GrochowaMTB Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 5 minut temu, Miśkołaj napisał: No to w takim razie Esker znowu wskakuje na listę Obecnie znajduje się tam też Marin, właśnie w cenie jaką podałeś oraz Esker, ale skoro pierwsze egzemplarze mają pojawić się na przełomie styczeń/luty to poczekam spokojnie z zakupem. Do serwisu i dilera Krossa mam dosłownie rzut beretem więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Do tego czasu powinienem skompletować za to wszystkie dodatki około rowerowe jak pedały, buty itd. Na liście mojej lepszej połowy jest ten Marin Gestalt 2
m0cna Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 A fuji jari nie rozważacie? Stylistycznie ładne, dobrze wyposażone z sensownym napędem i duży wybór konfiguracji.
Luter Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Fuji jari fajny ale też problem z dostępnością - przynajmniej w Łodzi.
RadS Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Są w Warszawie, a to o rzut beretem z Łodzi.
GrochowaMTB Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Tylko Jari część modeli miał np z zwykłymi ośkami QR i np korbami na kwadrat - uwaga, aby się nie władować.
nshprck Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Obdzwoniłem (w swej naiwności) połowę południa Polski za Jari 1.7 2018 roku (oliwkowy) bo znalazłem na kilku stronach. Niestety jak się dowiedziałem szaleństwo gravelowe wymiotło wszystko ze sklepów, a obsłudze zwyczajnie nie chce się aktualizować oferty. Wydaje się zasadne jednak poczekać na kolekcję 2019 z tego prostego powodu, że cena z roku na rok spada. Wystarczy prześledzić jak kształtowały się ceny: 1.1 (2018) cena katalogowa 12 599, (2019) cena katalogowa: 8399. Ten nowy będzie na 105'ce a poprzednin na SRAM. To samo niżej: 1.7 (2017) cena 6099, (2018) cena 5499, a w przyszły roku (1.5 zastąpi ten model) kosztuje już 4999 zł. Jeżeli chodzi o Eskera to dowiedziałem się w jednym wrocławskim sklepie, że produkcja już trwa i sprzedawca zapewnił, że powinny być dostępne nawet na początku grudnia. Będę dzwonił. edit: zadzwoniłem do lokalnego przedstawiciela Kross'a i potwierdził w swoim systemie, że według jego informacji produkcja Eskera ruszyła 5 listopada. Edytowane 16 Listopada 2018 przez nshprck
Gość Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 No Fuji na 2019 pozmieniało w swoich rowerach napędy i siła rzeczy cena też idzie w dół, bo 105 nie jest taka cool jak 1x11 Apex. Moim zdaniem super bo to są naprawdę świetne rowery, w rozumieniu wygodne i doskonale wykonane ramy a cena jednak kilka stówek niższa.
Luter Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 No to super - jutro dzwonie do sklepu podpytać
nshprck Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Mam prawie zamówionego Jari 1.5 z 2019 roku. W sklepie w Gliwicach będzie dostępny w pierwszym tygodniu grudnia. Prawie bo jak się dzisiaj dowiedziałem o Krossie to teraz się zaczynam wahać. Niby 1000 zł droższy ale pod paroma względami ten Kross jednak wygląda lepiej...
Miśkołaj Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 W dniu 16.11.2018 o 19:45, nshprck napisał: Mam prawie zamówionego Jari 1.5 z 2019 roku. W sklepie w Gliwicach będzie dostępny w pierwszym tygodniu grudnia. Prawie bo jak się dzisiaj dowiedziałem o Krossie to teraz się zaczynam wahać. Niby 1000 zł droższy ale pod paroma względami ten Kross jednak wygląda lepiej... Ja bym zaczekał, skoro Kross ma być również dostępny na początku grudnia, to osobiście poczekałbym do stycznia i przymierzył do obydwóch i następnie wybrał.
