Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też nie do końca byłem przekonany do graveli, ale odkąd sam mam taki rower widzę, że spełnia 90% moich potrzeb. Napęd 1x11 też mi odradzany okazał się super wyborem. Poza tym wiadomo, że mój rower będę chwalił, bo jest mój 

Opublikowano

Przerobiłem różne rowery i moim zdaniem gravel to idealna opcja na długie wycieczki, szczególnie wytyczane przez google maps, gdzie nagle kończy się afsalt a zaczyna polna droga czy szuter. Co prawda szosą też się da tam ujechać, ale jednak opona 35-37mm robi róznicę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wszystko fajnie, tylko ja kupilem przełaja a nie gravela

Opublikowano
W dniu 1.11.2018 o 21:33, skraburski napisał:

Trzeba iść pod prąd :D

Allegro jest pełne prawie nowych rowerów za 60% wartości nowych. Większość z nich to efekt pójścia pod prąd pełną bombą ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, skraburski napisał:

Decyzja przemyslana, znam swoje potrzeby emoji16.png

i tak trzymaj👍 przełaj nie jest taki diabeł straszny jak go malują👍😁 po roku jazdy stwierdzam, że to najlepiej wydana kasa👍

Opublikowano

Kross Esker 6.0 - planowane rozpoczęcie produkcji -> styczeń/luty 2019.

Już zostawiłem w sklepie namiary ma siebie, więc mają się ze mną kontaktować jak tylko będzie w sprzedaży :)

Opublikowano
3 godziny temu, Luter napisał:

Kross Esker 6.0 - planowane rozpoczęcie produkcji -> styczeń/luty 2019.

Już zostawiłem w sklepie namiary ma siebie, więc mają się ze mną kontaktować jak tylko będzie w sprzedaży :)

Zrobiłem identycznie. Trochę testów pojawiło się w sieci i rowerek wygląda jeszcze bardziej smakowicie.  BTW Nadal nigdzie nie mogę doszukać się wagi tej maszyny.

Opublikowano
13 godzin temu, Zigfir napisał:

Zrobiłem identycznie. Trochę testów pojawiło się w sieci i rowerek wygląda jeszcze bardziej smakowicie.  BTW Nadal nigdzie nie mogę doszukać się wagi tej maszyny.

A podzieliłbyś się sznurkami do tych testów bo mi coś wujek google chyba na zdrowiu podupadł ;)

Opublikowano
W dniu 8.09.2018 o 23:35, Luter napisał:

Jednak na horyzoncie pojawił się nowy Kross Esker 6.0 (to jest rower na 2019 więc nie ma go jeszcze w sklepie ale widzialem już go w katalogu). Rower na pełnej 105 + hamulce hydrauliczne, obie osię przelotowe (sztywne).

Esker 6.0 nie ma sztywnych osi przelotowych, przynajmniej tak mi dzisiaj odpisali na FB.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Miśkołaj napisał:

Esker 6.0 nie ma sztywnych osi przelotowych, przynajmniej tak mi dzisiaj odpisali na FB.

Zgodnie z specyfikacją ze strony ma mieć piasty SHIMANO 105 R7070 12X100mm. To chyba piasty pod sztywną oś więc albo specyfikacja się jeszcze zmieni (byłby brzydki numer przy takiej zmianie) albo ktoś nie do końca wiedział co pisał. Ze specyfikacji natomiast wygląda że bez sztywnych będę wersje 2.0 i 4.0 co potwierdzają zdjęcia.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano

No dla mnie jest to jeden z warunków zakupu, może i ten Gravel jest konkurencyjny cenowo, ale jednak za 6 tysi oczekuję już pewnego standardu. Obecnie w tej cenie mamy Soota 50 (wiem, wiem korba ma więcej zębów), który jest tańszy o 400 zł oraz Gestalta 2, tylko on jest na Tiagrze i kosztuje 4,7k.

Wracając jeszcze do Eskera to przyglądałem mu się swego czasu dość intensywnie jednak nie jestem wstanie stwierdzić jednoznacznie, że posiada sztywne osie, na każdym zdjęciu jest tak ustawiony, że nie potwierdzisz w 100%. Może też być tak, że osoba prowadząca profil na FB nie do końca ogarnia :)

Opublikowano
53 minuty temu, Miśkołaj napisał:

No dla mnie jest to jeden z warunków zakupu, może i ten Gravel jest konkurencyjny cenowo, ale jednak za 6 tysi oczekuję już pewnego standardu. Obecnie w tej cenie mamy Soota 50 (wiem, wiem korba ma więcej zębów), który jest tańszy o 400 zł oraz Gestalta 2, tylko on jest na Tiagrze i kosztuje 4,7k.

Wracając jeszcze do Eskera to przyglądałem mu się swego czasu dość intensywnie jednak nie jestem wstanie stwierdzić jednoznacznie, że posiada sztywne osie, na każdym zdjęciu jest tak ustawiony, że nie potwierdzisz w 100%. Może też być tak, że osoba prowadząca profil na FB nie do końca ogarnia :)

Na stronie krosa kliknij na fotkę eskera - będziesz miał powiększenie. Ja bym obstawiał, że z tyłu sztywną widzę.

