Skocz do zawartości

Korba Fsa Gamma Pro 34T ( ck-3001 boost)

Kszycholas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam wkład suportu shimano bsa na mufie 73 mm i korbę Fsa Gamma Pro 34T. Będzie siedziała w napędzie 1x11 który siedzi na osi 148 mm czyli boost. W zestawie są dwie podkładki dystansowe, jedna falista i jedna taka cienka z tworzywa. Nie doszukałem się specjalnie treściwych informacji odnośnie ilości podkładek. Na suporcie nie dałem żadnej bo mufa jak wspomniałem 73mm.

Opublikowano
9 minut temu, Kszycholas napisał:

Witam. Mam wkład suportu shimano bsa [...] Nie doszukałem się specjalnie treściwych informacji odnośnie ilości podkładek. Na suporcie nie dałem żadnej bo mufa jak wspomniałem 73mm.

Powinieneś mieć 3 podkładki 2.5 mm. Do ramy 73 mm powinieneś dać jedną podkładkę po stronie napędu czyli z prawej strony.

Opublikowano (edytowane)

Mam dwie 2,5 mm , jedną falistą i jedną z tworzywa. Według schematu korby ta cienka z tworzywa idzie na łożysko suportu a na nią ta falista po stronie przeciwnej od napędu. Czy tak jest faktycznie ?

Edytowane przez Kszycholas
Opublikowano

Co to za wkład? Schimano nie stosuje falistych podkładek. To podkladki do wkłdu czy do korby?

Opublikowano (edytowane)

Zwykły wkład shimano bsa do hollowtek 2. Z uwagi na mufe 73 nie dałem podkładek. Podkładka falista jest wyposażeniem korby i odpowiada za prawidłowy docisk do łożysk wkładu. Shimano ma najlepsze chyba rozwiązanie mocowania w moim mniemaniu w przeciwieństwie do tego.

P.S. Przymierzyłem na sucho i na pewno nie może być tylko jedna podkładka bo po skręceniu na maxa jest jeszcze luz 2-3 mm. Sprawdzając linię łańcucha nie ma wymaganych boostowych 52 mm tylko max może 50. Na załączonym obrazku widać że podkładki 2,5mm są po obu stronach suportu. W dodatku zastanawia mnie fakt że pod blatem są podkładki (podejrzewam że 3 mm) które robią boosta a w mojej tego nie ma lub realizowane jest to inaczej. Może od strony suportu wrzucić pod bsa podkładkę 2 mm i linia byłaby ok ale pytanie jak z korbami. Czy będą w jednej odległości od wideł po obu stronach.

Mam napęd 1x11 i koła 27,5+ 3,0" i źle byłoby gdyby łańcuch haczył o oponę. W dodatku korba wchodzi mega ciasno o chcę od razu dobrze skręcić aby nie przechodzić koszmaru wybijania.

korba.jpg

Edytowane przez Kszycholas
Dodatkowe informacje.
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kszycholas napisał:

Zwykły wkład shimano bsa do hollowtek 2. Z uwagi na mufe 73 nie dałem podkładek. Podkładka falista jest wyposażeniem korby i odpowiada za prawidłowy docisk do łożysk wkładu. Shimano ma najlepsze chyba rozwiązanie mocowania w moim mniemaniu w przeciwieństwie do tego.

P.S. Przymierzyłem na sucho i na pewno nie może być tylko jedna podkładka bo po skręceniu na maxa jest jeszcze luz 2-3 mm. Sprawdzając linię łańcucha nie ma wymaganych boostowych 52 mm tylko max może 50. Na załączonym obrazku widać że podkładki 2,5mm są po obu stronach suportu. W dodatku zastanawia mnie fakt że pod blatem są podkładki (podejrzewam że 3 mm) które robią boosta a w mojej tego nie ma lub realizowane jest to inaczej. Może od strony suportu wrzucić pod bsa podkładkę 2 mm i linia byłaby ok ale pytanie jak z korbami. Czy będą w jednej odległości od wideł po obu stronach.

Mam napęd 1x11 i koła 27,5+ 3,0" i źle byłoby gdyby łańcuch haczył o oponę. W dodatku korba wchodzi mega ciasno o chcę od razu dobrze skręcić aby nie przechodzić koszmaru wybijania.

korba.jpg

Przecież na tym obrazku masz wszystko wyjaśnione.

Jest tam suport (części nr 1) z 3 podkładkami 2.5 mm. Do ramy 68 mm dajesz jedną z lewej i dwie z prawej strony a do ramy 73 mm dajesz tylko jedną z prawej strony. Koniec tematu jeśli chodzi o suport. Ta podkładka ma być wewnątrz.

Reszta mniejszych podkładek (nr 2) ma być już na wale korby.

Edytowane przez Motke
Opublikowano

Dzięki. Pasuje. Linia łańcucha dobra, korby prawie symetrycznie. Dziękuję za pomoc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby nie mnożyć tematów mam pytanie gdzie zdobyć zębatkę 28T lub 30T do w/w korby. Aktualne 34T trochę za twarde na moje słabe łydki przy kasecie 11-46. Ma rozstaw daleki od standardu -  82 BCD. Myślałem aby kupić coś o zbliżonym rozstawie i dopasować. Te popularne są dosyć tanie.

• 1 rok później...
Opublikowano

jak chcesz to ja mam zębatkę 30t z korby FSA gamma pro bo właśnie zamówiłem 34t  a na 30 mam nalatane jakies 500km nowy rower info 883324677

• 2 lata później...
Opublikowano

Podłączę się do tematu. Mianowicie posiadam korbę Gamma Pro 1X MegaExo 12s 32T i od dłuższego czasu rozglądam się za zębatką 34T lecz owalną czy tam jest BCD96? No i czy łańcucha nie trzeba zmienić na inny przy większej i asymetrycznej tarczy?

Opublikowano
W dniu 30.08.2022 o 02:29, Khemlish napisał:

No i czy łańcucha nie trzeba zmienić na inny przy większej i asymetrycznej tarczy?

Łańcuch: różnica 1T (34-32)/2 = 1.   Czyli może tak może nie.

W dniu 30.08.2022 o 02:29, Khemlish napisał:

posiadam korbę Gamma Pro 1X MegaExo 12s 32T i od dłuższego czasu rozglądam się za zębatką 34T lecz owalną

No i musisz sprawdzić czy ta owalna 34T (czyli jak powiedzmy 36T okrągła) nie będzie tarła o ramę.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 19.01.2019 o 01:02, Kszycholas napisał:

korba.jpg

Cześć, mam u siebie w rowerze omawianą przez was korbe, dodatkowo widzę że na screenie który jest zamieszczony widaclć osłonę korby/ łańcucha l.

Czy mogę prosić o podesłanie numeru katalogowego i jakiejś strony ewentualnie gdzie mogę dostać taką część?