Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyklad, który podałeś doyczy akcji recall po wypuszczeniu jakiegoś bubla. 

Teraz, Puncu napisał:

Ja miałem przypadek wyrwania koła z haków tylnego koła. To nie jest mit ;)

w CX? mozesz napisać coś więcej, jako to się stało?

Opublikowano

Nie w CX, w zjazdówce.
Przy mocnym hamowaniu przednim kołem, tył poszedł do góry, uderzył w jakiś kamień i koło wyskoczyło.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Dnia 29.09.2017 o 09:35, Kufir napisał:

W Ramach przełajowych też czasami się spotyka takie rozwiązania. Producenci zatem przewidują możliwość montowania bagażników i błotników i bardzo dobrze. Dlatego rowery te są jeszcze bardziej uniwersalne, a użytkownicy tacy jak Andrzej mogą dostosować je pod swoje wizje i potrzeby. Jednak wtedy cały rower traci swój unikatowy image, klimat i sportowy charakter. W przypadku rowerów typu  gravel, bagażnik często jest spotykany, bo ludzie wraz z sakwami przemierzają długie KM w terenie na wyprawach turystyczno krajobrazowych. I tutaj zawsze mnie zastanawia czy dla takich osób nie lepszym rozwiązaniem byłby rower typu Cross czy Treking. Sporo wygodniej by mieli, a z sakwami o jakiejś szybkiej jeździe i tak można zapomnieć więc jeden z podstawowych atutów roweru Gravelowego i tak odpada.

Strata unikatowego image i sportowego charakteru? Nie ma nic przyjemniejszego gdy jedzie się przełajem z błotnikami na zimowy trening po roztopach. Wszyscy dookoła mokrzy, tyłki przemoknięte, a właściciel przełaju z błotnikami ma względny spokój. Ponadto geometria. Na trekkingu efektywność pedałowania jest niższa niż na przełaju. 

Taki rower nie jest sportowy? 

https://www.rosebikes.pl/bike/rose-team-dx-cross-randonneur-2000-888157/aid:888192

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba mamy inne wyobrażenie roweru sportowego i jazdy przełajowej ;)

Ja to widzę tak:

Edytowane przez Gość
Opublikowano
21 minut temu, skraburski napisał:

Przyklad, który podałeś doyczy akcji recall po wypuszczeniu jakiegoś bubla.

Dotyczy wszystkich ostrych hamowań przy użyciu tarcz. Powstają przy tym takie siły, że potrafią wytrząsnąć koło nawet z poprawnie dociśniętego szybkozamykacza. Wymiana była przez dodatkowy błąd konstrukcyjny, ale nie usunęła źródła problemu.

Opublikowano (edytowane)

Z dwóch względów uważam, że warto mieć jednak sztywne osie:

1. Wyraźnie czuć, że rower jest sztywniejszy, że nie ma luzów. Docenią to osoby cięższe z mocną nogą.

2. Osie 12 mm to obecny standard. Za niedługo nie kupicie żadnych fajnych kół do przełajów czy graveli w starym standardzie. Przyjdzie taki moment, ze piasty zajedziecie, szprychy nadwyrężycie, koła stracą geometrie i będziecie cudować i składać koła na zamówienie i grubo za to dopłacicie bo będzie to stary i nie używany standard. Widzę jak mam w góralu - mam szybkozamykacze i nie dość, ze to czuję to jeszcze chciałem kupić jakieś tańsze fajne koła (używki lub coś z demontażu) i nic na rynku pod szybkozłącza już nie było. Albo są... takie, że lepiej ich nie wkładać - wyjęte z jakiegoś taniego roweru.

Dlatego nie wyobrażałem sobie brnięcia w stary standard. To po prostu głupia decyzja.

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Jakby to była ta sama cena, to jak najbardziej wybiorę sztywne osie, jednak jakby nie patrzeć, to wszystkie zaproponowane tutaj rowerki ze sztywnymi osiami, to nie 6000zł, a blizej 7500.

Co do rowerku, to znalazłem gotowca: https://rower.com.pl/merida-cyclo-cross-600-666249

przednia oś jest sztywna, a cena jak na ten osprzęt też przyzwoita (taniej nawet niż ten składak)

Edytowane przez emcinek
Opublikowano
12 minut temu, emcinek napisał:

Jakby to była ta sama cena, to jak najbardziej wybiorę sztywne osie, jednak jakby nie patrzeć, to wszystkie zaproponowane tutaj rowerki ze sztywnymi osiami, to nie 6000zł, a blizej 7500.

