Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam dla siebie gravela i dzisiaj otrzymałem ofertę na rowery Fuji Jari (ponizej). Czy uważacie, że któraś z ofert jest atrakcyjna na tle konkurencji? Szukam gravela o dosyc komfortowej pozycji, glownie jazda po miescie i wypady weekendowe do lasu. 

Fuji JARI 1.3 2020 - 5200 zł

Fuji JARI 1.5 2020 - 4250 zł

Fuji JARI Carbon 1.3 2020 - 7800 

Opublikowano
W dniu 10.01.2019 o 23:17, bbc napisał:

Kupilem takiego tylko w nizszej wersji (guide sport). Fajna geometria (dobrze sie na nim czuje), ale kierownice musialem poprawic (klamkomanetki podniesc). Kilkanascie km przejechalem wiec nie powiem Ci jak z trwaloscia. Ale za te pieniadze (ponizej 3tys) wydaje mi sie dobra opcja. Ten comp tez mi sie wydaje spoko, ale w tym przedziale cenowym wybor wiekszy.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Czy po dłuższym czasie użytkowania poleciłbyś zakup tego roweru ? Zdecydowałem się na gravela i wybieram pomiędzy mongoosem a Krossem eskier 2.0. 
Jak się jeździ po szosie na takich grubych oponach? I po zmianie opon? Czy rower jest szybki ? Prośba o wskazanie wad i zalet. 

Z góry dziękuję ;)

Opublikowano

Cześć jako że mój post umarł w odmętach i do tego jestem po kilku przymiarkach chciałbym się was poradzić odnośnie kupna gravela.
Szukam czegoś do 6000 zł ze sztywnymi osiami, hamulcami hydraulicznymi i moim marzeniem jest napęd grx 2x10/2x11 ale chyba może być Apex 1x11. Powinien wystarczyć napęd na Podlasie gdzie nie ma większych górek.
Jako iż za bardzo nie znam się na geometrii to ciężko było mi coś znaleźć z wygodną geometrią. Przy wzroście 170 cm oraz przekroku ok. 70cm skupiałem się na ramach w rozmiarze s.
Moimi głównymi kandydatami są Kellys soot 50 2020 oraz Kross esker 6.0.
Interesowałem się jeszcze rometem ale on ma sportową geometrię i nie ma sztywnych osi.
Może coś doradzicie co pominąłem ?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Marin Nicasio 2 lub Marin Lombard 2. Myśle że warto sprawdzić, masz wszystko co potrzebujesz, ewentualnie z tylu jak Tiagra Ci nie podejdzie to na grx bez problemu wymienisz nie dużym kosztem.Co do różnic pomiędzy nimi to w Lombard jest ciut mniej komfortowy, wykonany z aluminium ale ma bardziej gravelowe przełożenia bo z przodu masz 46/30.Co do jakości to ja na swoim Nicasio już ponad 2k.km zrobiłem i nie mam zastrzeżeń a tłukę go mocno przy swoich 90kg. Co do tiagry nie demonizował bym tego tłuczenia łańcucha, owszem coś tam słychać ale to tylko na zjazdach w terenie jak nie pedałujesz to stuka ale na widelcu śladów po tym nie ma

Opublikowano

Ja jestem dumnym posiadaczem Marina Lombarda 2. Jestem piekielnie zadowolony. Rower jest lekki, karbon z przodu tłumi na prawdę dobrze. Nie byłem przekonany do 1x11, a tu mam 2 blaty z przodu. Do tego hydraulika w hamulcach i całość na prawdę spisuje się świetnie. Co do geometrii - ja akurat szukałem dużego rozmiaru z racji wzrostu (194 cm). Mnie się jeździ bardzo wygodnie.

Opublikowano
W dniu 1.06.2020 o 09:41, SpiNNer2020 napisał:

Jak Waszym zdaniem wypada Fuji Jari 1.1 z 2018 w porównaniu do Fuji Jari 1.1 z 2020? Zakladajac, że dwoch sprzesawcow oferuje taką samą za nie cenę. 

Poniżej ten z 2018. Jest w cenie 7999zl

https://rower.com.pl/fuji-jari-1-1-968882

Wg mnie 1.1 z 2018 jest lepszym sprzętem. Ma porządny osprzęt ze sprzęgłem - SRAM Force (odpowiednik Ultegry u SH). Jeden blat dla mnie na plus. W 2020 mamy SH 105 bez sprzęgła i średnią korbę FSA Omega. 2018 jest sporo lżejszy, koła raczej też na plus. Miałem okazję jechać kawałek na 1.1 2018 i było spoko, chociaż wolę ergonomię i obsługę Shimano (przyzwyczajenie).

Opublikowano
16 minut temu, Chino napisał:

Wg mnie 1.1 z 2018 jest lepszym sprzętem. Ma porządny osprzęt ze sprzęgłem - SRAM Force (odpowiednik Ultegry u SH). Jeden blat dla mnie na plus. W 2020 mamy SH 105 bez sprzęgła i średnią korbę FSA Omega. 2018 jest sporo lżejszy, koła raczej też na plus. Miałem okazję jechać kawałek na 1.1 2018 i było spoko, chociaż wolę ergonomię i obsługę Shimano (przyzwyczajenie).

Dostalem dzisiaj ofertę na tego 1.1 z 2019 na shimano 105 za 7000zł. Wstepnie zamówiłem 1.3 za 4500zł. Bardziej podoba mi się 1.1 ale różnica 2500zl wydaje mi sie byc nieuzasadniona zeby dokladac do 1.1?

Opublikowano
19 minut temu, SpiNNer2020 napisał:

Dostalem dzisiaj ofertę na tego 1.1 z 2019 na shimano 105 za 7000zł. Wstepnie zamówiłem 1.3 za 4500zł. Bardziej podoba mi się 1.1 ale różnica 2500zl wydaje mi sie byc nieuzasadniona zeby dokladac do 1.1?

Dobra cena na 1.3, do 1.1 '19 chyba bym nie dokładał 2.5 kafla, do 1.1 '18 tak. W 1.3 brakuje trochę hydrauliki, Apex powinien całkiem dawać radę.

Opublikowano

Marin jakoś do mnie nie przemawia ale za to całkiem fajnie wygląda cube nuroad race. Sprzętowo z tego co się orientuję to podobnie do soot50 oraz esker 6.0. Z geometrii też wygląda na pozycję w miarę wygodną jednak na obecną chwilę nigdzie nie ma rozmiaru niestety.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2020 o 22:45, Bodziomaker23 napisał:

Czy po dłuższym czasie użytkowania poleciłbyś zakup tego roweru ? Zdecydowałem się na gravela i wybieram pomiędzy mongoosem a Krossem eskier 2.0. 
Jak się jeździ po szosie na takich grubych oponach? I po zmianie opon? Czy rower jest szybki ? Prośba o wskazanie wad i zalet. 

Odpisałem Ci już na priv bo to samo pytanie zadałeś. Pozwolę sobie wkleić tutaj tą odpowiedź gdyby ktoś inny również był zainteresowany Mongoosem:

Nie wiem czy polecam. Chyba coraz mniej. Zrobiłem już kilka tysięcy km i od tej pory zauważyłem:

- od razu musiałem mocno poprawić ustawienie klamek i kierownicy (bezkosztowo, ale jednak minus bo zabawa w odwijanie i zawijanie)

- miękkie koła (miałem wrażenie, że dość mocno się gną a mam ~85kg) - była okazja to wymieniłem je na Pasak P19

- po ~2tyś km padł suport - wymieniłem na tokena

- kiedyś przy zrzucaniu na mniejszy blat zaciągnął się łańcuch i wlazł między zębatki i ramę - efektem był krzywy duży blat (2 zęby), krzywe 2 ogniwa łańcucha i porysowana rama. Duży blat okazał się tak miękki, że go sobie poodginałem i chwilę tak pojeździłem a potem wymieniłem. Łańcuch poszedł do wymiany od razu (na kmc).

