Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Klama napisał:

Czy na dobrym rowerze crosowym , będą duże straty w wydajności na ulicy w porównaniu do gravela czy fitness.?

oczywiście, że nie będzie specjalnych różnic. 

Opublikowano
W dniu 5.12.2018 o 09:33, Klama napisał:

Czy na dobrym rowerze crosowym , będą duże straty w wydajności na ulicy w porównaniu do gravela czy fitness.?

Będą ogromne!

W dniu 5.12.2018 o 15:00, WściekłyDzik napisał:

oczywiście, że nie będzie specjalnych różnic. 

Że jak?

Rower crossowy - zwykle jest naprawdę bardzo ciężki (kilkanaście kilo) Amortyzator będący kowadłem, pozycja prosta, kiepskie i ciężkie koła. Do budowy rowerów crossowych używa się zazwyczaj ciężkich i przestarzałych elementów. Wiem, to szufladkowanie - ale uważam, że rower crossowy jest dla ludzi, którzy naprawdę nie mają pomysłu na rower i nie znają się - dlatego tak a nie inaczej wygląda ten segment rynku.

Sugeruję:

1. Gravel jak prędkość i wygoda będzie dla Ciebie ważna i jednak jesteś w stanie zapłacić nieco większą kwotę (raz, że gravele są droższe a dwa po prostu osprzęt szosowy i klamkomanetki droższe są od osprzetu do prostej kierownicy)

2. Fitness jak chcesz mieć prostą kierownicę.

Opublikowano (edytowane)

Pasuje mi prosta kierownica ale nie szersza jak 60cm , w  baranku chyba  węższy chwyt i trochę się hamowania awaryjnego obawiam.W Gravelach już widzę sztywne osie, które modele Polecacie z prostą kierownicą czy barankiem .

Ciekawe porównanie

Edytowane przez Klama
Opublikowano
3 godziny temu, Klama napisał:

Pasuje mi prosta kierownica ale nie szersza jak 60cm , w  baranku chyba  węższy chwyt i trochę się hamowania awaryjnego obawiam.W Gravelach już widzę sztywne osie, które modele Polecacie z prostą kierownicą czy barankiem .

Ciekawe porównanie

Ale dlaczego hamowania awaryjnego się obawiasz? Zaciśniesz ostro klamkomanetkę to koła zablokujesz bez problemu. Na tak zwanych łapach jest nieco trudniej jak np jedziesz kilka kilometrów ze stromej góry bo trochę ręce wysiadają. Ale nagłe hamowanie? No problem! 

Opublikowano

Prosta kierownica zwrotność i stabilność, baranek - wygląd ,prędkość ,zmiana pozycji . Przy rekreacyjnym użytkowaniu jestem za prostą ,prawe paluchy niektóre skrócone, wygodniej będzie przerzutką operować choć bez przymierzenia to tylko gdybanie.

Opublikowano
Godzinę temu, Klama napisał:

Prosta kierownica zwrotność i stabilność, baranek - wygląd ,prędkość ,zmiana pozycji . Przy rekreacyjnym użytkowaniu jestem za prostą ,prawe paluchy niektóre skrócone, wygodniej będzie przerzutką operować choć bez przymierzenia to tylko gdybanie.

Tak przywykłem do baranka, że źle mi na prostej kierownicy. Naprawdę nie ma co się obawiać. Nawet jeśli są różnice w stabilności czy manewrowości roweru z barankiem, to nie są one tak duże aby robiły Ci różnice. Oczywiście na początku jest szok na baranku i chwilę potrzeba aby to ogarnąć. Ale panuje takie przeświadczenie, że jak raz spróbujesz to przepadłeś ;) Obejrzałem z ciekawości te porównanie i właściwie sprowadza się ono do dosyć ekstremalnych zjawisk. Na co dzień nie jeździsz po kłodach i nie robisz gęstego slalomu. Oczywiście nie namawiam Cię jakoś szczególnie na baranka - sam zaproponowałem rower fitnesowy jako fajną alternatywę dla głupich rowerów crossowo trekingowych. Po prostu nie uprzedzaj się i nie wkręcaj się w jakieś skrajne przypadki. Oba rowery hamują, oba rowery są stabilne, z minimalnym wskazaniem na prostą kierownicę. Natomiast baranek robi dużą różnicę w kwestii szybkości i komfortu. Zastanów się po prostu co jest dla Ciebie priorytetem. Na pewno rower z barankiem wymaga dopłaty. Osprzęt typowo szosowy jest po prostu droższy - zwłaszcza klamkomanetki.

