Skocz do zawartości

Czujnik Misuro B+ opinie/zwift

Vrzechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Niedawno dostałem w prezencie trenażer Elite Novo Force i strasznie spodobały mi się treningi na nim. Zastanawiam się nad rozszerzeniem tego zestawu o czujnik Misuro B+. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym czujnikiem? Czy pomiar mocy wykonywany za jego pomocą jest wiarygodny? Czy lepiej darować sobie zakup tego czujnika? Czy czujnik jest kompatybilny z aplikacją Zwift?

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

Sam jeżdżę od dłuższego czasu z tym czujnikiem. Trochę też o nim czytałem więc mogę co nieco napisać. Po pierwsze - na pewno da się zrobić solidny trening korzystając z tego czujnika. Dogaduje się bez problemu ze Zwiftem, Garmin 520 też go widzi więc na upartego ze ZWIFT'a nawet korzystać nie trzeba. Jeśli jednak zależy Ci na dokładnym pomiarze mocy to musisz wiedzieć, że Misuro B+ tej mocy nie mierzy w ogóle. On ją po prostu oblicza na podstawie innych parametrów i podanego przez producenta algorytmu. Siłą rzeczy nie będzie więc bardzo dokładny i jego pomiar będzie się różnił od dedykowanego miernika mocy. Co gorsza, jak różne źródła podają, odchylenie od pomiaru miernikiem mocy jest zależne od tego jak długo jedziesz (rozgrzewający olej stawia inny opór po rozgrzaniu co zaburza wskazania czujnika). Jeśli więc zależy Ci na dokładnym pomiarze mocy poszukaj lepiej czegoś innego. Jeśli Chcesz się po prostu spocić i dokładność pomiaru nie ma dla Ciebie dużego znaczenia to możesz być z tego sprzętu zadowolony.

• Pomógł 1
Opublikowano

@edmundo dzięki za wyłuskanie  kilku konkretów. Dysponując pulsometrem, zwykłym licznikiem i  czujnikiem kadencji też da się zrobić solidny trening w takim razie chyba nie do końca jest sens kupować ten czujnik. Chyba, że przydaje się jeszcze do czegoś o czym nie pomyślałem? Ty korzystasz ze Zwifta?

Opublikowano

Trochę popłynąłem w części dotyczącej rozgrzewającego się oleju. Opadły mi niestety klapki na oczy - sam mam Turbo Muina, który właśnie jest trenażerem olejowym. Reszta wpisu jest jednak jak najbardziej prawdziwa. Misuro B+ nigdy nie będzie zbyt dokładny - on po prostu oblicza przybliżoną moc na podstawie zdefiniowanego wzoru. Sam korzystam ze Zwift'a (niedawno strzeliło mi 10 tys km zrobionych w tej aplikacji). Korzystam z Misuro B+ i pulsometru i jestem zadowolony. Trudno mi powiedzieć jak zachowa się Zwift w innych konfiguracjach. Bez Zwift'a też da się jeździć ale muszę przyznać, że nie jest to tak fajne. Sam przez jakiś czas jeździłem na Elite My Training, Golden Cheetach czy nawet na chińskim One Lap. Warto spróbować innych opcji bo Zwift aktualnie jest niestety bardzo drogą zabawką i kosztuje ok 50 zł miesięcznie. Nie wyobrażam sobie jednak "jazdy do ściany". 15 minut bym tak nie wytrzymał.