Bujak Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Ja rozumiem, że sztywna ośka jest fajniejsza od QR, ale żeby płacić za to 2000 zł?!? bo przecież taka w tej chwili jest różnica w cenie rowerów na podobnym osprzęcie? Ja tam wolę włożyć pieniądze lepszy osprzęt.
Nemrod Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jak kupowałem do Fulcrumy pod sztywną oś do szosy to w komplecie od razu dostałem adaptery pod szybkozamykacza. Podobnie robią praktycznie wszyscy szanujący sie producenci. Zbyt dużo jest na rynku rowerów z szybkozamykaczami i nikt nie chce sobie zmniejszać grona potencjalnych klientów. A tak wogóle to jakoś jeszcze nigdy koło mi się nie wypieło. Także, zgadzam sie z tym co napisał wyżej Bujak. Sztywne osie są dla mnie lepszym rozwiązaniem. Ale przy zakupie brałbym je na n-tym miejscu opod uwagę mając ograniczony budżet.
remek. Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Dobrzy ludzie dziekuje za uwagi ktorymi sie podzieliliscie. Wierzcie ze naprawde dajecie mi do myslenia. A moglbym jeszcze prosic o wasze opinie i porownanie tych modeli: https://www.scott.pl/produkt/1037/6731/Rower-Speedster-Gravel-20 https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-1-hrd-2020 Z gory dziekuje za wszelkie wypowiedzi.
IOO Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Scott ma zdecydowanie leprzy osprzęt i raczej koła, a na pewno opony. Ja bym dołorzył do Scotta chociaż nie jestem fanem tej marki. Tylko do czego chcesz tak naprawdę ten rower wykorzystywać? Ja z szosy przesiadłem się na zabawowego gravela (NS RAG) i dawno nie miałem takiej przyjemności z jazdy, nawet na singlach można pośmigać
remek. Opublikowano 19 Grudnia 2019 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Mam mtb. Gravel mabyc uniwersalnym rozwiazaniem. Chce miec rower ktorym bede mogl przyzwoicie bujnac sie po asfalcie ale gdy bede chcial pislychac szymu drzew to bez klopotu zjade na lesne sciezki. Nie bedzie to rower na zawody tylko na wycieczki 50-60 km 2-3 razy w tygodniu gdzie mi sie akurat zachce. I jeszcze jedno pytanie: hamulectarcza mechaniczny czy hydrauliczny?
IOO Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 8 godzin temu, remek. napisał: Mam mtb. Gravel mabyc uniwersalnym rozwiazaniem. Chce miec rower ktorym bede mogl przyzwoicie bujnac sie po asfalcie ale gdy bede chcial pislychac szymu drzew to bez klopotu zjade na lesne sciezki. Nie bedzie to rower na zawody tylko na wycieczki 50-60 km 2-3 razy w tygodniu gdzie mi sie akurat zachce. I jeszcze jedno pytanie: hamulectarcza mechaniczny czy hydrauliczny? To szukaj czegoś o wygodnej geometrii i dwóch blatach. Jak masz kasę to bierz hydrauliki.
remek. Opublikowano 1 Stycznia 2020 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam raz jeszcze. Na stronie producenta Scott oczytalem ze w obu modelach tj Speedster Gravel 20 lub 30, zastosowano dwa inne widelce tzn w 20 jest to:Speedster Gravel Carbon Disc, 1 1/8”-1 1/4” Karbonowa rura sterowa, natomiast w 30 - Speedster Carbon Disc 1 1/8”-1 1/4” Carbon steerer. Jaka jest roznic miedzy nimi i jakie ma to rzeczywiste przelozenie na jazde i uzytkowanie?