Wmawiasz sobie inną rzeczywistość, aby "uzasadnić" zbudowanie gorszego roweru? Cube Cross Race to wg katalogu 5000 zł, czyli za tyle sprowadzi Ci go każdy dobry sklep rowerowy. Nowy Giant TCX SRL 2 wychodzi do 6200, bo jako jedyny łączy w tej cenie napęd 105 z hamulcami hydraulicznymi. Nie wspominaliśmy jeszcze o Fuji, a ta marka ma spory wybór dziwnych rowerów.

Opublikowano (edytowane)

Już widzę jaki z ciebie typ człowieka, ale nie dam się.

Napisałeś coś takiego:

Dnia 6.10.2017 o 08:40, Andrzej Sawicki napisał:

@emcinek Dochodzisz do 6000, a nadal nie masz sztywnych osi, oszczędzasz na kołach i nie dostajesz gwarancji. To dlatego uznałem, że nie warto. Zbliżyłeś się do ceny polskiego NS Bikes RAG+ oraz Cube Cross Race Pro.

1x z tarczą 42 wystarczy w zupełności, bo raczej nie będziesz się ścigał na szosie tym rowerem. Do tego są wylajtowane rowery z cienkimi oponami.

Zamiast mnie obrażać to zerknij sobie jakie ceny tam podają.

Fajny ten RAG+ ale jeżeli dobrze się orientuję, to 1800 euro to 7700zł

Ale przyznaję się do błedu, że na cube źle spojrzałem. Myślałem, że to mechanik. Mea Culpa

Edytowane przez emcinek
Opublikowano

Sprawdź ceny w polskich sklepach, bo wypisujesz jakieś brednie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam
Planuje zakup roweru do kwoty ok 7000 zl. Na początku patrzyłem na rowery endurance bo zależy mi na wygodniejszej pozycji niż na szosie jak również na hamulcach tarczowych. Lecz po przejrzeniu dość sporej ilości rowerów natknąłem się na rowery typu gravel.
Niestety Czytałem różne opinie na temat tych rowerów względem jazdy po szosie. A nie ukrywam że też bym chciał trochę po szosie pojeździć.
Zainteresowaly mnie glownie trzy modele:
Trek checkpoint alr 4 https://portal.bikeworld.pl/artykul/drukuj/17100/trek_checkpoint_calkowicie_nowy_gravel

Rondo ruut al 2018  https://www.dobrerowery.pl/blog/recenzja-rondo-ruut-al-po-dw

Merida silex 600 https://www.rowerymerida.pl/produkt1530/silex-600-rower-merida.html

Dwa pierwsze modele maja jakąś funkcję która "zbliża" je do rowerów szosowych. Plusem dla Treka jest możliwość zamontowania bagażnika chociaż nie jest to mój priorytet zawsze można zamontować innego typu torby nie wymagające specjalnych otworów.
Prosił bym o wasze zdanie i spostrzeżenia. No i może o jakieś inne propozycje.

Edytowane przez LuQbike
Opublikowano

Za siedem milionów the sky is the limit...

Tapatalk'd

Opublikowano

No to na poważnie - zależy gdzie będziesz jeździł. Krótkie odcinki szutrowe, gruntowe spokojnie przejedziesz szosówką. Zwłaszcza z hydraulikami, bo  tam spokojnie wsadzisz opony 28-30mm.

Jak zależy ci na jeździe szosą i jesteś zdecydowany na gravela - odrzuciłbym wszystko co ma napęd 1x11 - na szosę za duże przeskoki między biegami, a na asfalcie nie potrzebujesz sramowskiego mocnego  napięcia łańcucha.

Także doprecyzuj swoje wymagania i pogadamy o konkretach.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Konkretnie chodzi mi o rower który będzie się nadawał na szose, ale nie typowe 23c ponieważ drogi w mojej okolicy nie koniecznie się nadają, i zmuszony jestem czasami do jazdy po kostce, a i nie ukrywam że lubię długie wyprawy, gdzie zbocze gdzieś w las. 

Czyli pada na Treka bo on ma napęd 2x10, chociaż jest jeszcze Merida silex 400 ale kolor mnie odrzuca 

Edytowane przez LuQbike
Opublikowano

Jeżeli po płaskim to polecam Fuji Jari. Ja mam wersję 1.5 i nie narzekam na brak przełożeń, napęd to sram apex 1x11. Wybralem go właśnie dlatego, że jeżdżę po płaskim, po asfalcie złej jakości i szutrach oraz lasach. W takich warunkach napęd i geometria się sprawdza. Byłem rowniez  w Karkonoszach i też dałem radę, korba 40 t daje w połączeniu z kasetą dość miękkie przełożenia a na asfalcie i tak spokojnie do 40 km można się rozpędzić. Powyżej już brakuje biegu więc na zjazdach nie ma jak dokręcić ale nie o to Ci chodzi jak rozumiem. Poza tym fuji ma dużo otworów na bidony bagażniki itp. Jednak jeżeli wolisz 2x11 to Jari 1.3 jest na 105tce. Trochę droższy ale pewnie w budżecie będzie do wyrwania. 

Opublikowano

Zamiast najniższego Rondo Ruut taniej wyjdzie NS Bikes RAG+. Do zastosowań szosowych nie potrzebujesz opcji zmiany geometrii w widelcu za dodatkowe kilka stów.

Opublikowano

Jeśli masz +/- 180 cm, na allegro masz używany Norco Search na ultegrze w karbonie za 4950zł, jeśli jest w przyzwoitym stanie to kto pierwszy ten lepszy, sam bym jechał do Torunia, gdybym nie zakupił kilka dni temu Felta VR.

Opublikowano

Zawsze mnie zastanawia co myślą ludzie, którzy chcą coś kupić za 1/3 wartości. Czy żądają sobie pytanie skąd taka cena? Pomyślałeś o tym?  Znalazłem ta aukcję. Jak dla mnie to trochę podejrzane, głównie ze względu na cenę i to, co oferuje ten sprzedający. Chyba, że sprzedający ma dowód zakupu to ok, mój błąd i brak wiary w ludzi. Wtedy i tak bym się kilka razy zastanowił bo sprzedawać rower warty prawie 4k USD za niecałe 5k PLN wygląda co najmniej dziwnie. Chyba, że to od bezdomnego to wtedy ok.😀

Opublikowano

Są ludzie którzy mają dużo kasy, dla nich kupić drogo sprzedać tanio to nie problem. Chcą trochę kasy odzyskać, ale głównie pozbyć się niepotrzebnej rzeczy. Od takich warto kupować :D

Ale oczywiście najpierw trzeba wykonać tzw. due diligence i sprawdzić co i jak ;)

Opublikowano (edytowane)

Pociągnę temat tego Norco. Ten rower to na 99% ta maszyna https://szosa.org/topic/17486-norco-search/ i chłopak w innym wątku oferował jego sprzedaż - nie jest zupełnie anonimowy. Po drugie, jak ktoś ma kasę na taki rower, to często później ''stać go'' żeby puścić go za małą kasę, bo ma kolejną zachciankę i chce się pozbyć obecnego. Poza tym sam kupił go na wyprzedaży wysyłkowo.

Rowery potrafią tracić fajnie na wartości, sam mam już drugi rower używany/powystawowy, na obu jeździłem przed kupnem, oglądałem wnikliwie i nie boję się takiego zakupu. Za zaoszczędzoną kwotę mogę wstawić graty (modyfikacje), jakie chcę i jeszcze sporo zostaje w stosunku do ceny katalogowej nowego.

Edytowane przez Chino
Opublikowano
Godzinę temu, Rosebikes napisał:

Jaki rozmiar?

Myślę że 56 

Godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Zamiast najniższego Rondo Ruut taniej wyjdzie NS Bikes RAG+. Do zastosowań szosowych nie potrzebujesz opcji zmiany geometrii w widelcu za dodatkowe kilka stów.

Też myślałem tym modelu, myślałem że ta funkcja służy to zmiany geometria na bardziej sportowa 

51 minut temu, Chino napisał:

Jeśli masz +/- 180 cm, na allegro masz używany Norco Search na ultegrze w karbonie za 4950zł, jeśli jest w przyzwoitym stanie to kto pierwszy ten lepszy, sam bym jechał do Torunia, gdybym nie zakupił kilka dni temu Felta VR.

Planuje zakup roweru w większej części na raty, więc ta opcja odpada ale dzięki za informację 

21 minut temu, Morgens napisał:

Zawsze mnie zastanawia co myślą ludzie, którzy chcą coś kupić za 1/3 wartości. Czy żądają sobie pytanie skąd taka cena? Pomyślałeś o tym?  Znalazłem ta aukcję. Jak dla mnie to trochę podejrzane, głównie ze względu na cenę i to, co oferuje ten sprzedający. Chyba, że sprzedający ma dowód zakupu to ok, mój błąd i brak wiary w ludzi. Wtedy i tak bym się kilka razy zastanowił bo sprzedawać rower warty prawie 4k USD za niecałe 5k PLN wygląda co najmniej dziwnie. Chyba, że to od bezdomnego to wtedy ok.😀

Ewentualnie rama karbonowa dostała gdzieś uszkodzona 

Opublikowano

Rondo Ruut ma geometrię albo gravel (endurance, bliżej szosy), albo przełaj (wyścigową, bliżej MTB). Ale nie zrobi się z niego wyścigowej szosy.

• Pomógł 1