- miałem trochę problemów żeby ustawić hamulce (a hydrauliki ustawiam w kilku rowerach bez problemów) - ale opanowałem i jest spoko

- nie wiem czy jest różnica w przypadku karbonowego widelca bo nigdy nie miałem, ale aluminiowy jest zwyczajnie sztywny - trzeba się przyzwyczaić bo trzęsie. mocno trzęsie.

a teraz plusy:

- geometria jest moim zdaniem fantastyczna

- opony są bardzo szerokie a wejdą jeszcze szersze (a te co są to wydają mi się całkiem przyzwoite i da się na nich pojeździć) - czasem zakładam jak mam więcej pojeździć po jakichś szutrach z rodziną.

- obecnie założone mam 35c schwalbe g-one i rower bardzo fajnie jedzie. nie jeździłem nigdy na szosie, ale w porównaniu do crossa jest odczuwalnie szybszy.

- torba w ramie to super patent (jest przykręcona chyba na 4 śrubki)

- sora działa bardzo precyzyjnie ale w terenie jednak mocno się telepie (porównanie mam do sram gx i schimano lx więc trochę spaczone).

No i tak jak pisałem - nie wiem czy polecam. Mam mieszane uczucia. To w sumie fajny rower, ale gdybym teraz kupował to pewnie rozejrzałbym się i poprzymierzał do innych graveli w podobnych cenach zwracając uwagę choćby na sztywność kół. Ja jeżdżę na nim dalej i nie zamierzam go na razie wymieniać. To chyba jednak świadczy, że jest całkiem ok. ;)

Nie jest to co prawda ten przedział cenowy, ale obawiam się, że jakość wykonania będzie podobna również w wyższych modelach.

Edytowane przez bbc
uzupełnienie
Opublikowano

Dzień dobry,
Jestem zainteresowany zakupieniem roweru, który głównie będzie mi służył do jazdy po wiejskich betonowych ulicach + rekreacyjnie po niewymagających ścieżkach leśnych/parkach itp.
Większość czasu spędzać będę jeżdżąc po asfalcie (na wioskach często drogi te bywają dość nierówne).
Do tej pory korzystałem ze zwykłego roweru górskiego ale niestety mi go ukradli i kolejny rower chciałbym kupić z węższą oponą.
Według tych preferencji uznałem, że najodpowiedniejszym typem roweru będzie Gravel lub cyclocross.
Mam 185 cm wzrostu i celuje w ramę o rozmiarze L.
Znalazłem cztery rowery, które biorę pod uwagę, rozstrzał cenowy jest dość duży dlatego zgłaszam się z prośbą opinie.
1. Giant Revolt 1-HRD 2020
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-giant-revolt-1-hrd-2020-p-6009.html
Dość drogi ale biorąc pod uwagę, że planuje zakup roweru na okres około 8 lat to jestem w stanie tyle zapłacić, w rowerze tym są opony tubeless i zastanawiam się czy faktycznie jest to rozwiązanie godne polecenia (z opinii wyczytałem, że często trzeba dopompowywać opony). Na plus hamulce hydrauliczne.