sklorpion Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Panowie, Dla wycieczkowicza z budżetem 6k wymyśliłem sobie Kross esker 6 i canyon al 6. Niestety mogę tylko jednego, czy możecie przedstawić za i przeciw? Mnie interesuję głównie konmfort jazdy sine qua non żeby był karbon widelec, hydraulika tarczowa i osie. Pozdrawiam, Sklo
IOO Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 5 godzin temu, sklorpion napisał: Panowie, Dla wycieczkowicza z budżetem 6k wymyśliłem sobie Kross esker 6 i canyon al 6. Niestety mogę tylko jednego, czy możecie przedstawić za i przeciw? Mnie interesuję głównie konmfort jazdy sine qua non żeby był karbon widelec, hydraulika tarczowa i osie. Pozdrawiam, Sklo Kross jest na pewno wygodny, bo się do niego przymierzałem. I jest to przyzwoity rower ale na 105. Za to za Grailem przemawia nowy GRX który jest bardziej dostosowany do tyrania po dziurach. Jeśli chcesz rower wycieczkowy to kross jest spoko, ale jak chcesz go tyrać po lasach i dziurach to 105 nie jest zła opcją. A jak chcesz komfort to szukaj fula, na praktycznie każdym gravelu na dziurach Cię wytrzesie.
Suraj Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Podepnę się pod temat, również szukam gravela do około 6500k MAX, a wiadomo im mniej tym lepiej. Obecnie śmigam na fitesie ( jest na forum watek o moim CUBE SL ROAD SL). Ogólnie to pochłaniacz kilometrów. jeżdzę około 90% miasto 10% szuter, leśne ścieżki. Przy czym jazda po szutrach to jest raczej toczenie się po 8 km/h żeby nie zaliczyć dzwona. Opony na 6 barach do tego slicki sie do tego nie nadają. Jako że mój cube jest spoko, ale jeżdżąc na traski około 150 km brakuje mi chwytów, chciałoby się zmienic pozycję rąk i tu padł pomysł na baranka. Teoretycznie mógłbym dokupić klamkomanetki + baranka wyszło by pewnie z 2000 zł, tak sztywnych osi już nie będzie miał. Ultegra miód malina Do rzeczy, moje wymagania to: GRX koniecznie napęd 2x... Sztywne osie Hydraulika karbonowy widelec waga max okolice 10kg w komfortowa pozycja i moje propozycje co znalazłem to :https://www.cube.eu/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-race-blackngreyblue-2020/ (CUBE w rozmairze 56 jest normlanie jak na mnie szyty, obecny jest przewygodny, ale tu trzeba wziąć pod uwagę że baranek wyciaga trochę pozycje, wiec wygodnie może juz tak nie być) jedyny minus to kola, w fitnesie mam DT Swiss P1800 Spline, a tu są jakieś CUBE RA 0.8 CX, praktycznie brak opinii ) Nie wiem co to za koła tak na dobrą sprawe.https://www.kross.pl/pl/2020/gravel/esker-6-0 opcja numer 2. 400 zł tańszy, i koła DT swissa. No i te opony z brązowymi bokami .... od razu do wymiany wiec cena wychodzi na zero. Na krossie nawet nie siedziałęm nigdy więc nie mam pojecia czy on wygodny bedzie dla mnie czy nie . Nikt ze znajomych nie ma, żeby się dopasować do niego. Chyba że jakaś dobra duszyczka z Białegostoku jest i dała by się przejechać kawałek Na sztycę i siodełko nie zwracam uwagi ponieważ mam swój zestaw karbonowy, który jest kompatybilny z moimi czterema literami. Jeśli chodzi o otwory montażowe to jedyne co montuje w rowerze to koszyki na dwa bidony, torbę podsiodłową i mała sakwę na kierownicę, ale to tylko gdy jadę w trasę 100+ km w innym wypadku mała torba podsiodłowa z dętką multitoolem + dwa bidony . A może s ą inne propozycje spełniające moje wymagania godne polecenia ? Nie jestem sportowcem, rower służy mi na dojazdy do pracy i to też nie zawszę, raczej po pracy na przejażdżkę 30 km żeby się rozruszać po 8 godzinach przed kompem i weekendową wycieczkę 150 km dwa razy w miesiącu. A w lato chciałoby się uciec do lasu gdzie chłodniej i powietrze świeże, stąd pomysł na gravela !
