Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tego co się dowiedziałem odnośnie RAG+, to następna partia będzie droższa ale będą też jakieś drobne zmiany w ramie.

Ja to bym i używkę RAG+1 kupił, tylko lokalnie. Niestety nie ma w czym wybierać.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Cześć, w tamtym tygodniu przyszedł do mnie Cube Nuroad Race, udało się go dostać za 6080zl niestety na starcie mój miał rozwalony suport. Podejrzewam ze ktoś przy montażu nie zauważył  że rurka nie weszła między miseczki i ją zmiażdżyło. Rowerem zrobiłem rundkę wokół domu i od razu mi nie pasowało, a jak zacząłem ruszać korbą to się wystraszyłem. Szybko wymieniłem suport na taki z aluminiowymi obudowami i jazda, rower rewelacja !  

Ps. Nie chciałem sie bawic w gwarancje, wysyłka/czas oczekiwania to wychodzi większy koszt.

e6tscej6ern8.jpg93fa3a5e6xj0.jpg

Opublikowano (edytowane)

To się popisali :D

Napisz do nich by Ci za suport zwrócili. Ciekaw jestem na ile będą skłonni poratować wtopę. W końcu to nie 5zł, a obsługa tej reklamacji też by kosztowała.

Opublikowano

Normalnie pisz żeby zwrócili za wymianę suportu

Opublikowano

Cześć,

które z wymienionych pozwolą do zamontowania najszerszych opon Rondo, Spec, Merida, czyTrek ?

I druga kwestia, najwygodniejszy z w/w to będzie Siliex, potem Trek, Spec i najbardziej usportowione Rondo ?

Opublikowano

Co do opon to pewnie Rondo. Tylko do którego momentu ma to sens?

Opublikowano
5 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Co do opon to pewnie Rondo. Tylko do którego momentu ma to sens?

Do którego to nie wiem :) Chcę mieć po prostu możliwość jazdy i na 28 i powiedzmy 45 (kilka rozmiarów kół, zamiast X różnych rowerów - 2 wystarczą ;)).

Opublikowano

Jakieś opinie o Orbea Terra H40?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KamilP88 napisał:

Jakieś opinie o Orbea Terra H40?

Trochę drogo ponad 7k za GRX400 2x10, którego ma już Romet za 4,5k. W tych pieniądzach już można śmiało szukać GRX810 2x11 albo karbonu (może jakimś cudem i jedno i drugie).

Edytowane przez tomly
Opublikowano

2x10 może być mniej problemowe.

Opublikowano (edytowane)

Bylem dzisiaj kupić używane Rondo al1. Opis oczywiście stan idealny. Brakowało śrubki przy haku i chyba przy twintip również. Zębatki w średnim wieku. Rama podziobana od góry. Widelec z jednej strony po szlifie. Heble na odwrót, bo z Angli.

Stan idealny. Ludzie z całej Polski dzwonią ;) Nie, żebym się czepiał ale jak zdjęcia aukcji nie uwzględniają uszkodzeń to trochę marnowanie czyjegoś czasu. 

Udało mi się zbić tylko 200 PLN, więc zachowałem cebuliony i wróciłem do domu. Jak mam wydać 6k i się potem zastanawiać skąd rower pochodzi i 2 tygodnie grzebania by wszytko było jak trzeba (Pan na rowerach to się nie zna) to jednak wolę dołożyć 1k czy 1,5k do ns RAG+1, który i tak mi się bardziej podoba.

Tak na moje to za dużo mogę stracić w stosunku do zyskać. Póki co mam czym jeździć i poczekam, może nawet do jesieni.

W sklepach to albo kosmicznie drogie,  w cenie samochodu używanego albo jakieś cudaki co nikt nie chciał.

Opublikowano
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Bylem dzisiaj kupić używane Rondo al1. Opis oczywiście stan idealny. Brakowało śrubki przy haku i chyba przy twintip również. Zębatki w średnim wieku. Rama podziobana od góry. Widelec z jednej strony po szlifie. Heble na odwrót, bo z Angli.