Opublikowano

U mnie podobnie jak wyżej. Przesiadłem się z crossa z prostą kierownicą na gravela z barankiem (co prawda dość szerokim i rozchylonym) i nie chciałbym już nigdy więcej korzystać z prostej kierownicy do długiej jazdy głównie po szosach i po dobrej jakości drogach gruntowych. Więcej chwytów, mniej bolą ręce, nie drętwieją, lepsza aerodynamika (=wyższa prędkość lub mniejsze zmęczenie).

Opublikowano

Przymierzałem gravela w sklepie ,baranek według mnie na dzień dzisiejszy bardziej na długie trasy i jazda na czas , pozycja nie jest tak wygodna jak rowerach z prostą kierownicą wstępnie zdecydowałem się na speeder 900 bo jest wygodny i mi się podoba .Kupiłem dzisiaj przez przypadek Meridę Crossway Urban 20-D za 1100zł nówka z wystawy na kasecie i hydraulicznych hamulcach ,prosty zwykły rower . Dzisiaj na próbę przejechałem 45km, do wiosny go sprawdzę pewnie zrobię nim ponad 5tys ,jak będzie potrzeba kupię lepszy .

Opublikowano

Witam ponownie,

Pozwolę sobie wykorzystać temat kolegi jeszcze raz żeby nie tworzyć zbędnych wątków.

W oczekiwaniu na pojawienie się nowych Krossów w sklepach zacząłem ponownie szukać alternatywy u konkurencji. Zwróciłem od razu uwagę na Silexa 400 z 2019 r., myślę że całkiem fajna alternatywa dla Eskera 6.0. Szczególnie, że jestem/byłem użytkownikiem dwóch rowerów Meridy i zawsze byłem z nich zadowolony i dodatkowo miałbym już fabrycznie korbę 48/32 którą i tak po pewnym czasie bym kupił do Eskera.

Pytanie do bardziej obeznanych w technikaliach kolegów, co wpłynęło na sporą bądź co bądź różnicę w cenie (1k zł)? Rowery są niemal bliźniaczo podobne.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Dreamin napisał:

Witam ponownie,

Pozwolę sobie wykorzystać temat kolegi jeszcze raz żeby nie tworzyć zbędnych wątków.

W oczekiwaniu na pojawienie się nowych Krossów w sklepach zacząłem ponownie szukać alternatywy u konkurencji. Zwróciłem od razu uwagę na Silexa 400 z 2019 r., myślę że całkiem fajna alternatywa dla Eskera 6.0. Szczególnie, że jestem/byłem użytkownikiem dwóch rowerów Meridy i zawsze byłem z nich zadowolony i dodatkowo miałbym już fabrycznie korbę 48/32 którą i tak po pewnym czasie bym kupił do Eskera. 

Pytanie do bardziej obeznanych w technikaliach kolegów, co wpłynęło na sporą bądź co bądź różnicę w cenie (1k zł)? Rowery są niemal bliźniaczo podobne.

Wpłynęła marka ale jak dobrze zagadasz bezpośrednio u dystrybutora to ta różnica spadnie do 200 zł. Wiem bo sam się zastanawiałem na tym rowerem i taką dostałem propozycję. Korba w Meridzie też by mi bardziej pasowała. Za to ze względów serwisowych mniej pasuje mi pressfit. A i mniej podoba mi się kształt ramy. Wole też więcej miejsca między suportem i górną rurą  bo przyzwyczaiłem się do torby pod górną rurą i mi bidon w Meridzie pewnie nie wejdzie. Różne są też geometrie ram - o ile dobrze pamiętam to Merida jest odrobinę dłuższa i chyba mniej agresywna ale już trochę minęło od tej analizy...

Edit: Zerknij też na ogumienie bo to meridowskie może się średnio w teren nadawać.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
W dniu 14.12.2018 o 21:54, Zigfir napisał:

Wpłynęła marka ale jak dobrze zagadasz bezpośrednio u dystrybutora to ta różnica spadnie do 200 zł. Wiem bo sam się zastanawiałem na tym rowerem i taką dostałem propozycję. Korba w Meridzie też by mi bardziej pasowała. Za to ze względów serwisowych mniej pasuje mi pressfit. A i mniej podoba mi się kształt ramy. Wole też więcej miejsca między suportem i górną rurą  bo przyzwyczaiłem się do torby pod górną rurą i mi bidon w Meridzie pewnie nie wejdzie. Różne są też geometrie ram - o ile dobrze pamiętam to Merida jest odrobinę dłuższa i chyba mniej agresywna ale już trochę minęło od tej analizy...

