scio.menihil Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 14 godzin temu, adam12131 napisał: Jak wiekszosc asfaltu to rozważyłbym Treka Al4 na tiagrze, ostatnio był do wzięcia za 5,7k. Osobiście zdecydowałem sie na Locabikes na grx600, bede czekać 5 tyg, mam nadzieje, ze warto Czy możesz wskazać konkretnie co Trek ma lepszego od Scotta?
adam12131 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 4 godziny temu, scio.menihil napisał: Czy możesz wskazać konkretnie co Trek ma lepszego od Scotta? Np sztywne ośki
MrFrost Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć, jako, że szukam nowego roweru podepnę się do dyskusji. Rozglądam się za czymś uniwersalnym, w szosowym stylu przez to myślałem o gravelu lub crossie. Na ten moment jeżdżę na tanim hybrydowym rowerze z amortyzatorem, który waży ponad 15 kg i ze względu na to, że większość czasu spędzam na drodze chciałbym go zmienić. Proporcje mojej jazdy to coś ok 80-90% na drodze (różnej jakości) i reszta na lekkim szutrze i polnych/leśnych ścieżkach (okazyjnie). Mój budżet to granica 6000 zł, celuję w coś co starczyło by mi na lata i dało przyjemność z jazdy + plus zdało by się na trochę turystyki (sporadyczne wypady w długie trasy), dodam też, że nie interesują mnie zawody. Moje propozycje to: Triban RC520 - najbardziej przystępny cenowo (szosa/gravel), podoba mi się specyfikacja ale brak sztywnych osi i tutaj pytanie czy byłby to wielki problem czy w praktyce nie robi to aż takiej wielkiej różnicy? Cube Nuroad Pro - gravel od Cube, dobra cena, sztywne osie i Tiagra, mechaniczne hamulce TRP Spyre Cube Cross Race - cross, w tej samej cenie co powyższy gravel ale na 105, z trochę inną geometrią ale wygladająca na w miarę zrelaksowaną, te same hamulce ale chyba brak oczek na błotniki (ktoś coś o tym wie?) A także dwie szosy endurance, tutaj chciałbym zapytac czy taki wybór był by odpowiedni do terenu, w którym będę jeździł (nie chcę być ograniczony tylko do asfaltu, a nie wiem jak jest z wytrzymałością szos na w/w trasach): Cube Attain SL - pełna 105 z hydraulicznymi hamulcami, 9.6 kg Canyon Endurance AL 6.0 Disc - pełna Tiagra z hydrauliką, 9.1 kg i podobno lepsze koła niż Cube w tej samej cenie ale z tego, co mi wiadomo nie jest dostępny stacjonarnie a tylko wysyłkowo (ma ktoś doświadczenie w tym temacie?) i chyba też brak oczek na błotniki Także zastanawia mnie kwestia mechanicznych hamulców TRP Spyre w porównaniu do hydraulicznych, czy opłaca się dopłacać 1000 zł ( w moim wypadku 200 funtów) do hydrauliki? A także jak bardzo różni sie Tiagra od 105? Czy jako niewprawiony kolarz będę w stanie zauważyć różnicę? Na ten moment jeżdżę na Tourneyu TX więc każda z opcji będzie ogromnym upgradem. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez MrFrost
Chino Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jeśli możesz nagiąć trochę budżet, tym bardziej że kupujesz na lata, to szukaj hydrauliki i sztywnych osi. Szosa endurance ogranicza Cię do opony 32mm, czasami mniej, a to mała szerokość na zdjazd z asfaltu. Wyjątkiem jest Giant Content AR, który jest klasyfikowany jako endurance, ale może przyjąć opony 38mm. Tiagra nie jest rozwijana od dłuższego czasu przez Shimano. Nie dostała systemu Shadow, jak 105 i lepszej stabilizacji łańcucha. Aczkolwiek ostatnio zyskała od Shimano wspaniałomyślnie kompatybilność z GRX400. Ogólnie nie jest to zły osprzęt, główne różnice w stosunku do 105 to tylna przerzutka i sporo cięższa korba. Raczej szukaj gravela. Z gravela zrobisz szosę zmieniając opony na węższe, a z szosy gravela nie zrobisz.