Stan idealny. Ludzie z całej Polski dzwonią ;) Nie, żebym się czepiał ale jak zdjęcia aukcji nie uwzględniają uszkodzeń to trochę marnowanie czyjegoś czasu. 

Udało mi się zbić tylko 200 PLN, więc zachowałem cebuliony i wróciłem do domu. Jak mam wydać 6k i się potem zastanawiać skąd rower pochodzi i 2 tygodnie grzebania by wszytko było jak trzeba (Pan na rowerach to się nie zna) to jednak wolę dołożyć 1k czy 1,5k do ns RAG+1, który i tak mi się bardziej podoba.

Tak na moje to za dużo mogę stracić w stosunku do zyskać. Póki co mam czym jeździć i poczekam, może nawet do jesieni.

W sklepach to albo kosmicznie drogie,  w cenie samochodu używanego albo jakieś cudaki co nikt nie chciał.

RAG fajny jest ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Generalnie gdyby Accent wypuścił Furiousa na sztywnych osiach to pewnie bym się skusił. Oczywiście gdyby z ceną nie przsadzili. 

Czemu każdy rower jest wystawiany jako gravel, szosa, przełaj. Jakby się zdecydować nie mogli. Celowe wprowadzanie w błąd.

Opublikowano
20 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Generalnie gdyby Accent wypuścił Furiousa na sztywnych osiach to pewnie bym się skusił. Oczywiście gdyby z ceną nie przsadzili. 

Czemu każdy rower jest wystawiany jako gravel, szosa, przełaj. Jakby się zdecydować nie mogli. Celowe wprowadzanie w błąd.

Dlatego że dzięki temu będzie więcej wyświetleń i może się ktoś skusi. Dla laików każdy rower z barankiem to gravel, szosa czy przełaj w zależności od tego czego szukają :)

Opublikowano
21 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Ma byc na 2021.

Opublikowano

Jestem ciekawy waszego zdania odnośnie Kona Rove DL (dawniej nazywała się ST). Rower na stalowej ramie i widelcu Cr-Mo, z Sram Rival 1 oraz mechanicznych hamulcach TRP Spyre C.

https://konaworld.com/rove_dl.cfm

Opublikowano
55 minut temu, GravelManiak88 napisał:

Jestem ciekawy waszego zdania odnośnie Kona Rove DL (dawniej nazywała się ST). Rower na stalowej ramie i widelcu Cr-Mo, z Sram Rival 1 oraz mechanicznych hamulcach TRP Spyre C.

https://konaworld.com/rove_dl.cfm

TRPeki do śmietnika i fajny rower :)

Opublikowano
W dniu 20.07.2020 o 17:15, JaPatryk napisał:

Dzięki za pomoc , zdjęcia jak najbardziej pomocne i kupiłem już tego cuba nuroada race , niestety musiałem go zamówić przez internet bo na dzień dzisiejszy dostepność graveli jest mocno ograniczona nawet w tak dużym mieście jak Szczecin ale gadałem już telefonicznie ze sklepem i zgłaszałem że jak coś mi nie przypasuje będę zwracał  . Kellys własnie  przez te wzorki daje takie małe  wrażenie "taniej chińszczyzny" ale wiem że wcale nie musi tak być. Jestem  świadom że gravel za 6 tyś  jest dalej zakupem "budzetowym" i gdzieś te oszczędnośći zauważe , myślałem jeszcze nad meridą silex 700 ale nie jestem do końca przekonany co do jego geometrii zbliżonej do mtb. Jeszcze raz dzięki za foty bardzo dużo wyjaśniły dzięki nim wiem ze rama 50 była by zdecydowanie za mała Pozdro

Hej, możesz napisać gdzie kupiłeś nuroad'a?

Dzięki 👍

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, gonzol78 napisał:

Hej, możesz napisać gdzie kupiłeś nuroad'a?