IOO Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 32 minuty temu, Suraj napisał: Podepnę się pod temat, również szukam gravela do około 6500k MAX, a wiadomo im mniej tym lepiej. Obecnie śmigam na fitesie ( jest na forum watek o moim CUBE SL ROAD SL). Ogólnie to pochłaniacz kilometrów. jeżdzę około 90% miasto 10% szuter, leśne ścieżki. Przy czym jazda po szutrach to jest raczej toczenie się po 8 km/h żeby nie zaliczyć dzwona. Opony na 6 barach do tego slicki sie do tego nie nadają. Jako że mój cube jest spoko, ale jeżdżąc na traski około 150 km brakuje mi chwytów, chciałoby się zmienic pozycję rąk i tu padł pomysł na baranka. Teoretycznie mógłbym dokupić klamkomanetki + baranka wyszło by pewnie z 2000 zł, tak sztywnych osi już nie będzie miał. Ultegra miód malina Do rzeczy, moje wymagania to: GRX koniecznie napęd 2x... Sztywne osie Hydraulika karbonowy widelec waga max okolice 10kg w komfortowa pozycja i moje propozycje co znalazłem to :https://www.cube.eu/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-race-blackngreyblue-2020/ (CUBE w rozmairze 56 jest normlanie jak na mnie szyty, obecny jest przewygodny, ale tu trzeba wziąć pod uwagę że baranek wyciaga trochę pozycje, wiec wygodnie może juz tak nie być) jedyny minus to kola, w fitnesie mam DT Swiss P1800 Spline, a tu są jakieś CUBE RA 0.8 CX, praktycznie brak opinii ) Nie wiem co to za koła tak na dobrą sprawe.https://www.kross.pl/pl/2020/gravel/esker-6-0 opcja numer 2. 400 zł tańszy, i koła DT swissa. No i te opony z brązowymi bokami .... od razu do wymiany wiec cena wychodzi na zero. Na krossie nawet nie siedziałęm nigdy więc nie mam pojecia czy on wygodny bedzie dla mnie czy nie . Nikt ze znajomych nie ma, żeby się dopasować do niego. Chyba że jakaś dobra duszyczka z Białegostoku jest i dała by się przejechać kawałek Na sztycę i siodełko nie zwracam uwagi ponieważ mam swój zestaw karbonowy, który jest kompatybilny z moimi czterema literami. Jeśli chodzi o otwory montażowe to jedyne co montuje w rowerze to koszyki na dwa bidony, torbę podsiodłową i mała sakwę na kierownicę, ale to tylko gdy jadę w trasę 100+ km w innym wypadku mała torba podsiodłowa z dętką multitoolem + dwa bidony . A może s ą inne propozycje spełniające moje wymagania godne polecenia ? Nie jestem sportowcem, rower służy mi na dojazdy do pracy i to też nie zawszę, raczej po pracy na przejażdżkę 30 km żeby się rozruszać po 8 godzinach przed kompem i weekendową wycieczkę 150 km dwa razy w miesiącu. A w lato chciałoby się uciec do lasu gdzie chłodniej i powietrze świeże, stąd pomysł na gravela ! Polecam przeczytanie wątku o klubie miłośników graveli, powinno trochę pomóc. Generalnie to bierz ten co Ci bardziej pasuje. Koła w cube nie da złe.
SZOGI Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Kross na 2020 jest na GRX ja mam 2019 na 105 i latam po lasach i łańcuchem nie walę.
Suraj Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Kurcze ciężki temat, przy 6k 400 zł już nie robi różnicy, a mimo to obręcze DT swiss robią robotę, zwłaszcza przy mojej wadze 125 kg, co prawda na wiosne będzie redukcja mniej wiecej na 110-112 kg, skrajnie do 107kg ale wtedy siła mała. Obawiam się że te cubowe bedą kiepskie. Najwyzej przełożę z fitnessa Ciężki temat, czytając opinie to kross ponoć wygodniejszy jest Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Suraj
SZOGI Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Osobiście KROSSa nie brałem pod uwagę oglądając Sazja i czytając fora poznałem marki których w MOIM mieście brak. Ale wybrałem się w podróż po składach w Warszawie i super marki jak Trek czy Spec itp wypadły średnio (TO TYLKO MOJA OPINIA) (pseudo GRAWELE). KROSS naprawdę pozamiatał konkurencję tylko ta (waga) większość się przywali, ale po ROKU prawie napiszę, to solidna maszyna która wiele zniesie i napęd na 105 daje radę. Przesiadlłem się z croscantry 27,5 na grawel po chorobie serca , i KROSS ESKER 6.0 daje mi to co chcę na szosie i tylko troszkę mnie ogranicza w terenie reszta to serce. Polecam przetestować tą maszynę, u lokalnego sprzedawcy.