2. Kellys soot 30
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-kellys-soot-30-2020-p-5456.html
Rower dużo tańszy, martwi mnie trochę to, że w rowerze tym są hamulce mechaniczne

3. Kross vento cx
https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-kross-vento-cx-40-2019-outlet-p-5482.html

4. Giant TCX SLR 2 2020
https://www.greenbike.pl/rower-cyclocross-giant-tcx-slr-2-2020-p-6013.html?gclid=Cj0KCQjw_ez2BRCyARIsAJfg-kuhFVczsmmpd-IDeBEU8gEbtrZ3W44N8Mrf9CNuP1MYRE_KCL4yVrsaAhFmEALw_wcB

Najbardziej rozważam pierwsze dwie pozycje, widzę, że Revolt różni się trochę od Soota w geometrii ramy, która z nich będzie wygodniejsza do jeżdżenia po asfalcie?
Będę wdzięczny za każdą opinię oraz ewentualnie inne propozycje.
Pozdrawiam
Mariusz

Opublikowano
3 godziny temu, gpx1 napisał:

Dzień dobry,
Jestem zainteresowany zakupieniem roweru, który głównie będzie mi służył do jazdy po wiejskich betonowych ulicach + rekreacyjnie po niewymagających ścieżkach leśnych/parkach itp.
Większość czasu spędzać będę jeżdżąc po asfalcie
1. Giant Revolt 1-HRD 2020
2. Kellys soot 30
3. Kross vento cx
4. Giant TCX SLR 2 2020

Najbardziej rozważam pierwsze dwie pozycje, widzę, że Revolt różni się trochę od Soota w geometrii ramy, która z nich będzie wygodniejsza do jeżdżenia po asfalcie?
Będę wdzięczny za każdą opinię oraz ewentualnie inne propozycje.
Pozdrawiam
Mariusz

Ciężko Ci doradzić, bo wyrzucasz wszystko do jednego worka. Gravele z przełajówkami, dwie tarcze z jedną tarczą. Przełajówkę polecił bym jedynie osobie, która świadomie chce niskiej, sportowej pozycji, w innym wypadku nie polecał bym przełajówki, bo może się rozczarować (niewygodna pozycja), oczywiście można zostawić wszystkie podkładki pod mostkiem, a mostek odwrócić do góry albo kupić większą nieco ramę i skrócić mostek, ale to trzeba być świadomym wymiarów/geometrii ramy i konsekwencji takich zmian. Polecił bym Ci natomiast napęd 1x, ale graveli z takim napędem jest stosunkowo mało. Jeżeli większość czasu będziesz spędzał na asfaltach, to napęd 2x też będzie ok. Konkludując, skłaniał bym się do Revolta. Jest hydraulika, a rower ma spory potencjał do fajnych zmian. Po pierwsze Tiagra zyskała drugie życie, bo łatwo można ją sparować z tylną przerzutką GRX400, która przez zastosowane sprzęgło super radzi sobie w terenie. Można też z czasem przejść na sztycę karbonową w systemie D-Fuse, która bardzo dobrze amortyzuje. Obejrzyj sobie odcinek Janka o tym rowerze na YouTube dobrerowery.pl

Opublikowano

Również rozglądam się za jakimś gravelem lub komfortową szosą, do której można wrzucić szerszy laczek w razie potrzeby. Dotychczas jeździłem na fitnesowym Treku. Miałem w planach go zostawić na szutry i zakupić szosę. Ale trafił się klient, rower sprzedany, więc szukam czegoś z barankiem. W sumie 80% jeżdżę po asfaltach, ale z racji tego, że będzie to mój jedyny rower, to nie chcę się ograniczać. Napęd szosowy styknie, GRX nie potrzebuje, ale też nie wykluczam. Żadne wyścigi, jazda dla relaksu. Budżet ok. 6000 zł. Podoba mi się Trek Checkpoint Al 4. Pod uwagę brałem jeszcze Scott Speedster Gravel 30, Cube Nuroad Pro lub Race, Bianchi Via Nirone Allroad czy np. Giant Contend AR2. Ten ostatni trochę zniechęca mnie poprzez to dziwne rozwiązanie z hamulcami. Generalnie nie jestem miłośnikiem żadnej marki, ale tyle tego jest na rynku, że już można się pogubić w co warto zainwestować. Tym bardziej, że wydając te kilka tyś. zł na rower chciałoby się mieć w miarę niezawodny i dobry sprzęt na kilka lat.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
12 godzin temu, KamilP88 napisał:

Podoba mi się Trek Checkpoint Al 4. Pod uwagę brałem jeszcze Scott Speedster Gravel 30, Cube Nuroad Pro lub Race, Bianchi Via Nirone Allroad czy np. Giant Contend AR2. Ten ostatni trochę zniechęca mnie poprzez to dziwne rozwiązanie z hamulcami.

