Skocz do zawartości

Tarcza icestop

KubsoN998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomo że zahamujesz na takich tarczach to logiczne, pytanie jak długo wytrzymają wysokie temperatury, ja już widziałem pięknie poprzepalane tarcze w kolorze tęczy i przeważnie były to blaszkowate twory. One się nadają do XC ale do trailu i wyżej trzeba mieć lepsze tarcze.

Opublikowano
1 minutę temu, Peter napisał:

A tak serio to zalety brzmią konkretnie i chyba przekonaliście mnie do wymiany

Ja też gustowałem w wylajtowanych tarczach np. Ashima,bo były lekkie tylko miałem wrażenie, że tną klocki i po dłuższym hamowaniu zaczynały mi dzwonić o klocki. W nowym rowerze skazano mnie na tarcze z alu pająkiem SM-RT86 i o dziwo od dwóch sezonów nie usłyszałem nawet jednej nutki ;) 

Mogę polecić tarcze Shimano lub tarcze Cloud: http://www.perfectflow.pl/pl/c/Tarcze-hamulcowe/98 . Szczerze nawet bardziej te drugie, bo jeu uwielbiam i używam w jednym z rowerów, ale ubolewam bo w drugim mam mocowanie Center Lock, a takich tarcz Cloud nie robi :(

Opublikowano

Franz aa co to za problem? Kupujesz adapter centerl lock:

hwzxxx00s2335s.png

I masz każdą tarczę. Dla mnie center lock jest najlepszy bo każdą tarcze z adapterem przyjmie :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

W drugą stronę nie ma adapterów? 6 śrub -> CL?

Opublikowano

Nie, tylko z center lock na IS, też bym tak chciał ale to logiczne że nie ma :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

W zasadzie patrząc na konstrukcję to tak. Ja bym najbardziej chciał, żeby wyeliminować standard CL i by nie było problemu

Opublikowano
29 minut temu, Kruk napisał:

Franz aa co to za problem? Kupujesz adapter centerl lock:

Dzięki. WIem, że istnieją adaptery tylko ubolewam, ze nie robią tych tarcz pod centerlock :) 

Opublikowano

No ale wiesz Franz, jak jest opcja to można pokombinować :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Peter napisał:

Każdy adapter to dodatkowa waga

Są elementy, na których tylko "głupi" oszczędza ;) Jeśli nie bedę miał już innego wyjścia to na pewno adapter wykorzystam. Na obecną chwilę świetnie spisują się tarcze Shimano i nie widze powodów, aby  na siłę coś zmieniać. 

Opublikowano

Właśnie też się zastanawiam nad nową piastą i ma system tylko na 6 śrub i nie wiem jaką tarczę by dać, czy może XT jak z przodu mam XTR aby się nie gryzło czy może Jagwire ELITE CR1. Wolałbym XTR ale nie ma ta tarcza innej opcji niż na 6 śrub.

Opublikowano
18 minut temu, Kruk napisał:

Właśnie też się zastanawiam nad nową piastą i ma system tylko na 6 śrub i nie wiem jaką tarczę by dać, czy może XT jak z przodu mam XTR aby się nie gryzło czy może Jagwire ELITE CR1. Wolałbym XTR ale nie ma ta tarcza innej opcji niż na 6 śrub.

Xtr jest tylko na 6 śrub?

Opublikowano

XTR jest tylko na center lock, XT można kupić na 6 śrub.

Opublikowano

A są jakieś teoretycznie dedykowane do szosy tarcze na 6 śrub ?