Zigfir Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Odnośnie Eskera to mamy cały wątek. U mnie obecnie robi za szosę - tak bywa jak się wpadnie w towarzystwo szosowe ;). Co prawda od jesienie śmigamy na mtb ale tu znowu profil tras jest taki, że mogło by się okazać, że minimalnie możliwości terenowych gravelowi brakuje. Inna sprawa, że nie bardzo chce mi się gumy przekładać - założone mam szosowe GP5000. Pewnie gdybym miał drugi komplet kół częściej by rower w terenie bywał. Oryginalne WTB na szosie są ok ale do lekkości szosowych im jednak trochę brakuje.Za to jeśli wyniki nie są dla nas istotne to jest uniwersalnie - można do terenu lekko dolecieć i po nim delikatnie pohasać. W końcu nie każdy też znajduje radochę w targaniu po korzeniach i piachach ;). Odnośnie łańcucha to na wszelki wypadek zamiast tylnej 105tki wrzuciłem Ultegrę RX (ze sprzęgłem). Jest cichutko.
Suraj Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Przewertowałem wątek eskera, i chyba na mocne 80% jestem zdecydowany na cuba No nic, w lutym bedzie dostępny może trafi do lokalnego sklepu to bedę testował i kto wie, dołączę do gravelowej rodziny
DcDc Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Hej. Sprawdź jeszcze Scott speedster 20 lub 30 gravel w tej cenie jakiej szukasz. Też jest na grx ale brak sztywnych osi ale to nie problem według mnie. Mam taki w wersji speedster 10 od kilku dni. Rower lekki, zwinny i wygodny.
d10974706 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Hej, Szukam gravela do kilkugodzinnych (dniowych?) wycieczek - głownie asfalt ale zeby dało sie też przejechać kawałek jakas polna droga/lasem. Głownie zależy mi na komfortowej pozycji tak żeby można było spokojnie po kilka godzin dziennie jeździć. Nie mam jakiegos określonengo budżetu ale wydaje mi sie że chciałbym celować w przedział jaki jest w tym poscie, więc jeżeli jest jakaś perełka z poza tego przedziału też chętnie rozważę.
chemania Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 tak właściwie to producent jest z jakiego państwa?
sender Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) a ja zaproponuję coś z rodzimej marki. W domu sprzęt od piątku. Wykonanie- myślę, że inni mogą się uczyć. Dopóki nie popuka się w ramę to nie wiadomo co to, carbon czy aluminium, lakier również. Mam na myśli sprzęty od LocaBikes. Tak wyglądał rower złożony w manufakturze przed wysyłką. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez sender
aflo Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 W dniu 4.01.2020 o 17:15, Suraj napisał: Podepnę się pod temat, również szukam gravela do około 6500k MAX, a wiadomo im mniej tym lepiej. Obecnie śmigam na fitesie ( jest na forum watek o moim CUBE SL ROAD SL). Ogólnie to pochłaniacz kilometrów. jeżdzę około 90% miasto 10% szuter, leśne ścieżki. Przy czym jazda po szutrach to jest raczej toczenie się po 8 km/h żeby nie zaliczyć dzwona. Opony na 6 barach do tego slicki sie do tego nie nadają. Jako że mój cube jest spoko, ale jeżdżąc na traski około 150 km brakuje mi chwytów, chciałoby się zmienic pozycję rąk i tu padł pomysł na baranka. Teoretycznie mógłbym dokupić klamkomanetki + baranka wyszło by pewnie z 2000 zł, tak sztywnych osi już nie będzie miał. Ultegra miód malina Do rzeczy, moje wymagania to: GRX koniecznie napęd 2x... Sztywne osie Hydraulika karbonowy widelec waga max okolice 10kg w komfortowa pozycja i moje propozycje co znalazłem to :https://www.cube.eu/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-race-blackngreyblue-2020/ (CUBE w rozmairze 56 jest normlanie jak na mnie szyty, obecny jest przewygodny, ale tu trzeba wziąć pod uwagę że baranek wyciaga trochę pozycje, wiec wygodnie może juz tak nie być) jedyny minus to kola, w fitnesie mam DT Swiss P1800 Spline, a tu są jakieś CUBE RA 0.8 CX, praktycznie brak opinii ) Nie wiem co to za koła tak na dobrą sprawe.https://www.kross.pl/pl/2020/gravel/esker-6-0 opcja numer 2. 400 zł tańszy, i koła DT swissa. No i te opony z brązowymi bokami .... od razu do wymiany wiec cena wychodzi na zero. Na krossie nawet nie siedziałęm nigdy więc nie mam pojecia czy on wygodny bedzie dla mnie czy nie . Nikt ze znajomych nie ma, żeby się dopasować do niego. Chyba że jakaś dobra duszyczka z Białegostoku jest i dała by się przejechać kawałek Na sztycę i siodełko nie zwracam uwagi ponieważ mam swój zestaw karbonowy, który jest kompatybilny z moimi czterema literami. Jeśli chodzi o otwory montażowe to jedyne co montuje w rowerze to koszyki na dwa bidony, torbę podsiodłową i mała sakwę na kierownicę, ale to tylko gdy jadę w trasę 100+ km w innym wypadku mała torba podsiodłowa z dętką multitoolem + dwa bidony . A może s ą inne propozycje spełniające moje wymagania godne polecenia ? Nie jestem sportowcem, rower służy mi na dojazdy do pracy i to też nie zawszę, raczej po pracy na przejażdżkę 30 km żeby się rozruszać po 8 godzinach przed kompem i weekendową wycieczkę 150 km dwa razy w miesiącu. A w lato chciałoby się uciec do lasu gdzie chłodniej i powietrze świeże, stąd pomysł na gravela ! Dokładnie te same gravele biorę pod uwagę. Ale jest jeszcze Grail AL 6.0 https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-6.0/2369.html?dwvar_2369_pv_rahmenfarbe=GN%2FBK&quantity=1 Canyon w zestawieniu z Krossem i Cube ma niższą grupę GRX. Co o min sądzicie??
Fimala Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 20 godzin temu, aflo napisał: Dokładnie te same gravele biorę pod uwagę. Ale jest jeszcze Grail AL 6.0 https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-6.0/2369.html?dwvar_2369_pv_rahmenfarbe=GN%2FBK&quantity=1 Canyon w zestawieniu z Krossem i Cube ma niższą grupę GRX. Co o min sądzicie?? Najładniejszy z całej trójki, zwłaszcza w szarym malowaniu. Na żywo prezentuje się obłędnie. Osobiście z tej trójki brałbym właśnie Canyona.
spokospoko Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 W dniu 17.01.2020 o 17:19, Fimala napisał: Najładniejszy z całej trójki, zwłaszcza w szarym malowaniu. Na żywo prezentuje się obłędnie. Osobiście z tej trójki brałbym właśnie Canyona. Również stoję przed dylematem Kross Esker 6.0 2020 vs Canyon Grail Al 6.0. Serce mówi Canyon, podobnie jak recenzja Graila w bikeworld. Natomiast jestem w stanie wyrwać Eskera za 5250. Czyli 600 zł do przodu, na plus również osprzęt i mocowanie na bagażnik, na minus waga i trochę lansu. Co byście wybrali na moim miejscu?
aflo Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Canyon Grail Al 6.0 można już zamawiać tylko dostawa marzec/kwiecień. Ja już coraz bardziej nastawiam się na Graila
Fimala Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, spokospoko napisał: Również stoję przed dylematem Kross Esker 6.0 2020 vs Canyon Grail Al 6.0. Serce mówi Canyon, podobnie jak recenzja Graila w bikeworld. Natomiast jestem w stanie wyrwać Eskera za 5250. Czyli 600 zł do przodu, na plus również osprzęt i mocowanie na bagażnik, na minus waga i trochę lansu. Co byście wybrali na moim miejscu? Moze napisze inaczej. Grail to ścigant, a Esker aspirujący ścigant z nastawieniem w stronę turystyki. Odpowiedz sobie co na ten moment bardziej potrzebujesz. Ja po zakupie pierwszego Gravela wiem teraz, że wolałbym chyba coś innego niż to co mam. Edytowane 24 Stycznia 2020 przez Fimala
Rekomendowane odpowiedzi