Skocz do zawartości

[Sztyca carbon] - moment dokręcenia zacisku

bartekostroda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Na ile Nm ustawić klucz ? Na zacisku jest 5-6 Nm, średnica sztycy 27,2 mm, rama aluminiowa.

Opublikowano (edytowane)

Ustawiasz na 5Nm a na sztycy 10mm od zacisku owijasz taśmę elektryczną. Jak po jeździe lub kilku dystans będzie mniejszy niż 10mm, ustawiasz wysokośc jeszcze raz i dokręcasz na 6Nm. Generalnie im mniejszy poprawnie działający moment, tym lepiej.

edit:

Jeszcze jedno bo własnie doczytałem że sztyca karbonowa.

Nie ma szans żeby obyło się bez pasty do składania elementów karbonowych, np Finish line Carbon Grip albo podobnej. Sztyca przy podanych momentach raczej napewno  będzie zjeżdżać w ramie bez pasty.

Zrób tak jak napisałem powyżej ale z pastą i zacznij od 4Nm. Jak nie zadziała > 5Nm itd. 

Generalnie pasta to przy karbonowych komponentach podstawa. Pozwoli także na uniknięcie zakleszczenia się sztycy w ramie (a jak temu ni ezapobiegniesz, będzie to poważny problem).

Edytowane przez pokorak
Opublikowano

Najpierw sprawdź jaką tolerancję ma klucz dynanometryczny, jeśli taka wartość jest podana. 

A na sztycy nie ma wskazań dotyczących momentu dokręcania? 

Opublikowano

To chińska sztyca, nic na niej nie podano. Klucz mam od 2Nm.

Opublikowano

Warto użyć pasty inaczej sztyca może być nie do wyjęcia, a raczej na pewno będzie ☺

Opublikowano
11 godzin temu, bartekostroda napisał:

To chińska sztyca, nic na niej nie podano. Klucz mam od 2Nm.

W takim razie bądź ostrożny,bo z typowymi "chińczykami" bywa różnie. Na pewno warto sugerować się tym co napisali przedmówcy i dokręcaj stopniowo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamówiłem sztycę RXL SL chińską 30,8 mm sprzedawca podaje że faktyczna szerokość to 30,6 mm moja dotychczasowa sztyca aluminiowa ma 30,9 mm. Czy nie ma to większego znaczenia przy dokręcaniu? Dać pastę i spokojnie dokręcać zaczynając od 4-5 Nm? Na zacisku nie ma podanych żadnej siły dokręcania.

Opublikowano

Daj pastę i dokręć tak do 4NM jeśli się nie będzie zsuwać to okej, jeśli nie to do 5NM dokręć ale nie więcej, jak dalej będzie zjeżdżać to wtedy trzeba będzie druciarstwo się bawić.

Przeciętna wartość dla Karbonu czy to rama czy sztyca to od 3 do 5NM 

Opublikowano
Godzinę temu, mazur napisał:

Zamówiłem sztycę RXL SL chińską 30,8 mm sprzedawca podaje że faktyczna szerokość to 30,6 mm moja dotychczasowa sztyca aluminiowa ma 30,9 mm. Czy nie ma to większego znaczenia przy dokręcaniu?

Jak dla mnie to może być ogromny problem, bo różnica 0,3 mm to sporo jak na sztycę karbonową. Może okazać się, że nawet pasta nie pomoże. Sztyca powinna wchodzić dość ciasno i to bez względu czy karbon czy alu, czy też inny materiał. Dociąganie obejmy może zniszczyć i ramę i sztycę. 

Opublikowano

Jest to możliwe dlatego pisałem o druciarstwie w ostateczności, trzeba będzie dawać jakąś blaszkę czy coś aby zmniejszyć prześwit. Niemniej póki sztyca nie przyjdzie i nie sprawdzisz jak pasuje to się nie dowiesz.

Opublikowano

Dzięki za informację, przez chwilę zastanawiałem się co to "druciarstwo" a to po prostu kawałek blaszki z puszki po napoju jak rozumiem.

Opublikowano

Przy tak dużej różnicy istnieje duże prawdopodobieństwo pęknięcia ramy. Sam to przerabiałem. Zaoszczędzisz kilkanaście zł na sztycy a dużo ryzykujesz.

Opublikowano

Ja dlatego zawsze jednak polecam każdemu kupować normalny sprzęt a nie z alli, a z karbonem z Chin to tak różnie jest że szok jak sami widzicie.

Opublikowano

Do tego jak majfrend pisze, że 30,6 to może być równie dobrze 30,5. Ja zdecydowanie wolałbym porządną sztycę aluminiową, która trzyma wymiar.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wracając do tematu sztycę używam już jakiś czas i trzyma się elegancko oczywiście na paście i dokręcona kluczem dynamometrycznym.

Ale pojawił się inny problem w jarzemku są 2 śruby jedną można dokręcić od dołu kluczem ale druga dokręca się od góry tzn od strony siodełka i nijak nie da się ta wetknąć klucza imbusowego, można ją dokręcić tylko palcami. Na jarzemko i pręty od siodełka dałem troszkę smaru ale mimo to siodełko skrzypi i trzeszczy na jarzemku. Jest jakiś sposób by to wyciszyć lub tą śrubę od góry jakoś dokręcić?

Opublikowano

Zrób zdjęcie będzie najprościej :)

skrzypy mogą pochodzić z luźnej śruby w jarzemkach siodełka.

Opublikowano

Albo po prostu dostało Ci się tam trochę piasku. Warto rozebrać całość i przeczyścić. 

Opublikowano

Jakoś wymęczyłem to dokręcenie ale zaczyna znowu skrzypieć, problemem jest jedna śruba a siodełko bez dziury. Nie mogę nigdzie znaleźć jakiej wielkości mogę wrzucać zdjęcia na forum to wrzucam link do sztycy gdzie widać wszystko dokładnie.

link do sztycy

Opublikowano

Wiesz, spróbuj rozebrać i przesmarować, jak nie pomoże to niestety tak już będzie przy sztycy z alli.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

@mazur, właśnie dziś przyszła mi podobna sztyca.  Te 2 śruby razem dają Ci możliwość regulacji pochylenia siodełka w "kołysce". Tą przednią wkręciłem (dobierając stopień wkręcenia doświadczalnie) przed założeniem siodełka, a potem tylną dokręciłem momentem podanym przez producenta (5.5 Nm), tak żeby siodelko było w odpowiedniej pozycji. Więc nie było potrzeby dokręcania przedniej śruby po założeniu siodełka. Jak dokręcę ją wcześniej choć trochę,  to siodełko będzie pochylone bardziej w przód. 

Aha. Moja ma te dwa elementy "kołyski" także z karbonu.

Edytowane przez Tomaszk