IOO Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Godzinę temu, Prezzess napisał: Cześć, Będzie to mój pierwszy rower inny niż MTB. Ma być dość szybki, mieć możliwość bezproblemowej instalacji błotników, posiadać baranka. Pozycja im bardziej komfortowa tym lepiej. Jeździłem na Meridzie Silex 300 i bardzo mi pasował. Chciałbym jeszcze przed zakupem pojeździć dla porównania na czymś innym. Szukając natknąłem się na Rondo Ruut AL1. Budżet nieco większy ale ciekaw jestem tej zmiennej geometrii, czy w górnym ustawieniu będzie podobny komfort do Silexa. Polecicie coś co trafi w moje oczekiwania? Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Rondo ma bardziej agresywną geometrię, popatrz na wysokości główek ramy.
FalconHeavy Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Jak szukasz wygody to rondo i ns sobie od razu odpuść
Prezzess Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Dzięki za odpowiedzi. A coś porównywalnego do Meridy? Spec Diverge?
Rajders Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Cześć szybkie pytanko do posiadaczy kellysa soot 50 2020. Jak wrażenia z jazdy ? . Jest to rower bardziej sportowy czy może rekreacyjny .
tomly Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 To i ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu. Po dłuższej przerwie wracam do roweru i gravel to chyba będzie to, chociaż na pewno będzie wymagać przyzwyczajenia, bo do tej pory tłukłem się tylko starym góralem. W obecnej sytuacji nie bardzo jest w czym wybierać, ale miałem okazję przejechać się: Merida Silex 200 Cube Cross Race Fuji 1.3 na SRAMie 1x11 Romet Aspre 2 Najwygodniej mi było na Cubie, ale to przełaj. Czy od Nuroada mogę oczekiwać bardziej pochylonej czy bardziej wyprostowanej sylwetki? Na 2 miejscu Silex, również dość wygodnie, chociaż byłem bardziej wyciągnięty niż na Cubie, ale to jeszcze nie to co Aspre, którego raczej skreślam. Szukam czegoś na GRX, najlepiej wyższych wersjach. W planach 2-3 jazdy tygodniowo. Czasem spacerowo z dzieckiem w foteliku, a czasem samemu wypady około 40-50km. Rower ma mi też pomóc wrócić do sportu i zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów. W Internecie da się jeszcze znaleźć Nuroada Race za 6400, ale bez opcji potargowania się. Sam nie wiem czy brać czy poczekać aż serie na 2021 pojawią się w sklepach i będzie w czym wybierać.
JaPatryk Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 Trochę zejdę z tematu , ja również mam na oku cube nuroad race 2020 problem w tym że na mój wzrost 168cm nigdzie nie ma rozmiaru "50,, kilka razy obiło mi się o uszy model 2021 orientuje się ktoś kiedy mniej więcej można się ich spodziewać? ogólnie mówiąć dostępność graveli jest mocno ograniczona na dzień dzisiejszy i kupić coś jest lekkim wyzwaniem
Gość Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 A co myślicie o Author Aura XR5 jako alternatywa do Eskera 6.0? Jakoś niedużo osób o nim wspomina. Na 186cm bardziej rozmiar 54 czy 56, kalkulator na stronie pokazuje tak na granicy Pozdr,
JaPatryk Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 22 minuty temu, radoo napisał: A co myślicie o Author Aura XR5 jako alternatywa do Eskera 6.0? Jakoś niedużo osób o nim wspomina. Na 186cm bardziej rozmiar 54 czy 56, kalkulator na stronie pokazuje tak na granicy Pozdr, Trochę szkoda że w cenie 6000 mamy praktycznie najniższego grx 400 i dopiero xr6 w cenie 8000 zł można zastawić go z eskerem 6.0 , być może ze względu na cenę jest pomijany ?
