LuQbike Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Andrzej Sawicki napisał: Rondo Ruut ma geometrię albo gravel (endurance, bliżej szosy), albo przełaj (wyścigową, bliżej MTB). Ale nie zrobi się z niego wyścigowej szosy. Już wszystko rozumiem, a powiedz mi co myślisz o Treku checkpoint alr 4 ? 1 minutę temu, Andrzej Sawicki napisał: Rondo Ruut ma geometrię albo gravel (endurance, bliżej szosy), albo przełaj (wyścigową, bliżej MTB). Ale nie zrobi się z niego wyścigowej szosy. Już wszystko rozumiem, a powiedz mi co myślisz o Treku checkpoint alr 4 ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Trek ma zawyżone ceny katalogowe w Polsce. W cenie Checkpoint ALR 4 napęd Tiagra to kiepski żart. Nawet stosunkowo drogi Scott Speedster Gravel 10 ma już napęd 105, chociaż nadal zeszłoroczne ogromne klamkomanetki. Jeśli chcesz prawie typową szosę, tylko z miejscem na grubsze opony, obejrzyj serię Specialized Diverge. Niestety podobnie jak Trek mają wysokie ceny, a w dwóch najtańszych modelach kiepskie hamulce (mechaniczne jednotłoczkowe). Inna opcja to nowoczesna szosa z miejscem na opony 32 mm. To nie to samo co 40-45 mm, ile wejdzie do gravela, ale może warto się przejechać? Np. Scott Speedster 10 Disc. Ogólnie warto się wybrać na testy (Scott, Specialized) aby poczuć różnice. Geometria, opony, hamulce, napęd -- można naprawdę dobrać pod siebie. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Andrzej Sawicki
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Chino napisał: Jeśli masz +/- 180 cm, na allegro masz używany Norco Search na ultegrze w karbonie za 4950zł, jeśli jest w przyzwoitym stanie to kto pierwszy ten lepszy, sam bym jechał do Torunia, gdybym nie zakupił kilka dni temu Felta VR. Trochę śliska sprawa... Nie wydaje Ci się...
LuQbike Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 2 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Trek ma zawyżone ceny katalogowe w Polsce. W cenie Checkpoint ALR 4 napęd Tiagra to kiepski żart. Nawet stosunkowo drogi Scott Speedster Gravel 10 ma już napęd 105, chociaż nadal zeszłoroczne ogromne klamkomanetki. Jeśli chcesz prawie typową szosę, tylko z miejscem na grubsze opony, obejrzyj serię Specialized Diverge. Niestety podobnie jak Trek mają wysokie ceny, a w dwóch najtańszych modelach kiepskie hamulce (mechaniczne jednotłoczkowe). Inna opcja to nowoczesna szosa z miejscem na opony 32 mm. To nie to samo co 40-45 mm, ile wejdzie do gravela, ale może warto się przejechać? Np. Scott Speedster 10 Disc. Ogólnie warto się wybrać na testy (Scott, Specialized) aby poczuć różnice. Geometria, opony, hamulce, napęd -- można naprawdę dobrać pod siebie. Scotta wyeliminowałem za brak sztywnych osi. A mechaniczne hamulce niestety odpadają. Musiał bym się przejść do salonu i przymierzyć się do tych modeli, tej opcji w ogóle nie brałem pod uwagę .
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Fakt, Scott daje sztywne osie dopiero przy ramach z włókna węglowego. Najniższy model z oponami 32 mm, Addict 30 Disc, jest jednak poza Twoim budżetem.
