arad Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 Dostałem info z innego sklepu, że seria Silex na rocznik 2020 będzie dostępna dopiero w wrześniu
pinnacle_rider Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 No nic pozostaje nam czekać do września chyba, że merida wcześniej wypuści. Będzie trzeba śledzić i jeździć na tym co się ma teraz
pinnacle_rider Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Wpłaciłem dzisiaj zaliczkę na silexa 400 :D skontaktowałem się z moim ulubionym sklepem w mieście i powiedzieli, że jest opcja, że mogą mi go ściągnąć. Zobaczymy. Generalnie po konsultacji z szefem wybrałem rozmiar XS. Merida ponoć ma wypuścić w dwóch terminach rowery - koniec lipca i początek sierpnia.
arad Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 @Harpoon_44 dziękuję za Twoje wpisy. Wczoraj o godzinie 18:30 zostałem szczęśliwym posiadaczem Connondale Topstone 105 Po powrocie do domu, wieczorową porą pierwsza jazda. Tylko 16 km, jednak duża frajda, komfort, po prostu banan na gębie Do tego stopnia, że nocował dziś w domu
pinnacle_rider Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Niech Ci służy długo i najważniejsze dobrej długiej jazdy
jhartman Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Czy przypadkiem ktoś wie, gdzie w Warszawie można obejrzeć tego Cannondale Topstone 105? I przymierzyć się do rozmiaru L? Bo cały czas chodzi mi po głowie ten rowerek. Więc albo się z niego całkiem wyleczę po obejrzeniu albo.... Pozdrawiam,Jarek Sent from my iPhone using Tapatalk
Kawasaki Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Miesiąc -dwa temu był na Górczewskiej przy Decathlonie.
arad Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 @jhartman u mnie póki co cały czas banan na gębie Na południu Polski jest kiepsko z dostępnością, pisałem do dealerów i pisali, że nie mają. A i u dystrybutora nie ma ani sztuki. Wszyscy czekają na kolekcję 2020.
Metias Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Witam serdecznie. Poszukuje roweru typu gravel, zakres cen w tym temacie byłby dla mnie odpowiedni Co polecilibyście dla dość dużego faceta? Moja obecna waga 110 kg przy wzroście 186 cm. Trasy głównie asfalt (60%) szuter las reszta. Mieszkam na południu Polski, dość dużo tutaj górek mamy, wydaje mi się że opcja z 2 rzędową korbą będzie lepsza. Rozmiar 56 cm powinien być ok?
GrochowaMTB Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 W dniu 13.08.2019 o 06:52, Metias napisał: Witam serdecznie. Poszukuje roweru typu gravel, zakres cen w tym temacie byłby dla mnie odpowiedni Co polecilibyście dla dość dużego faceta? Moja obecna waga 110 kg przy wzroście 186 cm. Trasy głównie asfalt (60%) szuter las reszta. Mieszkam na południu Polski, dość dużo tutaj górek mamy, wydaje mi się że opcja z 2 rzędową korbą będzie lepsza. Rozmiar 56 cm powinien być ok? 58 pewnie też mógł by być. Mam np Speca Sequoię. Mam 190 cm i ramę 58 i za duża nie jest. Jest mi bardzo wygodnie, ale pewnie na większej ramie o jeden rozmiar też było by ok. U każdego producenta różnie te rozmiary się układają. Ja jak zwykle polecę Speca Sequoię Elite, szukać na wyprzedaży rocznika 2018 (dwa blaty z przodu) osprzęt 105, świetne hamulce, niezła korba o kompaktowych blatach, mnóstwo punktów montażowych. Jak na konstrukcję stalową to niezła waga.
w00dp3ck Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Witam wszystkich, po przeczytaniu Waszych wpisów myślę o Kellys Soot 50 i z tego miejsca dziękuje wszystkim przedwpisowiczom. ale zastanawia mnie rozmiarówka, L jest do 195 cm, ja mam 194 W najbliższej okolicy nie mam żadnego, czy ktoś z Was ma trochę więcej cm i przymierzał się do niego? W razie czego pójdę pewnie w Fuji Jari 1.5, bo ani Diverge E5 Elite ani Eskera 6.0 XL raczej nie dostanę
arad Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 @Metias Ja jestem po kilku setkach km na Topstonie 105 i nadal zachwyt nie ustępuje Mam tyle wzrostu co Ty, waga 85kg i jeżdżę na L-ce. Jeśli masz po drodze do Tarnowa to pisz na priv, możemy się gdzieś umówić. Przymierzysz się i zobaczysz czy Ci pasuje. Będę sugerował Cannondale
w00dp3ck Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 54 minuty temu, arad napisał: @Metias Ja jestem po kilku setkach km na Topstonie 105 i nadal zachwyt nie ustępuje Mam tyle wzrostu co Ty, waga 85kg i jeżdżę na L-ce. Jeśli masz po drodze do Tarnowa to pisz na priv, możemy się gdzieś umówić. Przymierzysz się i zobaczysz czy Ci pasuje. Będę sugerował Cannondale Dziękuję za propozycję ale trochę za daleko i 105 poza zakresem cenowym. W każdym razie po geometrii wydaje się większy od Soota.