Soot 50 2019 ma hamulce Shimano RS505 a Kross grupowe SHIMANO 105 BR-R7070 za to w korbach odwrotnie esker ma poza grupową RS 510 46/36T a Soot grupową 105-tkę 52/36.
Z tą korbą to chyba faktycznie przesadzili i moim zdaniem jak chcieli koniecznie grupową to można było np 50/34. 

Opublikowano
31 minut temu, Zigfir napisał:

Na stronie krosa kliknij na fotkę eskera - będziesz miał powiększenie. Ja bym obstawiał, że z tyłu sztywną widzę.

Soot 50 2019 ma hamulce Shimano RS505 a Kross grupowe SHIMANO 105 BR-R7070 za to w korbach odwrotnie esker ma poza grupową RS 510 46/36T a Soot grupową 105-tkę 52/36.
Z tą korbą to chyba faktycznie przesadzili i moim zdaniem jak chcieli koniecznie grupową to można było np 50/34. 

Galimatias straszny, takie to teraz popularne (Gravel), a znaleźć coś faktycznie dobrego z normalnym osprzętem to nie lada sztuka i gimnastyka. Ja i tak planuje zakup dopiero na wiosnę, jednak już przewinąłem wszystko co mogłem. Ten Treck też fajnie wygląda, jednak cena...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Miśkołaj napisał:

Galimatias straszny, takie to teraz popularne (Gravel), a znaleźć coś faktycznie dobrego z normalnym osprzętem to nie lada sztuka i gimnastyka. Ja i tak planuje zakup dopiero na wiosnę, jednak już przewinąłem wszystko co mogłem. Ten Treck też fajnie wygląda, jednak cena...

Ja planowałem na jesieni ale jak zacząłem szukać to dość że sensownych rowerów mało (Merida silex 700 brzydka choć na ultegrze, Trek drogi)  to jeszcze problemy z dostępnością się pojawiły, potem zapowiedź aktualizacja grup w modelach i końcu nowych produktów.  Przez chwilę myślałem Specu z ramą karbonową ale ten rower idzie bardziej w kierunku szosy niż gravela to raz a i cenowo to już ogólnie szaleństwo. W końcu stwierdziłem, że poczekam na pojawienie się przeszłorocznych modeli. Gdzieś w międzyczasie pojawił się esker na pierwszych zdjęciach i potem opisach z prezentacji i myślę ze to może być to. Soot w wersji 2019 niby też ciekawy - dostał hydraulikę ale komponenty dobrane w nim zostały siakoś takoś dla mnie dziwnie - z jednej strony blat 52/36 (raczej szosowe) a z drugiej smart samy (raczej terenowe).

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
W dniu 9.11.2018 o 23:37, Zigfir napisał:

Ja planowałem na jesieni ale jak zacząłem szukać to dość że sensownych rowerów mało (Merida silex 700 brzydka choć na ultegrze, Trek drogi)  to jeszcze problemy z dostępnością się pojawiły, potem zapowiedź aktualizacja grup w modelach i końcu nowych produktów.  Przez chwilę myślałem Specu z ramą karbonową ale ten rower idzie bardziej w kierunku szosy niż gravela to raz a i cenowo to już ogólnie szaleństwo. W końcu stwierdziłem, że poczekam na pojawienie się przeszłorocznych modeli. Gdzieś w międzyczasie pojawił się esker na pierwszych zdjęciach i potem opisach z prezentacji i myślę ze to może być to. Soot w wersji 2019 niby też ciekawy - dostał hydraulikę ale komponenty dobrane w nim zostały siakoś takoś dla mnie dziwnie - z jednej strony blat 52/36 (raczej szosowe) a z drugiej smart samy (raczej terenowe).

Zgadzam się, w sumie poruszyłeś też istotną kwestię, a mianowicie wygląd roweru i jego malowania. Jest parę modeli, które wyglądają naprawdę zachęcająco, ale ich kolorystyka jest porażająca i odpychająca. Moim zdaniem najlepiej jest zrobić rower czarny bo do tego koloru można samemu sobie dobrać resztę osprzętu i ubrania bez zamartwiania się o to jak to nam się skomponuje. A tutaj dużo firm, jakby na siłę, próbuje tak abstrakcyjnych malowań, że nie wiem czy to brak osoby za to odpowiedzialnej czy chęć wybicia i wyróżnienia.