LuQbike Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) 35 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Fakt, Scott daje sztywne osie dopiero przy ramach z włókna węglowego. Najniższy model z oponami 32 mm, Addict 30 Disc, jest jednak poza Twoim budżetem. No i jest na tiagrze A co myślicie o modelach meridy silex 400 i 600 I jeszcze jedno co mnie zastanawia to jak sie sprawują przerzutki i hamulce sram apex? Cały czas do czynienia miałem z produktami firmy shimano a większość modeli jakie mamy są ma apexie Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez LuQbike
GrochowaMTB Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 3 godziny temu, LuQbike napisał: No i jest na tiagrze A co myślicie o modelach meridy silex 400 i 600 I jeszcze jedno co mnie zastanawia to jak sie sprawują przerzutki i hamulce sram apex? Cały czas do czynienia miałem z produktami firmy shimano a większość modeli jakie mamy są ma apexie Apex działa super. Właściwie w większości przypadków to SRAM działa lepiej niż odpowiedniki z Shimano. Bardzo cenię ich produkty chociaż z obecnej 105 jestem super zadowolony. Merida Silex wydaje mi się super opcją bo oferuje sporo za relatywnie niewielkie pieniądze ale tam podobno jest Suport pressfit, który uważany jest za nieco gorsze rozwiązanie. Ale nie sądzę, aby to miało dyskwalifikować rower - ot taka specyfika roweru. A może poskładasz sobie sam rower z elementów takich jak dokładnie potrzebujesz? Fuji oferuje frameset, Specialized oferuje frameset. Będziesz miał tam już sztywne ośki a resztę zbudujesz idealnie pod siebie i tak, że przynajmniej nie będziesz musiał poprawiać fabryki. Z kumplem kupiliśmy Specializded Sequoie i to super rowery (ale nie sądzę, że akurat dla Ciebie) Ale oboje wymieniliśmy koła. W tej cenie chyba tylko Fuji oferuje fajne koła od Stansa. Chociaż... trzeba by się wnikliwie przyjrzeć co tam dokładnie siedzi. 1
LuQbike Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 10 minut temu, GrochowaMTB napisał: Apex działa super. Właściwie w większości przypadków to SRAM działa lepiej niż odpowiedniki z Shimano. Bardzo cenię ich produkty chociaż z obecnej 105 jestem super zadowolony. Merida Silex wydaje mi się super opcją bo oferuje sporo za relatywnie niewielkie pieniądze ale tam podobno jest Suport pressfit, który uważany jest za nieco gorsze rozwiązanie. Ale nie sądzę, aby to miało dyskwalifikować rower - ot taka specyfika roweru. A może poskładasz sobie sam rower z elementów takich jak dokładnie potrzebujesz? Fuji oferuje frameset, Specialized oferuje frameset. Będziesz miał tam już sztywne ośki a resztę zbudujesz idealnie pod siebie i tak, że przynajmniej nie będziesz musiał poprawiać fabryki. Z kumplem kupiliśmy Specializded Sequoie i to super rowery (ale nie sądzę, że akurat dla Ciebie) Ale oboje wymieniliśmy koła. W tej cenie chyba tylko Fuji oferuje fajne koła od Stansa. Chociaż... trzeba by się wnikliwie przyjrzeć co tam dokładnie siedzi. Jakoś sobie poradzę z tego typu supportem. A składać nie chce, do tego potrzebował bym gotówki a jak już wspomniałem myślę o zakupie ratalnym więc odpada. A gdybyś mógł porównać geometrie roweru merida silex 600 z rondo ruut al. Ja nie do końca się znam a chciał również po szosie posmigac
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Rondo robi obie geometrie naraz -- gravel lub przełaj zależnie od ustawienia widelca. Silex jest w kategorii gravel -- do spokojnej jazdy, bliżej geometrii szosowej. 1
LuQbike Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 No nic myślę że temat wyczerpany. Jedyne co muszę to przymierzyć się do paru modeli i coś wybrać. Dziękuję za pomoc
GrochowaMTB Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 50 minut temu, LuQbike napisał: Jakoś sobie poradzę z tego typu supportem. A składać nie chce, do tego potrzebował bym gotówki a jak już wspomniałem myślę o zakupie ratalnym więc odpada. A gdybyś mógł porównać geometrie roweru merida silex 600 z rondo ruut al. Ja nie do końca się znam a chciał również po szosie posmigac Rondo w testach został określony jako rower o mocno sportowej charakterystyce i skłaniający do przyjmowania sportowej pozycji. W silex nawet gołym okiem widać, że geo jest nastawione na wygodę podróży. Ale myślę, że są tu specjaliści, którzy będą w stanie Ci na szybko przeanalizować liczby.
LuQbike Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 1 minutę temu, GrochowaMTB napisał: Rondo w testach został określony jako rower o mocno sportowej charakterystyce i skłaniający do przyjmowania sportowej pozycji. W silex nawet gołym okiem widać, że geo jest nastawione na wygodę podróży. Ale myślę, że są tu specjaliści, którzy będą w stanie Ci na szybko przeanalizować liczby. A o tego typu rower mi chodzi, lubię długie podróże więc potrzebuje w miarę wygodnej pozycji ale bez przesady dotychczas jeździłem na góralu z kołami 27.5 z bagaznikiem i było dobrze. Jeśli ktoś się zna i by mógł zerknąć dokładnie ma geometrie tych 3 rowerów o których pisze na samej górze był bym wdzięczny. Nie chciał bym wydać takiej sumy i po prostu być nie zadowolonym.
bartekd Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Witam bajkerów tym oto debiutanckim zapytaniem! Od kilku lat jeżdżę takim typowym trekiem (Scott Sportster), z korbą 48/36/26 i kasetą 11-34. Czyli bardzo uniwersalny zakres i jako że to jedyny obecnie mój rumak, więc używany do wszystkiego. Chcę aby pozostał do jazdy w górach (przełożenia) lub z dużą ilością bagażu czy jazdy rekreacyjnej. Ja sam mam 183 cm i 90 kg. Jednak ostatnio robię dłuższe trasy, z racji dystansu głównie asfalt, ale czasem nawi (a czasem świadomie ja sam) prowadzi po szuterkach. Te dystanse to tak od 200 do 600 km, a w przyszłym roku chcę to jeszcze zwiększać, nie wykluczam nawet startu w jakimś ultramaratonie. Oznacza to sporo godzin na siodle. Do tego dochodzi rozsądna ilość bagażu (więc bez przesady). Spokojnie mieszczę się w zależności od okoliczności wyjazdu, w jednej lub maksymalnie dwóch sakwach. O ile więc takie kryteria jak: bagażnik (ale taki bardziej na 25 kg a nie na 10kg), błotniki, kierownica szosowa, geometria zapewniająca aerodynamiczną pozycję, ale z odrobiną komfortu są oczywiste, to pozostałych nie jestem pewien. Kaseta najchętniej 9 rzędowa (cena i niezawodność), ewentualnie 10 rz. 11 zdecydowanie odpada. Hamulce tarczowe ze wskazaniem na hydrauliki (przez te parę lat nauczyłem się już ich obsługi). Bardzo mi się podoba Giant Anyroad. Wersja w pełni karbonowa odpada ze względu na wytrzymałość i problemy z transportem samochodem za pomocą uchwytów, jakie posiadam. Wersja 1 (ta droższa z dwóch aluminiowych) ma jakiś głupi system hamulcowy i nie da się tam zamontować dodatkowych klamek. Wersja 2 (tańsza) pozwala na większą ilość pozycji na kierownicy ze względu na te hamulce, które jednak podobno nie bardzo hamują. No i jest przede wszystkim tańsza, a to spora zaleta. Plusem jest chyba to, że karbonowy widelec i sztyca zapewniają jakąś tam amortyzację. Jednak generalnie trochę się boję systemu bezdętkowego, może na zapas i niepotrzebnie, nie wiem. Ale chyba nie będzie problemu z zamianą na zwykłe dętki, gdybym chciał często zmieniać oponki (szosowe / gravelowe)? Ale pytanie, czy zamiast takiego "bardziej gravela" nie szukać jakiejś "bardziej szosy"? Ale koniecznie z nieco bardziej miękkim napędem. Po 20 godzinach jazdy ilość watów trochę spada i nie chcę, żeby nagle zabrakło przełożeń. Z szosą nie mam absolutnie żadnego doświadczenia. A jeśli chodzi o pułap cenowy to najchętniej w okolicy 4000, ale może być i 6000. Zakupu nie muszę dokonywać teraz, mogę poczekać do jesieni/zimy wyszukując jakieś okazje.
Marcin Kwita Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Jak zaskoczysz z klamkomanetkami to dodatkowe klamki będą Ci zupełnie zbędne. Zanim kupiłem Gravela też o tym myślałem ale po pierwszej przejażdżce już wiedziałem że są niepotrzebne. Giant to bardzo dobry wybór, ostatnio Merida też fajne Gravele wypuściła - Silex.
GrochowaMTB Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Tak to widzę Masz tu klasykę 2x10 (rozsądne) Stalową ramę dającą komfort na długich dystansach, carbonowy widelec, sztywne ośki, bardzo wydajne i chyba niezawodne ) hamulce hydrauliczne (mam parę tyś na liczniku i nic się z nimi nie dzieje, wymieniam tylko klocki), sztywną korbę, punkty montażowe. I tylko opony bym zmienił na Panaracery SK i je zamleczył. bagażniki trzeba sobie dokupić samemu (jak do każdego poważnego roweru - poza pewnymi nielicznymi wyjątkami) Mleka nie trzeba się bać, to najlepszy sposób na kapcie. Oczywiście na wszelki wypadek dobrze mieć w trasie dętkę na zapas gdyby zdarzyła się jakaś mega katastrofa. A o to rower, który idealnie trafia w twoje oczekiwania: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-nicasio-2 Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez GrochowaMTB
bartekd Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 3 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Tak to widzę Masz tu klasykę 2x10 (rozsądne) Stalową ramę dającą komfort na długich dystansach, Pewnie masz rację, ale ja wciąż mam jeszcze swój pierwszy duży rower, czyli Scotta kupionego w 1991 roku i wygląda jak ten Marin (pomijam osprzęt). 20 lat na nim jeździłem i wciąż jeszcze jeździ. Tym niemniej teraz chciałbym pójść w coś bardziej nowoczesnego (a nie klasycznego) a przede wszystkim nieco bardziej szosowego. A sama marka też ma znaczenie. Mała ilość sklepów, brak tego modelu do obejrzenia, przymierzenia się, itp. Gdybym nie miał swojego treka albo miałbym tylko klasycznego MTB, to ten Marin jednak byłby ciekawą propozycją. Co do uwagi Marcina Kwity o dodatkowych klamkomanetkach: dzięki za info. Też się zastanawiałem czy to nie będą tylko dodatkowe zawadzacze na kierownicy.
nctrns Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 5 godzin temu, bartekd napisał: Pewnie masz rację, ale ja wciąż mam jeszcze swój pierwszy duży rower, czyli Scotta kupionego w 1991 roku i wygląda jak ten Marin Wrzuć ładne zdjęcie "z profilu" swojego roweru, a udowodnię ci, że są zupełnie różne.
GrochowaMTB Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 8 godzin temu, bartekd napisał: Pewnie masz rację, ale ja wciąż mam jeszcze swój pierwszy duży rower, czyli Scotta kupionego w 1991 roku i wygląda jak ten Marin (pomijam osprzęt). 20 lat na nim jeździłem i wciąż jeszcze jeździ. Tym niemniej teraz chciałbym pójść w coś bardziej nowoczesnego (a nie klasycznego) a przede wszystkim nieco bardziej szosowego. A sama marka też ma znaczenie. Mała ilość sklepów, brak tego modelu do obejrzenia, przymierzenia się, itp. Gdybym nie miał swojego treka albo miałbym tylko klasycznego MTB, to ten Marin jednak byłby ciekawą propozycją. Co do uwagi Marcina Kwity o dodatkowych klamkomanetkach: dzięki za info. Też się zastanawiałem czy to nie będą tylko dodatkowe zawadzacze na kierownicy. ech.... jest to rower z absolutnie nowoczesną techniką. Rower kompletny. I podaję argumenty: 1. Taperowana główka ramy 2. Sztywna korba z zewnętrznymi wkręcanymi łożyskami 3. Sztywne osie 4. Nowoczesna, bardzo chwalona geometria 5. Miejsce na opony 6. Hamulce tarczowe - chyba najlepsze możliwe w takim rowerze. To są żylety! 7. Rama stalowa z cieniowanych rur. Daje świetny komfort jazdy. Lepszy niż aluminium - a w takim rowerze przydaje się. Tu nie masz pod tyłkiem mięsistej opony. Należy wiedzieć, że wstrząsy tak samo męczą jak samo pedałowanie. Im dłuższy dystans tym bardziej to się daje we znaki. 8. Karbonowy widelec. Jeśli uważasz, że ten rower jest podobny do twojego wiekowego Treka... to cóż.... Sam postawiłeś takie a nie inne wymagania Obczaj sobie jeszcze taką konfigurację. Ale tu chyba nie wejdzie tak szeroka opona i hamulce mechaniczne tylko. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-2
bartekd Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 9 minut temu, GrochowaMTB napisał: 1. Taperowana główka ramy 2. Sztywna korba z zewnętrznymi wkręcanymi łożyskami 7. Rama stalowa z cieniowanych rur. Daje świetny komfort jazdy. Lepszy niż aluminium - a w takim rowerze przydaje się. Tu nie masz pod tyłkiem mięsistej opony. Należy wiedzieć, że wstrząsy tak samo męczą jak samo pedałowanie. Im dłuższy dystans tym bardziej to się daje we znaki. Jeśli uważasz, że ten rower jest podobny do twojego wiekowego Treka... to cóż.... Nie no nie chodzi o dosłowne porównywanie rowerów. Raczej o to, że ten wiekowy trek jest także na ramie CroMo i na pierwszy rzut oka (proste, cienkie rurki) wygląda bardzo podobnie. Wkleję jutro zdjęcie jak za dnia zrobię. Sam nie wiem jak porównywać futurystyczne kształty aluminiowych czy karbonowych rowerów a takiego "klasyka" jak Marin. Tu amortyzuje cała rama, tam tylko karbonowe widelec i sztyca. Co do faktu że amortyzacja na długich dystansach jest bardzo ważna, mam tego pełną świadomość. Dzisiaj na żywo macałem Gianta Anyroad'a. Lekkie to jak jasna cholera. Pewnie że jak dowalę tam bagażu to różnica nie będzie już odczuwalna między ramą alu czy cromo, ale bez bagażu można się już wybrać na jakąś ustawkę szosową. Jest szansa gdzieś w Polsce wypróbować tego Nicasio 2? I jeszcze chciałem dopytać, co dają z użytkowego punktu widzenia ta taperowana główka ramy i sztywna korba?
GrochowaMTB Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) 16 minut temu, bartekd napisał: Nie no nie chodzi o dosłowne porównywanie rowerów. Raczej o to, że ten wiekowy trek jest także na ramie CroMo i na pierwszy rzut oka (proste, cienkie rurki) wygląda bardzo podobnie. Wkleję jutro zdjęcie jak za dnia zrobię. Sam nie wiem jak porównywać futurystyczne kształty aluminiowych czy karbonowych rowerów a takiego "klasyka" jak Marin. Tu amortyzuje cała rama, tam tylko karbonowe widelec i sztyca. Co do faktu że amortyzacja na długich dystansach jest bardzo ważna, mam tego pełną świadomość. Dzisiaj na żywo macałem Gianta Anyroad'a. Lekkie to jak jasna cholera. Pewnie że jak dowalę tam bagażu to różnica nie będzie już odczuwalna między ramą alu czy cromo, ale bez bagażu można się już wybrać na jakąś ustawkę szosową. Jest szansa gdzieś w Polsce wypróbować tego Nicasio 2? I jeszcze chciałem dopytać, co dają z użytkowego punktu widzenia ta taperowana główka ramy i sztywna korba? Co do stali to materiał ten zdecydowanie wraca do łask i... znajdziesz go raczej w drogich rowerach To są nowe, porządne stopy, zazwyczaj chromowo molibdenowe, cieniowane i niewiele cięższe od aluminium. Czy da się takim rowerem pojeździć z ludźmi na szosach? Zależy od tego z kim Ale ja jeździłem i sobie radziłem - tyle, że mój rower zacznie przyspieszył jak dokupiłem mu porządne koła i pozbyłem się dętek. Ale aktualnie i tak mam grubaśną oponę założoną i nie ma co ukrywać, to nigdy nie będzie rower wyścigowy. Co daje sztywna korba? Wydajność. Jak masz nogę wyrobioną i depniesz porządnie na pedała to korba w starych standardach, np na kwadrat po prostu zauważalnie zacznie pracować. Tracisz energię, ociera łańcuch o przerzutkę... Jest bardzo duża różnica między tymi rozwiązaniami. Sztywną korbę ze zintegrowaną osią warto po prostu mieć. Jest jeden świetny rower, który podpasował by Ci, ale ma właśnie kiepską korbę. To Fuji Jari 1.7. Dlatego warto jeśli Fuji to model Jari 1.3. Taperowana główka to znowu większa sztywność roweru w kluczowym węźle. Jak polatasz po wertepach rowerem bez amortyzacji to poczujesz ile ciosów przyjmuje na siebie ten element. Większe łożysko więcej zniesie. To twoje bezpieczeństwo. Poszukaj moich wpisów. Wklejałem gdzieś zdjęcia mojego roweru - jest właśnie stalowy. To także rower można by rzec kompletny, ze wszelkimi nowoczesnymi rozwiązaniami. Tyle, że na shimano 105 (2x11) no i poza budżetem. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez GrochowaMTB
