Skocz do zawartości

Tacx FTP

gabat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś robił test przy pomocy aplikacja Tacx i też tak ma? Z chwilą rozpoczęcia 20 min testu prędkość spada do ~ 11 km/h. Przed testem jest ok 20 - 29 km/h. Nawet w fazie ochłodzenia jest dwadzieścia parę kilosów. 1 - Jeżeli tak ma być to nie rozumiem czemu ma to służyć? 2 - Jak interpretować wynik?

Zrzut ekranu 2019-02-26 o 19.41.02-kopia.jpg

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę, mniej więcej w tym samym momencie zwiększyło się nachylenie i zacząłeś jechać "pod górę", co jest rozsądne, bo w realnych warunkach też nie robiłbyś przecież testu FTP na zjeździe. Zawsze test robi się na takim nachyleniu, gdzie trzeba włożyć choć trochę wysiłku. Jak jest podjazd, to naturalne, że prędkość spada. Nie ma tu ona zresztą za wiele do rzeczy, bo tu chodzi o generowaną moc od tego momentu, a nie o rozwijaną prędkość.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
37 minut temu, Łabędź napisał:

Z tego co widzę, mniej więcej w tym samym momencie zwiększyło się nachylenie i zacząłeś jechać "pod górę", co jest rozsądne, bo w realnych warunkach też nie robiłbyś przecież testu FTP na zjeździe. Zawsze test robi się na takim nachyleniu, gdzie trzeba włożyć choć trochę wysiłku. Jak jest podjazd, to naturalne, że prędkość spada. Nie ma tu ona zresztą za wiele do rzeczy, bo tu chodzi o generowaną moc od tego momentu, a nie o rozwijaną prędkość.

Dzięki, czyli jest funkcja apki. Ja w ogóle zignorowałem ten podjazd i myślałem, że apka oszalała, bo przecież jedziemy w domu, na podłodze, na płaskim ... 

Opublikowano

W domu, po płaskim, ale tak de facto ngdzie przecież nie jedziemy. ;) A symulujemy jazdę, o to chodzi w trenażerach. I od momentu testu właściwego, czyli gdy kończy się "rozgrzewka", apka odpala symulację wzniesienia, bo taka jest w zasadzie prawidłowa metodologia badania FTP. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie jak ustawić test ftp na stronie https://cloud.tacx.com/#/dashboard

Na stronie jest zakładka Create workout i FTP czy jest to?