Dreamin Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 W dniu 13.11.2018 o 12:52, GrochowaMTB napisał: Profil na facebooku Krossa to porażka. Zero pomocy. próbowałem ustalić kilka faktów - ze wszystkim odsyłają do dilerów. Nie interesuje ich nic poza wrzucaniem od czasu do czasu jakiegoś zdjęcia. Kontaktowałem się z innymi firmami i wiele spraw dało się przez FB dogadać. Kross stał się tak masową firmą, z takim wolumenem sprzedaży, że w tyłku mają klientów zadających szczegółowe, techniczne pytania. Nie potrzebują pewnie tych klientów - bo musieli by na profilu posadzić osobę przynajmniej odrobinę zorientowaną w sprawach technicznych i operatywną. Ja się tam doszukałem, że Esker 6.0 ma sztywne osie a niższe modele takowych nie mają. Jeśli chodzi o stalówkę to dorobiona jest do tego filozofia prostej obsługi i powszechności standardu w razie czego. Akurat... Dziwę się, że wiele firm pomija taką konfigurację jak Tiagra 2x10 plus jakieś dobre hamulce mechaniczne i plus sztywne osi i sztywna korba (oczywiście). W takiej konfiguracji rower powinien kosztować nieco poniżej 5 tyś zł co jest jeszcze całkiem rozsądną kwotą (i dla producenta i dla konsumenta) i dobrze by się sprzedawało. Sam mocno zastanawiam się nad zakupem właśnie modelu 6.0. Jak dla mnie ma cztery podstawowe zalety i "jedno ale": 1. Cena - nie ma co się oszukiwać - rower jest dobrze wyceniony jak na osprzęt który ma na pokładzie, 2. Szukam roweru z nową 105 - w bliższej perspektywie wymiana tylnej przerzutki na Ultegrę. Obecnie używam Deore i nie wyobrażam sobie jazdy bez sprzęgła w terenie. 3. Geometria jest bardzo podobna do tej, którą mam w swoim obecnym rowerze - nie licząc prostej kiery, więc pewnie trzeba będzie przymierzyć się do "baranka" 4. Podoba mi się Ale... brak jednoznacznej informacji czy mamy tutaj sztywną oś czy nie. Na stronie producenta https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-6-0 mamy "Carbon (karbonowa rura sterowa Tapered, QR12)" tył też z udostępnionych zdjęć nie pozwala jednoznacznie określić rodzaju zamykania. Natomiast w broszurce informacyjnej https://www.kross.pl/sites/default/files/download/catalog/2019/kross_katalog2019_pl_net.pdf dumnie widnieje technologia Thru-Axle. Jeśli uda mi lub będzie ktoś na tyle miły żeby rozwiać wątpliwości co do sztywnej osi to myślę, że na nowy sezon ten rowerek znajdzie się w mojej piwnicy Chyba, że ma ktoś ciekawsze propozycje w podobnej cenie (max 7k).
GrochowaMTB Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 3 minuty temu, Dreamin napisał: Sam mocno zastanawiam się nad zakupem właśnie modelu 6.0. Jak dla mnie ma cztery podstawowe zalety i "jedno ale": 1. Cena - nie ma co się oszukiwać - rower jest dobrze wyceniony jak na osprzęt który ma na pokładzie, 2. Szukam roweru z nową 105 - w bliższej perspektywie wymiana tylnej przerzutki na Ultegrę. Obecnie używam Deore i nie wyobrażam sobie jazdy bez sprzęgła w terenie. 3. Geometria jest bardzo podobna do tej, którą mam w swoim obecnym rowerze - nie licząc prostej kiery, więc pewnie trzeba będzie przymierzyć się do "baranka" 4. Podoba mi się Ale... brak jednoznacznej informacji czy mamy tutaj sztywną oś czy nie. Na stronie producenta https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-6-0 mamy "Carbon (karbonowa rura sterowa Tapered, QR12)" tył też z udostępnionych zdjęć nie pozwala jednoznacznie określić rodzaju zamykania. Natomiast w broszurce informacyjnej https://www.kross.pl/sites/default/files/download/catalog/2019/kross_katalog2019_pl_net.pdf dumnie widnieje technologia Thru-Axle. Jeśli uda mi lub będzie ktoś na tyle miły żeby rozwiać wątpliwości co do sztywnej osi to myślę, że na nowy sezon ten rowerek znajdzie się w mojej piwnicy Chyba, że ma ktoś ciekawsze propozycje w podobnej cenie (max 7k). Nie no, w każdym źródle jest informacja o sztywnych osiach. Do zalet dodaj jeszcze koła, które właściwie są używalne (piasta shimano, obręcz DT). Co do 105 w terenie to powiem Ci, że katuję mojego gravela po trasach typowo MTB i jakoś nie pomyślałem o tym, że czegoś mi tam brakuje. 105 naprawdę super chodzi!