Dzięki 👍

Kupiłem go po przez internet w sklepie ski team ich sklepy mieszczą się głównie w Warszawie i z tego co widziałem na stronie nie są już dostępne i ogólnie już bardzo ciężko kupić go gdzie kolwiek,  ja jestem ze Szczecina i nigdzie go nie mieli stąd musiałem ratować się kurierem przez co trochę ryzykowałem z rozmiarem. Zostaje ci tylko dzwonić po sklepach z różnych miast i zamawiać kurierem bo ich dostępność jest już na prawdę na wyczerpaniu lub czekać na model 2021 który ma mieć premierę już w sierpniu. I sprawa najważniejsza , wez sobie na poważnie komentarz ZAZULA ze złożeniem roweru samemu, bo ja ze swojego zakupu jestem średnio zadowolony , przez lata jeżdziłem na starym aluminiowym rowerze MTB na wolnobiegu z korbą 175 mm i kołach 26 cali i jezdziło mi sie na nim super,  przyśpieszenie rewelacja no i praktycznie nie męczyłem się na nim mogłem pedałować od rana do wieczora. Na nowy gravelu sporo lżejszym korbie 170mm i kołach 28 cali mam wrażenie że szybciej się męcze a włożona siła w pedałowanie nie daje mi takiej prędkości jak stary mtb , nie zdawałem sobie sprawy że zmiana korby ze 175 mm na 170 będzie aż tak odczuwalna , jeśli dziś stałym przed zakupem roweru szukałbym producenta który oferuje korbe minimum 172,5 mm przy moim 168cm lub po prostu sam złożył. tak że Wydanę 6000 zł a często jadąc do pracy myślę czy nie wyciągnąć starego roweru mtb podejrzewam z 2002 roku na którym mam większą frajde z jazdy . Jedyny plus tego roweru to chyba wygląd na który każdy zwraca uwage ^^ , tak że jeśli nie uda mi sie nauczyć i przyzwyczaić do nowego roweru no to niestety będę musiał go sprzedać

Edytowane przez JaPatryk
Opublikowano

Kup korbę 175, wymień i sprzedaj obecną. Skoro jesteś pewien, że tu jest problem to po co się męczyć. 

Opublikowano
22 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Kup korbę 175, wymień i sprzedaj obecną. Skoro jesteś pewien, że tu jest problem to po co się męczyć. 

nie ma problemu , tyle że obecna korba 170 mm jest dosyć nisko osadzona , czasami boję się że przy większym skręcie skrobnę ziemie , jak to bedzię wyglądało przy 175 mm?  w domu mam aż 4 rowery i  w żadnym nie mam tak blisko do ziemi jak w swoim gravelu

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.07.2020 o 23:40, JaPatryk napisał:

Kupiłem go po przez internet w sklepie ski team ich sklepy mieszczą się głównie w Warszawie i z tego co widziałem na stronie nie są już dostępne i ogólnie już bardzo ciężko kupić go gdzie kolwiek,  ja jestem ze Szczecina i nigdzie go nie mieli stąd musiałem ratować się kurierem przez co trochę ryzykowałem z rozmiarem. Zostaje ci tylko dzwonić po sklepach z różnych miast i zamawiać kurierem bo ich dostępność jest już na prawdę na wyczerpaniu lub czekać na model 2021 który ma mieć premierę już w sierpniu. I sprawa najważniejsza , wez sobie na poważnie komentarz ZAZULA ze złożeniem roweru samemu, bo ja ze swojego zakupu jestem średnio zadowolony , przez lata jeżdziłem na starym aluminiowym rowerze MTB na wolnobiegu z korbą 175 mm i kołach 26 cali i jezdziło mi sie na nim super,  przyśpieszenie rewelacja no i praktycznie nie męczyłem się na nim mogłem pedałować od rana do wieczora. Na nowy gravelu sporo lżejszym korbie 170mm i kołach 28 cali mam wrażenie że szybciej się męcze a włożona siła w pedałowanie nie daje mi takiej prędkości jak stary mtb , nie zdawałem sobie sprawy że zmiana korby ze 175 mm na 170 będzie aż tak odczuwalna , jeśli dziś stałym przed zakupem roweru szukałbym producenta który oferuje korbe minimum 172,5 mm przy moim 168cm lub po prostu sam złożył. tak że Wydanę 6000 zł a często jadąc do pracy myślę czy nie wyciągnąć starego roweru mtb podejrzewam z 2002 roku na którym mam większą frajde z jazdy . Jedyny plus tego roweru to chyba wygląd na który każdy zwraca uwage ^^ , tak że jeśli nie uda mi sie nauczyć i przyzwyczaić do nowego roweru no to niestety będę musiał go sprzedać

