barnex Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) @Chmielo - wielkie dzięki za sugestię, Marin w ogóle nie był na moim radarze. Co do stali - też mi się wydaje, że będzie dla mnie super. Martwią mnie dwie sprawy: Widelec carbonowy... Słyszałem w serwisie, że z moją wagą to marny pomysł - co jak co, wolałbym nie stracić widelca w trakcie jazdy :D. Od razu wymienić, czy jakoś będzie? Oponki 35mm to jest opcja, nie odrzucam całkowicie. Na miasto na pewno będą super. Nie tyle się martwię przyczepnością, co zakopywaniem się w ziemi, pewnie chodzi o nacisk na centymetr kwadratowy. No ale może się mylę i to faktycznie kwestia opon. Na 40 mm nigdy nie wsadziłem nic bardziej terenowego niż marathony ^^' Ogólnie bardzo fajna sugestia, wielkie dzięki. Tiagrą się bardzo nie martwię, myślę że będzie spoko - w trudniejszym terenie i tak raczej delikatnie się staram jeździć, bo jednak mi szkoda katować sprzęt wagą. Edytowane 14 Maja 2020 przez barnex
Chmielo Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 Co do widelca karbonowego to nie znam się nie będę ściemniał moje prawie 100kg ten rower przyjmuje bez problemu i pare uderzeń w korzeń tez miałem, mysle ze prędzej koło walnie niż widelec.ale to moje gdybanie. co do opon i ich zakopywania sie w piachu to nie wiem czy to duża różnica te kilka mm.Moj treking Miał 42mm i kopał się tak samo:)
Fimala Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 44 minuty temu, Chmielo napisał: Co do widelca karbonowego to nie znam się nie będę ściemniał moje prawie 100kg ten rower przyjmuje bez problemu i pare uderzeń w korzeń tez miałem, mysle ze prędzej koło walnie niż widelec.ale to moje gdybanie. co do opon i ich zakopywania sie w piachu to nie wiem czy to duża różnica te kilka mm.Moj treking Miał 42mm i kopał się tak samo:) Zależy od ciśnienia na jakim jedziesz. Ja na 42 przez piach przejeżdżam normalnie z tym, że ciśnienie rżedu 2.4 przód 2.8 tył przy wadze pewnie 110kg
hbr Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 7 godzin temu, barnex napisał: @Chmielo - wielkie dzięki za sugestię, Marin w ogóle nie był na moim radarze. Co do stali - też mi się wydaje, że będzie dla mnie super. Martwią mnie dwie sprawy: Widelec carbonowy... Słyszałem w serwisie, że z moją wagą to marny pomysł - co jak co, wolałbym nie stracić widelca w trakcie jazdy :D. Od razu wymienić, czy jakoś będzie? Oponki 35mm to jest opcja, nie odrzucam całkowicie. Na miasto na pewno będą super. Nie tyle się martwię przyczepnością, co zakopywaniem się w ziemi, pewnie chodzi o nacisk na centymetr kwadratowy. No ale może się mylę i to faktycznie kwestia opon. Na 40 mm nigdy nie wsadziłem nic bardziej terenowego niż marathony ^^' Ogólnie bardzo fajna sugestia, wielkie dzięki. Tiagrą się bardzo nie martwię, myślę że będzie spoko - w trudniejszym terenie i tak raczej delikatnie się staram jeździć, bo jednak mi szkoda katować sprzęt wagą. Hej. Mam identyczną wagę i jeździłem na 32c oponach po błocie i szedł bardzo łatwo. Jedyny problem to suchy piasek. Tam się zakopuje. Jeździłem po lesie, po korzeniach, po drodze z kamieni i widelec carbonowy wytrzymuje to bez problemu... W ogóle czuje się bardzo pewnie na rowerze, nie boje się że coś strzeli czy coś. Jeżdżę na Marin Gestalt 2 z tego roku. Powodzenia z zrzutem wagi
Chmielo Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 W Gestalt 2 to opony wgl bez bieżnika w porównaniu z tym co w Nicasio2 :)dużo już zrobiłeś km Gestaltem?
hbr Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 36 minut temu, Chmielo napisał: W Gestalt 2 to opony wgl bez bieżnika w porównaniu z tym co w Nicasio2 :)dużo już zrobiłeś km Gestaltem? Mam go parę miesięcy, wykręciłem około 500 dopiero. Najczęściej po asfalcie słabej jakości, ale czasem zjeżdżam z niego się pobrudzić Jak droga np na zdjęciu. Bardziej nastawiałem się na asfalt dlatego go wybrałem 1
Chmielo Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 A tak z ciekawości jakie nim prędkości średnie rozwijasz na asfalcie?
hbr Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 12 minut temu, Chmielo napisał: A tak z ciekawości jakie nim prędkości średnie rozwijasz na asfalcie? To zależy czy z wiatrem czy pod wiatr należy rowniez dodać że mam bardzo słaba kondycję i dopiero zaczynam przygodę z rowerem. Dołączam Ci dwa pliki do podgladu, zobacz jakie prędkości.