Dreamin Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) 11 minut temu, GrochowaMTB napisał: Nie no, w każdym źródle jest informacja o sztywnych osiach. Do zalet dodaj jeszcze koła, które właściwie są używalne (piasta shimano, obręcz DT). Co do 105 w terenie to powiem Ci, że katuję mojego gravela po trasach typowo MTB i jakoś nie pomyślałem o tym, że czegoś mi tam brakuje. 105 naprawdę super chodzi! informacja jest pewna? Dla mnie QR to szybkozamykacz. Masz rację co do kół, wykonane z dobrych komponentów i jest to kolejna zaleta. Dodatkowo na przyszłość można przejść na tubeless. Fajnie, że wspomniałeś o tym jak sprawuje się 105 w terenie - sam nie mam żadnego doświadczenia z grupami szosowymi. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Dreamin
Andrzej Sawicki Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Opublikowano 21 Listopada 2018 "QR" oznacza, że jest wajcha umożliwiająca szybkie odkręcenie osi i zdjęcie koła. Wymiary 12x142 i 12x100 dotyczą sztywnych osi.
Sonnenblumen Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Dzisiaj jest promocja na takiego gravela, może Cię zainteresuje. Cena jest świetna. https://www.fahrrad.de/serious-grafix-black-red-white-712483.html
GrochowaMTB Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 14 minut temu, Dreamin napisał: Fajnie, że wspomniałeś o tym jak sprawuje się 105 w terenie - sam nie mam żadnego doświadczenia z grupami szosowymi. Możesz zobaczyć moje zdjęcia, czasami coś wrzucam. Latam gravelem wszędzie gdzie się da wzbudzając na niektórych szlakach zainteresowanie ludzi na MTBekach i na Enduro. Latam po singlach, po lasach, po łąkach. Wszystko jest kwestią preferencji, ale mi nigdy 105 nie wadziła w terenie. Może coś tam obija, ale ja po prostu nie słyszę tego A jeśli chcę coś przełączyć to przełączam i wchodzi. Dla komfortu właściwie uważam, że tubless to konieczność. Komfort na tym rowerze uzyskujesz upuszczając powietrze gdy jest np mocno kamieniście. Jak za dużo upuścisz to łatwo złapać snejka (kapciora od dobicia)
Dreamin Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 31 minut temu, Sonnenblumen napisał: Dzisiaj jest promocja na takiego gravela, może Cię zainteresuje. Cena jest świetna. https://www.fahrrad.de/serious-grafix-black-red-white-712483.html Przecena bardzo fajna. Mimo to nie jest to czego szukam. 42 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: "QR" oznacza, że jest wajcha umożliwiająca szybkie odkręcenie osi i zdjęcie koła. Wymiary 12x142 i 12x100 dotyczą sztywnych osi. Dzięki, wszystko jasne.
HubiBubi Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Ja się waham pomiędzy Kellysem sootem 50 (2019) a nowym Krossem 6.0. Co sądzicie? Cenowo 500 zł więcej na krossa.
Klama Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Gravel ,Cross czy Fitness ,rower na trasy miejskie i wiejskie do 25km asfalt i niedzielne wyjazdy 70-100km -80% asfalt, 20% polne drogi ,żwirówki .
Marek Karnecki Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Zadaj sobie pytanie - co będę chciał na nim robić ? - jeśli jakieś ściganie to brałbym najbardziej sportowy więc gravel. ale gdybym był na Twoim miejscu brałbym jednak MTB - najbardziej uniwersalny i najwięcej radości wg mnie Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Marek Karnecki
Gość Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zawsze można mieć drugi komplet kół z oponami bardziej szosowymi i śmigasz wtedy jak na trekingu
Klama Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ścigał się nie będę ale chciałbym mieć możliwość przyciśnięcia na szosie i jak zajdzie potrzeba jazdy po drogach nieutwardzonych.
Andrzej Sawicki Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2018 Gravel (jeśli wolisz krzywą kierownicę) albo miejski (jeśli prostą) będzie najszybszy na drogach. Wybierz się do sklepów, aby sprawdzić rozmiar i usiąść na obu typach roweru. A potem poszukaj promocji w Internecie.
Klama Opublikowano 5 Grudnia 2018 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Czy na dobrym rowerze crosowym , będą duże straty w wydajności na ulicy w porównaniu do gravela czy fitness.?
RadS Opublikowano 5 Grudnia 2018 Opublikowano 5 Grudnia 2018 U mnie po przesiadce z crossa na gravela średnia prędkość na asfalcie wzrosła o jakieś 10% za sprawą bardziej pochylonej pozycji, innych opon, większej sztywności, itd. Przy czym cross był z nisko-średniej półki.
Rekomendowane odpowiedzi