Jakub21 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Witam serdecznie. Chciałbym dokonać zakupu komputera rowerowego jednakże propozycji od wielu firm jest dużo. Na chwili obecną moją uwagę przykuł : Garmin EDGE 820, Polar V650 HR a także propozycja od Wahoo - Bolt. Co do budżetu, jeśli mam być szczery nie byłby to kłopot aby kupić EDGE 1030 aczkolwiek opinie są podzielone mimo wszystko fajnie by było gdyby ktoś również na jego temat powiedział swoje. Pozdrawiam.
Medzamir Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Nie wiem jak Garmin ale Polar ma słabą baterię i jeśli nie poprawili softu to nawigowanie jak i też w ogóle obsługa pozostawia co nieco do życzenia. Jeśli 10 godzin dla ciebie to wystarczająco to poszukaj dodatkowych informacji bo tak to fajny licznik jak i pelnoprawna nawigacja. O Wahoo jest sporo i tu i na innych forach. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Moim zdaniem jeśli kwestia budżetu Cię nie blokuje i możesz sobie pozwolić na Garmina 1030, to zdecydowanie powinieneś w to iść. A najlepiej w wersji Bontragera.
Łukasz_P Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 25 minut temu, Medzamir napisał: Nie wiem jak Garmin ale Polar ma słabą baterię i jeśli nie poprawili softu to nawigowanie jak i też w ogóle obsługa pozostawia co nieco do życzenia. Jeśli 10 godzin dla ciebie to wystarczająco to poszukaj dodatkowych informacji bo tak to fajny licznik jak i pelnoprawna nawigacja. O Wahoo jest sporo i tu i na innych forach. Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka V650 wytrzymuje co najmniej 2x dłużej od Edge 820 (i zapewne podobnie jest z 520 i 520 plus). Co w sumie nie jest dziwne, bo jest 2x większy. Tyle z plusów dla mnie.
Genzo Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Myślę że powinieneś opisać czego oczekujesz od takiego komputera. Myślę że polara odpuścisz a skupisz się na wyborze między Garminem a Wahoo. Sam brałbym Wahoo ale opinie są podzieloneWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
xulu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Jakub21 napisał: Garmin EDGE 820, Zastanowił bym się nad Edge 520 plus. Wiele osób miało negatywne nastawienie nad dotykowym ekranem 820. Jeżeli chodzi o nawigację w.g. mnie ani Edge 520, 820 lub wahho nie nadaje się do nawigacji. Wśród opini znajomych 1030 jest niezły. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez xulu
Jakub21 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Łabędź napisał: Moim zdaniem jeśli kwestia budżetu Cię nie blokuje i możesz sobie pozwolić na Garmina 1030, to zdecydowanie powinieneś w to iść. A najlepiej w wersji Bontragera. Mam salon Treka niedaleko siebie, właśnie będę się tam wybierał aby obejrzeć wersje Bontragera, a w kontekście światełek rowerowych warto również wtedy dopłacić żeby była pełna synchronizacja ?
xulu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Mam tylne światełko bontragera zsynchronizowane z Edge 520 jeśli włączę Edge automatyczne tylne światełko zaczyna działać. Z poziomu garmina możesz również wylaczyc światło podczas jazdy. Takie bajerki i tyle.
Jakub21 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Genzo napisał: Myślę że powinieneś opisać czego oczekujesz od takiego komputera. Myślę że polara odpuścisz a skupisz się na wyborze między Garminem a Wahoo. Sam brałbym Wahoo ale opinie są podzielone Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Polar zrobił na mnie dobre wrażenie, czytałem recenzje czy oglądałem coś o nim na yt aczkolwiek garmin i właśnie wahoo maja największa popularność.