Edit: Zerknij też na ogumienie bo to meridowskie może się średnio w teren nadawać.

Dzięki, zwróciłeś uwagę na kilka ważnych szczegółów. W Krossie masz wszystko czarno na białym, niemal każda część jest do wyszukania w sieci i po prostu wiem co kupuję (poza ramą ofc). Tu właśnie dochodzimy do pytania co np. u Meridy kryje się pod tajemniczymi nazwami typu "Merida comp" czy "Merida expert", fajnie, że mają masę swoich podzespołów ale nie jestem w stanie w tej sytuacji np. określić jakości koła jako całości.

Druga sprawa to rama, prawdopodobnie wiele osób zgodzi się z opinią, że ramy Krossa mają raczej złą reputację, a przynajmniej miały takową. Prawdopodobnie więc na cenę u Meridy wpływa też lepszej jakości rama, oczywiście mogę się mylić, w końcu Kross jako firma rozwija się niesamowicie i podobne opinie o jakości mogą być już nieaktualne...

Trzy, sprawa dotyczy również ramy, a dokładniej jej geometrii. W krosie Esker 4.0 ktoś zauważył, że przesunięte jest tylne koło i nie jest symetryczne z przednim, co powoduje ściąganie roweru w jedną stronę. Jeśli byłby ktoś w stanie odnieść się do tego byłoby super...

Opublikowano
15 godzin temu, Dreamin napisał:

Dzięki, zwróciłeś uwagę na kilka ważnych szczegółów. W Krossie masz wszystko czarno na białym, niemal każda część jest do wyszukania w sieci i po prostu wiem co kupuję (poza ramą ofc). Tu właśnie dochodzimy do pytania co np. u Meridy kryje się pod tajemniczymi nazwami typu "Merida comp" czy "Merida expert", fajnie, że mają masę swoich podzespołów ale nie jestem w stanie w tej sytuacji np. określić jakości koła jako całości.

Druga sprawa to rama, prawdopodobnie wiele osób zgodzi się z opinią, że ramy Krossa mają raczej złą reputację, a przynajmniej miały takową. Prawdopodobnie więc na cenę u Meridy wpływa też lepszej jakości rama, oczywiście mogę się mylić, w końcu Kross jako firma rozwija się niesamowicie i podobne opinie o jakości mogą być już nieaktualne...

Trzy, sprawa dotyczy również ramy, a dokładniej jej geometrii. W krosie Esker 4.0 ktoś zauważył, że przesunięte jest tylne koło i nie jest symetryczne z przednim, co powoduje ściąganie roweru w jedną stronę. Jeśli byłby ktoś w stanie odnieść się do tego byłoby super...

Słusznie prawisz odnośnie komponentów własnych producentów - ciężko to porównać.

Też czytałem o problemach  z a ramami Krossa ale i o i o tym, że się poprawi. W razie czego dają 5 lat gwarancji.  Ale co do asymetrii kół to nie bardzo chce mi się wierzyć. Może ktoś trafił na uszkodzoną (np zgniecioną) ramę?

Opublikowano
16 godzin temu, Dreamin napisał:

Wręcz nie możliwe. Daj jakiś link do źródła tej informacji jeśli możesz. Skręcający sam rower... nie jest możliwe aby był to zamierzony efekt. Nie konstruuje się tak rowerów. Jak puścisz kierownicę to rower ma jechać prosto :)

Opublikowano
30 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Wręcz nie możliwe. Daj jakiś link do źródła tej informacji jeśli możesz. Skręcający sam rower... nie jest możliwe aby był to zamierzony efekt. Nie konstruuje się tak rowerów. Jak puścisz kierownicę to rower ma jechać prosto :)

https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17667/test_kross_esker_4_0_2019_stal_i_szutry

opinia znajdowała się w komentarzach, i odnosiła się do jednego ze zdjęć. Widzę jednak, że już został usunięty, możliwe, że ktoś zauważył swój błąd.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Dreamin napisał:

opinia znajdowała się w komentarzach, i odnosiła się do jednego ze zdjęć. Widzę jednak, że już został usunięty, możliwe, że ktoś zauważył swój błąd.

Trzeba umieć filtrować informacje. Jakiś negatywno zaczepny wpis znowu się pojawił. Jakiś sfrustrowany pewnie klient lub troll pospolity sieje ferment. Sam pomyśl czy to się kupy trzyma :)

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Może być też koło źle wycentrowane.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Zamierzam w 2019 roku wymienić rower i zastanawiam się nad rowerem typu gravel.

