Chrismel Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Szukam porządnego uchwytu do tej nawigacji. Cena bez znaczenia. Przeglądam fora, YT i skończyły mi się pomysły dlatego piszę tego posta w nadziei że może coś przeoczyłem. A teraz po kolei. Zamontowałem na mostku tym który dostałem w zestawie z nawigacją na te trytytki czy jak im tam. Mój mostek nie jest okrągły, w przekroju raczej prostokątny. Na prawdziwe wyboje jeszcze nie wjechałem, pokręciłem się tylko po mieście i to się po prostu rusza. No więc zakupiłem Bar Fly 4 Max. Mocowanie do kierownicy jest słabe bo mam małą średnicę i musiałem jakąś gumą uzupełnić. No ale to by jeszcze uszło. Problem jest z samym mocowaniem nawigacji do uchwytu. O ile w przypadku fabrycznego to się wciska ciasno to w Bar Fly-u jest dość luźno. W obydwu przypadkach zresztą nie ma żadnego zabezpieczenia przed przypadkowym wypadnięciem nawigacji z uchwytu. Bar Fly poza tym wystaje, stanę na przejściu dla pieszych, ktoś mnie trąci łokciem z przodu i nawigacja ląduje na glebie. A jak nawet nie to mam wrażenie że prędzej czy później z tak luźnego mocowania i tak sama wyleci na nierównej drodze. Polecaliście Quad Locka. Faktycznie wygląda świetnie. No i ma zabezpieczenie przed przypadkowym wypadnięciem. Jest Universal Adaptor który można by przykleić z tyłu. Za 30 zł w serwisie mogą zdjąć mi oryginalne mocowanie z tylnej ścianki Mio. Tylko że jest jedno małe "ale". Jest za duży. Ma 55.2 mm szerokości a Mio z tyłu ma tylko około 4 cm płaskiej powierzchni. Czyli odpada. Ktoś polecał uchwyty RAM Mounts. Niestety dedykowanych do Mio nie mają a Garmina o podobnych wymiarach nie znalazłem. W ofercie firmy KlickFix są etui z przezroczystą folią ale do małego mi nie wejdzie a duże jest olbrzymie. Nawet nie wiem czy dałbym radę to zmieścić na kierownicę razem z lampką. I tu się moje pomysły skończyły. Pomoże ktoś skoro producent nie raczył ? Z góry dzięki. Edytowane 28 Lutego 2019 przez Chrismel
de Villars Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Kupiłem to: https://allegro.pl/oferta/mio-cyclo-licznik-uchwyt-na-kierownice-rowerowy-7572284269?snapshot=MjAxOS0wMi0xMFQyMTozMDoxNi4zMDhaO2J1eWVyO2MxYjliNTUwZDJiNjdjNzdkZTQxNzllZmZjMWFiMzhiMzQwYzMyZjliMmMwZjJlZjQwYjg1MzE4OWNiNzFiOGM%3D Jeszcze nie jeździłem, ale wpinałm licznik do uchwytu i wydaje się, że siedzi stabilnie.
Marek Karnecki Opublikowano 28 Lutego 2019 Opublikowano 28 Lutego 2019 Bar Fly 4 Max - używam od kilku lat - w szosie i MTB . MTB na zawodach włącznie - np ostatnio w Ustroniu przez Małą Czantorię po głazach wielkości kuchenek mikrofalowych, więc uchwyt trzyma na 800% dobrze, nie widzę w nim żadnych minusów - może złe mocowanie dokręciłeś do uchwytu ? bo tam jest ileś tych uchwytów w pudełku
Chrismel Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Opublikowano 28 Lutego 2019 5 godzin temu, Marek Karnecki napisał: może złe mocowanie dokręciłeś do uchwytu Dokręciłem dobre na 100%. Być może dmucham na zimne ale jakoś mocowanie które nie ma żadnej blokady w stylu Quad Locka czy Klickfixa mnie nie przekonuje. W każdym razie nawet przy tym fabrycznym w którym nawigacja się trzyma się mocniej nie potrafię przy każdym przejechaniu przez krawężnik przestać się zastanawiać - spadnie czy nie. Mało komfortowo się jeździ. Ostatnio spadła mi lampka za ponad 400 pln bo też producent się popisał i do lampki za taką kasę zrobił takie mocowanie jakby bardzo chciał żeby odpadała i klienci musieli kupować nową. Także jestem przewrażliwiony.
Marek Karnecki Opublikowano 2 Marca 2019 Opublikowano 2 Marca 2019 Trzyma pięknie - tego jestem pewien bo mam już 2 lata jakoś te uchwyty, ale faktycznie przydałaby się dziurka na sznureczek by można było dla świętego spokoju jeszcze "przywiązać" do kierownicy.
Rekomendowane odpowiedzi