Luter Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Cześć Wam. Noszę się z zamiarem kupna roweru. Trek Checkpoint ALR 4 na Tiagrze + hydrauliczne hamulce, przednia oś przelotowa. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/checkpoint/checkpoint-alr-4/p/22628/?colorCode=black Dzisiaj miałem jazde próbną i było ok. Jednak na horyzoncie pojawił się nowy Kross Esker 6.0 (to jest rower na 2019 więc nie ma go jeszcze w sklepie ale widzialem już go w katalogu). Rower na pełnej 105 + hamulce hydrauliczne, obie osię przelotowe (sztywne). Link do artykułu: http://naszosie.pl/2018/09/06/nowosci-krossa-na-2019-szosy-przelajowki-gravele/ Moje pytanie: Według Was, bardziej doświadczonych kolegów, który rower będzie lepszym wyborem? Trek (gwarancja dożywotnia - ciekawe czy nie ma tutaj jakiegoś haczyka) ale płaci się za markę czy nasz Kross może mnej renomowany i może gorsza rama ale za to osprzęt klasę wyższy i przelotowe osie? Wykorzystanie: dojazdy do pracy droga rowerowa, jakiś szuter, lekki teren i ewentualne wycieczki z rodziną i czasem fotelik dla dziecka z tyłu. Czy możecie coś powiedzieć o awaryjności obu marek? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc Pozdrawiam Marcin
Gość Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 Co do awaryjnościRowery które cię i interesują tak naprawdę się nie psują bo czy to trek czy kross wtym wypadku, składany jest na podzespolach typu shimano, sram Sunrace i inne one ulegają awariiKross nie wiadomo kiedy będzie dostępny Co do dożywotnia gwarancji to z reguły tylko na ramę więc nie sugerował bym się tym
Luter Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) A sztywne osie w Krossie mogą być plusem czy raczej zbedny bajer? Ważę ~105kg więc może to być przydatne. Dodatkowo Kross ma suport chyba na hollowtech a Trek na press fit czy to też może być na plus dla Krossa? Czy raczej press fity są demonizowane w mediach i raczej nie powinny sprawiać problemów? Edytowane 9 Września 2018 przez Luter
Zigfir Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 22 godziny temu, Luter napisał: Cześć Wam. Noszę się z zamiarem kupna roweru. Trek Checkpoint ALR 4 na Tiagrze + hydrauliczne hamulce, przednia oś przelotowa. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/checkpoint/checkpoint-alr-4/p/22628/?colorCode=black Dzisiaj miałem jazde próbną i było ok. Jednak na horyzoncie pojawił się nowy Kross Esker 6.0 (to jest rower na 2019 więc nie ma go jeszcze w sklepie ale widzialem już go w katalogu). Rower na pełnej 105 + hamulce hydrauliczne, obie osię przelotowe (sztywne). Link do artykułu: http://naszosie.pl/2018/09/06/nowosci-krossa-na-2019-szosy-przelajowki-gravele/ Moje pytanie: Według Was, bardziej doświadczonych kolegów, który rower będzie lepszym wyborem? Trek (gwarancja dożywotnia - ciekawe czy nie ma tutaj jakiegoś haczyka) ale płaci się za markę czy nasz Kross może mnej renomowany i może gorsza rama ale za to osprzęt klasę wyższy i przelotowe osie? Kross Esker 6.0 o ile widać z zapowiedzi z tym osprzętem robi się konkurencją nie tylko dla Treka ALR4 ale i ALR5. Ciekawe ile waży...
GrochowaMTB Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 trudno mówić o awaryjności roweru gdy wszelkie podzespoły są od zewnętrznych firm i zwykle są porównywalne. Suport to dobry argument. Sam skreśliłem ten rodzaj suportu przy wyborze nowego roweru. Co do gwarancji na ramę... tak się zastanawiam, co tu się w takim rowerze może popsuć? No chyba, że zamierzasz nim jeździć po pumptrackach przemyślał bym za to geometrię roweru. Spróbował bym się przymierzyć do obu. Najwyższy model tego Krossa wydaje się być super propozycją i okazją cenową. Od razu w standardzie masz super koła.
Rekomendowane odpowiedzi