Gość Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) ok, dzięki Edytowane 16 Lipca 2020 przez Gość
KamilP88 Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Na 2 miejscu Silex, również dość wygodnie, chociaż byłem bardziej wyciągnięty niż na CubieTrochę dziwne, że przełajowy Cube był wygodniejszy niż Silex, który ma ramę o bardzo komfortowej geometrii. Rama nie była za duża? Ja mam 172cm i 80 cm przekroku. Przymierzałem się do Silex'a 300 w rozmiarze S i było mega wygodnie. Ostatecznie kupiłem szosę, ale chodzi mi po głowie gravel jako drugi rower i jak na razie Merida jest faworytem właśnie ze względu na komfort. Tylko ceny... Silex 300 na 2021 1399 EUR. Lekkie nieporozumienie. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
JaPatryk Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Czyli powoli pojawiają się silexy 2021, super
tomly Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 6 godzin temu, KamilP88 napisał: Trochę dziwne, że przełajowy Cube był wygodniejszy niż Silex, który ma ramę o bardzo komfortowej geometrii. Rama nie była za duża? Aż sprawdziłem i Cube Cross Race 56cm ma reach 383mm, a Silex 200 56cm (XL) aż 430. Czyli Cube krótszy i pozycja bardziej wyprostowana.
KamilP88 Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 W moim rozmiarze Cube Nuroad ma 382 a Silex 380 mm. Za to Merida główka ramy 180 a Nuroad 140, więc teoretycznie bardziej wyprostowany byłbym na Silex', aczkolwiek Cube nie miałem okazji przymierzyć i nie mam porównania. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 a co jeszcze myślicie o Kross Esker 6.0 vs Cube Nuroad Race (400zł drożej)?
JaPatryk Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Godzinę temu, radoo napisał: a co jeszcze myślicie o Kross Esker 6.0 vs Cube Nuroad Race (400zł drożej)? Cube wydaje się spoko , jedyny problem to może być dostepność , co do eskera ludzie skarżą się że kross wkłada tylnią przeżutkę grx 812 która jest dedykowana dla 1x11 a nie na 2x11 i są problemy z kulturą pracy, można poczytać o tym tutaj na forum , kross ponoć wymienia na 810 na gwarancji , druga sprawa to zbyt krótke kable/węże od hamulców bywa że ludzie mają problem z mocnym skrętem czyli jakiś nie śmieszny żart z ich strony. Krótko mówiąć jak interesował mnie seker 6.0 tak jak poczytalem opinie to skreślam go z zakupu.
Gość Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 no właśnie te małe niedociągnięcia też mnie trochę zniechęcają, ale może uda się obejrzeć dziś na żywo. Cube 58 na 186cm wzrostu nie będzie za duży?
JaPatryk Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 3 godziny temu, radoo napisał: no właśnie te małe niedociągnięcia też mnie trochę zniechęcają, ale może uda się obejrzeć dziś na żywo. Cube 58 na 186cm wzrostu nie będzie za duży? Cube o tyle ma fajnie że w geometrii/wymiarach wspomina o przekroku i tak dla rozmiaru 58 będzie to 82 cm więc te 84-85 byś musiał mieć
zazul Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 16.07.2020 o 18:55, JaPatryk napisał: Trochę zejdę z tematu , ja również mam na oku cube nuroad race 2020 problem w tym że na mój wzrost 168cm nigdzie nie ma rozmiaru "50,, kilka razy obiło mi się o uszy model 2021 orientuje się ktoś kiedy mniej więcej można się ich spodziewać? ogólnie mówiąć dostępność graveli jest mocno ograniczona na dzień dzisiejszy i kupić coś jest lekkim wyzwaniem Ja bym spróbował rozmiar 53, on jest mniejszy niż się wydaje, ja mam 2 cm więcej wzrostu od Ciebie i siedziałem na 50" i wydawał się zdecydowanie za mały a 53 wydaje mi się idealny, mam spokojnie cal luzu w przekroku i z dwojga złego wole rower odrobine większy niż sporo za mały. A jak 53 za duży to bym szukał innej marki, która ma rozmiar pośrodku. Do tego jeszcze mogę tanio zdradzić informację, gdzie w Gdańsku widziałem 2 tygodnie temu kellys soot 50 na grx w rozmiarze s, chociaż nie wiem czy Ci Gdańsk po drodze. Edytowane 17 Lipca 2020 przez zazul 1
FalconHeavy Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Rowersi mają tego soota od dłuższego czasu w Gdańsku.
JaPatryk Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 W dniu 17.07.2020 o 22:35, zazul napisał: Ja bym spróbował rozmiar 53, on jest mniejszy niż się wydaje, ja mam 2 cm więcej wzrostu od Ciebie i siedziałem na 50" i wydawał się zdecydowanie za mały a 53 wydaje mi się idealny, mam spokojnie cal luzu w przekroku i z dwojga złego wole rower odrobine większy niż sporo za mały. A jak 53 za duży to bym szukał innej marki, która ma rozmiar pośrodku. Do tego jeszcze mogę tanio zdradzić informację, gdzie w Gdańsku widziałem 2 tygodnie temu kellys soot 50 na grx w rozmiarze s, chociaż nie wiem czy Ci Gdańsk po drodze. Dzięki za info , chyba zamówię tego cuba 53 , kellys ma tylko 3 rozmiary i rozmiar S ma geometrie jak cube nuroad ''53,, . doświadczenia wiem że z geometrią i wymiarami podanymi przez producenta różnie bywa, czy byłbyś w stanie podać mi długość górnej rury poziomej i wysokość od ziemi do rury ? i napisać dokładnie od jakiego do jakiego punktu mierzyłeś
Gość Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 a jak ten soot 50 wypada w porównaniu do cube nuroad race, oprócz tego, że jest cięższy? coś źle sprawdziłem specyfikację i nie brałem go nawet pod uwagę, a jest w sumie do kupienia w cenie Eskera w moim rozmiarze
JaPatryk Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 44 minuty temu, radoo napisał: a jak ten soot 50 wypada w porównaniu do cube nuroad race, oprócz tego, że jest cięższy? coś źle sprawdziłem specyfikację i nie brałem go nawet pod uwagę, a jest w sumie do kupienia w cenie Eskera w moim rozmiarze Praktycznie to samo co esker 6.0 i cube nuroad race , tyle ze kellys soot 50 najmniej przypadł mi do gustu wizualnie na dodatek opony ze sporym bierznikiem które odrazu chciałbym zmienić wię. Cube bardzo podoba mi się wizualnie stąd takie parcie na niego
Gość Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 hehe no to mam podobne przemyślenia jeśli chodzi o wygląd i oponę, ale może jutro jak będę miał czas to wyskoczę obejrzeć i przymierzyć się do tego soota
zazul Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 16 godzin temu, JaPatryk napisał: Dzięki za info , chyba zamówię tego cuba 53 , kellys ma tylko 3 rozmiary i rozmiar S ma geometrie jak cube nuroad ''53,, . doświadczenia wiem że z geometrią i wymiarami podanymi przez producenta różnie bywa, czy byłbyś w stanie podać mi długość górnej rury poziomej i wysokość od ziemi do rury ? i napisać dokładnie od jakiego do jakiego punktu mierzyłeś Tak na ile potrafię na szybko. I w sumie Kellys i Cube e mają plusy i minusy, ja nie miałem tego dylematu bo kupiłem cuba we wrześniu kiedy kellysa nie było, a pojechałem do sklepu i cube był, pierwszy rower na grx, ładny kolor i pasował rozmiar i jak go kupowałem to dosłownie jeszcze w kartonie producenta leżał. Ale z plusów kellysa to niewątpliwie po prawie roku użytkowania, zewnętrzne prowadzenie tylnego hamulca, ogólnie od kiedy mam cuba jestem wrogiem schowanych przewodów bo to jedyna rzecz, która na nierownościach hałasuje, chyba zewnętrzne łożyska zamiast press fita, w pełni karbonowy widelec, chociaż nie wiem czy to taki wielki plus, bo gdybym taki miał w cubie to przez wszystkie własnoręczne serwisy i modyfikacje z okresu kwarantanny pewnie bym go już zepsuł. Z minusów kellysa to niewątpliwie kolor albo raczej mnóstwo badziewiastych napisów bo kolor nie jest zły na żywo, chociaż słyszałem plotkę, że niektóre są