 h mocnej jazdy 204 / 212 / 207 - 3 h średniej jazdy z równomierną mocą 199 / 221 / 216 - 1,5 h luźnej jazdy 189 / 236 / 209 - 2 h średniej jazdy. Więc jak widać im równiejsza jazda, tym Strava liczy lepiej. Przy interwałach i podjazdach rozjeżdża się. 1
mariuszm Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Opublikowano 9 Maja 2019 I wszystko jasne w temacie. Dzięki wielkie 👍
jason1612 Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 przy wolnej spokojnej jeździe po płaskim samemu bardziej się zgadza niż przy interwałowej czy w górach, czy w peletonie jest na YT parę filmików porównujących tą moc szacowaną przez stravę, a tą w rzeczywistości. przykład: Lecimy sobie na końcu grupy 38-42km/h jakiś segment dosyć długi i tam gadka szmatka, mi Asioma Favero Duo pokazała średnią moc z segmentu +- 130 W, a koledze Strava wyliczyła grubo ponad 300. Na zjazdach jak nie pedałujesz = nie generujesz mocy. Algorytm Stravy i tak Ci wyliczy na tym segmencie szacowaną moc mimo iż nie pedałowałeś.
Red Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Nie masz się czym przejmować. Strava zaraz po zapisie pokazuje wartości "nieprzeliczone". Dopiero po kilku godzinach pojawia się "faktyczna" moc ale jest to dalej moc wirtualna i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.
Piotr78 Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 5 godzin temu, jason1612 napisał: Na zjazdach jak nie pedałujesz = nie generujesz mocy. Algorytm Stravy i tak Ci wyliczy na tym segmencie szacowaną moc mimo iż nie pedałowałeś. U mnie rożnie - na pewnym segmencie - zjeździe - pokazuje zero lub niemal zero Watów, a cisnę ile wlezie, a z kolei na innym, gdzie lekko cisnę lub wcale - pokazuje koło setki Watów.
pinok Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Mam szosę i MTB, po zarejestrowaniu jazdy zmieniam na Stravie którym rowerem jechałem. Moc skacze dwukrotnie
Red Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Wszystko zależy od podanej wagi roweru (i kolarza) ale 2x wartości nadal biorą się raczej z tego że Strava musi to ponownie przeliczyć. Podobnie to wygląda w przypadku przesyłania treningu z pliku. Wczoraj wysłałem na Strave ostatni trening. Zaraz po zapisaniu Strava wyświetliła 340W ale po godzinie tych watów było już tylko 172. Jest tak dlatego że po zapisie moc brana jest z prędkości a dopiero potem to jest przeliczane. Edytowane 29 Lipca 2019 przez Red
Piotr78 Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) No, ale średnio 340 W to już chyba wartości mega kosmiczne. Taki De Gendt kilka lat temu na etapie, gdzie widzę, że tempo było mocne miał średnio 258. Na odcinku 21 km, gdzie ma drugi czas na stravie w tym segmencie ma 194 Waty średnio : https://www.strava.com/activities/175964298/segments/60288797072 Edytowane 29 Lipca 2019 przez Piotr78
Genzo Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Godzinę temu, pinok napisał: Mam szosę i MTB, po zarejestrowaniu jazdy zmieniam na Stravie którym rowerem jechałem. Moc skacze dwukrotnie Też to zauważyłem. 27 minut temu, Red napisał: Wszystko zależy od podanej wagi roweru (i kolarza) ale 2x wartości nadal biorą się raczej z tego że Strava musi to ponownie przeliczyć. Nie do końca. nie tylko od wagi roweru. Jeżdżę na Gravelu (takiej opcji w Stravie nie ma). Podałem swoją wagę, wagę roweru. wszystko się zgadzało. Rower na początku wpisałem jako Cross. Okazało się, że wyliczało mi bardzo wysokie moce (rzędu 280W przy spokojnej jeździe). zmieniłem tylko jeden parametr: typ roweru z Cross na Szosę. Teraz wylicza o około 100W mniej na tych samych odcinkach. Więc Strava też bierze pod uwagę rodzaj roweru. Niestety nie jest to zbyt miarodajne w dzisiejszych czasach, gdzie odchudzone rowery XC z usztywnionym widelcem, odpowiednimi oponami i przełożeniem mogą (prawie) dorównać gorszej jakościowo szosie. A strava pokaże gigantyczną różnicę w generowanej mocy.
jason1612 Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 28.07.2019 o 21:21, Piotr78 napisał: U mnie rożnie - na pewnym segmencie - zjeździe - pokazuje zero lub niemal zero Watów, a cisnę ile wlezie, a z kolei na innym, gdzie lekko cisnę lub wcale - pokazuje koło setki Watów. używasz miernika czy stravy ? W dniu 29.07.2019 o 13:28, Piotr78 napisał: No, ale średnio 340 W to już chyba wartości mega kosmiczne. Taki De Gendt kilka lat temu na etapie, gdzie widzę, że tempo było mocne miał średnio 258. Na odcinku 21 km, gdzie ma drugi czas na stravie w tym segmencie ma 194 Waty średnio : https://www.strava.com/activities/175964298/segments/60288797072 o tym mówiłem, moc z takim znakiem pioruna po prawej pokazuje moc z miernika. Ilość Watów bez pioruna to moc liczona przez stravę Jak się leci w peletonie to nie wiele się pedałuje na płaskim, a prędkość kosmiczna. Edytowane 31 Lipca 2019 przez jason1612
Rekomendowane odpowiedzi