MichałMi Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Cześć! Czy do nakrętek tarcz Saint będzie pasował klucz do supportu Hollowtech II ?
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Generalnie raczej powinien pasować ja u siebie tym samym kluczem odkręcam suport oraz nakrętke tarczy
Kruk Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Tak jeśli klucz HT2 nie ma bolca w środku
eathan Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Panowie a tam przypadkiem nie ma Centerlocka? Bo jeżeli tak to nie klucz do HT2 a klucz do kasety. To dwie różne rzeczy.
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Jeżeli tarcze ma zakręconą taka nakrętką to musi być ten sam klucz
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 2 godziny temu, eathan napisał: nie klucz do HT2 a klucz do kasety. Ale jeśli piasta jest pod sztywną oś to CL ma nieco inna konstrukcje stąd potrzeba stosowani innej nakrętki i innego klucza.
eathan Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dzięki za informację. Nie znałem tego rozwiązania
MichałMi Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) No właśnie jest sztywna oś i zamiast klasycznego CL jest taka nakrętka, a klucz dedykowany kosztuje około 80zł. KLucz do Hollowtech II 35. Stąd moje pytanie czy będzie pasował. Dodatkowo ta nakrętka jest bardzo wąska i dolega do samego pająka tarczy więc klucz musi mocno trzymać się nakrętki już od samego brzegu. Dla odmiany klucz na suport można nasunąć znacznie głębiej. Stąd moje pytanie czy ktoś kluczem do Hollowtech II odkręcał takie tarcze. Pozdrawiam Edytowane 16 Stycznia 2019 przez MichałMi Zła interpunkcja
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ja odkręcam takim kluczem bez problemuhttps://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/narzedzia-warsztatowe/bt-11cot-0Z jednak strony tylko obciołem gumę bo zapierała się o tarcze hamulcowe ale normalnie daje radęMocno docisniesz ręką i odkrecisz
MichałMi Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ok. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Tylko zobacz czy nakrętką np nie jest głębiej niż pająkBo jak tak jest to wtedy musisz mieć taki nasadowyhttps://m.emag.pl/klucz-do-mechanizmu-korbowego-hollowtech-ii-yc-29-bb-2a-092932/pd/DWKCSSBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=pla_3p_device_mobile&cmpid=73887&gclid=EAIaIQobChMIwKimnZjy3wIVx-J3Ch3gXQhKEAQYByABEgKz6fD_BwELub czy nie jest równa z pajakiem bo wtedy tym kluczem płaski nie odkrecisz
MichałMi Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2019 Tylko czy taki nasadowy klucz będzie mocno łapał nakrętkę od samego brzegu, bo nasunąć go można może na 2mm, a potem klucz opiera się już na pająku.
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zrób foto i wklej będzie najlepiej ocenić 🧐
szary_wolf Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Cześć. Wiem, że był podobny temat, ale nie do końca dotyczy mojego problemu. Wiem, że będę potrzebować nakrętki Shimano SM-HB20 15/20 mm do przedniej tarczy, ponieważ mam z przodu sztywną oś 15 mm i nie dokręcę standardowego CenterLocka kluczem do kasety. Wyczytałem na stronie Bitula o kluczu TL-FC 32: "narzędzie jest kompatybilne również z niektórymi nakrętkami tarczy hamulcowej w systemie 15 i 20mm, tzw. "sztywne osie". Natomiast w opisie nakrętki SM-HB20 pisze, że wymagany jest klucz do łożysk suportu TL-FC 36. Szukałem tego klucza u bitula i nie ma, znalazłem jedynie oryginalny shimano za grubo ponad 100 zł. Czy ktoś z Was drodzy koledzy wie, gdzie można, o ile w ogóle, dostać tańszy zamiennik/odpowiednik? Czy nie dokręcę tej nakrętki kluczem do suportu TL-FC 32? Proszę wtajemniczonych o pomoc :)
Franz Mauer Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Np. w Decathlon za niecałe 50 zł. Pasuje każdy do misek suportu Hallowtech poza nowymi XT M800 i XTR.
szary_wolf Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 @Franz Mauer mam już klucz do suportu tl-fc 32. Pytanie czy nim dokręcę tę nakrętkę? Dwa takie same klucze miałyby inne oznaczenie?
Franz Mauer Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Oczywiście Twój wystarczy. Tylko dobrze osadź klucz na śrubie 😁 2:24 Różnica między tl32 a 36 polega na jego kształcie. Dużo wygodniejszy i trwalszy jest tl 36 z uwagi na konstrukcję. Tl32 jest delikatniejszy i przy większej siłę będzie się wyginać a 36 nie 😉 Jak kiedyś będziesz miał okazję to wymień na takie nakrętki centerlock. Wtedy używasz klucza do kaset i nie zniszczysz jej ta szybko. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Franz Mauer 1
szary_wolf Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Czyli cała różnica polega na budowie klucza, a nie średnicy wewnętrznej? Dla mnie bomba mam już TL-FC 32 od Bitula i on jest zamknięty, więc o wyginaniu się nie ma mowy @Franz Mauer jeśli uważniej przeczytasz mój post, to wyczytasz tam, że nie mam możliwości założyć zwykłego CLa z przodu z uwagi na zbyt dużą średnicę zewnętrzną otworu pod sztywną oś (nakrętka CL da się nakręcić, ale od wewnątrz nie ma już miejsca na klucz do kasety). Tak więc nie ma mowy o wymianie Bardzo dziękuję Ci za pomoc, wiem już to, co chciałem wiedzieć
Franz Mauer Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 44 minuty temu, szary_wolf napisał: jeśli uważniej przeczytasz mój post, to wyczytasz tam, że nie mam możliwości założyć zwykłego CLa z przodu z uwagi na zbyt dużą średnicę zewnętrzną otworu pod sztywną oś Racja. Nie przeczytałem że zrozumieniem 😉
Kruk Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Jak chcesz Szary_wolf to mam 2 takie nakrętki używki, sprzedam Ci za 15 złotych jedną.
szary_wolf Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) @Kruk Wiem wiem, pamiętam Dzięki, ale udało mi się znaleźć nową za 30 zł więc nie jest to dużo Edytowane 26 Stycznia 2019 przez szary_wolf
zeze Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Cześć, Pytanie krótkie, którym kluczem zdemontuje te tarcze ? Shminano SM-RT800-s - ku mojemu zaskoczeniu nie są na centerlocku, czy hallowtech się sprawdzi ?. https://imgur.com/VKtKkdb
Rekomendowane odpowiedzi