LICHU Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) Zadam jeszcze raz pytanie. Szukam po przesiadce z mtb wygodnego gravela. Wymagania to sztywne osie, możliwość montażu bagażnika, pozycja bardziej rekreacyjna najchętniej przerzutka z napinaczem, napęd raczej 2x. Jakieś sensowne propozycje? Edytowane 15 Maja 2020 przez LICHU
haribo Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) Może zobacz Meride Silex 200 lub 300 , przymieżalem sie do tych rowerow i są super, ale finalnie kupiłem Gestalta 2 gdyż cenę dostałem identyczną jak Merida Silex 200 a jednak osprzęt lepszy i dla mnie wygląd znacznie bardziej Gestalta 2 przemawiał. Jedyny minus z Gestaltem, że z większą oponą trzeba kombinować bo przednia Tiagra przeszkadza . Edytowane 15 Maja 2020 przez haribo
LICHU Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Słuchajcie jeździłem na ESKER 6.0 i totalna porażka, nie wygodny, miękki nie czułem sie pewnie. Dziś jeździłem na TRK 920 po prostu bajka, coś wspaniałego wygodnia pozycja rower zwarty, cudo. Czy są jakieś gravele do 6tyś o podobnej geometrii co ten trek lub nawet bardziej wygodne ?? Bo 8tyś za treka nie dam
IOO Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 34 minuty temu, LICHU napisał: Słuchajcie jeździłem na ESKER 6.0 i totalna porażka, nie wygodny, miękki nie czułem sie pewnie. Dziś jeździłem na TRK 920 po prostu bajka, coś wspaniałego wygodnia pozycja rower zwarty, cudo. Czy są jakieś gravele do 6tyś o podobnej geometrii co ten trek lub nawet bardziej wygodne ?? Bo 8tyś za treka nie dam Zwarta i sztywna geometrię ma RAG, tylko nie wiem czy o taki coś Ci chodzi.
Chmielo Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Jest tez trek 520 jeśli takie klimaty Cię interesują.A ten 920 fajny rowerek na olx tez widywałem go w dobrych cenach wiec tam może poszukaj jak masz czas i konkretnie wiesz ze to ten model którego potrzebujesz
LICHU Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Tak są szukałem ale 56 rozmiaru nie ma rower coś pięknego sam jedzie ale cena powala
danielosmachos Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 12 godzin temu, LICHU napisał: Słuchajcie jeździłem na ESKER 6.0 i totalna porażka, nie wygodny, miękki nie czułem sie pewnie. Dziś jeździłem na TRK 920 po prostu bajka, coś wspaniałego wygodnia pozycja rower zwarty, cudo. Czy są jakieś gravele do 6tyś o podobnej geometrii co ten trek lub nawet bardziej wygodne ?? Bo 8tyś za treka nie dam @LICHU, możesz coś więcej powiedzieć dlaczego taki miękki? Ja właśnie jestem na etapie finalizowania Eskera 6.0, tylko w związku z tym że są praktycznie niedostępne to zamówiłem w ciemno i czekam aż przyjdzie do sklepu i dopiero będę mógł usiąść i się przejechać. Wg. wszystkich testów i opinii piszą że jest sztywny i sportowy.
jarovit Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 13 godzin temu, LICHU napisał: Dziś jeździłem na TRK 920 po prostu bajka, coś wspaniałego wygodnia pozycja rower zwarty, cudo. Brałbym. Toć żeś znalazł dla siebie święty graal rowerowy. I pomyśleć, że ludziska co sezon wymieniają ramy "bo jednak to nie to"...
LICHU Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 2 godziny temu, jarovit napisał: Brałbym. Toć żeś znalazł dla siebie święty graal rowerowy. I pomyśleć, że ludziska co sezon wymieniają ramy "bo jednak to nie to"... Dokładnie rower idealny tylko że cena niestety....
Fimala Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 16 minut temu, LICHU napisał: Dokładnie rower idealny tylko że cena niestety.... Na Polskim rynku troche bieda. Może Spec Sequoia Elite jakbyś jeszcze gdzieś znalazł?
LICHU Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 12 minut temu, Fimala napisał: Na Polskim rynku troche bieda. Może Spec Sequoia Elite jakbyś jeszcze gdzieś znalazł? Rower widmo.... Coś czuję że w tym roku nie pośmigam na rowerze...
Fimala Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 9 minut temu, LICHU napisał: Rower widmo.... Coś czuję że w tym roku nie pośmigam na rowerze... Widmo bo już nie produkowany, ale jakiś czas w sklepach był jeszcze dostępny.
LICHU Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 Szlak mnie jasny trafia, żeby nie można było kupić roweru ?? Wszędzie braki i pustki...... Człowiek wybierze sobie rower i dupa. Zaś szukanie czegoś innego..... Już nie wiem co kupić........
aflo Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) 2 godziny temu, LICHU napisał: Szlak mnie jasny trafia, żeby nie można było kupić roweru ?? Wszędzie braki i pustki...... Człowiek wybierze sobie rower i dupa. Zaś szukanie czegoś innego..... Już nie wiem co kupić........ Nie dość, że pustki to ceny potrafią lecieć sporo w górę. W lutym zamówiłem Canyon Grail 6 AL w cenie 5 800,0 a dziś jego cena to 7099,0 zł i jeszcze dostawa na koniec października! https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-6.0/2369.html?dwvar_2369_pv_rahmenfarbe=GN%2FBK&quantity=1 Edytowane 21 Maja 2020 przez aflo
nctrns Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 Z cenami, weźcie pod uwagę jak zmienił się kurs euro i dolara.
eMM Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Sekwoję można jeszcze chyba dostać w Olsztynie w salonie Speca koło Galerii Warmińskiej. Słabo im idzie sprzedawanie tych rowerów.
Rekomendowane odpowiedzi