MrFrost Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 7 minut temu, Chino napisał: Jeśli możesz nagiąć trochę budżet, tym bardziej że kupujesz na lata, to szukaj hydrauliki i sztywnych osi. Szosa endurance ogranicza Cię do opony 32mm, czasami mniej, a to mała szerokość na zdjazd z asfaltu. Wyjątkiem jest Giant Content AR, który jest klasyfikowany jako endurance, ale może przyjąć opony 38mm. Tiagra nie jest rozwijana od dłuższego czasu przez Shimano. Nie dostała systemu Shadow, jak 105 i lepszej stabilizacji łańcucha. Aczkolwiek ostatnio zyskała od Shimano wspaniałomyślnie kompatybilność z GRX400. Ogólnie nie jest to zły osprzęt, główne różnice w stosunku do 105 to tylna przerzutka i sporo cięższa korba. Raczej szukaj gravela. Z gravela zrobisz szosę zmieniając opony na węższe, a z szosy gravela nie zrobisz. W takim razie co sądzisz o pójściu w stronę Cube Cross Race Pro? Teoretycznie to Cyclocross ale ma kompaktową kasetę i geometrię jak wcześniej wspomniany Cube Cross Race ale na pełnej grupie 105 razem z hydrauliką. Jest jeszcze Cube Nuroad Race sygnowany jako gravel też na pełnej 105 ale już następne 100 funtów droższy i z korbami 46-30, które chyba mogą być niewystarczające na szosę?
japluc Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Cube Nuroad Race masz na Grx. https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-race-blackngreyblue-2020/ Moim zdaniem świetna opcja za te cenę. Jak nie zależy Ci na 4 bidonach to IMO warto.
Mar24 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Witam Szukam roweru typu gravel. Aktualnie posiadam hardtail lecz będę jak go sprzedawac i zmieniac na 2 rowery. Gravel na miasto+leśne ścieżki i full. Mój wzrost 186 cm i 87 cm w kroku. Moze byc nowy,moze byc używany. Co polecacie na ta chwile ? Czy lepiej czekać do konca sezonu ? Edytowane 28 Czerwca 2020 przez Mar24
Chino Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ok, w Crossie trzeba będzie wymienić na start opony, bo są typowo przełajowe i będą uciążliwe na asfaltach, tym samym oba rowery będą w zbliżonej cenie. Rzeczywiście przełajka Cube nie ma mocno agresywnej pozycji, ale dalej jest przełajówką. Mam 46t w szosie endurance (40t w gravelu). Na płaskiej drodze w dobrych warunkach wietrznych dochodzę max do 7 zębatki z tyłu, co daje przy mojej kadencji jakieś 37km/h. 46t jest aż z zapasem przy jeździe solo. GRX na plus, wygodne manetki, świetna przerzutka ze sprzęgłem, do tego szeroka, uniwersalna opona. Brałbym Nuroad.
japluc Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Trochę pomieszam groch z kapustą, ale zależy mi też na takim zestawieniu i Waszych komentarzach, na chwilę abstrahując od ceny: Cube Nuroad RACE 2020 vs Trek Checkpoint ALR 5 2021
MrFrost Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Dzięki bardzo za odpowiedzi, poszukam Nuroada żeby się do niego przymierzyć i podejmę decyzję.
Chino Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Godzinę temu, japluc napisał: Trochę pomieszam groch z kapustą, ale zależy mi też na takim zestawieniu i Waszych komentarzach, na chwilę abstrahując od ceny: Cube Nuroad RACE 2020 vs Trek Checkpoint ALR 5 2021 Co tu komentować, abstrahując od ceny, to cena Treka jest od czapy🙂, niczym nie uzasadniona, za markę i ten kolor seledyn dałbym z 7.5 max, bo konfiguracja Cube i Trek ta sama właściwie. Gdyby to były rowery na karbonowych ramach, to można byłoby podywagować o przewagach jednego włókna nad drugim, ale to tylko alu.