w00dp3ck Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 W dniu 16.08.2019 o 13:17, w00dp3ck napisał: Witam wszystkich, po przeczytaniu Waszych wpisów myślę o Kellys Soot 50 i z tego miejsca dziękuje wszystkim przedwpisowiczom. ale zastanawia mnie rozmiarówka, L jest do 195 cm, ja mam 194 W najbliższej okolicy nie mam żadnego, czy ktoś z Was ma trochę więcej cm i przymierzał się do niego? W razie czego pójdę pewnie w Fuji Jari 1.5, bo ani Diverge E5 Elite ani Eskera 6.0 XL raczej nie dostanę Soot przymierzony jest za mały, na Eskera XL trzeba poczekać na nowy sezon czyli najszybciej połowa września ale w sumie to nie wiadomo więc zostaje Jari 1.5 z tą korba na kwadrat.
Rosebikes Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Nasz PRO CROSS GRAVEL na najnowszej grupie Shimano GRX GX 400 wreszcie łapie się do tego zestawienia: https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-gravel-grx-rx400-2680545?product_shape=matt+black%2Fgrey Do wyboru trzy kolory, napęd 2x10, możliwość mocowania bagażników, koła DT Swiss w podstawowej konfiguracji, gotowe pod tubeless wraz z oponami Schwalbe G-One. Myślę, że warto dodać parę euro do karbonowej sztycy (zawsze coś tam więcej wytłumi), wymienić owijkę na żelową jeśli ktoś preferuje większy komfort, można też pomyśleć o dopłacie 5 euro i wymianie siodełka na ERGONa z wkładkami żelowymi. Na rowery niestety trzeba czekać 2 miesiące - nowe kontenery z ramami wkrótce wyruszą od podwykonawcy.
Adam-> Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 6 godzin temu, Rosebikes napisał: Nasz PRO CROSS GRAVEL na najnowszej grupie Shimano GRX GX 400 wreszcie łapie się do tego zestawienia: https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-gravel-grx-rx400-2680545?product_shape=matt+black%2Fgrey Do wyboru trzy kolory, napęd 2x10, możliwość mocowania bagażników, koła DT Swiss w podstawowej konfiguracji, gotowe pod tubeless wraz z oponami Schwalbe G-One. Myślę, że warto dodać parę euro do karbonowej sztycy (zawsze coś tam więcej wytłumi), wymienić owijkę na żelową jeśli ktoś preferuje większy komfort, można też pomyśleć o dopłacie 5 euro i wymianie siodełka na ERGONa z wkładkami żelowymi. Na rowery niestety trzeba czekać 2 miesiące - nowe kontenery z ramami wkrótce wyruszą od podwykonawcy. Cześć, Czy z tyłu również zastosowano sztywną oś (przeglądam na telefonie i nie mam pewności). Macie może więcej "rzeczywistych" zdjęć tego roweru? Te na stronie to rendery czy "prawdziwy" rower? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Mariano1831 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Pomocy sprawa dotyczy anyroad 2 2019! Trzeszczy w czasie jazdy jak wóz żelazny! Linki wewnętrzne? Nie wiem już co Ale wstyd jechać bo wszyscy się oglądają...
Rosebikes Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Adam-> napisał: Cześć, Czy z tyłu również zastosowano sztywną oś (przeglądam na telefonie i nie mam pewności). Macie może więcej "rzeczywistych" zdjęć tego roweru? Te na stronie to rendery czy "prawdziwy" rower? Z góry dziękuję za odpowiedź! Z tyłu nie ma sztywnej osi. Wszystkie zdjęcia na stronach rosebikes.pl to realne rowery, złożone demówki, sfotografowane w naszym studiu przez profesjonalnego fotografa.
