Skocz do zawartości

Mocowanie Mio vs. Garmin

Chrismel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę się z Wami podzielić moją opinią na temat mocowania do roweru nawigacji Mio 200 i Garmina Edge Explore.

Pod koniec lutego zakupiłem nawigację Mio 200. Od razu pojawił się problem z jej zamocowaniem do roweru. Fabryczny uchwyt jest słaby. Zacząłem więc poszukiwania alternatywy. W związku z powyższym zamieściłem nawet posta na forum z zapytaniem czy ktoś ma jakieś pomysły:

Rozwiązania które by mnie satysfakcjonowało nie znalazłem. Do tego dochodzi problem samego wpinania nawigacji uchwyt. Trzeba ją przekręcić pod pewnym kątem, następnie jak gdyby wsunąć w uchwyt i znów przekręcić. Napisałem jak gdyby bo nie da się jednoznacznie wyczuć momentu kiedy one w ten uchwyt prawidłowo wchodzi. Ten kąt pod którym trzeba ją wsunąć też nie jest oczywisty "na oko". Zapięcie jej w jasny słoneczny dzień przed wyruszeniem w drogę nie stanowi problemu. Zrobienie tego samego po paru godzinach jazdy kiedy jest się zmęczonym i jest ciemno jest bardzo trudne. Kiedy do tego leje się na ryj i jest zimno to miałem ochotę projektanta tego "cudownego" patentu powiesić za ..... No nie wiem czy na forum mogę napisać za co. Na pewno nie mogę napisać co sądzę o całości tego rozwiązania z mocowaniem. Po miesiącu użytkowania powiedziałem pas i zakupiłem Garmina Edge Explore z uchwytem na ramieniu.

I teraz będzie krótko. Nawigację wkładamy w uchwyt pod kątem 90° wyczuwając bardzo wyraźnie moment kiedy ona w niego dosłownie wpada a następnie przekręcamy do pionu. Koniec. Można to zrobić z zamkniętymi oczami w grubych zimowych rękawicach.

Wniosek jest jeden. Jak Cię nie stać na Garmina to tym bardziej kup Garmina. Bo ja chciałem "przyoszczędzić" i sprawdziło się stare porzekadło. Kto tanio kupuje dwa razy kupuje.

Opublikowano

Ja mam MIO kilka lat - nie mam problemu żadnego z mocowaniem do uchwytu ( a propo system jest ten sam co Garmina - tj wycięcia ) ani po ciemku ani w deszczu :)
nawet gdyby mnie ktoś o 2:00 w nocy obudził i krzyknął wepnij MIO wpiąłbym nie otwierając oczu włącznie :)