Fimala Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 A ja tak może przekornie się wtrące do dyskusji. Co sądzicie o Rondo HVRT? Niby szosa ale jednak pomieści koła 27.5 z oponą 47c.
japluc Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 2 minuty temu, Fimala napisał: A ja tak może przekornie się wtrące do dyskusji. Co sądzicie o Rondo HVRT? Niby szosa ale jednak pomieści koła 27.5 z oponą 47c. Ale to bardzo przekornie wtrąciłeś Ani przedział cenowy, ani grupa osprzętu ani nawet rama ... poza tym, że ładnie się prezentuje. Ciekawe jak prowadzi? A wracając do komentarza @Chino - racja... dodatkowe 5 otworów na bidony wycenili na ok 500 €... A nie mówiąc że zeszły te Treki w mojej okolicy w promieniu 200km momentalnie - dostawy na listopad, zapisy, przedpłaty... Z cube lepiej bo mogę mieć na sierpień.
Fimala Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 19 minut temu, japluc napisał: Ale to bardzo przekornie wtrąciłeś Ani przedział cenowy, ani grupa osprzętu ani nawet rama ... poza tym, że ładnie się prezentuje. Ciekawe jak prowadzi? A wracając do komentarza @Chino - racja... dodatkowe 5 otworów na bidony wycenili na ok 500 €... A nie mówiąc że zeszły te Treki w mojej okolicy w promieniu 200km momentalnie - dostawy na listopad, zapisy, przedpłaty... Z cube lepiej bo mogę mieć na sierpień. No frameset do trafienia za 3tys więc akurat można go wpisać w limit cenowy
japluc Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 No tak... Na tourneyu w tym zakresie Sent from my iPhone using Tapatalk
Robaq Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Dziś, jak nic nie wypadnie w końcu może się uda przymierzyć parę modeli. Kross Esker 6.0 był moim faworytem ale chyba nie ma szans na jego kupno. W sklepie do którego jadę dostępne są modele: Author aura XR5/XR6 (XR6 lekko ponad budżet ale jak podpasuje to jestem w stanie dołożyć, różnica cenowa w sklepie prawie 2k) Merida SIlex 600 (tak na styk z $, ale miało być do 6k, może da się urwać coś) NS RAG + 1 ( nie wiem czy chce 1/10) Rondo RUUT (jak wyżej 1/11) Z tańszych : Merida silex 300 , NS RAG+ 2 , Author Ronin, Octane One, SIlex 200, Author Aura XR4 Ktoś posiada któregoś z w/w i może polecić. Na co zwracać uwagę, prócz tego jak mi się jeździ? Jak pisałem wcześniej rower będzie służył do jazdy po asfalcie, ścieżkach rowerowych i lasy. Wycieczki raczej jednodniowe w przyszłości tak do 200 (Warszawa- Podlasie). Codzienna jazda po ścieżce rowerowej z kostki, ale i również rekreacyjna jazda z szosówkami. W góry się raczej nie wybieram.
nctrns Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 10 godzin temu, Fimala napisał: Co sądzicie o Rondo HVRT? Jan z Dobrerowery/Bikeshow twierdzi, że to sztywna szosa z opcją grubych opon. Jak chcesz szosę, która się nie boi odcinków z dobrym szutrem, to ok, ale gravel to to nie jest.
IOO Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 4 godziny temu, Robaq napisał: Dziś, jak nic nie wypadnie w końcu może się uda przymierzyć parę modeli. Kross Esker 6.0 był moim faworytem ale chyba nie ma szans na jego kupno. W sklepie do którego jadę dostępne są modele: Author aura XR5/XR6 (XR6 lekko ponad budżet ale jak podpasuje to jestem w stanie dołożyć, różnica cenowa w sklepie prawie 2k) Merida SIlex 600 (tak na styk z $, ale miało być do 6k, może da się urwać coś) NS RAG + 1 ( nie wiem czy chce 1/10) Rondo RUUT (jak wyżej 1/11) Z tańszych : Merida silex 300 , NS RAG+ 2 , Author Ronin, Octane One, SIlex 200, Author Aura XR4 Ktoś posiada któregoś z w/w i może polecić. Na co zwracać uwagę, prócz tego jak mi się jeździ? Jak pisałem wcześniej rower będzie służył do jazdy po asfalcie, ścieżkach rowerowych i lasy. Wycieczki raczej jednodniowe w przyszłości tak do 200 (Warszawa- Podlasie). Codzienna jazda po ścieżce rowerowej z kostki, ale i również rekreacyjna jazda z szosówkami. W góry się raczej nie wybieram. Z mojego doświadczenia to: NS i Octan to rowerki bardziej zabawowe, a nie wyprawowe. Napęd 1x11 spokojnie ogarnia wszystko i się mniej telepie.
FalconHeavy Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Szkoda, że w tych NC i Octane nie ma 10-42 tylko 11.
IOO Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Godzinę temu, FalconHeavy napisał: Szkoda, że w tych NC i Octane nie ma 10-42 tylko 11. W NS to 170 zł za bębenek plus kaseta. Też miałem takie rozkminy na początku ale w praktyce okazało się że 42-11 praktycznie nigdy nie używam. Jak coś to się zastanawiam na zmiana blatu na 40 co by w terenie łatwiej podjeżdżać. 1
FalconHeavy Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, IOO napisał: W NS to 170 zł za bębenek plus kaseta. Też miałem takie rozkminy na początku ale w praktyce okazało się że 42-11 praktycznie nigdy nie używam. Jak coś to się zastanawiam na zmiana blatu na 40 co by w terenie łatwiej podjeżdżać. Na szczęście nie mam problemu, bo nie mam gdzie kupić NS Edytowane 29 Czerwca 2020 przez FalconHeavy
Robaq Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Byłem w sklepie i oczywiscie to co miieli na stronie to nie mieli na stanie i była tylko merida silex 200 i 300, soot 50 i w sumie wszystko. Ale chociaz sie potwierdzilo że przy 187 cm mozna miec przekrok ponizej 80cm i rowery 56mm były lekko za duzę. Wychodzi na to że moj rozmiar to M maks L, chociaz merida L była taka że moje krocze ocierało o ramę. Chyba odpuszcze w tym roku już zakup i poczekam na modele 2021.
japluc Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 No więc też byłem w sklepie i... o kolekcji 2020 Cube'a można zapomnieć - chyba że ktoś ma jeszcze gidześ zakiszone na końcu świata. W ciągu najbliższych tygodni (gdzieś w 2 poł lipca) będzie na stronie cube info o nowym roczniku, ale... i tu ciekawostka, facet w ciągu ostatniego tygodnia przed-sprzedał 60! rowerów. Ludzie zamawiają nowe modele, nie znając pełnej specyfikacji bo potem nie będzie albo trzeba budzie dliuuuugo czekać. Z tego co wiem, to dużych zmian nie należy sie spodziewać. Te zazwyczaj sa ogłaszane wcześniej. Wiec prawdopodobnie wejdę w model Cube NUROAD Race 2021 - jak tylko będzie specyfikacja to podeślę linki, ale nie powinno być gorzej niż modele 2020 a dostepnosc na koniec sierpnia, wiec jeszcze troche sezonu zostanie. W każdym razie nie czekajcie na modele 2021 do 2021 chyba ze chcecie kolekcje 2022...
Robaq Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Kiedyś to nie było problemu:) poszedlem do sklepu i wyszedlem z rowerem, a teraz trzeba wybierać :), a nie ma z czego . Mam 16 letniego crossa ktory moglby zostac w rodzinie ale pewnie cos trzeba by w niego wlozyc, ale to temat do innego działu, jesli w ogole ma sens.
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Ja również odpuszczam. Nie ma to nie. Pewnie zmienię najpierw auto
Rekomendowane odpowiedzi