Opublikowano

kolor jest ważny ale żeby był aż tak kluczowym argumentem? Ja np - chciałem Domane bo mi się podobała rama. Ale tak samo mi się podoba rama Rag+ czy Eskera. Giant Anyroad - noty za wygląd ma u mnie niskie ale był mocno rozważany bo to po prostu dobry rower. A kolor nie jeździ. Jak jechałem po Domane to nawet nie wiedziałem w jakim jest kolorze xD

Opublikowano
5 minut temu, trollu napisał:

kolor jest ważny ale żeby był aż tak kluczowym argumentem? Ja np - chciałem Domane bo mi się podobała rama. Ale tak samo mi się podoba rama Rag+ czy Eskera. Giant Anyroad - noty za wygląd ma u mnie niskie ale był mocno rozważany bo to po prostu dobry rower. A kolor nie jeździ. Jak jechałem po Domane to nawet nie wiedziałem w jakim jest kolorze xD

Dla mnie wygląd ma znacznie 😜 Jestem wzrokowcem, nie mówię, że rower ma wyglądać jak dzieło sztuki, ale jednak dobór barw ma u mnie znaczenie. Jadąc na rowerze chce też jako tako wyglądać i chce, żeby to rower pasował do mnie, a nie ja do roweru. Dlatego dla mnie albo wyważone kolory (może być miks, ale dobrany z głową), albo czarny, żadnej sraczki, kremowego, zgniło zielonego czy srebrnych malowań. A mam wrażenie, że dość często producenci leją na ten aspekt wyglądu w rowerze.

Giant Anyroad - mocno rozważałem ten zakup, ale męczy mnie to wodogłowie, które organiczna dość mocno możliwości montowania dodatków na kierownicy.

Kross - tutaj w grę wchodzi 6.0, ale raczej odpuszczę ze względu na cenę.

Opublikowano

Jak miałbym do wyboru super osprzęt w brzydkim rowerze, to bym nie kupił. Chyba, że jak kolega wyżej jakiś wymarzony model to powiedzmy, że mógłbym kupić kolor w ciemno.

Ale rower musi się podobać. Też myślałem, że nie jest to jakieś super ważne ale z drugiej strony jak miałem wydać 6k to wolałem kupić coś ładnego i miłego dla oka. Zresztą jakiej kasy nie chce się wydać, to lepiej na ładne rowery. W moim akurat przypadku srebrny z czerwonym napisem.

Opublikowano

Mission odebrany. Rower juz ochrzczony, najpierw zlapalem gume a poźniej glebe na asfalcie 😂ale banan był przez całą jazdę

Jak na razie segmenty na MTB miały lepsze czasy, ale poznajemy się i większość z nich była pod MTB, jednak średnia prędkość na CX wyszła mi większa.

Muszę jeszcze dobrze wyregulować przerzutkę, bo nie chodzi idealnie. Po latach doświadczeń shimano regulowałem bez problemy, a SRAMa muszę się nauczyć, tak samo w MTB jak i w XC. Troche bałem się double tapa ale działa bardzo fajnie :)

Ogólnie rower bardzo fajny, kolor jest obłędny, bałem się czy będzie pasował do moich niebieskich butów XC9 ale pasuje idealnie. Napiszę więcej jak się lepiej poznamy.

IMG_3422.JPG
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Hehe. Ja tak samo przygodę z cubem rozpocząłem od złapanej gumy :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Profil na facebooku Krossa to porażka. Zero pomocy. próbowałem ustalić kilka faktów - ze wszystkim odsyłają do dilerów. Nie interesuje ich nic poza wrzucaniem od czasu do czasu jakiegoś zdjęcia. Kontaktowałem się z innymi firmami i wiele spraw dało się przez FB dogadać. Kross stał się tak masową firmą, z takim wolumenem sprzedaży, że w tyłku mają klientów zadających szczegółowe, techniczne pytania. Nie potrzebują pewnie tych klientów - bo musieli by na profilu posadzić osobę przynajmniej odrobinę zorientowaną w sprawach technicznych i operatywną. 

Ja się tam doszukałem, że Esker 6.0 ma sztywne osie a niższe modele takowych nie mają. Jeśli chodzi o stalówkę to dorobiona jest do tego filozofia prostej obsługi i powszechności standardu w razie czego. Akurat... 

Dziwę się, że wiele firm pomija taką konfigurację jak Tiagra 2x10 plus jakieś dobre hamulce mechaniczne i plus sztywne osi i sztywna korba (oczywiście). W takiej konfiguracji rower powinien kosztować nieco poniżej 5 tyś zł co jest jeszcze całkiem rozsądną kwotą (i dla producenta i dla konsumenta) i dobrze by się sprzedawało.

Opublikowano
40 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Ja się tam doszukałem, że Esker 6.0 ma sztywne osie a niższe modele takowych nie mają. Jeśli chodzi o stalówkę to dorobiona jest do tego filozofia prostej obsługi i powszechności standardu w razie czego. Akurat... 

Dziwę się, że wiele firm pomija taką konfigurację jak Tiagra 2x10 plus jakieś dobre hamulce mechaniczne i plus sztywne osi i sztywna korba (oczywiście). W takiej konfiguracji rower powinien kosztować nieco poniżej 5 tyś zł co jest jeszcze całkiem rozsądną kwotą (i dla producenta i dla konsumenta) i dobrze by się sprzedawało.

No to w takim razie Esker znowu wskakuje na listę :) Obecnie znajduje się tam też Marin, właśnie w cenie jaką podałeś oraz Esker, ale skoro pierwsze egzemplarze mają pojawić się na przełomie styczeń/luty to poczekam spokojnie z zakupem. Do serwisu i dilera Krossa mam dosłownie rzut beretem więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Do tego czasu powinienem skompletować za to wszystkie dodatki około rowerowe jak pedały, buty itd.