Skocz do zawartości

Tarcza icestop

KubsoN998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyczytałem  właśnie na tym forum od jednego uzytkownika i na forum endurorider

Edytowane przez KubsoN998
Opublikowano

Też myślałem o nich ale ze względu na specyficzna budowę amortyzatora chyba dam sobie spokój właśnie z obawy przed ocieraniem, nawet biorąc pod uwagę wersję BF czyli z przeznaczeniem na front z cieńszym pająkiem. Na aukcji jest link do artykułu z dość dokładnym opisem obu tarcz: BF i BD.

Opublikowano

@slavoogCo masz na myśli tej specyficznej budowy? Tarcza wygląda ciekawie i może kiedyś mi sie przyda taka informacja

Opublikowano

Mocowanie zacisku jest bardzo blisko tarczy, chyba że to standard, nie wiem jak jest w innych modelach u innych producentów. W moim raidonie 2019 jest ok 1mm prześwitu. Ciężko dokładnie wymierzyć gdzie dokładnie ten nit wypada bo to chyba on jest najgrubszym elementem tarczy przynajmniej w tej wersji na przednie koło. W wersji BD jest troche inna budowa. a602fce522311ca54def6848e8bb3a63.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tutaj akurat tarcza Hope, ale nie odstaje za bardzo od powierzchni roboczej.

IMG_20190311_220418.jpg
Opublikowano

Gdzieś widziałem na YT czy gdzieś że te "nity" są ruchome i można poprzez inbus regulować delikatnie tarcze na boki aby idealnie wyprowadzić tarcze do zacisku, czy to prawda?

Opublikowano
36 minut temu, Kruk napisał:

Gdzieś widziałem na YT czy gdzieś że te "nity" są ruchome i można poprzez inbus regulować delikatnie tarcze na boki aby idealnie wyprowadzić tarcze do zacisku, czy to prawda?

Mam tarcze Icestop i nie widzę takiej możliwości w nich.

Opublikowano

Bardzo możliwe że to inne tarcze były- bardzo podobne albo że mi się ubrdało, nie mniej ciągle mi w głowie siedzi że gdzieś na YT to widziałem z serii Dream Build ale nie moge znaleźć...hmyyy... chyba mam omamy...

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kruk napisał:

Nie. W teorii gdy tarcza mocno się rozgrzeje rozszerza się na tyle że jest w stanie przesunąć się w bok względem pająka. I chyba coś w tym jest, gdy stygnie słychać takie specyficzne zadzwonienie tarczy.

Edytowane przez Puncu
Opublikowano (edytowane)

To jak w końcu z tymi tarczami ? Ocierają czy nie ?

Edytowane przez KubsoN998
Opublikowano

Znalazłem taki artykuł:

Aktualizacja 17/07/2016

Uwaga: już wiem skąd biorą się pytania o to czy tarcza BD (z grubym pająkiem) jest problematyczna w czasie montażu. Otóż okazuje się, że problem może być przy montażu z przodu. Wczoraj założyłem tę tarczę do przodu i okazało się, że pająk dotyka do goleni. Do tej pory nie miałem tego problemu ponieważ tarcza jeździła z tyłu gdzie jest znacznie więcej miejsca.

Podsumowując:

tarcza BD z grubym pająkiemzakładamy wyłącznie na tył

tarczę BF z cienkim stalowym pająkiem zakładamy na przód oraz tył

Tu link do całości

https://www.endurorider.pl/plywajace-tarcze-hamulcowe-icestop/

Opublikowano

To właśnie ten artykuł, ktory jest zamiesczony w aukcji. W moim przypadku ryzykowne jest zakładanie nawet tarczy BF na przód, najlepiej było by mieć tarcze do przymiarki ale nikt potem nie chce jej przyjąć z powrotem gdyby nie pasowała.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Co (w realu) daje taki aluminiowy pająk? Nie lepiej po prostu odpuścić? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Peter napisał:

Co (w realu) daje taki aluminiowy pająk? Nie lepiej po prostu odpuścić? 

Lekkość i sztywność tarczy. To jest ważne,bo podczas jazdy tarcza przy większych drganiach zaczyna dzwonić o klocki.Poza tym tarcza jest mniej podatna na krzywienie.

Edytowane przez Franz Mauer
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Lekkość? Przecież te bez alu pająka są lżejsze.

Opublikowano
3 minuty temu, Peter napisał:

Przecież te bez alu pająka są lżejsze.

Wycinane z jednej części materiału - pewnie tak, ale są jeszcze wersje ze stalowymi pająkami.

Opublikowano

Miałem na myśli jaką zaletą ma alu pająk vs wycinane z jednej części materiału. Te z jednej części są lżejsze i tańsze

Opublikowano

Są tańsze bo mniej z nimi roboty, może są lżejsze ale są też bardziej podatne na odkształcenia podczas długich zjazdów czy wplątania się czegoś w koło. Alu o wiele lepiej odprowadza ciepło ,weź sobie pręt alu i stalowy, daj nad świeczkę oba i trzymaj za drugi koniec, zobaczysz który szybciej zrobi się ciepły na drugim końcu :)

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

I o to mi chodziło. Fakt, z wycinanymi z całości materiału sporo zabawy tj. często trzeba prostować

Opublikowano
2 godziny temu, Peter napisał:

Miałem na myśli jaką zaletą ma alu pająk vs wycinane z jednej części materiału. Te z jednej części są lżejsze i tańsze

Przede wszystkim pająk alu daje sztywność tarczy hamulcowej, która nie odkształca się pod wpływem temperatury (np. przy długich zjazdach jak to bardzo słusznie zauważył @Kruk). To jest ważniejsze od wagi, ponieważ ma wpływ na skuteczność działania systemu hamowania. "Koronkowymi" tarczami hamulcowymi ważącymi po kilkadziesiąt gram to można sobie co najwyżej popęd seksualny wyhamować, a nie pędzący jak torpeda rower ;) 

Dodam, że najczęściej alu pająk idzie w połączeniu konstrukcyjnym z nitowaniem do części trącej tarczy (tzw. pływajace tarcze), co powoduje, że klocki mają szansę chwycić równomiernie tarczę z obu stron i wyhamować rower. To tak na marginesie :)

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie chcesz brać tych XT 'ków z alu między stalą w tarczy to weź XT sm RT 76 ona nie ma alu w środku i wolniej będzie się ścierać, a pająk da więcej plusów. Chyyyba że katujesz heble w enduro to weź może Hope'owe tarcze.

Franz napisał wszystko co jest wiadome na temat tych tarcz i ogólnie z alu pająkiem. tarcze XTR ważą 134 gram na tarcze w rozmiarze 180 mm to dużo ale ja wolę mieć dobrą tarczę niż żyletki. 

Edytowane przez Kruk
Opublikowano
1 minutę temu, Franz Mauer napisał:

"Koronkowymi" tarczami hamulcowymi ważącymi po kilkadziesiąt gram to można sobie co najwyżej popęd seksualny wyhamować, a nie pędzący jak torpeda rower

Kurczę, a ja nimi hamuję rower od kilku ładnych lat. Dobrze, że nigdy nie pędziłem ;) . A tak serio to zalety brzmią konkretnie i chyba przekonaliście mnie do wymiany