Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy też macie takie doświadczenia z kupowaniem "w ciemno"? Niby ten sam segment ale nie wiesz czarno-na-białym co dokładnie będzie, nie znasz koloru itd. Podobno średnio 60% stocku z pierwszej produkcji nowej kolekcji jest wyprzedawana ('rezerwowana') przed publikacją nowości, a reszta w następnych dniach jak już wiadomo... Mamy tu pewnie sprzedawców, możecie coś powiedzieć w ten temat?

Opublikowano

Nie kupuję w ciemno. Jeden NS rag+2 jest w moim rozmiarze na alle* niestety w tym kontrowersyjnym kolorze. Może nie jest takie złe, ale musiałbym to na własne oczy ocenić. Tak to wygląda jak rower z lat 90 albo zostawione pod drabiną malarza. Już raz widziałem posta, jak sąsiad sąsiadowi taki upgrade zafundował ale ten nie był z tego dzieła zadowolony :P

Opublikowano
W dniu 28.06.2020 o 14:50, MrFrost napisał:

Także zastanawia mnie kwestia mechanicznych hamulców TRP Spyre w porównaniu do hydraulicznych, czy opłaca się dopłacać 1000 zł ( w moim wypadku 200 funtów) do hydrauliki? A także jak bardzo różni sie Tiagra od 105? Czy jako niewprawiony kolarz będę w stanie zauważyć różnicę? Na ten moment jeżdżę na Tourneyu TX więc każda z opcji będzie ogromnym upgradem.

Jeśli tylko możesz, kupuj rower z hydraulicznymi hamulcami. Sam się będę żegnał w tym roku z moim Fuji Jari z powodu tragicznych hamulców i szukał przez zimę czegoś z hydrauliką.

Opublikowano
6 minut temu, rzepak napisał:

Jeśli tylko możesz, kupuj rower z hydraulicznymi hamulcami.

+1. Nawet poczekałbym i dozbierał ten 1000-1500 do hydrauliki. Mechaniczne to gówno straszne nie warte złotówki. Ha tfu

Opublikowano

Tylko tak można w nieskończoność. z roweru za 3,5k (soot 30), przechodzę na 5,3k (rag+2). Tu się okazuje, że klamki słabe to dołóżmy jeszcz +1,5k :P

To może od razu auto kupię, bo jak patrzyłem na rowery to można i do 30k+ dojść, a to nie zrobi ze mnie PRO zawodowca :D

Opublikowano
6 minut temu, FalconHeavy napisał:

Tylko tak można w nieskończoność. z roweru za 3,5k (soot 30), przechodzę na 5,3k (rag+2). Tu się okazuje, że klamki słabe to dołóżmy jeszcz +1,5k :P

To może od razu auto kupię, bo jak patrzyłem na rowery to można i do 30k+ dojść, a to nie zrobi ze mnie PRO zawodowca :D

Mowie po prostu ze swojego doświadczenia. Masz soota za 3.5 dokładasz 1.5 no i masz Soota 50 na hydro. Dla komfortu psychicznego warto dopłacić.

Opublikowano (edytowane)

NS RAG+1 to już półka 6 998  zł. 1698 zł + różnicy. 

Podobno te mechaniki w rag+2 nie są takie złe, bo mają dwustronny docisk.

No i po tych poszukiwaniach rama kellysa mi się opatrzyła - już nie chcę soota :D

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
7 minut temu, FalconHeavy napisał:

NS RAG+1 to już półka 6 998  zł. 1698 zł + różnicy. 

Podobno te mechaniki w rag+2 nie są takie złe, bo mają dwustronny docisk.

No i po tych poszukiwaniach rama kellysa mi się opatrzyła - już nie chcę soota :D

Miałem te mechaniki. Dla mnie syf. Porównując Kellysa do NSa to tak jakbyś porównywał troche Dacie do Audi. Wiadomo, że Rag będzie droższy.

Opublikowano (edytowane)

A czym się te Ragi różnią?

Klamki, hydraulika, kierownica i malowanie?

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Głównie marką jak wszystko. Pozycjonowana jest jako rowery premium.

Opublikowano

Wygląda na to, że wagą, oponami no i hydrauliką.

Opublikowano
Teraz, FalconHeavy napisał:

Kierownica podobno z Octane One

Kierownica to tam małe piwo. Można zmienić sobie na jaką się chce.

Opublikowano

Witajcie,

Mam proste pytanie, czy teraz przy obecnym braku rowerów 6400 za Cube NUROAD Race 2020 to nie jest straszne przepłacenie? Jeżeli tak, to co podobnego w podobnym przedziale cenowym mogę teraz kupić?

Opublikowano
3 minuty temu, Jendrzej napisał:

Witajcie,

Mam proste pytanie, czy teraz przy obecnym braku rowerów 6400 za Cube NUROAD Race 2020 to nie jest straszne przepłacenie? Jeżeli tak, to co podobnego w podobnym przedziale cenowym mogę teraz kupić?

Hej,

może nie straszne. Ja właśnie zamówiłem 2021 Nuroad Race, w cenie 100eur drożej niż nieobecny już 2020, czyli 1500eur za nowy model.  W przeliczeniu wyglada podobnie, ale model z ubiegłego sezonu zdaje się nie traci tak szybko na wartości. Ja postanowiłem czekać 2 miechy na model który wiem że mi pasuje (ta sama geometria, prawdopodobnie ten sam osprzęt, na pewno inny kolor).

