FalconHeavy Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Siodełko trzeba dobrze ustawić, najlepiej zacząć od płaskiego. No i odpowiednia wysokość. Przede wszystkim trzeba spróbować się przyzwyczaić - jeździć.
zazul Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 W dniu 4.08.2020 o 23:26, JaPatryk napisał: Wychodzi na to że mamy ten sam mostek z pomarańczowym paskiem od cuba. A co do siodła to one chyba służy do rozwalania tyłków po 20 km zaczynają się bóle Wydaje mi się, że siodełka w rowerach szosowych są zrobione z myślą o stosowaniu spodenek z wkładką, to raz, a dwa, że wiadomo fabryczne siodełko ma być jak najtańsze, więc ogólnie z tym cubem nie jest tak źle jak na fabryczne. A mostek oczywiście, że mam ładniejszy, cały czarny, w niemieckich sklepach o wiele większa oferta i do tego połowa ceny niż u januszy na allegro
84RT Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Panowie pytanko. Pierwszy gravel, mam 196 cm wzrostu 95 cm przekroku 95 kg masy. Merida sillex 400 2021 do odbioru pod koniec sierpnia za okolo 6400 canyon grail al 6.0 2020 do dobioru 2 czesc listopada za okolo 7.099 + meridy to bardzo wyprostowana pozycja na papierze, bo podczas przymiarek i tak wydawało mi się ze jestem pochylony. Kiedyś za dzieciaka jeździłem na szosie, ale bardzo dawno temu i teraz po przesiadce z mtb i tak wydawało się bardzo "sportowo". Potężna główka ramy, która daje stabilności pod obciążeniem bagażu. Dodatkowo sklep i serwis na miejscu. + graila to taki że za 7000 zł dostajemy kompletne koła DT Swiss C 1850 Spline (+- 1500 zł) , i karbonową sztyce. Ludzie bardzo chwalą graila że pomimo agresywnej geometrii na papierze jeździ się nim bardzo wygodnie. Najgorsze jest to, że ja nie wiem do końca czego ja oczekuje od tego roweru. Chciałbym na nim trenować sportowo, czasami zjeżdzajac jakiegoś lekkiego singla. Zarazem chciałbym rekreacyjnie podróżować po płaskich mazurach zabierając namiot i resztę szpeju. Rodzi się pare pytań, mianowicie jakie macie doświadczenia z serwisami dwóch firm ? Czy wykorzystując wszystkie możliwe opcje podkładek pod główkę, odwrócenia mostka, geometria canyona pozwoli w miarę wygodnie uprawiać rekreacje ? Panowie doradzcie w co iść... Canyon bez przymiarki, fajne koła i ewentualny bikefitting z jakimś krótszym/dłuższym mostkiem, podkładkami etc. czy kozacka pozycja na meridzie i ewentualna inwestycja w koła ale prawie 1000 zł w plecy. Dzięki za pomoc
biks Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Witajcie, w gravelowanie wkeciłem się w okresie gdy ... sprzętu nigdzie nie ma tak więc pozostało czekać na modele 2021 Głównym moim wymaganiem jest osprzęt GRX, sztywne osie i karbonowy widelec oraz rama w kierunku komfortowym, cena do 7000zł ale takich już nie ma. Opcja to mocowanie na bagażnik tylny. Przednie mocowanie ma chyba każdy. Jestem typowym kowalskim tj. jeżdżę na 14-kilogramowym MTB na 26" po lekkich górkach z korzeniami, szutrze i dużym mieście. Sporadycznie single tracki. W obecnej sytuacji mam do wyboru poniższe modele. 1. Merida Silex 400 2021 - cena: nieznana, ok 6499 zł Przekonje komfortowa pozycja oraz cena. GRX 400 powinien być dla mnie wystarczający. 2. Cube Nuroad Race 2021 - cena: 7199 zł Przemawia do mnie osprzęt, kolorystyka. Na minus nieznane informacje o kołach oraz jakoś marka "cube" nie wiem czemu mnie odpycha. 3. Kross Esker 2020 - specyfikacja na 2021 nieznana., ok 5999zł Chyba najlepszy stosunek cena/jakość. Minus: małe niedoróbki, wpadka z tylną przerzutką 812 zamaist 810. 4. Canyon Grail AL 7.0 - cena: 8499zł Mój faworyt (gdyby nie cena). Ponadto na plus waga, koła, kolor (zielony). Minus to zdecydowanie cena (rocznik 2020 był za ok 7500zł, do kupienia za 7k) i pozycja chyba zbyt sportowa. Brak możliwości przymiarki. plan B 5. Decathlon TRIBAN RC520 jak nie będę mógł się zdecydować na powyższe. Gdzie obecnie można dostać lub zarezerwować powyższe modele? Grail wiadomo, że jedynie przez www. Czy ktoś jeździ na Merida, Cube, Kross, Canyon i może się wypowiedzieć co do jakości sprzętu, problemów pozycji. Nie koniecznie na powyższych modelach ale podobnych Na YT każdy jest zadowolony z tego co kupił. W dniu 8.08.2020 o 17:39, 84RT napisał: Panowie pytanko. Merida sillex 400 2021 do odbioru pod koniec sierpnia za okolo 6400 canyon grail al 6.0 2020 do dobioru 2 czesc listopada za okolo 7.099 Hej, gdzie merida jest dostępna w tej cenie? Wszędzie gdzie dzwoniłem nie wiedzą czy i kiedy będzie, a cena katalogowa - 6699 zł bez możliwości negocjacji.
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) do canyona to jeszcze z 260zl musisz doliczyć na wysyłkę i pakowanie, a dlaczego nie wersja 6? Szkoda, że nie za bardzo można kupić canyona płacąc cenę w eur. Popatrz jeszcze na rose backroad al Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Gość
Morgon Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, ja zamówiłem Cannondale 1 2021. Jest do wzięcia z Evans Cycles za 1500 GBP + 100 za przesyłkę do Polski. Minus - przesyłka koniec października EDIT: Jest jeszcze Giant Revolt 1 2021 - cena katalogowa 6299, ale nie wiem czy ma mocowania na bagażnik. Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Morgon
Mar24 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Ciekawa opcja ten Cannondale 1 Ta sama cena co nuroad race a grx 600 Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Mar24
tomly Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 16 godzin temu, Mar24 napisał: Ciekawa opcja ten Cannondale 1 Ta sama cena co nuroad race a grx 600 Nuroad race to też 600/800.
biks Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, tomly napisał: Nuroad race to też 600/800. Zgadza się Panowie, czy bazując na geometrii ramy myślicie, że cube nuroad race 2021 lub grail 6.0 będzie mniej wyodny od Silex 400? Sporo osób sugeruje, że kubkowi i grailowi bliżej do sportowej szosy niż gravela. PS czy na dolnym śląsku są posiadacze cube nuroad race, grail 6.0, 7.0, silex 400? PS2. do czego służą te dwie śruby w tylnej części ramy zaraz pod sztycą w cube nuroad race 2021? Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez biks
SpinPL Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich! Planuję zakup gravela i zastanawiam się nad KELLYS Soot 70 - czy to dobry wybór w tym przedziale cenowym (do 6500) ? Czy ten napęd będzie ok, czy jednak celować w 2x11 ? Może od tego Soot 70 lepszy będzie https://www.scott.pl/produkt/1037/6731/Rower-Speedster-Gravel-20/ ? -------------------------- ranking bukmacherów 2022 Edytowane 28 Listopada 2021 przez SpinPL
Mar24 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Co będzie lepszym wyborem Cannondale 1 2021 czy Nuroad race 2021 ? Lub coś w innego w podobnej cenie ?
biks Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 8 godzin temu, Mar24 napisał: Co będzie lepszym wyborem Cannondale 1 2021 czy Nuroad race 2021 ? Lub coś w innego w podobnej cenie ? Mówicie o tym modelu? CANNONDALE Topstone 1 2021 ? https://www.evanscycles.com/brand/cannondale/topstone-1-2021-mens-gravel-bike-916920#colcode=91692002 Czy jest szansa, że będzie dostępny w PL?
tomly Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 W dniu 22.08.2020 o 16:09, biks napisał: Zgadza się Panowie, czy bazując na geometrii ramy myślicie, że cube nuroad race 2021 lub grail 6.0 będzie mniej wyodny od Silex 400? Sporo osób sugeruje, że kubkowi i grailowi bliżej do sportowej szosy niż gravela. PS czy na dolnym śląsku są posiadacze cube nuroad race, grail 6.0, 7.0, silex 400? PS2. do czego służą te dwie śruby w tylnej części ramy zaraz pod sztycą w cube nuroad race 2021? Nuroady alu mają geometrię praktycznie identyczną jak nowa Scultura Endurance, więc o komfort bym był spokojny. Sam na to liczę Ad.2 To jest mocowanie sztycy, zintegrowane mocowanie zamiast takiego zacisku z dźwignią jak do koła. Ogólnie polecam stronę https://99spokes.com/ do porównania geometrii i specyfikacji rowerów
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 canyon grail 6 chyba cena trochę spadła - 6999, jest też nowy grail 7 z jednym blatem, kilka rozmiarów dostępnych jest od ręki
KamilP88 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 canyon grail 6 chyba cena trochę spadła - 6999, jest też nowy grail 7 z jednym blatem, kilka rozmiarów dostępnych jest od ręki Podejrzewam, że efekt nowego modelu Backroad AL od Rose. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
biks Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, KamilP88 napisał: Podejrzewam, że efekt nowego modelu Backroad AL od Rose. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Lub dostępności osprzętu shimano. Czy Rose można dostać w PL? Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez biks
Dagsila Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 W dniu 20.08.2020 o 23:31, biks napisał: Witajcie, w gravelowanie wkeciłem się w okresie gdy ... sprzętu nigdzie nie ma tak więc pozostało czekać na modele 2021 Głównym moim wymaganiem jest osprzęt GRX, sztywne osie i karbonowy widelec oraz rama w kierunku komfortowym, cena do 7000zł ale takich już nie ma. Opcja to mocowanie na bagażnik tylny. Przednie mocowanie ma chyba każdy. Jestem typowym kowalskim tj. jeżdżę na 14-kilogramowym MTB na 26" po lekkich górkach z korzeniami, szutrze i dużym mieście. Sporadycznie single tracki. W obecnej sytuacji mam do wyboru poniższe modele. 1. Merida Silex 400 2021 - cena: nieznana, ok 6499 zł Przekonje komfortowa pozycja oraz cena. GRX 400 powinien być dla mnie wystarczający. 2. Cube Nuroad Race 2021 - cena: 7199 zł Przemawia do mnie osprzęt, kolorystyka. Na minus nieznane informacje o kołach oraz jakoś marka "cube" nie wiem czemu mnie odpycha. 3. Kross Esker 2020 - specyfikacja na 2021 nieznana., ok 5999zł Chyba najlepszy stosunek cena/jakość. Minus: małe niedoróbki, wpadka z tylną przerzutką 812 zamaist 810. 4. Canyon Grail AL 7.0 - cena: 8499zł Mój faworyt (gdyby nie cena). Ponadto na plus waga, koła, kolor (zielony). Minus to zdecydowanie cena (rocznik 2020 był za ok 7500zł, do kupienia za 7k) i pozycja chyba zbyt sportowa. Brak możliwości przymiarki. plan B 5. Decathlon TRIBAN RC520 jak nie będę mógł się zdecydować na powyższe. Gdzie obecnie można dostać lub zarezerwować powyższe modele? Grail wiadomo, że jedynie przez www. Czy ktoś jeździ na Merida, Cube, Kross, Canyon i może się wypowiedzieć co do jakości sprzętu, problemów pozycji. Nie koniecznie na powyższych modelach ale podobnych Na YT każdy jest zadowolony z tego co kupił. Hej, gdzie merida jest dostępna w tej cenie? Wszędzie gdzie dzwoniłem nie wiedzą czy i kiedy będzie, a cena katalogowa - 6699 zł bez możliwości negocjacji. mam eskera 6.0 - ogólnie rower genialny, na grx, chodzi rewelacyjnie. jedynym minusem jest totalny brak części zamiennych i fatalna obsługa producenta - wiec nie dotyczy samego roweru, ale skutecznie utrudnia życie. zależy jaki rozmiar potrzebujesz, ale wiem ze jest min jeden taki w salonie w moim mieście. jak szukałam dla siebie roweru to Cube tez był - nie było to dawno wiec może jest jeszcze szansa.
koglow Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 mam eskera 6.0 - ogólnie rower genialny, na grx, chodzi rewelacyjnie. jedynym minusem jest totalny brak części zamiennych i fatalna obsługa producenta - wiec nie dotyczy samego roweru, ale skutecznie utrudnia życie. zależy jaki rozmiar potrzebujesz, ale wiem ze jest min jeden taki w salonie w moim mieście. jak szukałam dla siebie roweru to Cube tez był - nie było to dawno wiec może jest jeszcze szansa.O jakim mieście mówisz? :-)
Pavvlo Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Witam wszystkich, Rozważam zakup gravela lub szosy endurance z możliwością włożenia szerszych opon, szukam czegoś do około 5500 zł. Wiem że to ciężki rok za zakup i praktycznie niczego sensownego nie ma. Zastanawiam się nad zamówieniem roweru Ridley Kanzo A na GRX 400. Znalazłem taki na zamówienie za 5780 zł. Co myślicie o takim typie? Specyfikacja roweru: https://www.bike4race.pl/product-pol-1591-Rower-gravel-RIDLEY-KANZO-A-GRX400-600-2x10s-Hydraulic-Disc-kolor-KAA-02B-Belgian-Blue.html Mam 173 cm wzrostu, przekrok 79-80 cm. Myślę nad rozmiarem S (choć Ridley trochę zawyża rozmiary, u nich S oznaczony jest jako 54). Może ktoś zaproponowałby jeszcze jakieś inne modele warte uwagi? Biorę pod uwagę też używane w dobrym / bardzo dobrym stanie. Mieszkam na południu, głównie chciałbym pojeździć po trasach Velo Poprad, Velo Dunajec oraz jakiś całkiem bocznych dróżkach. Do tej pory jeździłem tylko na MTB.
