Skocz do zawartości

Przerzutka blokuje się na 4 biegu.

FUITP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z moją przerzutką, jak jechałem rowerem do szkoły to wszystko było w porządku, jednak w drodze powrotnej moje przerzutki były rozregulowane. Nie wiem czy to jakiś śmieszek mi pokręcił śrubami czy możliwe że zimno i błoto tak zadziałało (jakieś 3 miesiące temu to było). Przerzutki wcześniej wyregulowałem sobie sam i byłem bardzo zadowolony z ich działania, teraz jednak nie potrafię w ogóle się nimi zająć. Problem wygląda tak że manetka nie chcę "iść" dalej i blokuje się miedzy 4 a 5 biegiem. Pomijam już fakt że ten 5 bieg w rzeczywistości jest 6 albo 7. Tak jakby już nie starczało naciągnięcia linki, jest bardzo sztywna gdy dociskam manetkę. Kręciłem śrubę baryłkową w dwa skrajne położenia bo myślałem że może to ja coś źle kręcę, ale nawet w tych dwóch położeniach linka nie odpuszczała. Dodatkowo jak była maksymalnie luźna to i tak był problem ze zrzuceniem łańcucha na najniższą zębatkę. Jakieś rady? Odkręcać linkę od przerzutki i ustawiać jej naciąg na nowo? Nigdy nie zakładałem przerzutki i nie wiem jak taki proces do końca wygląda i jak go poprawnie wykonać. Przerzutka to Shimano Deore chyba model Rd-M591. Mam z tyłu 8 przełożeń.

Edytowane przez FUITP
Opublikowano

A kiedy wymieniałeś linki i pancerze w rowerze? Może już czas na to?

Ja bym poluzowała linkę, ustawiła bieg na najmniejszą zębatkę na kasecie i naciągnęła na nowo. Do tego nie potrzebujesz demontować przerzutki, a jedynie imbusem 5 poluzować linkę przy przerzutce. Jak już poluzujesz linkę i manetką ustawisz bieg, to dokręć na maksa śrubę baryłkową, a potem odkręć ją tak ze 2-3 obroty - będziesz mógł potem łatwiej doregulować całość. 

Jeśli linka zaciera się w pancerzu, to warto wymienić i linkę i pancerz.

Opublikowano

Tak ja Sziva piszę, linki i pancerze pewnie się zasyfiły w środku i trze zwłaszcza że pewnie w każdych warunkach jeździsz :) Jeśli regulacja nie pomoże to wymień linki i pancerze a ja to też nie to szlag trafił manetkę.

Opublikowano

Regulacja skrajnych położeń przerzutki! Dlatego nie możesz zrzucić na mniejszą zebatke. Ktoś musiał Ci pod szkołą podkręcić.. 

Opublikowano
10 minut temu, Kajgana napisał:

Regulacja skrajnych położeń przerzutki! Dlatego nie możesz zrzucić na mniejszą zebatke. Ktoś musiał Ci pod szkołą podkręcić.. 

Też racja.

@FUITP obejrzyj te materiały:

Opublikowano

Oglądałem te materiały. Zapomniałem wspomnieć że kręciłem śrubami które odpowiadają za skrajne przełożenia, i mimo to nadal przerzutka nie chciała zejść niżej. Spróbuje naciągnąć linkę od nowa jak pisze Sziva, a jak nic to nie da to sprawdzę pancerze.

Opublikowano

Pancerze , linki, potem dobrze ustaw naciąg,bo to bardzo ważne.  Sprawdź też czy przerzutka bez podłączania linki rusza się w pełnym zakresie. Może być tak,że gdzieś przyłożyłeś i nie rusza się jak powinna. 

Pamiętaj też ,że i tą barylkową nakrętką i śrubkami H i L regulujemy wykonując delikatne przekręcenia ,a nie kręcimy na maksa. 

Wydaje mi się,że masz źle naciągnięta linkę i stąd problem.

Opublikowano (edytowane)

Linka naciągnięta na nowo a problem nadal jest. Gdy palcami naciągam linke to normalnie wrzuca na największą zębatkę, możliwe że w manetce się coś zrypało? 4 bieg mogę wrzucić a na 3 już "blokada". Śruby L i H wyregulowane dobrze, bo tak jak wspomniałem ręcznie palcami bieg się wrzuca. Teraz nawet a najniższą zębatkę nie chce zrzucić, nawet gdy śrubą luzuje linkę. Dodatkowo jak wrzucam na wyższe zębatki manetką to czuje dość duży opór.

Edytowane przez FUITP
Opublikowano

to manetka jak już przerzutka dobrze działa i linki i przewody, także albo rozbierasz manetkę i dojdziesz co poszło nie tak albo nowa.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Miałem podobny problem  na manetce shimano. Wcisnąłem  zrzucanie i wrzucanie biegu w jednym czasie gdzie linka w manetce "wyskoczyła" ze swojego miejsca tym samym głowka linki sie blokowałą. Spróbój może rozebrać i sprawdzić czy nie siedzi "coś" w manetce.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie bez rozbiórki tak jak pisałem się nie obędzie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Problem rozwiązany, faktycznie w manetce był problem, linka znalazła się tam gdzie nie powinna.  Dzięki za wszystkie rady.

• Lubię to! 2