Zostaw korbę w spokoju, tak na oko i szybko to ustaw dobrze wysokość siodełka, i wstaw krótszy mostek mostek, do tego na początku pokombinuj z ustawieniem kierownicy wyżej na przykład odwracając mostek, potem w miarę upływu czasu obniżaj kierownicę. W końcu pozycja na mtb a na rowerze szosowym jest drastycznie inna, ja po ponad pół roku jak wsiadłem na mtb to byłem w ciężkim szoku jak dziwnie i inaczej i źle, więc kwestia przezwyczajenia mocno ale też może kwestia budowy ciała, tego jak jesteś ogólnie sprawny ruchowo albo czy masz problemy z kręgosłupem itp itd, na tym się nie znam, ale polecam się nie poddawać :) 

Edytowane przez zazul
Opublikowano
W dniu 3.08.2020 o 16:48, zazul napisał:

Zostaw korbę w spokoju, tak na oko i szybko to ustaw dobrze wysokość siodełka, i wstaw krótszy mostek mostek, do tego na początku pokombinuj z ustawieniem kierownicy wyżej na przykład odwracając mostek, potem w miarę upływu czasu obniżaj kierownicę. W końcu pozycja na mtb a na rowerze szosowym jest drastycznie inna, ja po ponad pół roku jak wsiadłem na mtb to byłem w ciężkim szoku jak dziwnie i inaczej i źle, więc kwestia przezwyczajenia mocno ale też może kwestia budowy ciała, tego jak jesteś ogólnie sprawny ruchowo albo czy masz problemy z kręgosłupem itp itd, na tym się nie znam, ale polecam się nie poddawać :) 

Mostek skrócony do 75mm z 90mm i na spory plus , siodełko już podwyższone kiera również wyżej i powoli już się przyzwyczajam, tak że coś w tym jest co mówisz :) czy również skracałeś mostek ?

Opublikowano
Godzinę temu, JaPatryk napisał:

Mostek skrócony do 75mm z 90mm i na spory plus , siodełko już podwyższone kiera również wyżej i powoli już się przyzwyczajam, tak że coś w tym jest co mówisz :) czy również skracałeś mostek ?

Tak i również do 75 mm nawet kupiłem taki mostek z cuba by pasował, do tego teraz na dniach zmieniam siodełko na specialized power, jeździłem jeden dzień na pożyczonym od kolegi i różnica masakryczna. I kierownice z każdym miesiącem mam niżej a siodełko to akurat najłatwiejsza rzecz do ustawienia samemu, tyle filmów w internecie. 

Opublikowano
37 minut temu, zazul napisał:

Tak i również do 75 mm nawet kupiłem taki mostek z cuba by pasował, do tego teraz na dniach zmieniam siodełko na specialized power, jeździłem jeden dzień na pożyczonym od kolegi i różnica masakryczna. I kierownice z każdym miesiącem mam niżej a siodełko to akurat najłatwiejsza rzecz do ustawienia samemu, tyle filmów w internecie. 

Wychodzi na to że mamy ten sam mostek z pomarańczowym paskiem od cuba. A co do siodła to one chyba służy do rozwalania tyłków :o po 20 km zaczynają się bóle