Mam podobny dylemat i w sumie u mnie został kross esker 6.0 oraz kellys soot 50. Miałem jeszcze w planach Cube Nuroad Pro ale braki rozmiarów. I od tego bym zaczął na twoim miejscu. Zerknij co jest dostępne bo to może przerzedzić twoją listę. Z twoich propozycji chyba najlepiej wychodzi osprzętowo Cube race. masz sztywne osie napęd 2x11 grx.

Opublikowano
20 godzin temu, gpx1 napisał:

Giant Revolt 1-HRD 2020
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-giant-revolt-1-hrd-2020-p-6009.html
Dość drogi ale biorąc pod uwagę, że planuje zakup roweru na okres około 8 lat to jestem w stanie tyle zapłacić, w rowerze tym są opony tubeless i zastanawiam się czy faktycznie jest to rozwiązanie godne polecenia (z opinii wyczytałem, że często trzeba dopompowywać opony). Na plus hamulce hydrauliczne.

Ja z Twoich typów brał bym Revolta naprawdę fajny rower nie bardzo jest sie do czego przyczepić, tylko przymierz jak masz możliwość M/L i L żeby zobaczyć która rama będzie dla Ciebie lepsza

Opublikowano

Cześć,

zastanawiam się mocno na gravelem. Nie mam doświadczeń ani z szosą ani nawet z barankiem - ale... sporo km touringowo na bikepackingach. W oko wpadło mi Cannondale Topstone Sora (lub Tiagra, niby fajniejsza, hydraulika, etc. ale nie wiem czy poczuje jakąś znaczną różnice, wiedzą że zmieniam planetę!) albo Cube Nuroad... 

Czy waszym zdaniem osprzęt Sora vs Tiagra ma istotne znaczenie? Jak napisałem: a) nie mam doświadczenia z gravelami, b) obecny trekking mam strasznie ciężki (GIANT Alltour RS3 2011, gdzie to zupełnie inny świat), c) nie zamierzam specjalnie bawić sie w odsprzedawanie roweru, wole kupić coś na dłużej. 

Opublikowano

Nie powiem Ci czy zobaczysz duża różnice bo przypuszczam ze działanie przezutki będzie bardzo podobne,różnica jest taka ze w Tiagrze masz chydraulike która naprawdę dobrze chamuje jeśli będziesz jeździł ze sprzętem myśle ze docenisz,kolejna rzecz to w Tiagrze nie będziesz miał problemu z ewentualnym upgradem do Grx jeśli stwierdzisz ze naped szosowy nie nadaje sie na Twoje trasy.pytanie ile trzeba za to dopłacić i czy chcesz to zrobić?

• Pomógł 1
Opublikowano
8 godzin temu, japluc napisał:

Cześć,

zastanawiam się mocno na gravelem. Nie mam doświadczeń ani z szosą ani nawet z barankiem - ale... sporo km touringowo na bikepackingach. W oko wpadło mi Cannondale Topstone Sora (lub Tiagra, niby fajniejsza, hydraulika, etc. ale nie wiem czy poczuje jakąś znaczną różnice, wiedzą że zmieniam planetę!) albo Cube Nuroad... 

Czy waszym zdaniem osprzęt Sora vs Tiagra ma istotne znaczenie? Jak napisałem: a) nie mam doświadczenia z gravelami, b) obecny trekking mam strasznie ciężki (GIANT Alltour RS3 2011, gdzie to zupełnie inny świat), c) nie zamierzam specjalnie bawić sie w odsprzedawanie roweru, wole kupić coś na dłużej. 

Tak, warto. Tiagra jest bardziej rozwojowa - można przejść na GRX i ma hamulce chydrauliczne.

Opublikowano
Nie powiem Ci czy zobaczysz duża różnice bo przypuszczam ze działanie przezutki będzie bardzo podobne,różnica jest taka ze w Tiagrze masz chydraulike która naprawdę dobrze chamuje jeśli będziesz jeździł ze sprzętem myśle ze docenisz,kolejna rzecz to w Tiagrze nie będziesz miał problemu z ewentualnym upgradem do Grx jeśli stwierdzisz ze naped szosowy nie nadaje sie na Twoje trasy.pytanie ile trzeba za to dopłacić i czy chcesz to zrobić?

No więc "jeszcze" tego nie wiem. Wolę doinwestować teraz niż potem się "szczypać". Na pewno będę uderzał w bike packing i dokładał wagę. Z tras - będzie pewnie różnie od szos, przez szutry do lekkich traili w lesie, może bez jakiś mega piachów i skał. W okolicy mam sporo podjazdów, ale dużo tras ma po prostu wąski asfalt. 

Wczoraj spojrzałem też na Cannondale CAADX, mam inny układ ramy - czy ktoś ma doświadczenia z tymi rowerami (tym lub topstone)?
Opublikowano

Zakładam, że jeszcze się mieszczę w przedziale cenowym ;)

Koledzy powyżej polecają Tiagre bo można upgradenować do GRX. A np Cube NUROAD Race (https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-race-blackngreyblue-2020/) ma juz przerzutki GRX i kasetę 105. Cannondale Topstone (https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-szosowe-i-gravel/gravel-bike/topstone) ma ciekawsze rozwiązania pod bagaż (ilość punktów montażowych od razu w pakiecie). No wiec co sądzicie o różnicach między Tiagra a GRX i na ile to będzie odczuwalne, jeśli w ogóle (do jazdy nie sportowej/zawodowej, ale intensywna rekreacja ;) 

Cenowo Cube wypada nieco lepiej przy chyba wyższej klasy osprzęcie...

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Ogólnie rozglądam się za Gravelem do jazdy 70% szosa 30% teren,  im więcej czytam i przeszukuje fora i sklepy, tym bardziej nie wiem co kupić.

Myślałem nad zakupem Giant Revolt 1 2020, i już nawet byłem gotów go kupić, ale niestety nie było mojego rozmiaru.

Odnośnie tego modelu, wszystko mi pasuje oprócz koloru  no ale wszystkiego mieć nie można... (no i nie posiada GRX tylko jest na Tiagrze)

Bardziej interesują mnie rowery dostępne na rynku angielskim, także byłbym wdzięczny za wszelkie porady.

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

Edytowane przez Kowal1
Opublikowano
W dniu 2.06.2020 o 07:20, konop90 napisał:

Moimi głównymi kandydatami są Kellys soot 50 2020 oraz Kross esker 6.0.

Mam podobny dylemat, ale po obejrzeniu materiał krolarowerow na yt, na pewno nie wybrałbym kellys. a czy ty juz sie zdecydowałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, adam12131 napisał:

Mam podobny dylemat, ale po obejrzeniu materiał krolarowerow na yt, na pewno nie wybrałbym kellys. a czy ty juz sie zdecydowałeś?

W zeszłym tygodniu oglądałem Kellys i nie było się tam do czego przyczepić. Król jest przyzwyczajony do rowerów za 20k więc nie ma się co dziwić że marudzi na rower za 5k.

Opublikowano

witam,

a co myslicie o tym scott'cie jako alternatywa dla eskera 6.0 w budzecie ok. 6k?

https://www.scott.pl/produkt/1037/6732/Rower-Speedster-Gravel-30/