KonZi Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Hej, Strava i stravistix rysują taki ciekawy wykres jak fitness and freshness, kupilem jakiś czas temu pulsometr i generalnie podoba mi się ta funkcja do śledzenia postępów. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, czy np. warto używać pulsometru na codziennych dojazdach do pracy czy lepiej używać go tylko wtedy kiedy faktycznie robię trening? Czy wpływa to jakoś na ten wykres czy nie ma to znaczenia? Do pracy jeżdżę raczej lajtowo tak żeby się za bardzo nie styrać. W sumie to wielkość zmęczenia z takiego stylu dojazdów uświadomił mi ten wykres, bo wcześniej jeździłem raczej wysokim tempem i potem w weekend nie miałem za bardzo nogi żeby pojeździć Teraz się czuję bardziej wypoczęty dzięki kontrolowaniu wysiłku. Jeżeli macie jeszcze jakieś fajne porady jak można tego wykresu używać i co można na nim czytać to też proszę o podzielenie się
Korposzczur Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zawsze warto używać pulsometru chociażby po to, aby na wykresie uwzględnić dojazdy do pracy.
dfq Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Każda aktywność wpływa na ten wykres (w większym lub mniejszym stopniu) a szczególnie częstotliwość i regularność tych aktywności. No i masz jakiś w miarę obiektywny wskaźnik włożonego wysiłku podczas danej jazdy i stan zmęczenia organizmu. Ja tam sobie wrzucam tez w zimie ćwiczenia na rowerku treningowym (takie raczej lajtowe do podtrzymania fitness). Jak będziesz używał go dłużej to na przykład fajnie można porównywać postępy aktywności w bieżącym roku w stosunku do poprzedniego (Year Progression). Ogólnie wg mnie dla amatora to świetny dodatek , zwłaszcza że używam różnych danych z różnych platform (Polar M430, Sigma 23.16, Wahoo Bolt) a wszystko automatycznie ląduje na Stravie i mam podsumowania. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez dfq
KonZi Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 ja jeżdżę cały rok więc fitness mi nie spadnie raczej przez zimę
dfq Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) No to spoko. Bywają jeszcze przypadki losowe ( w ub roku w środku sezonu naderwałem staw skokowy - 2 miesiące bez ruchu), kontuzje, jakieś ostre przeziębienia czy broń boże grypy ( czego ci nie życzę). To wszystko potem widać na tych wykresach. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez dfq
Rekomendowane odpowiedzi