O mnie
Jeżdżę na bardzo długie wyprawy rowerowe (planowana na 2019 to 16 000 km) i potrzebuje czegoś niezawodnego solidnej marki.
Do tej pory jeździłem na MTB przerobionym pod wyprawy ale jest już w agonalnym stanie no i nie jest to na asfalcie najszybszy rower.

Jaki rower?
Widzę że gravele dzielą się na takie o geometrii bardziej pionowej oraz sportowej-szosowej. Zdecydowanie szukam czegoś z tej drugiej grupy :)

Z wymagań które przychodzą mi do głowy: na pewno sztywne osie, możliwie jak najniższa waga, otwory na bagażnik z tyłu oraz możliwość zamontowania pełnych błotników(nie wiem czy to będę robił bo być może z tyłu w tej roli idealnie spisze się namiot ale chce mieć taką możliwość), tarczowe hamulce zdecydowanie nie od AVIDY (unikam jak ognia), napęd w miarę uniwersalny tak abym był w stanie przycisnąć na płaskim ale i miał czym walczyć na stromych całodniowych podjazdach.

Budżet: planowałem wydać około 6000 PLN, wiadomo jeśli byłby sens można coś więcej dołożyć czy też zaoszczędzić 😉

Czekam na wszelkie sugestie. Rynek tak się zróżnicował że ja już sam tego nie ogarniam 🙂

Ostatnio trafiłem na coś takiego od polskiego Krossa https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-6-0
Jednak nie wiadomo kiedy i czy w ogóle to pojawi do kupienia, nie mówiąc o osprzęcie czy wadze całości.

Opublikowano

Specialized Sequoia. W standardzie sztywne osie, punkty montażowe m.in na widelcu, naped 2x9, hamulce Trp Spyre, a przede wszystkim miesci sie w budżecie. Nowy 5,5 tys.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Uprzejmie proszę o podsyłanie linków wraz z propozycjami 😉 zazwyczaj pod nazwą modelu kryje się wiele wersji, pod wersji i ciężko ogarnąć co dokładnie jest proponowane ;)

Opublikowano

Martwi mnie w tym modelu napęd kiepskiej klasy no i czy ja jestem ślepy czy Specialized nie podaje wagi swoich maszyn(kiepściutko) szczególnie że promują je jaki "light"?

Opublikowano
18 godzin temu, murk_wolf napisał:

......

Ostatnio trafiłem na coś takiego od polskiego Krossa https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-6-0
Jednak nie wiadomo kiedy i czy w ogóle to pojawi do kupienia, nie mówiąc o osprzęcie czy wadze całości.

Jak nie wiadomo czy się pojawi? Przecież ma być dostępny w okolicach marca. Osprzęt też jest opisany.

Opublikowano

Dzwoniłem do Krossa 3 razy, raz dostałem info że należy spodziewać się pierwszy sztuk w październku, za drugim razem że w grudniu, a za trzecim razem że "będzie jakoś w 2019 roku" mi to nic nie mówi i nadal nie ma ostatecznej specki, nie mówiąc o wadze

Opublikowano
34 minuty temu, murk_wolf napisał:

Dzwoniłem do Krossa 3 razy, raz dostałem info że należy spodziewać się pierwszy sztuk w październku, za drugim razem że w grudniu, a za trzecim razem że "będzie jakoś w 2019 roku" mi to nic nie mówi i nadal nie ma ostatecznej specki, nie mówiąc o wadze

Dostęp został już opisany na portalach, że w ma być w marcu, nie wiem kto podawał datę grudnia, a tym bardziej października. Co do specki to dalej nie rozumiem, gdzie jest problem skoro jest podana i się nie zmieniła od kilku miesięcy.

https://www.kross.pl/sites/default/files/download/catalog/2019/kross_katalog2019_pl_net.pdf

Data wprowadzenia

https://magazynszosa.pl/nowosci-krossa-na-2019/

Jedynie problem jest z uzyskaniem informacji o wadze i to wszystko. A kontaktować się z Krossem nie ma sensu skoro ludzie  od nich (na obsłudze klienta) nie wiedzą nawet czy rower ma sztywną oś czy nie, a w specyfikacji jest taka informacja podana, tak samo podają osoby, które je już objeżdżały.

Natomiast z innych rowerów to równie fajny wydaje się  być Marin Gestalt 2.