m00min Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 W dniu 30.08.2020 o 17:50, Pavvlo napisał: Witam wszystkich, Rozważam zakup gravela lub szosy endurance z możliwością włożenia szerszych opon, szukam czegoś do około 5500 zł. Wiem że to ciężki rok za zakup i praktycznie niczego sensownego nie ma. Zastanawiam się nad zamówieniem roweru Ridley Kanzo A na GRX 400. Znalazłem taki na zamówienie za 5780 zł. Co myślicie o takim typie? Specyfikacja roweru: https://www.bike4race.pl/product-pol-1591-Rower-gravel-RIDLEY-KANZO-A-GRX400-600-2x10s-Hydraulic-Disc-kolor-KAA-02B-Belgian-Blue.html Mam 173 cm wzrostu, przekrok 79-80 cm. Myślę nad rozmiarem S (choć Ridley trochę zawyża rozmiary, u nich S oznaczony jest jako 54). Może ktoś zaproponowałby jeszcze jakieś inne modele warte uwagi? Biorę pod uwagę też używane w dobrym / bardzo dobrym stanie. Mieszkam na południu, głównie chciałbym pojeździć po trasach Velo Poprad, Velo Dunajec oraz jakiś całkiem bocznych dróżkach. Do tej pory jeździłem tylko na MTB. Moim zdaniem ma słabe koła. Można je czasem kupić za 500 zł (zestaw). 1
Pavvlo Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 14 godzin temu, m00min napisał: Moim zdaniem ma słabe koła. Można je czasem kupić za 500 zł (zestaw). Tak, widziałem je gdzieś za około 600 zł. Rozpisałem wszystkie części i wyszukałem ceny (kierownica, mostek, sztyca i siodełko orientacyjnie bo nie mogłem znaleźć tych elementów osobno). Wychodzi około 4200 zł oprócz ramy i widelca (wyceniają na 3500 zł - można kupić osobno).
speedersky Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 W dniu 21.08.2020 o 20:09, Morgon napisał: Cześć, ja zamówiłem Cannondale 1 2021. Jest do wzięcia z Evans Cycles za 1500 GBP + 100 za przesyłkę do Polski. Minus - przesyłka koniec października EDIT: Jest jeszcze Giant Revolt 1 2021 - cena katalogowa 6299, ale nie wiem czy ma mocowania na bagażnik. i jak ten Topstone 1 2021? masz rozumiem w tym malowaniu "slate grey"? Masz jakies zdjecia z z reala z outdooru jak to wyglada? Czy mozesz mi udzielic informacji, ktorych nie moge doczytac w specyfikacji: 1) czy tam jest pressfit? 2) Czy to jest lakier matowy czy polyskujacy? 3) Z farbyki zjezdza z oponami 37 mm a czy patrzyles na przeswity czy tam wejdzie ewentualnie cos szerszego?
Morgon Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 W dniu 19.09.2020 o 20:14, speedersky napisał: i jak ten Topstone 1 2021? masz rozumiem w tym malowaniu "slate grey"? Masz jakies zdjecia z z reala z outdooru jak to wyglada? Czy mozesz mi udzielic informacji, ktorych nie moge doczytac w specyfikacji: 1) czy tam jest pressfit? 2) Czy to jest lakier matowy czy polyskujacy? 3) Z farbyki zjezdza z oponami 37 mm a czy patrzyles na przeswity czy tam wejdzie ewentualnie cos szerszego? Jeszcze czekam na dostawę. ETA połowa października. Poniżej zdjęcie z reddit od jednego z użytkowników (opony zmienione, w standardzie są czarne WTB Riddler). Zamówiłem w malowaniu slate grey. Chyba jedyne dostępne. ad 1) Tak ad 2) Połyskujący ad 3) Wg specyfikacji wchodzi 42 mm, ale są opinie użytkowników, że spokojnie więcej
speedersky Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 6 minut temu, Morgon napisał: Jeszcze czekam na dostawę. ETA połowa października. Poniżej zdjęcie z reddit od jednego z użytkowników (opony zmienione, w standardzie są czarne WTB Riddler). Zamówiłem w malowaniu slate grey. Chyba jedyne dostępne. ad 1) Tak ad 2) Połyskujący ad 3) Wg specyfikacji wchodzi 42 mm, ale są opinie użytkowników, że spokojnie więcej no i fajnie.niezla maszyna. w sumie wszystko by pasowalo bo najwyzsza grupa gravelowa ze tak powiem i mocowania i geometria itd itd itd, nie ma sie czego przyczepic. ale ale ze ten pressfit musieli dac.. to samo w checkpointach..
kolunio Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Podejrzewam, że efekt nowego modelu Backroad AL od Rose. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaWitamCzy ja dobrze widzę ze ten rower od Rose ma koła 27,5?
Rekomendowane odpowiedzi