przyklejone, ale chyba tak nie jest, opony, chociaż to łatwo wymienić, w takim sklepie jak wymienieni rowersi myśle, że bez problemu przy zakupie Ci zmienią, zresztą ten rower tam tyle leży, że ja bym ostro walczył o rabat. Obie konstrukcje mają słabe koła, kellys jeszcze na oko ma niewygodne siodełko, chociaż to też w obu do wymiany. Ogólnie jakbym miał teraz kupić rower to sam nie wiem co bym wybrał, najchętniej kupiłbym o ile dało by się to zrobić w rozsądnej cenię ramę od ns bikes rag-a i sam zbudował resztę, albo biorąc pod uwagę kilka tys. km zrobione na rowerze od września i samego faktu, że tyle jeżdże, bym dołożył znacznie więcej pieniędzy i kupił coś z innej półki cenowej. Co też nie byłoby ani łatwe ani oczywiste. Teraz cały rynek zepsuty do granic możliwości 2
JaPatryk Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 39 minut temu, zazul napisał: Tak na ile potrafię na szybko. I w sumie Kellys i Cube e mają plusy i minusy, ja nie miałem tego dylematu bo kupiłem cuba we wrześniu kiedy kellysa nie było, a pojechałem do sklepu i cube był, pierwszy rower na grx, ładny kolor i pasował rozmiar i jak go kupowałem to dosłownie jeszcze w kartonie producenta leżał. Ale z plusów kellysa to niewątpliwie po prawie roku użytkowania, zewnętrzne prowadzenie tylnego hamulca, ogólnie od kiedy mam cuba jestem wrogiem schowanych przewodów bo to jedyna rzecz, która na nierownościach hałasuje, chyba zewnętrzne łożyska zamiast press fita, w pełni karbonowy widelec, chociaż nie wiem czy to taki wielki plus, bo gdybym taki miał w cubie to przez wszystkie własnoręczne serwisy i modyfikacje z okresu kwarantanny pewnie bym go już zepsuł. Z minusów kellysa to niewątpliwie kolor albo raczej mnóstwo badziewiastych napisów bo kolor nie jest zły na żywo, chociaż słyszałem plotkę, że niektóre są przyklejone, ale chyba tak nie jest, opony, chociaż to łatwo wymienić, w takim sklepie jak wymienieni rowersi myśle, że bez problemu przy zakupie Ci zmienią, zresztą ten rower tam tyle leży, że ja bym ostro walczył o rabat. Obie konstrukcje mają słabe koła, kellys jeszcze na oko ma niewygodne siodełko, chociaż to też w obu do wymiany. Ogólnie jakbym miał teraz kupić rower to sam nie wiem co bym wybrał, najchętniej kupiłbym o ile dało by się to zrobić w rozsądnej cenię ramę od ns bikes rag-a i sam zbudował resztę, albo biorąc pod uwagę kilka tys. km zrobione na rowerze od września i samego faktu, że tyle jeżdże, bym dołożył znacznie więcej pieniędzy i kupił coś z innej półki cenowej. Co też nie byłoby ani łatwe ani oczywiste. Teraz cały rynek zepsuty do granic możliwości Dzięki za pomoc , zdjęcia jak najbardziej pomocne i kupiłem już tego cuba nuroada race , niestety musiałem go zamówić przez internet bo na dzień dzisiejszy dostepność graveli jest mocno ograniczona nawet w tak dużym mieście jak Szczecin ale gadałem już telefonicznie ze sklepem i zgłaszałem że jak coś mi nie przypasuje będę zwracał . Kellys własnie przez te wzorki daje takie małe wrażenie "taniej chińszczyzny" ale wiem że wcale nie musi tak być. Jestem świadom że gravel za 6 tyś jest dalej zakupem "budzetowym" i gdzieś te oszczędnośći zauważe , myślałem jeszcze nad meridą silex 700 ale nie jestem do końca przekonany co do jego geometrii zbliżonej do mtb. Jeszcze raz dzięki za foty bardzo dużo wyjaśniły dzięki nim wiem ze rama 50 była by zdecydowanie za mała Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi