Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, adam12131 napisał:

Mam podobny dylemat, ale po obejrzeniu materiał krolarowerow na yt, na pewno nie wybrałbym kellys. a czy ty juz sie zdecydowałeś?

Tak postanowiłem kupić Eskera 6.0 . Wybrałem go ze względu na dodatkowe mocowania na bagażnik (co może się jednak przydać kiedyś), lepsze opony jak dla mnie, wygląda na lepiej zrobiony. Do tego przekonała mnie recenzja na "Dobrerowery".

Opublikowano
witam,
a co myslicie o tym scott'cie jako alternatywa dla eskera 6.0 w budzecie ok. 6k?
https://www.scott.pl/produkt/1037/6732/Rower-Speedster-Gravel-30/

Jeżdżę na nim od początku czerwca i bardzo go sobie chwalę. Przejechałem około 600 km i nie mam się do czego przyczepić. Świetna jakość, piękna rama i malowanie i bardzo podpasowała mi jego geometria. Do tego rewelacyjny grx. Polecam. Przed kupnem przymierzałem się (i testowałem) do eskera 6.0 i specialized diverge z 2018 r. ale scott najbardziej mi pasował. Rewelacyjny rower.
Opublikowano

Myślałem nad Speedster Gravel 30 2020. Ale:

•  Nie ma sztywnych osi. Dla kogoś cięższego to chyba będzie problem. 
  • Mało miejsca na oponę. 40 mm to chyba max.
  • Rama to to samo co w wersji szosowej tylko ze zrobionym miejscem na opony. Może być mało komfortowo na wyprawach. No i wytrzymałość może być srednia.
  • Najniższa wersja GRX (1x10)
  • Piasty Formula Team CL Disc 28 H. Taki no name. 
  • Nie widzę żadnych punktów do przykręcenia czegokolwiek, czy nada się na jakieś wyprawy?

Czy skreślić ten rower z tych powodów?

Do wczoraj moim faworytem był ESKER 6.0 2020. 

• sztywne osie
  • FULL GRX 2x11
  • Obręcze DT
  • Piasty SHIMANO
  • Pozycja bardziej na teren niż szosę

Ale odpada chyba na ten moment z uwagi na:

• Uwaga: Zamontowali Przerzutkę SIMANO kompatybilna z systemem 1x11, nie 2x11 (powinna być 810 a nie 812 na tyle). Chociaż może koszt naprawy tego nawet z własnej kieszeni nie będzie jakiś straszny.

NUROAD RACE  2020

• GRX 2x11
  • Sztywne osie
  • brak danych np. piast

Wersja FE za  7.3K ma dynamo, bagażnik, gustowne malowanie.

Alternatywnie może przejeździć ten sezon jeszcze na Tiagrze i poczekać na jakieś okazję? Wydaje mi się że nie powinno być problemu z odsprzedażą za rok, ale nie orientuje się na rynku.

W takim przypadku do 4.5k można znaleźć

Cube Nuroad Pro 2019 (piasty no name złej jakości, brzydkie malowanie) lub KROSS ESKER 4.0 (brak sztywnych osi).

KROSS EVADO 9.0 - to cross, ale ma fajne wyposażenie w dobrej cenie. No ale wolałbym jeździć szybciej. 

Opublikowano
9 minut temu, dsu napisał:

Myślałem nad Speedster Gravel 30 2020. Ale:

•  Nie ma sztywnych osi. Dla kogoś cięższego to chyba będzie problem. 
  • Mało miejsca na oponę. 40 mm to chyba max.
  • Rama to to samo co w wersji szosowej tylko ze zrobionym miejscem na opony. Może być mało komfortowo na wyprawach. No i wytrzymałość może być srednia.
  • Najniższa wersja GRX (1x10)
  • Piasty Formula Team CL Disc 28 H. Taki no name. 
  • Nie widzę żadnych punktów do przykręcenia czegokolwiek, czy nada się na jakieś wyprawy?

Czy skreślić ten rower z tych powodów?

• sztywne osie
  • FULL GRX 2x11
  • Obręcze DT
  • Piasty SHIMANO
  • Pozycja bardziej na teren niż szosę

• Uwaga: Zamontowali Przerzutkę SIMANO kompatybilna z systemem 1x11, nie 2x11 (powinna być 810 a nie 812 na tyle). Chociaż może koszt naprawy tego nawet z własnej kieszeni nie będzie jakiś straszny.

NUROAD RACE  2020

• GRX 2x11
  • Sztywne osie
  • brak danych np. piast

Wersja FE za  7.3K ma dynamo, bagażnik, gustowne malowanie.

Alternatywnie może przejeździć ten sezon jeszcze na Tiagrze i poczekać na jakieś okazję? Wydaje mi się że nie powinno być problemu z odsprzedażą za rok, ale nie orientuje się na rynku.

W takim przypadku do 4.5k można znaleźć

Cube Nuroad Pro 2019 (piasty no name złej jakości, brzydkie malowanie) lub KROSS ESKER 4.0 (brak sztywnych osi).

KROSS EVADO 9.0 - to cross, ale ma fajne wyposażenie w dobrej cenie. No ale wolałbym jeździć szybciej. 

Hej,

pytanie na ile więcej punktów montażowych (jak w Cannondale Topstone np taki) ma faktycznie istotne znaczenie pod bikepacking (no wiadomo, że można bez, ale czy to dużo daje).

Druga kwestia: CUBE NUROAD RACE fajna opcja (tylko 2 punkty pod "bidony"), GRX, ale moim zdaniem za błotniki i światła w FE się przepłaca. No chyba, że dla estetyki to faktycznie gustowniej. Akcesoria można dokupić osobno za 5x taniej. 

Opublikowano

@dsu

Uwaga: Zamontowali Przerzutkę SIMANO kompatybilna z systemem 1x11, nie 2x11 (powinna być 810 a nie 812 na tyle). Chociaż może koszt naprawy tego nawet z własnej kieszeni nie będzie jakiś straszny.

RD-RX812 też jest kompatybilne z 2x11:

https://productinfo.shimano.com/#/com/?q=RD-RX812&enter=1&cid=C-453&acid=C-454

Shimano kłóci się samo z sobą, bo rozmiar kasety się nie zgadza, ale przecież przy kasecie 11-42 zabrakło by zakresu przy napędzie 2x. Jak tak zamontowali to chyba działa prawidłowo. Inaczej mieli by pełno reklamacji.
Opublikowano

A co możecie napisać o merida silex 400 w porównaniu do eskera 6.0. Który będzie bardziej wygodny-komfortowy? Moja waga to 100kg przy 178cm czyli jest co zrzucać 😉

Opublikowano
2 godziny temu, Bujak napisał:

@dsu

RD-RX812 też jest kompatybilne z 2x11:

https://productinfo.shimano.com/#/com/?q=RD-RX812&enter=1&cid=C-453&acid=C-454

Shimano kłóci się samo z sobą, bo rozmiar kasety się nie zgadza, ale przecież przy kasecie 11-42 zabrakło by zakresu przy napędzie 2x. Jak tak zamontowali to chyba działa prawidłowo. Inaczej mieli by pełno reklamacji.

No i maja. Cała serie Eskera jest do reklamacji.

Opublikowano

:) coś się z tym dzieje? Wymieniają te przerzutki?

Kumpel szuka gravela ok 5000.
Marzy mu się lekki model z hydrauliką, napędem 2x11 i mocowaniami na bagażnik.
Esker 6.0 2020 strasznie ciężki - prawie 12 kg.
Chciał taki jak mój Planet X London Road Rival 22. Myślał, myślał ... i już niestety go nie produkują :(

Opublikowano
10 minut temu, Bujak napisał:

:) coś się z tym dzieje? Wymieniają te przerzutki?

Kumpel szuka gravela ok 5000.
Marzy mu się lekki model z hydrauliką, napędem 2x11 i mocowaniami na bagażnik.
Esker 6.0 2020 strasznie ciężki - prawie 12 kg.
Chciał taki jak mój Planet X London Road Rival 22. Myślał, myślał ... i już niestety go nie produkują :(

Mają teoretycznie robić akcje serwisową lecz Shimano aktualnie nie ma na stanie takiej ilosci przerzutek 810.

Teraz nie ma czasu na zastanawianie się. W sklepach brak rowerów albo to co jest znika w mgnieniu oka. Tym bardziej jeśli chodzi o gravele.

Opublikowano

W tej chwili mam do wyboru

NUROAD RACE  2020 z GRX za 6.3k oraz NUROAD PRO FE z 2019 (Tiagra, mechaniczne przerzutki, piasta z dynamo, dla mnie raczej plus na wyprawy) 4.3k.

Nie widzę dużej różnicy po kilku minutowej jeździe, czy warto dopłacić 2k za GRX i hamulce?  Malowanie chyba FE na +.

Na jaki by jakaś ładna dziewczyna poleciała? @eskerek ?

pro.jpg race.jpeg
Opublikowano
W dniu 23.06.2020 o 08:37, sm.sylwester napisał:

A co możecie napisać o merida silex 400 w porównaniu do eskera 6.0. Który będzie bardziej wygodny-komfortowy? Moja waga to 100kg przy 178cm czyli jest co zrzucać 😉

Merida Silex 400 jest nie do kupienia obecnie, chciałem, sprawdzałem, nigdzie już nie ma

Opublikowano (edytowane)

Szukam czegoś w stylu NS RAG+2. Mam wrażenie, że to jakaś mała manufaktura, bo niemożna tego normalnie kupić i na dostawę trzeba czekać do jesieni :P

W związku z tym naprawdę nie wiem czym można by ten rower zastąpić? Chodzi mi o taki zadziorny gravel, nie żadne tam wycieczkowce dla wygodnickich ;)

Rama klasyczna, bardziej CX niż jakieś wynalazki.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
9 minut temu, FalconHeavy napisał:

Szukam czegoś w stylu NS RAG+2. Mam wrażenie, że to jakaś mała manufaktura, bo niemożna tego normalnie kupić i na dostawę trzeba czekać do jesieni :P

W związku z tym naprawdę nie wiem czym można by ten rower zastąpić? Chodzi mi o taki zadziorny gravel, nie żadne tam wycieczkowce dla wygodnickich ;)

Rondo Ruut Al2

Opublikowano (edytowane)

Ale to ta sama ekipa ;) 

Rondo skreślam bo droższe i na presficie. Edit AL2 już chyba nie pressfit, ale drożyzna.

Mam budżet góra 5,3k, to i tak uważam za przesadę za coś co tam nazywają budżetowym gravelem z11-42T.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Ale to ta sama ekipa ;) 

Rondo skreślam bo droższe i na presficie. Edit AL2 już chyba nie pressfit, ale drożyzna.

Mam budżet góra 5,3k, to i tak uważam za przesadę za coś co tam nazywają budżetowym gravelem z11-42T.

To szedłbym w jakiegoś On-One'a

Opublikowano
Szukam czegoś w stylu NS RAG+2. Mam wrażenie, że to jakaś mała manufaktura, bo niemożna tego normalnie kupić i na dostawę trzeba czekać do jesieni
W związku z tym naprawdę nie wiem czym można by ten rower zastąpić? Chodzi mi o taki zadziorny gravel, nie żadne tam wycieczkowce dla wygodnickich
Rama klasyczna, bardziej CX niż jakieś wynalazki.
Napisałem do nich, że chcę kupić samą ramę w rozmiarze S. Oczywiście olewka i brak odpowiedzi na maila. Jedyna ich reakcja to podniesienie ceny na stronie :) Teraz to już bardziej opłaca się chiński karbon na sztywnych osiach.
Opublikowano
4 minuty temu, Fimala napisał:

To szedłbym w jakiegoś On-One'a

Octane do mnie nie przemawia. Prędzej bym sam na tej ramie składał. 

Rondo, NS, Octane to ta sama ekipa z czego Octane najbidniejsze. 

Mam takie uczucie, że chyba zmienię wcześniej samochód niż kupię rower jaki mi się podoba.

Opublikowano
9 minut temu, FalconHeavy napisał:

Octane do mnie nie przemawia. Prędzej bym sam na tej ramie składał. 

Rondo, NS, Octane to ta sama ekipa z czego Octane najbidniejsze. 

Mam takie uczucie, że chyba zmienię wcześniej samochód niż kupię rower jaki mi się podoba.

Kolega @Fimala chyba chciał zaproponować markę brytyjską On-One nie polską Octane One ;)

Opublikowano

Jak dla mnie NS nie ma za bardzo alternatywy. Daje strasznie dużo przyjemności z jazdy i naprawdę na wiele pozwala. 

Opublikowano
2 minuty temu, IOO napisał:

Jak dla mnie NS nie ma za bardzo alternatywy. Daje strasznie dużo przyjemności z jazdy i naprawdę na wiele pozwala. 

Ja na niego zachorowałem :P

Opublikowano

Witam serdecznie. 

Mam za sobą parę sezonów po kilka tysięcy km przejechanych na crosstrailu od Speca. Początkowo chciałam zrobić upgrade po prostu na szosę ponieważ bardzo rzadko jeżdżę w terenie, poza asfaltem. Jednak doszłam do wniosku, że przyjemność z jazdy daje mi eksploracja - stąd pomysł na gravela, czyli bardziej uniwersalną szosę, rower, który nie będzie mnie ograniczał. Jednocześnie jest to początek mojej przygody z kolarstwem, więc potrzebuję zasięgnąć rady bardziej doświadczonych ; )

Do wyboru po eliminacjach pozostały:

Scott Speedster Gravel 30
https://bit.ly/3hYhPg6
Głównie z uwagi na cenę - mam możliwość kupna z rabatem 15% od ceny katalogowej. Przeczytałam jednak główny zarzut wobec tego rowera, czyli brak sztywnych osi. Z braku doświadczenia - nie wiem na ile będzie mi to przeszkadzało, czy w ogóle odczuję różnicę. Ewentualnie czy w serwisowaniu i kosztach to wyjdzie? Znowu - 1. bardziej sportowy niż rekreacyjny rower - czy to na moim etapie przygody kolarskiej ma znaczenie? 
Na plus - jest na gravelowych przerzutkach od shimano. Ponownie w tej cenie pozostałe opcje lecą na tiagrach lub sorach. Co rodzi pytanie nr 2 - skoro i tak w większości planuję jeździć nim po asfalcie - czy to wada?
Dodatkowo Scott chwali się zintegrowaną główką sterów - czy to oznacza, że oprócz widelca one też są karbonowe?

Innymi droższymi opcjami są:
Canyon Grail al 6.0 
https://bit.ly/2Nrc5xm
- cena zdecydowanie wyższa jednak może warto? Gravelowy osprzęt + sztywne osie. Czy lepsza rama? Ktoś może doradzić czy warto tyle dopłacać (i czekać, czas dostawy pewnie w październiku).

Merida Silex 400 
https://bit.ly/3eFiPE0
+ sztywne osie i reszta w porządku w stos. do ceny- jakkolwiek wciąż 2 tys. więcej od Scotta. 
Pytanie o dostępność, ktoś wyżej zauważył, że słabo.
Wyższa 600 jest na Apexie.

Cannondale Topstone 
https://bit.ly/2YC983D
W cenach podobnych do Meridy i Treka na szosowych osprzętach - ponownie przewija się pytanie czy warto dopłacać do dedykowanej gr. osprzętu gravelowego skoro większość na asfalcie?

Spośród wcześniejszych propozycji forumowiczów Cube
https://bit.ly/382OcWr

Także proszę o ocenienie względem siebie wymienionych modeli. Czy te sztywne osie to rzeczywiście taka zaleta w stosunku do moich potrzeb? Czy warto iść w GRX jeżdżąc głównie asfaltem? Potrzebuję roweru na lata, więc liczy się jakość. Nie sądzę, abym odsprzedawała rower po 2 sezonach.

Opublikowano
4 minuty temu, scio.menihil napisał:

Także proszę o ocenienie względem siebie wymienionych modeli. Czy te sztywne osie to rzeczywiście taka zaleta w stosunku do moich potrzeb? Czy warto iść w GRX jeżdżąc głównie asfaltem? Potrzebuję roweru na lata, więc liczy się jakość. Nie sądzę, abym odsprzedawała rower po 2 sezonach.

Jak wiekszosc asfaltu to rozważyłbym Treka Al4 na tiagrze, ostatnio był do wzięcia za 5,7k. Osobiście zdecydowałem sie na Locabikes na grx600, bede czekać 5 tyg, mam nadzieje, ze warto  

Opublikowano

Nie uwzględniłam Treka bo wyprzedany u lokalnego dealera - nie mają jak sprowadzić nawet nie mówiąc o rozmiarze XS.