Skocz do zawartości

Centerlock - jakim kluczem odkręcić nakrętkę tarczy przy osi sztywnej 12 mm, a jakim 15/20 mm.

MichałMi
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

Czy do nakrętek tarcz Saint będzie pasował klucz do supportu Hollowtech II ?

Opublikowano

Generalnie raczej powinien pasować ja u siebie tym samym kluczem odkręcam suport oraz nakrętke tarczy

Opublikowano

Panowie a tam przypadkiem nie ma Centerlocka? Bo jeżeli tak to nie klucz do HT2 a klucz do kasety. To dwie różne rzeczy. 

Opublikowano

Jeżeli tarcze ma zakręconą taka nakrętką to musi być ten sam klucz
cbeb533cc3b494ee30d7731d2060f9cb.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, eathan napisał:

nie klucz do HT2 a klucz do kasety.

Ale jeśli piasta jest pod sztywną oś to CL ma nieco inna konstrukcje stąd potrzeba stosowani innej nakrętki i innego klucza.

Opublikowano

Dzięki za informację. Nie znałem tego rozwiązania 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie jest sztywna oś i zamiast klasycznego CL jest taka nakrętka, a klucz dedykowany kosztuje około 80zł. KLucz do Hollowtech II 35. Stąd moje pytanie czy będzie pasował. Dodatkowo ta nakrętka jest bardzo wąska i dolega do samego pająka tarczy więc klucz musi mocno trzymać się nakrętki już od samego brzegu. Dla odmiany klucz na suport można nasunąć znacznie głębiej.

Stąd moje pytanie czy ktoś kluczem do Hollowtech II odkręcał takie tarcze.

Pozdrawiam

Edytowane przez MichałMi
Zła interpunkcja
Opublikowano

Tylko zobacz czy nakrętką np nie jest głębiej niż pająk
Bo jak tak jest to wtedy musisz mieć taki nasadowy
https://m.emag.pl/klucz-do-mechanizmu-korbowego-hollowtech-ii-yc-29-bb-2a-092932/pd/DWKCSSBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=pla_3p_device_mobile&cmpid=73887&gclid=EAIaIQobChMIwKimnZjy3wIVx-J3Ch3gXQhKEAQYByABEgKz6fD_BwE

Lub czy nie jest równa z pajakiem bo wtedy tym kluczem płaski nie odkrecisz

Opublikowano

Tylko czy taki nasadowy klucz będzie mocno łapał nakrętkę od samego brzegu, bo nasunąć go można może na 2mm, a potem klucz opiera się już na pająku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Wiem, że był podobny temat, ale nie do końca dotyczy mojego problemu.

Wiem, że będę potrzebować nakrętki Shimano SM-HB20 15/20 mm do przedniej tarczy, ponieważ mam z przodu sztywną oś 15 mm i nie dokręcę standardowego CenterLocka kluczem do kasety. Wyczytałem na stronie Bitula o kluczu TL-FC 32: "narzędzie jest kompatybilne również z niektórymi nakrętkami tarczy hamulcowej w systemie 15 i 20mm, tzw. "sztywne osie". Natomiast w opisie nakrętki SM-HB20 pisze, że wymagany jest klucz do łożysk suportu TL-FC 36. 

Szukałem tego klucza u bitula i nie ma, znalazłem jedynie oryginalny shimano za grubo ponad 100 zł. Czy ktoś z Was drodzy koledzy wie, gdzie można, o ile w ogóle, dostać tańszy zamiennik/odpowiednik? Czy nie dokręcę tej nakrętki kluczem do suportu TL-FC 32?

Proszę wtajemniczonych o pomoc :)

Opublikowano

Np. w Decathlon za niecałe 50 zł. Pasuje każdy do misek suportu Hallowtech poza nowymi XT M800 i XTR. 

Opublikowano

@Franz Mauer mam już klucz do suportu tl-fc 32. Pytanie czy nim dokręcę tę nakrętkę? Dwa takie same klucze miałyby inne oznaczenie?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście Twój wystarczy. Tylko dobrze osadź klucz na śrubie 😁 

2:24 

Różnica między tl32 a 36 polega na jego kształcie. Dużo wygodniejszy i trwalszy jest tl 36 z uwagi na konstrukcję. Tl32 jest delikatniejszy i przy większej siłę będzie się wyginać a 36 nie 😉

Jak kiedyś będziesz miał okazję to wymień na takie nakrętki centerlock. Wtedy używasz klucza do kaset i nie zniszczysz jej ta szybko. 

shimano-nakretka-center-lock.jpg Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano

Czyli cała różnica polega na budowie klucza, a nie średnicy wewnętrznej? Dla mnie bomba :D mam już TL-FC 32 od Bitula i on jest zamknięty, więc o wyginaniu się nie ma mowy ;)
5a13de4f-9cc8-4e6e-a075-3370f06548ea-1.j

@Franz Mauer jeśli uważniej przeczytasz mój post, to wyczytasz tam, że nie mam możliwości założyć zwykłego CLa z przodu z uwagi na zbyt dużą średnicę zewnętrzną otworu pod sztywną oś (nakrętka CL da się nakręcić, ale od wewnątrz nie ma już miejsca na klucz do kasety). :) Tak więc nie ma mowy o wymianie :P 

Bardzo dziękuję Ci za pomoc, wiem już to, co chciałem wiedzieć ;) 

Opublikowano
44 minuty temu, szary_wolf napisał:

jeśli uważniej przeczytasz mój post, to wyczytasz tam, że nie mam możliwości założyć zwykłego CLa z przodu z uwagi na zbyt dużą średnicę zewnętrzną otworu pod sztywną oś

Racja. Nie przeczytałem że zrozumieniem 😉

Opublikowano

Jak chcesz Szary_wolf to mam 2 takie nakrętki używki, sprzedam Ci za 15 złotych jedną.

Opublikowano (edytowane)

@Kruk Wiem wiem, pamiętam ;) Dzięki, ale udało mi się znaleźć nową za 30 zł więc nie jest to dużo ;)

Edytowane przez szary_wolf
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

Pytanie krótkie,  którym kluczem zdemontuje te tarcze ?

Shminano SM-RT800-s  - ku mojemu  zaskoczeniu  nie są na centerlocku,  czy  hallowtech  się sprawdzi ?.

https://imgur.com/VKtKkdb