Jujor Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A co myślicie o gravelu Loca Bikes? https://locabikes.pl/kategoria/rowery-gravel/glossy-matte-gravel Mocno się nad nim zastanawiam, budżet to 6,5 k max. Jako jedyna alternatywa zostaje mi ns bikes rag+ przy założeniach napedu 1x11, hydraulicznych hamulcach i sztywnej osi.. Chyba że coś możecie polecić mocno w tej cenie? A może ktoś miał styczność z tym Loca?
Zico Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) ... Edytowane 17 Września 2019 przez Zico Zły wątek
gkosiak Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Dzień dobry. Aktualnie w podobnej cenie czyli około 5400zł mogę pozyskać Kross Esker 6.0 oraz Merida Silex 400.Który wybrać? Szosa 95%.Trasy do 100km.Z góry dziękuję.
Chino Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 W dniu 16.09.2019 o 18:04, gkosiak napisał: Dzień dobry. Aktualnie w podobnej cenie czyli około 5400zł mogę pozyskać Kross Esker 6.0 oraz Merida Silex 400.Który wybrać? Szosa 95%.Trasy do 100km.Z góry dziękuję. Ten, który bardziej Ci się podoba, rowery porównywalne, oba 2x11, te same hamulce, Silex jest wybitnie wygodny, mam wrażenie, że oryginalne gumy w Silexie też zdecydowanie lepiej będą toczyły się po asfaltach (95% dystansu), masz też szerzej zestopniowany napęd z zastosowaniem korby 48/32, a Grossamer to niezła korba, wiem, bo jeżdżę na takiej.
pire Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 W dniu 16.09.2019 o 18:04, gkosiak napisał: Dzień dobry. Aktualnie w podobnej cenie czyli około 5400zł mogę pozyskać Kross Esker 6.0 oraz Merida Silex 400.Który wybrać? Szosa 95%.Trasy do 100km.Z góry dziękuję. To zależy, czy wolisz bardziej komfortowo (Merida), czy bardziej sportowo. Silex to najbardziej komfortowa (pozycja bardziej wyprostowana) gravelowa rama o jakiej słyszałem. Jeśli masz na myśli rowery z 2019, to faktycznie korby w Meridzie 48/32 dają szerszy zakres, ale nie przejmowałbym się takimi niuansami. Najważniejsza jest rama, dobry rozmiar i wygodna/odpowiednia dla Ciebie geometria, tego już raczej nie zmienisz po zakupie.
krzysieks Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Witam Panie i Panow, Żona od jakiegos czasu sie napaila na rower i nie wiem co z nia zrobic;) Aktualnie posiada Meride Crossway 300 ale stwierdzila ze jej nie wygodnie na dluzszych trasach 40+ (cierpna rece od kierownicy) Ogladajac SzajBajka (ehh kobiety;)) napalila sie na szosowke ale jej marzenie to wyprawy rowerowe (kilkudniowe...) Po doglebnej analizie problemu postanowilem jej doradzic jakiegos Gravela (mozna przyczepic torby na rower) tak zeby mogla te swoje marzenie spelnic;) W takim razie jaki Gravel dla Damy? Isc w cos dedykowanego dla kobiet (bardzo ograniczona ilosc...) czy zwykly tez moze byc? Dlaczego ten przedzial cnowy? Wychodze z zalozenia ze raz a na lata Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 30 Września 2019 przez krzysieks
Chino Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Co bierzesz pod uwagę? Nie kojarzę rowerów w tym segmencie i cenie, projektowanych od podstaw dla kobiet. Jeśli żona jeździ na crossie, to raczej nie powinna przesadzać z pochyloną pozycją. O cierpnące ręce raczej bym się nie martwił, bo baranek to bardziej anatomiczne ułożenie rąk/dłoni i możliwość zmiany ułożenia. Tak na szybko myślę, że korzystam chyba z 6-ciu ułożeń dłoni☺, w tym trzy podstawowe. Merida Silex wydaje się fajnym typem, ma duży współczynnik stack to reach na poziomie 1.6 - wyprostowana pozycja, z drugiej strony ma dość długi wymiar TT i już w standardzie chyba krótki mostek (niewielkie pole manewru do skrócenia), co nie jest pożądane przy kobiecej anatomi - krótki tułów (rowery projektowane dla kobiet są po prostu krótsze). Chyba przymierzył bym się do Silexa i potraktował go jako punkt referencyjny do sprawdzenia innych rowerów w podobnej cenie.
Rekomendowane odpowiedzi