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja powiem tak: długo wybierałem komputerek dla siebie. Zależało mi na funkcjach treningowych, na nawigacji mniej. Więc początkowo rozważałem Garmina 520. Potem jednak stwierdziłem, że choć szczątkową nawigację chciałbym mieć, więc może jednak 520+. Ale to wychodziło nawet drożej niż 820, który nawigację ma pełną (a 520+ nie), i ekran ma dotykowy. Czy to plus czy minus? Jak mawiają stare wygi - do obudowy 520 wsadzono flaki z 1000 i tak powstało 820 - sprzęt który ma nawigację jak 1000, ale jego wyświetlacz jest mały i mniej czytelny bo jak w 520, a przy tym muli, bo nie ma mocy przerobowej jak 1000. I że ten ekran dotykowy to w tym 820 to porażka. Na tym forum przekonano mnie, że to nie do końca prawda, ale jednak strach pozostał. Pojawił się w zestawieniu Wahoo Bolt, ale brakowało mi w nim kolorowego wyświetlacza i kompatybilności że środowiskiem Garmina. I wtedy wpadła mi okazja - nowiutki Garmin 1000 w świetnych pieniądzach. Nie brałem go pod uwagę, ale okazał się najlepszą opcją. Dziś nie wyobrażam sobie trenowania z mniejszym ekranem, ten jest optymalny. Czytelny, przejrzysty, szybko i skutecznie działa, płynnie i bez błędów. Nie gubi satelity. Nie muli. Nie wiesza się. Z każdego treningu mam trzy pierdyliardy danych. Wszystko zaraz po końcu jazdy mam na platformie Garmin Connect, co paruje mi dane z informacjami z innych urządzeń (mam jeszcze smartwatcha od Garmina), więc dolicza mi do puli kalorii, minut dziennej aktywności, itp, itd. Nie zamieniłbym go już na nic innego, ale Garminów 1000 już nie produkują. Więc brałbym 1030. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Gość
xulu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Według mojej skromnej opinii do samych treningów szkoda kasy na 1030 520 w zupełności wystarcza. Co do garmina 1030 sam się przymierzam ale do Mtb na szose go nie wrzucę bo dla mnie jest za duży na szose. Gdy potrzebujesz nawigacji bierz 1030 jak nie kup 520. Oczywiście to tylko moja skromna opinia. 1
Jakub21 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Cóż, będę miał okazje zobaczyć na żywo wersje od Bontragera 1030-ki a ogólnie to wszystkim dziękuje za opinie
Chrismel Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Od miesiąca używam Garmin Edge Explore. Jeżeli ktoś potrzebuje komputer bardziej do nawigacji niż do treningu to moim zdaniem jest świetny. Na razie nie znalazłem niczego do czego mógłbym się przyczepić. Działanie ekranu dotykowego jest bez zarzutu. https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/611996 1
Bartosh Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 9 godzin temu, Chrismel napisał: Od miesiąca używam Garmin Edge Explore. Jeżeli ktoś potrzebuje komputer bardziej do nawigacji niż do treningu to moim zdaniem jest świetny. Na razie nie znalazłem niczego do czego mógłbym się przyczepić. Działanie ekranu dotykowego jest bez zarzutu. https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/611996 Czy da się go ładować podczas jazdy ?
Chrismel Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Bartosh napisał: Czy da się go ładować podczas jazdy ? Z tyłu ma złącze micro USB. Być może z powerbanku można ale nie używam więc nie sprawdzałem. Producent podaje czas pracy do 12 godzin. 10 godzin jest realne przy ustawieniu jasności na max 50%. Z tym że w jasny słoneczny dzień jest to za mało. Trzeba go ustawić na około 70-80% i wtedy czas pracy to jakieś 7-8 godzin. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Chrismel
Bartosh Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 11 minut temu, Chrismel napisał: Z tyłu ma złącze micro USB. Być może z powerbanku można ale nie używam więc nie sprawdzałem. Producent podaje czas pracy do 10 godzin i jest on realny przy ustawieniu jasności na max 50%. Z tym że w jasny słoneczny dzień jest to za mało. Trzeba go ustawić na około 70-80% i wtedy czas pracy to jakieś 7-8 godzin. No właśnie same urządzenie mi się podoba, ale ten czas pracy przy trasach 200+ km może być za krótki.
Bartosh Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 W dniu 17.04.2019 o 13:50, Chrismel napisał: Z tyłu ma złącze micro USB. Być może z powerbanku można ale nie używam więc nie sprawdzałem. Producent podaje czas pracy do 12 godzin. 10 godzin jest realne przy ustawieniu jasności na max 50%. Z tym że w jasny słoneczny dzień jest to za mało. Trzeba go ustawić na około 70-80% i wtedy czas pracy to jakieś 7-8 godzin. Dostałem info od supportu Garmina, że da się go ładować podczas jazdy/nawigacji/treningu.
Chrismel Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Bartosh napisał: da się go ładować podczas jazdy/nawigacji/treningu Tylko musi być zamontowany na kierownicy. Montaż na mostku blokuje dostęp do złącza USB.
Rekomendowane odpowiedzi