Skocz do zawartości

Opaska z możliwością podłączenia pasa HR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie jednak jestem zmuszony założyć nowy temat bo"ostateczny" dzień zbliża się coraz bardziej a ja nic nie wiem. Chciałbym się dowiedzieć czy znacie najtańszą opcję (opaska) połączenia treningu na siłowni z opaską HR na klatce(chodzi o opaskę od garmina). Chciałbym bardziej poznać ile spalam plus minus kalorii na treningach oraz w ciągu dnia korzystając z opaski monitorującej jednak jestem ograniczony tym, iż muszę w przypadku niektórych ćwiczeń odłożyć na bok. I tu pojawia się potrzeba pasa oraz mierzenia tętna. Rozglądałem się za różnymi opaskami ale mało kto ma co otwarte i chce udostępnić do sprawdzenia więc może sami używacie i możecie coś doradzić takiego. 

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem. Chodzi Ci o pomiar z klatki piersiowej czy szukasz opaski na nadgarstek z możliwością mierzenia tętna? Jeśli masz opaskę na nadgarstek, ale do niektórych ćwiczeń musisz ją zdjąć i chciałbyś wiedzieć jakie masz tętno, to kup może opaskę na klatkę z połączeniem przez BT i na czas tych ćwiczeń uruchamiaj Endomondo lub Stravę. Potem możesz takie ćwiczenie eksportować do Garmin Connect.

Opublikowano

Ech te moje tłumaczenie czegokolwiek innym....:D zależy mi na czymś w rodzaju smartbanda żeby móc w razie bardziej złożonych ćwiczeń móc ja odłożyć na bok i mierzyć intensywność wysiłku za pomocą paska z czujnikiem tętna zakładanego na klatkę. Posiadam obecnie pas od garmina, na którym mam jedynie napis ant+ i nie znajduje go telefon.  Więc myśleć schematycznie musiałbym posiadać urządzenie od garmina żeby się połączyć ale nie każda opaska od nich ma moduł ant+(przynajmniej w opisie). 
Nie wiem czy dobrze tłumaczę ale najprościej jak się da chciałbym podłączyć swój pas HR od garmina do opaski smartband, która ma wybór dyscypliny(rower, bieganie, siłownia czy coś w tym rodzaju).

Opublikowano
2 godziny temu, konop90 napisał:

Ech te moje tłumaczenie czegokolwiek innym....:D zależy mi na czymś w rodzaju smartbanda żeby móc w razie bardziej złożonych ćwiczeń móc ja odłożyć na bok i mierzyć intensywność wysiłku za pomocą paska z czujnikiem tętna zakładanego na klatkę. Posiadam obecnie pas od garmina, na którym mam jedynie napis ant+ i nie znajduje go telefon.  Więc myśleć schematycznie musiałbym posiadać urządzenie od garmina żeby się połączyć ale nie każda opaska od nich ma moduł ant+(przynajmniej w opisie). 
Nie wiem czy dobrze tłumaczę ale najprościej jak się da chciałbym podłączyć swój pas HR od garmina do opaski smartband, która ma wybór dyscypliny(rower, bieganie, siłownia czy coś w tym rodzaju).

To ja mam Garmin Vivosport i opaskę Garmina na klatę z ANT+ i tych dwóch rzeczy nie da się pożenić. Napisz do Garmina czy mają taki produkt, bo może któryś z ich zegarków by dał radę.

Opublikowano

Nie jestem pewien czy którykolwiek z tanich smartbandów pozwala podpiąć zewnętrzny pas hr.

Opublikowano

Właśnie to jest problem, że nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji. Jeśli nic nie znajdę to zostanie wybór opaski, która posiada wbudowany sensor HR oraz możliwość wyboru dyscypliny (fitness czy siłownia coś takiego).

Opublikowano
10 minut temu, konop90 napisał:

Właśnie to jest problem, że nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji. Jeśli nic nie znajdę to zostanie wybór opaski, która posiada wbudowany sensor HR oraz możliwość wyboru dyscypliny (fitness czy siłownia coś takiego).

Ja mam od piątku Garmin Vivosport, który mierzy tętno w sposób ciągły na nadgarstku. Można wybrać w opasce dyscyplinę typu fitness czy siłownia albo "inne" i potem zmienić w Garmin Connect na co chcesz. Bieganie, chodzenie i rower też są.

Z moim licznikiem Garmina Edge 802 opaska łączy się i przekazuje dane z tętna do licznika.

Do tego opaska ma wbudowany gps. Ja póki co jestem z niej zadowolona :) 

Opublikowano

Vivosport jest akurat poza moim zasięgiem, gdyż chce wydać maks 250. Udało mi się znaleźć w tej kwocie vivofit bądź vivosmart. W przypadku innych modeli to chyba już tylko coś od polara typu a360 bądź xiaomi najtańsze.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Chcesz kupić nowe czy używane ? Jeśli używane w chodzi w grę to rozejrzyj się z Garmin Vivoactive HR - ma ANT+ i można bez problemu podpiąc opaskę. I ma dużo, dużo więcej innych funkcjonalności - po podłączeniu czujnika kadencji jest m.in dość wypasionym komputerkiem rowerowym, wspiera dodatkowo bieganie, pływanie i inne sporty. Obsługuje też Garmin Connect, upload na Stravę i sporo innych fajnych rzeczy :) Ja mam Vivoactive HR i bardzo go lubię i polecam.

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Używane też wchodzi w grę ale zależy mi na czymś małym typu opaska. Sam posiadam vivoactive i jest super ale w pewnych sytuacjach nie za bardzo pasuje.
Zegarek sportowy dopiero w planach jest za rok, dlatego też obecnie chce wyłożyć jak najmniej się da. Oczywiście wiem, że cudów nie ma za tą cenę ale na coś liczyć mogę.

Opublikowano

Po wszystkim kupiłem Garmina vivosmart HR+ w mega promocji za 280zl. Jak przyjdzie i trochę nim się pobawię to dam znać jak się sprawuje jeśli będzie to kogoś interesowało.
Większa zabawka od suunto bądź forerunner/Fenix planowana jest za rok i wtedy dopiero będzie ból głowy