Skocz do zawartości

Gravel do około 5000 - 6999 zł

Andrzej Sawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze Sotta 70 na sztywnych z 2019 jeszcze sporo ich zostalo patrzac na rynek.Mozna to zlapac ponizej 5K.

Opublikowano (edytowane)

Pytanie (wybaczcie jeśli bardzo lamerskie). Czy kwestia długości główki ramy, nie jest prosto modyfikowalna (rekompensowalna) przez długość rury sterowej czy też podkładki pod mostek?

Planuję tak czy siak zrobić bike-fitting, więc zastanawiam się, czy i tak pewne elementy nie ulegną zmianie.

Edytowane przez MK07
Opublikowano
7 minut temu, MK07 napisał:

Pytanie (wybaczcie jeśli bardzo lamerskie). Czy kwestia długości główki ramy, nie jest prosto modyfikowalna (rekompensowalna) przez długość rury sterowej czy też podkładki pod mostek?

Planuję tak czy siak zrobić bike-fitting, więc zastanawiam się, czy i tak pewne elementy nie ulegną zmianie.

Tak i nie, rowery o sportowej geometri maja zazwyczaj niższą głowke ramy, a za tym idą inne wymiary ramy. Po prostu po tym wymiarze łatwo poznać.
Co do podkładek i innych zmian to nie wszystko zmienisz dlatego tak ważny jest dobry dobur ramy i jej rozmiaru.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, MK07 napisał:

prosto modyfikowalna (rekompensowalna) przez długość rury sterowej czy też podkładki pod mostek?

Rura sterowa, zwłaszcza karbonowa, nie może wystawać niewiadomo ile nad główkę ramy. Poza tym żeby wydłużyć sterówkę, trzeba tak na prawdę kupić nowy widelec.

Edytowane przez nctrns
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Rozumiem, że na fabrycznej rurze sterowej, będzie jakiś zapas na podkładkę lub 2, czy nie jest to takie oczywiste i powinienem dopytać producenta o takie kwestie?
p.s. to podniesienie widelca w Rondo o 1cm, skracające Reach o 6mm, zwiększające Stack o 5mm - zmienia jakoś odczuwalnie parametry pozycji na rowerze?

Opublikowano
4 minuty temu, MK07 napisał:

Rozumiem, że na fabrycznej rurze sterowej, będzie jakiś zapas na podkładkę lub 2, czy nie jest to takie oczywiste i powinienem dopytać producenta o takie kwestie?

W rowerach kupowanych w sklepie masz zawsze mostek maksymalnie u góry, jedyne co to możesz dać mostek z większym wzniosem.

5 minut temu, MK07 napisał:

p.s. to podniesienie widelca w Rondo o 1cm, skracające Reach o 6mm, zwiększające Stack o 5mm - zmienia jakoś odczuwalnie parametry pozycji na rowerze?

Opinie są podzielone. Jeśli to twój pierwszy rower z barankiem, to prawdopodobnie nie odczujesz różnicy. Trzeba być trochę ojeżdżonym, wiedzieć co się chce od roweru. Jakbyś przejechał kilka tysięcy kilometrów na jednym ustawieniu, zmienił, a potem wjechał na trasę która ma trochę zjazdów, długich prostych, oraz krętych odcinków technicznych, to może byłbyś w stanie odczuć jakieś różnice.

Ja po kilku sezonach na szosie potrafię wsiąść na rower testowy, przejechać na nim 100 km i czuć, że ma inną geometrię, ale nie potrafię powiedzieć jaki to ma dokładnie na mnie wpływ. 

Opublikowano
Godzinę temu, nctrns napisał:

W rowerach kupowanych w sklepie masz zawsze mostek maksymalnie u góry, jedyne co to możesz dać mostek z większym wzniosem.

Faktycznie - są 1cm podkładki x 2 i to jest max.

Opublikowano

Mam jeszcze małe pytanie odnośnie przełożeń Sram Apex 1x11 (42T / 11-42) przy kołach 29".
Dużo jeździłem na singlespeed 44Tx16, koła 28".
To dla mnie bardzo komfortowy bieg uniwersalny, ale do szybszej jazdy brakowało mi czasem cięższych przełożeń.

Gdzie plasuje się takie przełożenie w wyżej wymienionym systemie? 15? 13? 

Opublikowano

Najlepszy kalkulator, łatwo porównywać
http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24
Jeśli piszesz 29ER to przypuszczam,że tam oponki minimum 2" będą, czyli ponad 50mm. Wg mnie korba jak zwykle dobrana przez producenta z doopy. Przy dużych kołach i oponach bliskich MTB to korba nie powinna być większa niż 38T. Chyba, że nietypowy rowerek 650B na lekkich gravelowych oponach ok 40mm to wtedy nad 40T można się zastanowić.
Mój kolejny rower to będzie Gravel na lekkich kołach 47-584. Do tego korba 40T (i tak na wyrost) oraz kaseta 11s 11-42.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MK07 napisał:

Mam jeszcze małe pytanie odnośnie przełożeń Sram Apex 1x11 (42T / 11-42) przy kołach 29".
Dużo jeździłem na singlespeed 44Tx16, koła 28".
To dla mnie bardzo komfortowy bieg uniwersalny, ale do szybszej jazdy brakowało mi czasem cięższych przełożeń.

Gdzie plasuje się takie przełożenie w wyżej wymienionym systemie? 15? 13? 

Najbliżej 15tka, chociaż i ona będzie odrobinę szybsza przy tej samej kadencji. Dla opony 38C i kadencji 90 będzie szybsza o około 0.6kmh.

Potwierdzam opinię kolegi powyżej, 40 zębów przód i 11-42 tył to świat i ludzie do gravela. Mam takie zestawienie u siebie i jest optymalnie, raczej szedłbym nawet w 38t niż 42t na korbie. Ale spoko, 42t też nie będzie złe.

Edytowane przez Chino
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Obecnie opcje ze względu na dostępność rozm. XL, preferencje wizualne i zebrane opinie, opcje zawężyły się do:

Esker 6.0 2020 - chyba najlepszy osprzęt?
Reach: 385, Stack: 605, HT: 180, TT: 580

Scott Speedster Gravel 30 - jedyny bez sztywnych osi. Najtańszy. 
Reach: 389, Stack: 612, HT: 201, TT: 575

Rondo Ruut AL1 - jeden blat z przodu (co akurat preferuję). Wizualnie najciekawszy ale najdroższy.
Reach: 400, Stack: 606, HT: 180, TT: 584

Możliwość przymierzenia się do XL jest praktycznie zerowa we wszystkich 3 rowerach.
Parametry w tabelkach nie wydają się diametralnie rozbieżne, ale rozumiem, że te drobne różnice mają bardzo duży wpływ?
Czy rzeczywiście geometria Eskera będzie odczuwalnie bardziej komfortowa niż pozostałych 2 rowerów?

Dzięki za cierpliwość ;)

Edytowane przez MK07
Opublikowano
43 minuty temu, MK07 napisał:

Obecnie opcje ze względu na dostępność rozm. XL, preferencje wizualne i zebrane opinie, opcje zawężyły się do:

Esker 6.0 2020 - chyba najlepszy osprzęt?
Reach: 385, Stack: 605, HT: 180, TT: 580

Scott Speedster Gravel 30 - jedyny bez sztywnych osi. Najtańszy. 
Reach: 389, Stack: 612, HT: 201, TT: 575

Rondo Ruut AL1 - jeden blat z przodu (co akurat preferuję). Wizualnie najciekawszy ale najdroższy.
Reach: 400, Stack: 606, HT: 180, TT: 584

Możliwość przymierzenia się do XL jest praktycznie zerowa we wszystkich 3 rowerach.
Parametry w tabelkach nie wydają się diametralnie rozbieżne, ale rozumiem, że te drobne różnice mają bardzo duży wpływ?
Czy rzeczywiście geometria Eskera będzie odczuwalnie bardziej komfortowa niż pozostałych 2 rowerów?

Dzięki za cierpliwość ;)

Napewno Rondo będzie najmniej wygodne. Esker najmniej wymagający fizjonomicznie. Natomiast Esker ma hamulce hydrualiczne i GRX - to niebo i ziemia w porównaniu do Tiagry z mechanikami w Scott'cie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DiamondDog napisał:

Napewno Rondo będzie najmniej wygodne. Esker najmniej wymagający fizjonomicznie. Natomiast Esker ma hamulce hydrualiczne i GRX - to niebo i ziemia w porównaniu do Tiagry z mechanikami w Scott'cie.

Jakiej Tiagry z mechanikami? Ten model Scotta tegoroczny ma GRX i hydraulikę.
Czy właśnie Scott nie będzie najbardziej bardziej komfortowy niż Esker?
Co prawda 4mm większy reach, ale 7mm większy stack i aż 21mm dłuższa główka.

Edytowane przez MK07
Opublikowano
3 godziny temu, MK07 napisał:

Jakiej Tiagry z mechanikami? Ten model Scotta tegoroczny ma GRX i hydraulikę.
Czy właśnie Scott nie będzie najbardziej bardziej komfortowy niż Esker?
Co prawda 4mm większy reach, ale 7mm większy stack i aż 21mm dłuższa główka.

Pierwszy wynik z mojego Google'a pokazuje model z 2019 roku - https://www.scott.pl/produkt/823/5021/Rower-Speedster-Gravel-30/ ;)

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem. Przejrzałem cały ten temat i nie znalazłem nic nt. roweru Bianchi via Nirone 7 Allroad.

https://www.bianchistore.de/pl/ypb62-via-nirone-7-allroad-grx-400-10sp-hydr-disc-8.html

https://velo7.pl/szosowe/1225-bianchi-via-nirone-7-allroad-shimano-grx.html

Zdaję sobie sprawę, że jest to niszowa marka rowerów na naszym rynku. Jednakże rozglądając się za gravelem natrafiłem na ten rower i szukam opinii na jego temat.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

niedzielnyturysta
Opublikowano

Cześć!

Ostatnie 4 lata moja jazda na rowerze była nastawiona głównie na trenowanie i ściganie. Jednak w październiku przeszedłem dosyć mocne przetrenowanie, które skutecznie zniechęciło mnie do dalszego rywalizowania w tym amatorsko zawodowym sporcie (ścigałem się na MTB w maratonach i na szosie).

W związku z tym, że mój Propel od ponad pół roku nie był używany, postanowiłem go sprzedać i zastąpić gravelem. Obecna sytuacja i poprzednia próba zmiana przyzwyczajeń (przestałem dojeżdżać autem do pracy na rzecz komunikacji miejskiej), sprawiły, że to właśnie gravel byłby idealnym wyborem:

- żeby dojechać do pracy

- żeby po południu/w weekend przejechać 60-100km na typowym "coffee ride" bez dyskomfortu związanego z agresywną pozycją jak na obecnej szosie

- żeby po pracy czasem wydłużyć drogę do domu przez lokalne jeziora i lasy.

Na trudniejszy teren mam jeszcze swoje MTB, więc nie na pewno nie będę go katował w cięższym terenie.

Rozglądanie zwróciło moją uwagę na kilka modeli:

NS Bikes Rag+ 2 - bo granatowy jest ładny: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-2-pd21446/?v_Id=136885

Rondo Ruut AL - obecnie na promocji: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-rondo-ruut-al-pd19484/

Accent Furious 2020 - tutaj jednak brak sztywnej osi na minus: https://www.goride.pl/gravel/accent-furious-2020

I ciekawa propozycja z Wrocławia - Loca Bikes - ale tej manufaktury kompletnie nie znam: https://locabikes.pl/kategoria/rowery-gravel/glossy-matte-gravel

Najbardziej przemawia do mnie NS Bikes i Rondo. Accent... gdyby miał sztywne osie...

Loca Bikes i możliwość pewnej personalizacji (kolor) kusi, tylko geometria wydaje się nieco kwadratowa. Czy ktoś z Was miał do czynienia z rowerami od nich? Wiem, że czeka się 2-3 tygodnie na swoją ramę, ale nie spieszy mi się.

Jeśli macie jakieś inne propozycje, aktualne "wymagania" to:

- sztywne osie

- napęd 1x

- gravel, a nie przerobiony na gravela przełaj.

Budżet: 6500-7000PLN.

Opublikowano

Mam NS i generalnie sobie chwalę, pozycja jest agresywna a konstrukcja pozwala go traktować jak XC, na filmiku widziałem jak Topór robi 2 m stopa :)

Jak dla mnie to taka szosa do zabawy w lesie i na wertepach. Taki hiligan co po schodach zjedzie i w błocie się potapla. Nie jest to komfortowy rower na wycieczki, a przynajmniej nie do tego został przewidziany.

Opublikowano
W dniu 7.05.2020 o 10:11, niedzielnyturysta napisał:

Jeśli macie jakieś inne propozycje, aktualne "wymagania" to:

- sztywne osie

- napęd 1x

- gravel, a nie przerobiony na gravela przełaj.

Rzuć okiem na Merida Silex 600

Bardzo wygodna geometria, a i pojechać szybko też można :)

Opublikowano
W dniu 7.05.2020 o 10:11, niedzielnyturysta napisał:

NS Bikes Rag+ 2 - bo granatowy jest ładny: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-2-pd21446/?v_Id=136885

Rondo Ruut AL - obecnie na promocji: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-rondo-ruut-al-pd19484/

Accent Furious 2020 - tutaj jednak brak sztywnej osi na minus: https://www.goride.pl/gravel/accent-furious-2020

I ciekawa propozycja z Wrocławia - Loca Bikes - ale tej manufaktury kompletnie nie znam: https://locabikes.pl/kategoria/rowery-gravel/glossy-matte-gravel

Ja kupiłem Rondo Ruut AL 2 2020 i jestem bardzo zadowolony, miałem podobne wymagania do Ciebie. Mój kolega przymierzał się do Raga ale stwierdził, że jest zbyt agresywny. Accent wydaje się nieco cięzki. Co do Loca to słyszałem pozytywne opinie ale sam nie jeździłem. Zobacz sobie jeszcze octane one. Mysle, ze zeszłoroczny model byłbyś wstanie gdzieś wyrwać w okolicach 4k. Polecam Ci wybrać się do sklepu i przymierzyć się do rowerów. Ja mierzyłem się do kilku ale po tym jak przejechałem się na Rondo to zdecydowałem się od razu.

Opublikowano

Cześć wszystkim,

celuję w pierwszego gravela do 4000zł i wybór padł wstępnie na Soot'a 30, rozmiar M( 176cm wzrostu). Mam pytanie czy da się na niego założyć bagażnik? NIe mogę znaleźć informacji o tym, a jest to dla mnie ważna sprawa, zwłaszcza że spełnia resztę wymagań (carbon widelec, sztywne osie, <4000zł, aluminium nie stal, rama rozwojowa). Coś innego może jeszcze? Romet nie ma sztywnych osiek :/

Opublikowano
17 godzin temu, Gahem napisał:

Cześć wszystkim,

celuję w pierwszego gravela do 4000zł i wybór padł wstępnie na Soot'a 30, rozmiar M( 176cm wzrostu). Mam pytanie czy da się na niego założyć bagażnik? NIe mogę znaleźć informacji o tym, a jest to dla mnie ważna sprawa, zwłaszcza że spełnia resztę wymagań (carbon widelec, sztywne osie, <4000zł, aluminium nie stal, rama rozwojowa). Coś innego może jeszcze? Romet nie ma sztywnych osiek :/

Zapytaj sprzedawcę o ten bagażnik, kup i niech Ci odrazu go zainstalują 

17 godzin temu, Gahem napisał:

Cześć wszystkim,

Zapytaj sprzedawcę o ten bagażnik, kup i niech Ci odrazu go zainstalują 

Opublikowano (edytowane)

Sprzedałem swojego mtb bo juz mam dość mtb na miasto :/ szukam gravela do 6tyś. Musi być komfortowy, mocowanie pod bagażnik, sztywne osie, zewnętrzne łożyska korby, napęd 2x czy 1x ? Miałem teraz 1x z blatem 30t na miasto porażka..... najważniejsze to przerzutka z napinaczem. Mam na oku soot 70 i esker 6.0 jakieś inne propozycje ? Ewentualnie rozwinięcie tych dwóch modeli ??  

Edytowane przez LICHU
Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Szukam roweru, który:

1. będzie jeździł głównie po mieście, czasem skoczy w trase
  2. przyjmie pełne błotniki i bagażnik na sakwy, najlepiej z oponami 40 mm. A na pewno bym chciał, żeby nie wymagał od razu wymiany kół do założenia innych błotników.
  3. nada się dla faceta 1.92m długość nogi 88-89 cm (sam mierzylem, więc może być jakiś odchył; mój poprzedni rower to Merida Crossway 2015 58cm i było komfortowo. Zdarzał się ból nadgarstka, ale to sądzę że do wyregulowania mostkiem)
  4. wytrzyma 140 kg jeźdźca (doświadczenie pokazuje, że najpierw rower, potem rzeźba ;-)) - głównie mocne obręcze. Sztywna oś to luksus na który bardzo mam ochotę, ale nie jest konieczny.
  5. będzie raczej komfortowy na dłuższe przejazdy niż sportowy
  6. nie będzie tak drogi, żebym się bał go zostawiać na mieście (raczej dolna połowa zakresu, chyba że naprawdę warto/trzeba)
  7. nie jest bardzo drogi w eksploatacji (głównie ceny łańcucha/kasety, bo ciężki tylek powoduje ciężkie kopyto)
  8. ma w miarę bezobsługowe hamulce

Czyli zdecydowanie bardziej w stronę roweru podróżnego/użytkowego, któremu nieco szersze koła są potrzebne żeby się nie rozpadł na krawężnikach 🙂

Za to:

• nie musi być bardzo lekki, bo jak mam do zrzucenia 50 kg, to nie widzę sensu w dopłacaniu znacznych pieniędzy do 1 czy 2 kg
  • nie musi jakoś ekstra wyglądać, bo i tak dostanie dzwonek, lampki, bidony i resztę osprzętu

Trochę patrzyłem co jest i hm, wydaje mi się, że takiego roweru jak opisałem może zwyczajnie nie być. Z punktów 1-4 zwyczajnie nie mogę zrezygnować. Obecny faworyt to kross Esker 4.0, chociaż nie jestem przekonany do tej marki. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że to już nie to samo, co 15 lat temu 🙂

Z góry dzięki za sugestie 🙂

Edytowane przez barnex
Opublikowano

Ja osobiście mogę polecić Marin Nicasio 2

- stal myśle ze na Twoja wagę to dobry pomysł 

-sztywne ośki 

-Tiagra nie jest droga w eksploatacji 

-hydrauliczne heble wydają sie bez obsługowe 

- miejsca na montaż błotników 

-klasyczny wygląd

- koła co prawda 35mm ale fajna oponka dająca radę w terenie.

co do większej szerokości opony to w standardowej konfiguracji włożysz max 38mm. Jest opcja albo koło 27,5 I wtedy ponad 42mm albo wymiana przedniej przeżutki na 105 lub Grx i wtedy tez coś więcej wejdzie,ale po co...

jedyny minus to Tiagra będzie Ci obijać  w terenie,nie jest to tragiczne ale może przeszkadzać, zawsze możesz wsadzić Grx, no ale niestety nie ma opcji idealnej w żadnym seryjnym rowerze, zawsze trzeba iść na kompromis, lub później pod siebie zmieniać