Skocz do zawartości

Bagażnik na sztycy do gravela

naszlakach.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zamontować na moim rowerze typu gravel bagażnik, tak żeby doczepiać sakwy.

Jednak na sakwiarskie wyprawy wybieram się tylko kilka razy w roku, a na co dzień rower wykorzystuję do treningów.

Zastanawiam się, czy nie zainwestować w bagażnik doczepiany do sztycy, tak żeby montować go tylko na wyjazdy z sakwami, a przez pozostałą część roku jeździć bez bagażnika.

Co sądzicie o tym pomyśle macie doświadczenie z tego typu bagażnikami, możecie polecić to rozwiązanie.

Opublikowano

Ja tak probowalem jezdzic . po plaskim i twardym z lekkim obciazeniem jest ok . ale jak jest ciezej i wertepy potrafil sie przekrecic na sztycy w lewo lub w prawo 

20170501_123316-01.jpeg
Opublikowano

Dlatego też zastanawiam się nad bagażnikiem, który ma tez mocowania do trójkąta, o jak ten:

bagaznik.jpg
Opublikowano

Dlatego kupilem normalny bagaznik to sa tylko 4 śrubki zeby go zdjac lub zalozyc . ale nic sie nie przenieszcza mozna zalozyc normalne sakwy wiekszy ciezar . 

Tez jezdze okazjonalnie z sakwami. dlatego go zakladam i zdejmuje 

Takie sa moje odczucia wole normalny bagaznik . jak masz mozliwosc zalozenia zwyklego bagaznika to ta opcja jest lepsza 

20180304_134434-01.jpeg

Masz mocowanie w ramie do normalnego bagaznika ? 

Opublikowano

No to po co kombinowac kupic sprawdzony bagaznik mocny i tyle 

Ja uzywam crosso i w sumie nie ma co narzekać. spelnia swoja role 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie masz z tyłu sztywnej osi to dużo bezpieczniejszym i trwalszym rozwiązaniem jest kupowanie bagażnika z montażem na obejmę podsiodłową oraz do osi tylnego koła. Demontaż równie szybki, ale za to zestaw dużo trwalszy i mniej narażony na przeciążenia. 

Walory:

- nie uszkodzisz ramy

- nie urwiesz śrubek

- może więcej dźwignąć

- dużo większ astabilność

Rozwiązanie testowane w Himalajach :) 

Bagażnik.jpg Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Pod hamulce tarczowe pasuje. Sam używałem, ale na PM. Nie sądzę, aby były problemy z montażem pod IS. 

Zauważ, że powyższy mocowanie do osi ma na "wąsach" odchylonych do tyłi poza obrys ramy, więc na pewno przeszkadzac nie będzie. 

Są jeszcze rozwiazania z wąsami mniej wychylonymi do tyłu (patrz pierwsze zdjęcie poniżej), ale jak widać z drugiego zdjęcia poniżej rozstaw tych wąsów jest dość szeroki. Jeśli wystarczy długości szpili mocującej jeszcze zwiększyć ilość podkładek.

bagaznik-accent-rc-23-2-68785-f-sk6-w1366-h768_1.jpg pobrane.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

Ok, to może zadziałać. Ja mam zacisk właśnie z tyłu ramy i część bagażników nie pasuje. Dzięki ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie polecam bagażnika montowanego do sztycy. Często się okręca. Musiałem pod zacisk użyć taśmy dwustronnej,żeby tego uniknąć. Do tego ich wytrzymałość nie jest za duża ,więc pod sakwy w ogóle bym nie próbował. Moim zdaniem pod sakwy tylko bagażnik ze standardowym mocowaniem w kilku punktach. 

• 1 rok później...