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, japluc napisał:

Hej,

może nie straszne. Ja właśnie zamówiłem 2021 Nuroad Race, w cenie 100eur drożej niż nieobecny już 2020, czyli 1500eur za nowy model.  W przeliczeniu wyglada podobnie, ale model z ubiegłego sezonu zdaje się nie traci tak szybko na wartości. Ja postanowiłem czekać 2 miechy na model który wiem że mi pasuje (ta sama geometria, prawdopodobnie ten sam osprzęt, na pewno inny kolor).

Gdzie udało ci się zamówić nowy model? Też doszedłem do wniosku, że Nuroada 2020 już raczej nie znajdę za to widziałem, że Boardman zaprezentowal nowe ADV 8.9 na GRX RX400, pełnej hydraulice i dołożyli sztywne osie za 5000. Co myślicie? Ma ktoś pojęcie jak duża jest różnica między GRX 800 z Nuroada a 400 z Boardmana, poza jednym przełożeniem? 

2021 Boardman ADV 8.9:

https://www.boardmanbikes.com/gb_en/products/2332-adv-8.9-2021.html

Edytowane przez MrFrost
Opublikowano
3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Chodziło mi o RAG+1 vs RAG+2

Mam RAGa na hydraulikach z 2019 - ten zielony. Nie postrzegam go jako rower premium raczej jako maszynę na której mogę spokojnie przelecieć po schodach czy skoczyć z hopy, Topór skakał nawet 2 m dropa. 

Teraz zrobiłem bezdętki i jest jeszcze fajniej bo można zejść z ciśnieniem poniżej 2 bar, a na szosie jak dobije do 3 to się robi całkiem zrywny.

Opublikowano
17 godzin temu, MrFrost napisał:

Gdzie udało ci się zamówić nowy model? Też doszedłem do wniosku, że Nuroada 2020 już raczej nie znajdę za to widziałem, że Boardman zaprezentowal nowe ADV 8.9 na GRX RX400, pełnej hydraulice i dołożyli sztywne osie za 5000. Co myślicie? Ma ktoś pojęcie jak duża jest różnica między GRX 800 z Nuroada a 400 z Boardmana, poza jednym przełożeniem? 

2021 Boardman ADV 8.9:

https://www.boardmanbikes.com/gb_en/products/2332-adv-8.9-2021.html

www.obs.lu

Sprzedawca sam zasugerował, ale jak podzwoniłem po innych sklepach wygląda to podobnie, np. Trek wrzucił już kolekcję 2021 do sieci i dostawy na... listopad. A w tym samym sklepie widziałem już te modele, które ktoś wcześniej zamówił i teraz po prostu odbierał. Jako że Nuroad Race 2020 wygląda całkiem nieźle w tej kwocie to wiem, że ryzykuje "wyłącznie" z kolorem. Komponenty będą na 90% te same albo ciut lepsze. 

Opublikowano
15 godzin temu, IOO napisał:

Mam RAGa na hydraulikach z 2019 - ten zielony. Nie postrzegam go jako rower premium raczej jako maszynę na której mogę spokojnie przelecieć po schodach czy skoczyć z hopy, Topór skakał nawet 2 m dropa. 

Teraz zrobiłem bezdętki i jest jeszcze fajniej bo można zejść z ciśnieniem poniżej 2 bar, a na szosie jak dobije do 3 to się robi całkiem zrywny.

No tak, ciężko je nazwać premium patrząc na nieoszlifowane spawy i zewnętrzne prowadzenie linek w tej cenie. Ale nazywanie budżetowcem rower za 5,3k to już jak najbardziej Aplowskie podejście do klienta ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

WItam
Szukam roweru w tym przedziale cenowym.
Czy lepiej czekać na roczniki 2021 czy coś jeszcze da sie kupić ? Bo czytając ten temat nie znalazłem żadnych konrketów

Opublikowano
39 minut temu, FalconHeavy napisał:

No tak, ciężko je nazwać premium patrząc na nieoszlifowane spawy i zewnętrzne prowadzenie linek w tej cenie. Ale nazywanie budżetowcem rower za 5,3k to już jak najbardziej Aplowskie podejście do klienta ;) 

Spawy wyglądają super, zewnętrzne prowadzenie linek w pełnych pancerzach to też zaleta. Ten rower to przemyślana konstrukcja która można katować w praktycznie dowolnym terenie.

Znajdź mi drugiego geawela na którym mogę skakać i nie zwalniać przed schodami?

Opublikowano
23 minuty temu, FalconHeavy napisał:

No Bombtrack dobra maszynka. Godna polecenia.

Opublikowano

Cześć,

Będzie to mój pierwszy rower inny niż MTB. Ma być dość szybki, mieć możliwość bezproblemowej instalacji błotników, posiadać baranka. Pozycja im bardziej komfortowa tym lepiej.

Jeździłem na Meridzie Silex 300 i bardzo mi pasował. Chciałbym jeszcze przed zakupem pojeździć dla porównania na czymś innym.
Szukając natknąłem się na Rondo Ruut AL1. Budżet nieco większy ale ciekaw jestem tej zmiennej geometrii, czy w górnym ustawieniu będzie podobny komfort do Silexa.

Polecicie coś co trafi w moje oczekiwania?

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk